• Αυτοσκοπός δεν μπορεί να είναι η εξουσία, αλλά η προάσπιση της «Ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας, της Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής

  Το παιχνίδι της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αγαστή συνεργασία με το παλαιο ΠΑΣΟΚ και τους δεξιούς ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της διογκούμενης κρίσης και τις πιέσεις των δανειστών, περιορίζουν πλέον κάθε προοδευτική,σύγχρονη, αναπτυξιακή και κοινωνική λειτουργία της διακυβέρνησης του. Όσο για την «αριστερή» διακυβέρνηση ουδείς πλέον έχει τέτοια αυταπάτη.Αποκορύφωμα! τόσο η αποδοχή του νεοφιλελεύθερου «αυτόματου κόφτη»,μέτρου που ακυρώνει επ΄αόριστον την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του προυπολογισμού της χώρας,όσο και η αποδοχή του «Υπερταμείου» ως εργαλείο συνδιαχείρισης στο διηνεκές με τους εταίρους της εθνικής μας, δημόσιας περιουσίας ή ακριβέστερα της επί ένα αιώνα παραχώρησης στους εταίρους δικαιωμάτων επί της εθνικής μας κυριαρχίας.

  Πως να τα δικαιολογήσει όλα αυτά και να μην αντισταθεί πλέον ένας συνεπής, προοδευτικός και πολύ περισσότερο αριστερός πολίτης, πως να ελπίζουν οι νέες γενιές όταν το ασφαλιστικό, ο κόφτης και το υπερταμείο θα αφυδατώνουν το μέλλον τους επί ένα αιώνα?

  Άραγε παλιοί μου "σύντροφοι" όταν αγωνιζόμασταν για «Ανεξαρτησία, Εθνική κυριαρχία και Δημοκρατία», δεν καταλαβαίνετε ότι σήμερα ο κόφτης και το υπερταμείο είναι κατεξοχήν τα εργαλεία που ανατρέπουν ένα – ένα αυτά τα οράματά μας και μαζί με τα συνεχιζόμενα οριζόντια μέτρα και την απραξία για την ανάπτυξη ανατρέπουν και αυτό για την «κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή»?

 • Η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται χωρίς εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό 

  Η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ως προϊόν διαλόγου και συναίνεσης έπρεπε προ πολλού να είχε αποτελέσει τη βάση για την πορεία της χώρας και εργαλείο για μία διευρυμένη διαπραγμάτευση για το χρέος και για την αποτροπή μελλοντικών κινδύνων από την εφαρμογή κάθε λογής μνημονίων. Σήμερα η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ του τρίτου μνημονίου είναι μεν ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, αλλά δεν μπορεί να αφορά μία ακόμη συμφωνία λιτότητας, νέας φορολόγησης και δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η ανάπτυξη θα αναζητά – μάταια ίσως - την συναίνεση για ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης ώστε να αντισταθμισθούν οι περιοριστικές πολιτικές των μνημονίων. Η Κυβέρνηση και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και σήμερα και της προσφυγικής κρίσης, όπως και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων να συνεννοηθούν για τις κατευθύνσεις, τις προτεραιότητες, τους όρους διαμόρφωσης ενός στρατηγικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στη νέα μνημονιακή περίοδο και να μην επαναλαμβάνουν το μεγάλο λάθος της επ΄ αόριστον μετάθεσής του.

 • ΑΞ ΒουληΗ παρουσίαση του κοινοβουλευτικού μου έργου περιλαμβάνει

  - τις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια, ως εισηγήτριας και κοινοβουλευτικής εκπροσώπου στα κρίσιμα νομοσχέδια για τα θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής

  - τις ομιλίες μου σε εκδηλώσεις, τα άρθρα και τις συνεντεύξεις μου στα ΜΜΕ και

  - τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες μου για κρίσιμα θέματα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και των συναντήσεων με φορείς και πολίτες.

  Η Κυβέρνηση της Αριστεράς είναι πραγματικότητα και μάλιστα με τη μεγάλη στήριξη και εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Από την πλευρά μου έχοντας επεξεργασθεί τόσα χρόνια τώρα, κοινοβουλευτικά και κομματικά τα κρίσιμα οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά θέματα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο κρίσης, όπως φαίνεται στον απολογισμό μου, θα συνεχίσω να υπηρετώ και να αγωνίζομαι για τον κοινό στόχο και την επιτυχία της προοδευτικής αριστερής διακυβέρνησης για την κοινωνική συνοχή, την ανάκαμψη και τη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.

