Η συμφωνία 195 χωρών για το κλίμα που επετεύχθη Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι είναι μία στροφή, ένα σημάδι ελπίδας για έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο».

  E-mail

  Η συμφωνία 195 χωρών για το κλίμα που επετεύχθη Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι είναι μία στροφή, ένα σημάδι ελπίδας για έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο».

  Σημαντική στιγμή για την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας, που απειλεί τον πλανήτη με μεγάλες καταστροφές, αποτελεί η συμφωνία που επετεύχθη το Σάββατο στο Παρίσι στην 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP21) και υιοθετήθηκε από 195 χώρες. Έξη χρόνια μετά την αποτυχία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, που δεν κατάφερε να επισφραγήσει μια τέτοια συμφωνία, σήμερα όλοι μετέχοντες ή μη στο παγκόσμιο κίνημα για την προστασία από τις κλιματικές αλλαγές αισθανόμαστε λίγο έως πολύ «νικητές».

  Αλλά και ότι τώρα αρχίζει μία νέα μάχη «για ένα αξιόπιστο σχεδιασμό και προγραμματισμό που θα οδηγήσει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, σε μία αλληλέγγυα απάντηση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, χωρίς κανένα κράτος να αναιρεί τις δεσμεύσεις του, αλλά και με τις ανεπτυγμένες χώρες να αναλαμβάνουν την ιστορική τους ευθύνη για τις μεγάλες εκπομπές αερίων και με όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδωτικούς να θέτουν σε εφαρμογή αυτή τη δύσκολη διαδικασία και εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

  Περισσότερα...
   

  Στη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι θα ανανεωθεί η ελπίδα για μία παγκόσμια συμφωνία μείωσης της θερμοκρασία στον Πλανήτη»

  E-mail

  Η Ασημίνα Ξηροτύρη, παρακολουθώντας τις πρώτες μέρες της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι, σε άρθρο της παρουσιάζει τις συνθήκες, τις προσδοκίες και τα ερωτήματα

  «Στη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι θα ανανεωθεί η ελπίδα για μία παγκόσμια συμφωνία μείωσης της θερμοκρασία στον Πλανήτη»

  Με την ανανέωση της ελπίδας για μία συμφωνία ξεχωριστή, παγκόσμια και δεσμευτικού χαρακτήρα για το κλίμα και με βασικό κατ’ελάχιστο αίτημα – σύνθημα “ BELOW 2oCTOGETHERWELLMAKEIT” άρχισε προχθές στο Παρίσι με τη συμμετοχή πλέον των 150 αρχηγών κρατών η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές.

  Σε ένα Παρίσι φιλόξενο, ανοικτό και ασφαλές για τους επισκέπτες, τα μέλη και τις αντιπροσωπείες, παρά το μεγάλο πλήγμα που υπέστη και μία διάσκεψη άριστα οργανωμένη (είναι και γιαυτά που αγαπώ πάντα το Παρίσι).

  Ας δούμε όμως πως φθάσαμε στην 21η Διάσκεψη στο Παρίσι:

  Την καλή αρχή της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον το 1992 στο Ρίο, ακολούθησαν πολλές Διασκέψεις, ίδρυση επιτροπών, όπως η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), πρωτόκολλα και συμφωνίες, όπως του Κυότο και κυρίως αναπτύχθηκε ένα ενεργό κίνημα εκατομμυρίων πολιτών, που ζητά από τις Κυβερνήσεις να δράσουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά για την προστασία του Περιβάλλοντος, με αιχμή την κλιματική αλλαγή.Το κίνημα αυτό των πολιτών ανάγκασε στο παρά πέντε, στη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί για το Κλίμα, τους ηγέτες 191 χωρών, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ, να συμφωνήσουν σε ένα με σκοπό τη διαμόρφωση στη Κοπεγχάγη το 2009 μίας νέας νομικής συμφωνίας για το Κλίμα. Με αδιαμφισβήτητη την αύξηση της θερμοκρασίας του κλιματικού συστήματος, η Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει δώσει όλα τα στοιχεία για το τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να αποτραπεί η αύξηση της θερμοκρασίας του Κλίματος κατά 2 βαθμούς C έως το 2050. Η «μάχη» όμως στην διάσκεψη της Κοπεγχάγης το 2009 δεν έφερε αποτελέσματα, με κύρια ευθύνη των ΗΠΑ και της Κίνας. Δεν επετεύχθη μία ισχυρή , νομικά κατοχυρωμένη συμφωνία για τη τη μείωση των εκπομπών κατά 25% έως το 2020 και πλέον του 50% έως το 2050, σε σχέση με το 1990.

