Συνέντευξη της Ασημίνας Ξηροτύρη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

  E-mail
  Η Ασημίνα Ξηροτύρη, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "η ΔΗΜΑΡ στο Συνέδριο της πρέπει να βρει το βηματισμό της ως μία Αριστερή δύναμη που θα  συμβάλλει στον διάλογο για τη διέξοδο από την κρίση και την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας. Και ταυτόχρονα να διαμορφώσει μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας. Χάσαμε πολύ χρόνο εγκλωβισμένοι στις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς, ένας όρος που παραπέμπει σε καταστάσεις και επιλογές αρνητικά  φορτισμένες. Η αλλαγή θα έρθει με προοδευτικές και αριστερές συμμαχίες. Πρέπει γι' αυτό να δοθεί προτεραιότητα  στη διερεύνηση συγκλίσεων και προοπτικών συνεργασίας προς τις Αριστερές δυνάμεις, τις δυνάμεις της οικολογίας, και πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο στόχος για την ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς προοδευτική κατεύθυνση, σήμερα με την πολύπλευρη κρίση δεν επιτυγχάνεται πατώντας σε δύο βάρκες.  

  Όσον αφορά στο περιεχόμενο του προγραμμάτος προοδευτικής διακυβέρνησης, η βουλευτής επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης με αιχμή την ανάσχεση της ανεργίας, συνδεδεμένο με ένα πρόγραμμα «διευκολύνσεων» (με Ευρωπαϊκή στήριξη), οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική λύση του προβλήματος του χρέους με μία γενναία αναδιάρθρωση και κυρίως μείωση μέρους αυτού". Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Αδιέξοδο της Ελληνικής Οικονομίας - Ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-για την ελληνική οικονομία και την Απασχόληση 2014

  E-mail

  Ερώτηση κατέθεσε η Ασημίνα Ξηροτύρη με αφορμή την πρόσφατη ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, για την ελληνική οικονομία και την Απασχόληση 2014, σχετικά με το αδιέξοδο της Ελληνικής Οικονομίας. Όπως έχει ήδη επισημανθεί πολλές φορές, η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα παραμένει στοχευμένη με προσήλωση στη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, γεγονός το οποίο θα επιδεινώσει εκτός των άλλων την κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Διατυπώνει δε τις ανησυχίες της διότι παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΔΗΜΑΡ, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και μάλιστα συνδεδεμένο με την αναδιάρθρωση του χρέους όπως και με ένα πρόσθετο στοχευμένο πρόγραμμα ανάπτυξης για την ανάσχεση της ανεργίας.

  Τέλος,  η βουλευτής ερωτά αν θα ληφθούν υπόψη τα ευρήματα της έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν σε αδιέξοδο την ελληνική οικονομία. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Καθυστερεί σημαντικά η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για τη λύση στο πρόβλημα των λεγόμενων "κόκκινων" δανείων από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

  E-mail

  Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη σε επίκαιρη ερώτησή της που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή. Η βουλευτής επεσήμανε ότι η καθυστέρηση αυτή έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στους δανειολήπτες, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών έχουν διαμορφωθεί στα 78 δισ. €, ποσοστό από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Παράλληλα τόνισε ότι η διόγκωση αυτή περιορίζει σημαντικά τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών -παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους-, οδηγώντας σε ασφυξία την αγορά λόγω έλλειψης ρευστότητας. Ανέφερε δε ότι θα πρέπει το ΚΥΣΔΙΧ να ανακοινώσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την πρότασή του για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η οποία θα πρέπει να αποσκοπεί στον δίκαιο επιμερισμό του κόστους διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους μεταξύ τραπεζών, Δημοσίου και δανειοληπτών και ρώτησε τον Υπουργό πότε θα υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από το ΚΥΣΔΙΧ για την πολιτική που θα ακολουθήσει για την επίλυση των θεμάτων των κόκκινων δανείων και αν Θα υπάρξει ευρεία διαβούλευση γι αυτή. Στην απάντησή του ο υφυπουργός αναγνώρισε την σπουδαιότητα του θέματος, και δήλωσε ότι βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας λύσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια με τη μορφή ενός μόνιμου μηχανισμού. Για το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής:

  Περισσότερα...
   

  Ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να είναι ένας φόρος άδικος, χωρίς ισχυρή προοδευτικότητα, χωρίς αφορολόγητο όριο, χωρίς μέριμνα για τους πολίτες που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, ένας φόρος που εν τέλει επιβαρύνει και πάλι τους μικρούς και τους μεσαίους

  E-mail

  Επισημαίνει η Ασημίνα Ξηροτύρη σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σχετικά με την τροπολογία για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η οποία αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η Κυβέρνηση δεν κατανοεί την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες και από τα συνεχή φορολογικά βάρη που τους επιβάλλονται. Η βουλευτής αναφέρει ότι οι μόνες αλλαγές που εισάγονται είναι αυτές που θεραπεύουν ορισμένα από τα κραυγαλέα λάθη που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν εισάγειται καμία αλλαγή ως προς τη δομή και τη φιλοσοφία του για τις οποίες η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε εγκαίρως και τεκμηριωμένα τις αντιρρήσεις της μέσω και της καταψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου! Τονίζει, τέλος, την άμεση ανάγκη της συνολικής τροποποίησης του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε αυτός να καταστεί δίκαιος και εν τέλει να επιβαρύνει τους πραγματικά έχοντες και κατέχοντες. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Την τελευταία εικοσαετία, και ιδιαίτερα μετά τα φαινόμενα που δημιούργησαν την ανάγκη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, βγήκαν στην επιφάνεια τεράστια προβλήματα και δυστυχώς σκάνδαλα

  E-mail

  Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου "Ρύθμιση Θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας" στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεχίζοντας: Επιβεβαιώθηκε, δηλαδή, αυτό που λέγαμε οι περισσότεροι. Επαληθεύτηκε το πρόβλημα των δαπανών και των προμηθειών για εξοπλιστικά προγράμματα, ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι ατελές και εκτός ελέγχου και ότι η κατάσταση δεν ήταν τυχαία. Ήταν συγκεκριμένη η πολιτική των κυβερνήσεων που στο όνομα δήθεν του απορρήτου και της ευαισθησίας περί τα αμυντικά ζητήματα ήθελαν όλον αυτόν τον τομέα στην αποκλειστική τους διαχείριση. Μέχρι του σημείου να μην εγγράφονται στους προϋπολογισμούς οι σχετικές δαπάνες, να μην υπάρχει ποτέ για κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα καμία λογοδοσία. Και επειδή τα αμυντικά προγράμματα και οι αμυντικές είναι μεγάλο έξοδο της χώρας μας, οι διαδικασίες και η επιλογή γι’ αυτά τα προγράμματα, καθώς και για την εκτέλεσή τους έπρεπε και πρέπει να διακρίνονται από πλήρη διαφάνεια και καλή διαχείριση. Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   


  Σελίδα 10 από 71