Άρθρο στη Μακεδονία: Η στρατηγική διάσταση του σχεδιασμού και η προσαρμογή στις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες απαραίτητες προϋποθέσεις για το νέο Ρυθμιστικό Θεσ/νίκης

  E-mail

  Η Ασημίνα Ξηροτύρη επισημαίνει στο άρθρο της ότι ο μητροπολιτικός σχεδιασμός έρχεται να αντιμετωπίσει μία δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία θέτει νέες προτεραιότητες και όρους. Η δημοσιονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στον παραγωγικό ιστό, και οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι δεν μπορούν να στηρίξουν τις υπέρμετρες δράσεις και μέτρα υλοποίησης των στόχων του ρυθμιστικού σχεδιασμού.

  Το νέο ΡΣΘ οφείλει να θέσει το στρατηγικό όραμα και τις προγραμματικές προτεραιότητες της πόλης και της μητροπολιτικής της περιοχής. Πρέπει δηλαδή να περιγράφει την περιοχή όπως θέλουμε να είναι, με ορίζοντα 15 ετών, και παράλληλα να προσδιορίζει στρατηγικές και προτεραιότητες δράσεων που είναι ιδανικές να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη (οικονομική, κοινωνική) προς την κατεύθυνση που επιλέξαμε, συνοδεύοντας χωρικά τις επιλογές αυτές. Παρά ταύτα το ΡΣΘ δεν φαίνεται να ικανοποιεί το σύνολο των χαρακτηριστικών του στρατηγικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ασάφεια στη διάκριση μεταξύ στόχων, κατευθύνσεων, παρεμβάσεων και δράσεων.

  Η βουλευτής τονίζε δε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας ενισχυμένος διακριτός φορέας στη Θεσσαλονίκη με χαρακτήρα μητροπολιτικής διακυβέρνησης που θα παρακολουθήσει και εφαρμόσει το νέο ΡΣΘ, αλλά και να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές στο νέο ΡΣΘ, ικανοποιώντας δίκαια αιτήματα των φορέων της περιοχής και καθιστώντας το ρεαλιστικό. Για το πλήρες κείμενο του άρθρου: 

  Περισσότερα...
   

  Άρθρο στον Αγγελιοφόρο: Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να αναδείξει τον στόχο της για την ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς μία άλλη προοδευτική κατεύθυνση Ανασυγκρότησης και Διακυβέρνησης της χώρας

  E-mail

  Η διεξαγωγή του Συνεδρίου συνιστά πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Πιστεύω ότι ο κρίσιμος διάλογος που ήδη άνοιξε θα είναι ουσιαστικός και σε βάθος, για το πως θα συνεχίσει την πορεία της η ΔΗΜΑΡ στην πολιτική σκηνή ως μία υπεύθυνη, αριστερή, μεταρρυθμιστική και σοσιαλιστική δύναμη με προσφορά στην προοδευτική ανασυγκρότηση και διακυβέρνηση της χώρας.

  Πως θα διαμορφώσουμε μία σαφή πρόταση για την ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς μία άλλη προοδευτική κατεύθυνση, να απεγκλωβιστούμε από την υπάρχουσα κατάσταση και τα ευχολόγια περί αλλαγών στις ασκούμενες πολιτικές από τη σημερινή κεντροδεξιά συντηρητική διακυβέρνηση και να επιδιώξουμε προοδευτικές και αριστερές συμμαχίες. 

  Η χρονική στιγμή των προσυνεδριακών διαδικασιών συμβαδίζει, άλλωστε, με εξελίξεις πυκνές και κρίσιμες. Συμπίπτουν με την προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ–ΠΑΣΟΚ να ωραιοποιήσει -και μέσω της δημιουργίας του νέου κυβερνητικού σχήματος– πολιτικές που βυθίζουν την κοινωνία και εγκλωβίζουν την οικονομία στο υφεσιακό τέλμα.

