Συντριπτικό ΟΧΙ των πολιτών Θεσσαλονίκης στην ιδιωτικοποίηση του νερού

  E-mail

  Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης με μαζική συμμετοχή δήλωσαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού, του πολυτιμότερου φυσικού αγαθού. Οι πολίτες έδωσαν την απάντησή τους στις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να σαμποτάρει με τις ανεπίτρεπτες και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. 213.502 (98%) συμπολίτες μας έστειλαν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Θεσσαλονίκη δεν πουλά το νερό. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και η μεγάλη συμμετοχή σ' αυτό αποτελούν μία ιστορική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη και για τη χώρα.

  Μετά απ' αυτό το αποτέλεσμα η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή πρακτική, όπου στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και αλλού, μετά από μία αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση του νερού το συντριπτικό ΟΧΙ των πολιτών σε επίσημα  δημοψηφίσματα επανέφερε και πάλι τη διαχείρισή του σε δημόσιο έλεγχο. Οφείλει να ακυρώσει τον εν εξελίξει διαγωνισμό για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΕΥΑΘ ΑΕ, οφείλει να προχωρήσει στην ακύρωση της ιδιωτικοποίησής της. Παράλληλα η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε με τον "Καλλικράτη", εκδίδοντας τις σχετικές αποφάσεις για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για μείζονα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

   

  Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να αναδείξει το φυσικό της χώρο, την αριστερά και τον στόχο της για προοδευτική Ανασυγκρότηση και διέξοδο της χώρας από την κρίση

  E-mail

  Επισημαίνει η Ασημίνα Ξηροτύρη σε άρθρο της για την πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι μέσα από αυτό το πολύπλοκο πολιτικό σκηνικό η ΔΗΜΑΡ πρέπει να διατηρήσει τον αυτόνομο ρόλο της, να προστατεύσει τις βασικές, ιδρυτικές της θέσεις και αρχές, προοδευτικές και αριστερές, που της έδωσαν την υπάρχουσα κοινοβουλευτική της δύναμη (6,3%), επιζητώντας τη διερεύνηση συναινέσεων και συνεργασιών για τη διαμόρφωση μίας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης εξουσίας, τόσο με τον χώρο του προοδευτικού σοσιαλισμού (ο όρος Κεντροαριστερά δεν βοηθάει, παραπέμπει σε καταστάσεις και επιλογές αρνητικά μέχρι σήμερα φορτισμένες) όσο και με την Αριστερά, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, που μεγάλο ποσοστό των πολιτών τον επιλέγει αλλά για να τον εμπιστευτεί επιζητά από αυτόν πιο στέρεες και βιώσιμες προτάσεις διακυβέρνησης. Το πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων του δημοσίου

  E-mail

  Η Ασημίνα Ξηροτύρη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τη πώληση - "αξιοποίηση" ακινήτων του δημοσίου, με τη μέθοδο "πώληση και επαναμίσθωση" (sale and lease back). Η βουλευτής επισημαίνει ότι με τη μέθοδο αυτή, το δημόσιο προκειμένου να αυξήσει τα άμεσα έσοδά του από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, τα οποία κατευθύνονται προς την μείωση του δημόσιου χρέους, εκποιεί την περιουσία του. Η βουλευτής τονίζει με αφορμή την πρόσφατη ολοκλήρωση της απόκτησης 14 ακινήτων από την Eurobank Properties, μεταξύ των οποίων και αυτών που στεγάζουν τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, καθώς και τη ΓΑΔΑ, έναντι μόλις 146 εκ. € περίπου, ότι είναι άλλο η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που παραμένει μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτη, προς όφελος βέβαια της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, κι άλλο το "ξεπούλημά" της. Τέλος, η βουλευτής ερωτά εάν προτίθεται ο Υπουργός να εξαιρέσει άμεσα από αυτή τη διαδικασία τα ακίνητα εκείνα του δημοσίου τα οποία στεγάζουν υπηρεσίες του, καθώς και αν προτίθεται να επαναξιολογήσει την πολιτική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, αφού εν τοις πράγμασι τα οφέλη μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα μικρά σε σχέση με την αξία τους. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Δεν μπορεί να επέλθει ουσιαστική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία όσο δεν έχουν εξασφαλιστεί ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για τη μελλοντική πορεία και τις στρατηγικές της

  E-mail

  Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά την τοποθέτησή της επί του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2015-2018. Είναι κοινή διαπίστωση ότι η μελλοντική πορεία της χώρας είναι γεμάτη αβεβαιότητες. Η αυταπάτη όμως που δημιουργεί η Κυβέρνηση για την πολιτική σταθερότητα, ότι αυτή μπορεί να εξασφαλίζεται με την ευθυγράμμιση στις μέχρι σήμερα ασκούμενες πολιτικές, καθιερώνει ένα νέο δικομματισμό και ακυρώνει κάθε αίτημα για αλλαγή πολιτικής μέσω της επίκλησης του κινδύνου για το καθεστώς, όπως και κάθε προσπάθεια προόδου και διαπραγματευτικών διεκδικήσεων. Η βουλευτής επισημαίνει ότι η πολιτική σταθερότητα δημιουργείται από το ότι όλα τα κόμματα θα παρουσιάσουν τις βιώσιμες προτάσεις τους στον ελληνικό λαό και θα προσπαθήσουν να θέσουν και να λύσουν αυτά τα προβλήματα τα οποία δημιούργησαν την πολιτική αστάθεια.

  Για να παρακολουθήσετε την ομιλία της Ασημίνας Ξηροτύρη πατήστε εδώ.

   

  Η κυβέρνηση κατέθεσε το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018, το οποίο ως προς τις διαπιστώσεις του το λιγότερο προκαλεί και ως προς τις προβλέψεις του ξεπερνά τη φαντασία και του πιο αισιόδοξου Έλληνα πολίτη

  E-mail

  Η Ασημίνα Ξηροτύρη επισημαίνει ότι oι διαπιστώσεις για τις θετικές επιδόσεις του προηγούμενου ΜΠΔΣ και του σκληρού προγράμματος προσαρμογής, που επιβλήθηκε όσο σε καμία άλλη χώρα, προκαλούν το αίσθημα των πολιτών που βιώνουν την αποσταθεροποίηση των συνθηκών της ζωής τους, την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, τις αδικίες και τις κοινωνικές ανισότητες που διευρύνονται και ποτέ δεν διορθώνονται. Ενός προγράμματος που κατά γενική ομολογία και των δανειστών, δημιούργησε την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων εκατό ετών και την υψηλότερη ανεργία από όλες τις άλλες χώρες υπό δημοσιονομική προσαρμογή και ένα δημόσιο χρέος μη βιώσιμο. Επιπτώσεις δύσκολα αναστρέψιμες για την ανάκαμψη που θα επηρεάσουν πολλές γενιές. Η βουλευτής τονίζει ότι η πραγματικότητα διαψεύδει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις υποσχέσεις που θέλουν το νέο πρόγραμμα να προβλέπει μεσοσταθμική ανάπτυξη την επόμενη τετραετία με ρυθμό 3,3% μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπεται για την Ευρωζώνη. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   


  Σελίδα 14 από 71