Καθυστερεί σημαντικά η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για τη λύση στο πρόβλημα των λεγόμενων "κόκκινων" δανείων από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

  E-mail

  Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη σε επίκαιρη ερώτησή της που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή. Η βουλευτής επεσήμανε ότι η καθυστέρηση αυτή έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στους δανειολήπτες, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών έχουν διαμορφωθεί στα 78 δισ. €, ποσοστό από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Παράλληλα τόνισε ότι η διόγκωση αυτή περιορίζει σημαντικά τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών -παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους-, οδηγώντας σε ασφυξία την αγορά λόγω έλλειψης ρευστότητας. Ανέφερε δε ότι θα πρέπει το ΚΥΣΔΙΧ να ανακοινώσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την πρότασή του για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η οποία θα πρέπει να αποσκοπεί στον δίκαιο επιμερισμό του κόστους διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους μεταξύ τραπεζών, Δημοσίου και δανειοληπτών και ρώτησε τον Υπουργό πότε θα υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από το ΚΥΣΔΙΧ για την πολιτική που θα ακολουθήσει για την επίλυση των θεμάτων των κόκκινων δανείων και αν Θα υπάρξει ευρεία διαβούλευση γι αυτή. Στην απάντησή του ο υφυπουργός αναγνώρισε την σπουδαιότητα του θέματος, και δήλωσε ότι βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας λύσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια με τη μορφή ενός μόνιμου μηχανισμού. Για το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής:

  Περισσότερα...
   

  Ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να είναι ένας φόρος άδικος, χωρίς ισχυρή προοδευτικότητα, χωρίς αφορολόγητο όριο, χωρίς μέριμνα για τους πολίτες που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, ένας φόρος που εν τέλει επιβαρύνει και πάλι τους μικρούς και τους μεσαίους

  E-mail

  Επισημαίνει η Ασημίνα Ξηροτύρη σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σχετικά με την τροπολογία για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η οποία αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η Κυβέρνηση δεν κατανοεί την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες και από τα συνεχή φορολογικά βάρη που τους επιβάλλονται. Η βουλευτής αναφέρει ότι οι μόνες αλλαγές που εισάγονται είναι αυτές που θεραπεύουν ορισμένα από τα κραυγαλέα λάθη που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν εισάγειται καμία αλλαγή ως προς τη δομή και τη φιλοσοφία του για τις οποίες η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε εγκαίρως και τεκμηριωμένα τις αντιρρήσεις της μέσω και της καταψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου! Τονίζει, τέλος, την άμεση ανάγκη της συνολικής τροποποίησης του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε αυτός να καταστεί δίκαιος και εν τέλει να επιβαρύνει τους πραγματικά έχοντες και κατέχοντες. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Την τελευταία εικοσαετία, και ιδιαίτερα μετά τα φαινόμενα που δημιούργησαν την ανάγκη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, βγήκαν στην επιφάνεια τεράστια προβλήματα και δυστυχώς σκάνδαλα

  E-mail

  Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου "Ρύθμιση Θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας" στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεχίζοντας: Επιβεβαιώθηκε, δηλαδή, αυτό που λέγαμε οι περισσότεροι. Επαληθεύτηκε το πρόβλημα των δαπανών και των προμηθειών για εξοπλιστικά προγράμματα, ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι ατελές και εκτός ελέγχου και ότι η κατάσταση δεν ήταν τυχαία. Ήταν συγκεκριμένη η πολιτική των κυβερνήσεων που στο όνομα δήθεν του απορρήτου και της ευαισθησίας περί τα αμυντικά ζητήματα ήθελαν όλον αυτόν τον τομέα στην αποκλειστική τους διαχείριση. Μέχρι του σημείου να μην εγγράφονται στους προϋπολογισμούς οι σχετικές δαπάνες, να μην υπάρχει ποτέ για κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα καμία λογοδοσία. Και επειδή τα αμυντικά προγράμματα και οι αμυντικές είναι μεγάλο έξοδο της χώρας μας, οι διαδικασίες και η επιλογή γι’ αυτά τα προγράμματα, καθώς και για την εκτέλεσή τους έπρεπε και πρέπει να διακρίνονται από πλήρη διαφάνεια και καλή διαχείριση. Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Προκλητική η κυβερνητική αδιαφορία για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων

  E-mail

  Επισημαίνεται σε σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεση Εγγράφων στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ενώ οι απώλειες δημοσίων εσόδων ανέρχονται σε τουλάχιστον 1 δις το χρόνο από το λαθρεμπόριο καύσιμων, η κυβέρνηση δεν δείχνει την βούληση να εφαρμόσει νόμους που η ίδια έχει θεσμοθετήσει. Και το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτή η καθυστέρηση είναι σκόπιμη ή μη. Η ΔΗΜΑΡ για πολλοστή φορά διεκδικεί απαντήσεις σε ένα πρόβλημα που χρονίζει και θα έπρεπε ήδη να έχει λυθεί. Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  Περισσότερα...
   

  Πρέπει να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προστατεύσουμε τον πολίτη από ρατσιστικές επιθέσεις

  E-mail

  Κατά την τοποθέτησή της επί του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ως κοινοβουλευτικής εκπρόσωπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, η Ασημίνα Ξηροτύρη τόνισε την ανάγκη ενός νέου αντιρατσιστικού νόμου, η ψήφιση του οποίου έχει καθυστερήσει σημαντικά και έχει ήδη συμβάλει στην έξαρση του φασιστικού φαινομένου στην χώρα μας. Επισημαίνοντας το βασικό μειονέκτημα του Σχεδίου Νόμου, που έγκειται στο ότι δεν αποτελεί ένα αυτοτελές, ολοκληρωμένο νομοσχέδιο αλλά επεμβαίνει διορθωτικά και τροποποιητικά στον ήδη ισχύοντα ν.927/1979, που έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, αναφέρεται στις ειδικότερες διατάξεις του και στις νομοτεχνικές βελτιώσεις του Υπουργού. Στη συνέχεια, η βουλευτής κάνει λόγο για τις σημαντικές ελλείψεις του Σχεδίου Νόμου, και ειδικότερα την προστασία των θυμάτων και των ουσιωδών μαρτύρων των ρατσιστικών εγκλημάτων, καθώς και τη δυνατότητα των νομικών προσώπων και των ενώσεων προσώπων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του οικονομικού και κοινωνικού συμβουλίου του ΟΗΕ να παρίστανται ως πολιτική αγωγή. Αναφέρεται σε δύο σημαντικές τροπολογίες που κατέθεσε η Δημοκρατική Αριστερά και αφορούν τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης και την αύξηση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα. Αναφερόμενη ειδικότερα στην ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από τα εθνικά δικαστήρια και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η βουλευτής επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, αλλά και να μπορέσουμε να προστατέψουμε και τον πολίτη από ρατσιστικές επιθέσεις και την ελληνική κοινωνία που έχει υποφέρει πολλά από τέτοια φαινόμενα. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   


  Σελίδα 10 από 71