  Παρόλο που όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και στο αξιέξοδο που τον οδήγησαν με το πιο βίαιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, συνεχίζουν να τον εξωθούν στην απόγνωση με νέα προαπαιτούμενα και να μην ανοίγουν ούτε καν χαραμάδα μίας αλληλέγγυας πολιτικής και στήριξης για την ανάκαμψη της χώρας.  Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει! Το πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  "Τι πρέπει να κάνει η ΔΗΜΑΡ": Συνέντευξη της Ασ. Ξηροτύρη στην ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (15/06/2014)

  E-mail

  Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πρέπει να διατηρήσει τον αυτόνομο ρόλο της, να προστατεύσει τις βασικές, ιδρυτικές της θέσεις και αρχές, προοδευτικές και αριστερές, επιζητώντας τη διερεύνηση προγραμματικών συγκλίσεων και συναινέσεων για τη διαμόρφωση μίας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης εξουσίας, τόσο με τον χώρο του προοδευτικού δημοκρατικού σοσιαλισμού όσο και με την Αριστερά, και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο μεγάλο ποσοστό των πολιτών τον επιλέγει αλλά για να τον εμπιστευτεί επιζητά από αυτόν πιο στέρεες και βιώσιμες προτάσεις διακυβέρνησης.  

  Πρέπει να επαναφέρουμε τον διάλογο και κυρίως την επαφή μας με την κοινωνία για τις προτάσεις διεξόδου από την κρίση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες ότι ο στόχος μας και οι συνεργασίες είναι για την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής και η ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς μία άλλη προοδευτική κατεύθυνση.

  Περισσότερα...
   

  Αδικαιολόγητη η πολύ μεγάλη καθυστέρηση ακόμα και στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

  E-mail

  Για πολλοστή φορά, η Ασημίνα Ξηροτύρη επανέρχεται στο θέμα του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η υλοποίηση του μέτρου καθυστερεί αδικαιολόγητα και, μάλιστα, σε μία εποχή που οι δείκτες ανεργίας και φτώχειας παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι πολίτες έχουν ανάγκη από πολύ μεγαλύτερη στήριξη, καθώς έχουν φτάσει σε απελπιστικά σημεία. Ρωτά δε τους αρμόδιους Υπουργούς για τους λόγους της μακράς καθυστέρησης ακόμα και της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τονίζοντας ότι με τη στοχευμένη και επιτυχή εφαρμογή του σε συνδυασμό με τη διεύρυνση και των υπόλοιπων κοινωνικών μέτρων, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  Περισσότερα...
   

  Κύρια σημεία της τοποθέτησης της Ασ. Ξηροτύρη στην ΚΕ για την πορεία της ΔΗΜΑΡ

  E-mail

  Η βουλευτής Ασ. Ξηροτύρη εισαγωγικά στην τοποθέτησή της τόνισε ότι:

  Η μεγάλη υποχώρηση της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές αποτέλεσε ένα οδυνηρό σοκ όχι μόνο για τα μέλη της αλλά και για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, και το πιστεύω βαθιά αυτό το αίσθημα της κοινωνίας ως μία χαραμάδα ελπίδας για όλους, που μας ενθαρρύνει για να ανασυνταχθούμε και να συνεχίσουμε. Γιατί όπως φαίνεται, υπάρχουν πολλοί που θέλουν ακόμα τη ΔΗΜΑΡ πραγματική αριστερή, υπεύθυνη, μεταρρυθμιστική και σοσιαλιστική δύναμη και ας προσπαθήσουμε να τους επαναφέρουμε κοντά μας, να μη τους απογοητεύσουμε.

  Δυστυχώς η παρατεταμένη αντιπαράθεση που ακολούθησε στο κόμμα μετά την έξοδο από την Κυβέρνηση ήταν μονομερής και καθόλου δημιουργική, υποχώρησε ο διάλογος και κυρίως η επαφή με την κοινωνία για τις προτάσεις διεξόδου από την κρίση και την προοδευτική, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ δεν άνοιξε, όπως θα έπρεπε,  ένας ουσιαστικός διάλογος  προς την άλλη πλευρά, προς τον ιδρυτικό χώρο της ΔΗΜΑΡ,  τις δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς, της Οικολογίας και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, για την διερεύνηση   προγραμματικών συγκλίσεων και για να επιτευχθεί έτσι  ο στόχος μας για την  αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής και  την ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς μία άλλη προοδευτική κατεύθυνση. 

  Περισσότερα...
   


  Σελίδα 13 από 71