  Α. Ξηροτύρη, Ιανουάριος 2015

 • alt

  Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ   πρ. Βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης σε άρθρο- δήλωσή της  μεταξύ των άλλων , αναφέρει ότι :

  <Στην εποχή των μνημονίων αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν - όλοι είναι πολύ ή λίγο εκτεθειμένοι – ας υπάρξουν λοιπόν υπεύθυνες Κυβερνήσεις συνεργασίας,  με πρόγραμμα, δίκαιες και αποτελεσματικές προτάσεις, ειδικά για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, για την απαλλαγή από το πελατειακό κράτος και τα δεινά που συσσωρεύει, για την προστασία της εξοντωμένης κοινωνίας από τις περαιτέρω επιπτώσεις και στρεβλώσεις  των μνημονιακών πολιτικών . Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη τις αξίες και  την υποδομή για να αποτελέσει τον βασικό τους κορμό

  Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει για να πετύχουν να γίνουν εχθροί στο πελατειακό κράτος, να γίνουν συνθέτες μιας για την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη, την πρόοδο  και την ελπίδα για τον λαό μας και τη χώρα μας.

  Σε μία τέτοια βαθιά αλλαγή και προοπτική, που εύχομαι να υπάρξει, αν και όπου χρειασθεί θα είμαι στη διάθεση της πολιτείας. Τώρα επιλέγω να μην είμαι  υποψήφια σε λίστα στις  εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.  03/09/2015

Προκλητική η κυβερνητική αδιαφορία για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων

E-mail

Επισημαίνεται σε σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεση Εγγράφων στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ενώ οι απώλειες δημοσίων εσόδων ανέρχονται σε τουλάχιστον 1 δις το χρόνο από το λαθρεμπόριο καύσιμων, η κυβέρνηση δεν δείχνει την βούληση να εφαρμόσει νόμους που η ίδια έχει θεσμοθετήσει. Και το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτή η καθυστέρηση είναι σκόπιμη ή μη. Η ΔΗΜΑΡ για πολλοστή φορά διεκδικεί απαντήσεις σε ένα πρόβλημα που χρονίζει και θα έπρεπε ήδη να έχει λυθεί. Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Περισσότερα...
 

Πρέπει να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προστατεύσουμε τον πολίτη από ρατσιστικές επιθέσεις

E-mail

Κατά την τοποθέτησή της επί του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ως κοινοβουλευτικής εκπρόσωπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, η Ασημίνα Ξηροτύρη τόνισε την ανάγκη ενός νέου αντιρατσιστικού νόμου, η ψήφιση του οποίου έχει καθυστερήσει σημαντικά και έχει ήδη συμβάλει στην έξαρση του φασιστικού φαινομένου στην χώρα μας. Επισημαίνοντας το βασικό μειονέκτημα του Σχεδίου Νόμου, που έγκειται στο ότι δεν αποτελεί ένα αυτοτελές, ολοκληρωμένο νομοσχέδιο αλλά επεμβαίνει διορθωτικά και τροποποιητικά στον ήδη ισχύοντα ν.927/1979, που έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, αναφέρεται στις ειδικότερες διατάξεις του και στις νομοτεχνικές βελτιώσεις του Υπουργού. Στη συνέχεια, η βουλευτής κάνει λόγο για τις σημαντικές ελλείψεις του Σχεδίου Νόμου, και ειδικότερα την προστασία των θυμάτων και των ουσιωδών μαρτύρων των ρατσιστικών εγκλημάτων, καθώς και τη δυνατότητα των νομικών προσώπων και των ενώσεων προσώπων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του οικονομικού και κοινωνικού συμβουλίου του ΟΗΕ να παρίστανται ως πολιτική αγωγή. Αναφέρεται σε δύο σημαντικές τροπολογίες που κατέθεσε η Δημοκρατική Αριστερά και αφορούν τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης και την αύξηση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα. Αναφερόμενη ειδικότερα στην ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από τα εθνικά δικαστήρια και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η βουλευτής επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, αλλά και να μπορέσουμε να προστατέψουμε και τον πολίτη από ρατσιστικές επιθέσεις και την ελληνική κοινωνία που έχει υποφέρει πολλά από τέτοια φαινόμενα. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Άρθρο στην Ελευθεροτυπία: Επειγόντως πρόγραμμα ανάπτυξης συνδεδεμένο με μία γενναία αναδιάρθρωση και μείωση του Χρέους

E-mail

Η Ασημίνα Ξηροτύρη επισημαίνει μεταξύ άλλων, σε άρθρο της στην Ελευθεροτυπία, ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάκαμψης, συνδεδεμένο με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα «διευκολύνσεων» (με Ευρωπαϊκή στήριξη), οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική λύση του προβλήματος του χρέους με μία γενναία αναδιάρθρωση: μετακύλιση ομολόγων, δραστική μείωση επιτοκίων, ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και κυρίως μείωση μέρους του χρέους. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση δεν αντιδρά και εξακολουθεί να κινείται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και δεσμεύσεις. Λείπουν οι εθνικές προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και ένα πρόγραμμα διεκδικήσεων, για μία συνολική λύση του προβλήματος του χρέους.

