Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, κατέθεσε Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα

  E-mail

  Με την Επίκαιρη Επερώτηση, τονίζεται η συμβολή του πρωτογενή τομέα στην οικονομία και η δυνατότητά του να συμβάλλει στην αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και κυρίως στην ανάπτυξη της χώρας για να αποτελέσει το βασικό πυλώνα του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου. Όπως διαπιστώνεται όμως, αντί να ληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη το αγροτικού τομέα, δεν υπάρχει καμία λήψη μέτρου με αποτέλεσμα το εισόδημα της αγροτικής οικογένειας το διάστημα 2009 – 2012 να συρρικνωθεί και οι αγρότες να έχουν απωλέσει εισοδήματα της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ. Τα προβλήματα τόσο στο κόστος της αγροτικής  παραγωγήςπου αφορά στο ΦΠΑ, στην ενέργεια, στο πετρέλαιο και γενικότερα τους συντελεστές παραγωγής, όπως  και της μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων αυξάνεται, παρά τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για τη μείωσή τους. Με την Επίκαιρη Επερώτηση η ΔΗΜΑΡ προτείνει σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν την αγροτική παραγωγή. Μεταξύ αυτών προτείνει τη μείωση του κόστους των αγροεφοδίων, την πρόβλεψη για αγροτικό πετρέλαιο κίνηση, τη μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του συντελεστή ΦΠΑ σε χαμηλά κλιμάκια για τα αγροτικά εφόδια και την αντιμετώπιση κινδύνων από τις κλιματικές αλλαγές. Διαβάστε την ερώτηση:

  Περισσότερα...
   

  Προβληματισμοί σχετικά με την τιμή και τη διάρκεια ζωής του γάλακτος

  E-mail

  Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και Θωμάς Ψύρρας κατέθεσαν ερώτηση αναδεικνύοντας τους προβληματισμούς ως προς το θέμα της τιμής αλλά και της διάρκειας ζωής του γάλακτος, έτσι ώστε να προστατεύονται και οι καταναλωτές και οι μικροί παραγωγοί γάλακτος. Τόνισαν ότι η μείωση της τιμής του γάλακτος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω μεμονωμένων ενεργειών, όπως είναι η άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για το χαρακτηρισμό του γάλακτος ως ‘φρέσκο’, που προτείνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Μια τέτοια ενέργεια θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στους μικρούς παραγωγούς γάλακτος, ενώ δεν θα αντιμετώπιζε τις παθογένειες στις οποίες οφείλεται πραγματικά η υψηλή λιανική τιμή του γάλακτος στη χώρα. Τέλος, επεσήμαναν ότι είναι απαραίτητες διαρθρωτικές εξυγιαντικές παρεμβάσεις στο όλο κύκλωμα εμπορίας των προϊόντων για τη μείωση των τιμών στη χώρα, καθώς και η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο του γάλακτος και γενικότερα των αγροτικών προϊόντων. Για να διαβάσετε την ερώτηση:

  Περισσότερα...
   

  Επίσπευση των διαδικασιών για τη λειτουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την άμεση προώθηση των ενεργειών του

  E-mail

  Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Δικαιοσύνης και Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέθεσε η Ασημίνα Ξηροτύρη που αφορά «στην επίσπευση των διαδικασιών για τη λειτουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους», ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες αυτού για τη ρύθμιση των θεμάτων των κόκκινων δανείων, την αντιμετώπιση των πολλαπλών περιπτώσεων των δανειοληπτών και των επιμέρους θεμάτων που προκύπτουν για αυτό το κρίσιμο πρόβλημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται και επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση των πολιτών. Για το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

  Περισσότερα...
   

  Για την επίτευξη εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι απαραίτητη η σύνδεση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού με τον προγραμματισμό για το νέο ΕΣΠΑ

  E-mail

  Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής της σχετικά με την ανάγκη για ποιοτικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑΗ βουλευτής επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό σ' αυτή τη φάση σχεδιασμού του ΕΣΠΑ να γίνει σοβαρή ανάλυση προτεραιοτήτων και ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο επιπλέον παράμετροι: α) Η βοήθεια που θα πρέπει να δοθεί στις Περιφέρειες οι οποίες αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ εν μέσω μάλιστα προεκλογικών υποχρεώσεων και β) η προσαρμογή στους νέους εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες της ΕΕ και ιδιαίτερα του όρου της "αιρεσιμότητας" με τον οποίο διαφωνούμε και ο οποίος θα ισχύει για τις χώρες που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Για το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου:

  Περισσότερα...
   

  Βίαιη περιβαλλοντική υποβάθμιση στην ήδη επιβαρυμένη Δυτική Θεσσαλονίκη με την παροχή άδειας καύσης εναλλακτικών καυσίμων στην εταιρεία Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ

  E-mail

  Με ερώτησή της η Ασημίνα Ξηροτύρη θέτει το θέμα της βίαιης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα της εκτός λογικής τροποποίησης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ από το ΥΠΕΚΑ, με την οποία δίνεται άδεια καύσης εναλλακτικών - δευτερογενών - καυσίμων, υλικών δηλαδή όπως πλαστικά, καουτσούκ, κ.λπ. δίπλα στον ΣΜΑ Ευκαρπίας 500 μέτρα από τον οικισμό της Νέας Ευκαρπίας. Η εν λόγω απόφαση αποτελεί μνημείο αυθαιρεσίας αφού οι εμπλεκόμενοι φορείς και η τοπική κοινωνία έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά, ενώ τέτοιου τύπου κατεύθυνση (καύση εναλλακτικών καυσίμων) δεν προβλέπεται στον εγκεκριμένο εθνικό, τομεακό και περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό καθιστώντας την απόφαση παράνομη. Ενδεχόμενη καύση υλικών όπως πλαστικά, καουτσούκ κ.λπ. θα επιβαρύνει δραματικά την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος η ατμοσφαρική ρύπανση και η αιθαλομίχλη είναι υπερτριπλάσια των επιτρεπτών ορίων και σε συνδυασμό με τη φτωχοποίηση του πληθυσμού της περιοχής είχε και ανθρώπινα θύματα.

  Τέλος, η κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ενός περιβαλλοντικού έργου ακυρώνεται και επιβεβαιώνονται οι φόβοι των κατοίκων της περιοχής ότι θα χρησιμοποιηθεί ως ένας προθάλαμος καύσης αστικών απορριμμάτων από την ΤΙΤΑΝ. Με τέτοιου είδους ενέργειες όμως, καταρρακώνεται ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία της ορθής και περιβαλλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

  Το ΥΠΕΚΑ οφείλει να επανορθώσει την περιβαλλοντική αυθαιρεσία ανακαλώντας την εν λόγω απόφαση με δεδομένο ότι η ζημία που προκαλείται για το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των πολιτών της περιοχής είναι ανυπολόγιστη. Για να διαβάσετε την ερώτηση:

  Περισσότερα...
   


  Σελίδα 21 από 71