Τελευταία μάλιστα, η Κυβέρνηση έχει εγκλωβισθεί στην παρελκυστική τακτική της Τρόικας, με αποτέλεσμα να αποδέχεται νέες δεσμεύσεις και νέα προαπαιτούμενα (αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή του νόμου για τις απεργίες κ.ά.) σε ένα χωρίς τέλος και «έλεος» για τη χώρα φαύλο κύκλο απαιτήσεων των δανειστών. Το πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Επιτακτική ανάγκη η αναμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

E-mail

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη για την αναμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η βουλευτής επισημαίνει ότι η πρώτη εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει την άποψή της ότι πρόκειται για ένα φόρο που δεν είναι δίκαιος, δεν έχει προοδευτική κλιμάκωση στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, δεν έχει αφορολόγητο όριο και απαλλαγές στις ευπαθείς ομάδες, όπως και ελαφρύνσεις για μικρές επιχειρήσεις και αγρότες, αλλά συσσωρεύει νέες επιβαρύνσεις στα αδύναμα και μεσαία κοινωνικά στρώματα και τελικά νέες οφειλές που θα καταλήξουν και πάλι ως ληξιπρόθεσμες. Ο νέος φόρος, σοκάρει τόσο τους ιδιοκτήτες που πληρώνουν για πρώτη φορά (π.χ. αν είναι αγρότες) όσο και όσους πλήρωναν το τέλος της ΔΕΗ καθώς πλέον συνειδητοποιούν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μόνιμος (θα τον πληρώσουν ισόβια) αφού θα επιβάλλεται πλέον κάθε χρονιά επί της περιουσίας όπως το εισόδημα.

Πέραν των παραπάνω διαπιστώθηκαν και πολλά λάθη κατά την εκκαθάριση τα οποία οφείλονται είτε σε λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 από τους φορολογούμενους είτε σε λάθη του ΥΠΟΙΚ. Το ΥΠΟΙΚ αντιλαμβανόμενο το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε έρχεται με όψιμη ευαισθησία να ανακοινώσει ότι τα όποια λάθη και αδικίες θα διορθωθούν, ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων, χωρίς όμως να τις συγκεκριμενοποιήσει, αφού τελικά ο σκοπός του είναι η είσπραξη του αυξημένου φόρου που έχει προβλέψει στο φετινό προϋπολογισμό.

Η βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν σκοπεύει να προχωρήσει σε τροποποίηση του Ν. 4223/2013 έτσι ώστε ο ΕΝΦΙΑ να γίνει ένας πραγματικά δίκαιος και αποδοτικός φόρος, ο οποίος εν τέλει θα στοχεύει τους κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και δεν θα επιβαρύνει τους μικρούς και μεσαίους, αν θα προβλέψει ελαφρύνσεις και απαλλαγές από τον φόρο στους ανέργους, τις ευπαθείς ομάδες, καθώς και στις μικρές επιχειρήσεις και αγρότες, και αν σκοπεύει να μειώσει το ύψος του φόρου κατά το ποσοστό που αυτός έχει αντικαταστήσει το χαράτσι.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής
Περισσότερα...
 

Επιτακτική η ανάγκη για εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενόψει της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών το 2015

E-mail

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη, σχετικά με την Σχέδιο ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρώτης κατοικίας και επιχειρήσεων ενόψει της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών το 2015. Η βουλευτής επισημαίνει ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ και την Τράπεζα της Ελλάδας, πρέπει εντός του 2014, να προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις για την προώθηση δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού επίλυσης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους φυσικών, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων

Η βουλευτής με την ερώτησή της θεωρεί ότι οι λύσεις που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας κατά κύριο σκοπό εξυπηρετούν τις τράπεζες και μόνο προσωρινά τους δανειολήπτες, ενώ αναφερόμενη στο Ιρλανδικό μοντέλο που φαίνεται να έχει εξεταστεί από την κυβέρνηση, επισημαίνει ότι στο επίκεντρο πρέπει να είναι ο δανειολήπτης και ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάζεται και μείωση των επιτοκίων αλλά και "κούρεμα" κάποιου ποσοστού για προσαρμογή της λύσης στα χαμηλά εισοδήματαΤο πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 


Σελίδα 10 από 70