  Περισσότερα...
   

  Υπεύθυνες και αποτελεσματικές Κυβερνήσεις συνεργασίας

  E-mail

  Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ  πρ. Βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης  σε άρθρο- δήλωσή της σήμερα μεταξύ των άλλων , αναφέρει ότι :

  <Στην εποχή των μνημονίων αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν - όλοι είναι πολύ ή λίγο εκτεθειμένοι – ας υπάρξουν λοιπόν υπεύθυνες Κυβερνήσεις συνεργασίας,  με πρόγραμμα, δίκαιες και αποτελεσματικές προτάσεις, ειδικά για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, για την απαλλαγή από το πελατειακό κράτος και τα δεινά που συσσωρεύει, για την προστασία της εξοντωμένης κοινωνίας από τις περαιτέρω επιπτώσεις και στρεβλώσεις  των μνημονιακών πολιτικών . Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη τις αξίες και  την υποδομή για να αποτελέσει τον βασικό τους κορμό. Σε κάθε όμως περίπτωση πρ'επει να αποκλεισθούν άλλες εκλογές, η ΝΔ έχει διδαχθεί πολλά και φαίνεται ώριμη για συνεργασίες. 

  Οι Κυβερνήσεις όμως συνεργασίας πρέπει για να πετύχουν να γίνουν εχθροί στο πελατειακό κράτος, να γίνουν συνθέτες μιας για την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη, την πρόοδο  και την ελπίδα για τον λαό μας και τη χώρα μας.

  Σε μία τέτοια βαθιά αλλαγή και προοπτική, που εύχομαι να υπάρξει, αν και όπου χρειασθεί θα είμαι στη διάθεση της πολιτείας. Τώρα επιλέγω να μην είμαι  υποψήφια σε λίστα στις  εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου

  Αναλυτικότερα και σε σχέση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, αναφέρει ότι :

  Δεν  θα είμαι υποψήφια σε λίστα στις  εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Γιατί μία νέα θέση σε  λίστα δεν συνδέεται άμεσα με  την επιλογή των πολιτών, πολύ περισσότερο σήμερα για το χώρο της Αριστεράς, μετά  την πολυδιάσπασή του.

   Στην   πολιτική και κοινωνική μου πορεία τήρησα πάντα την αρχή  να αγωνίζομαι  και να εκθέτω στους  ψηφοφόρους- πολίτες   τις θέσεις και τις προτάσεις μου.

  Προτάσεις δίκαιες, προοδευτικές και βιώσιμες που πιστεύω ότι έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και η οικονομία  όσο ποτέ άλλοτε και για τις οποίες εργάσθηκα μεθοδικά  μέσα στην πολύχρονη πολιτική και  κοινοβουλευτική μου πορεία.

  Δυστυχώς τα μνημόνια έγιναν πλέον το κύριο συστατικό της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής και είτε ευθυνόμαστε γιαυτά είτε όχι – πιστεύω ότι είμαι στη δεύτερη κατηγορία - πρέπει να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και ρεαλισμό και ιδιαίτερα με μέριμνα για τους πολλούς και αδύναμους, για τις νέες γενιές, πως με τις μικρότερες απώλειες αλλά και μία χαραμάδα ελπίδας για την ανάπτυξη αυτού του τόπου θα πορευτούμε.

  Τα δύο κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και τα υπόλοιπα που θα κληθούν όπως φαίνεται  πλέον να συγκυβερνήσουν, οφείλουν  να εκθέσουν με σαφήνεια τον προγραμματικό τους λόγο και να δεσμευτούν  ότι επιτέλους θα αλλάξουν τον τρόπο διακυβέρνησης.

  Στην εποχή των μνημονίων αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν - όλοι είναι πολύ ή λίγο εκτεθειμένοι – ας υπάρξουν λοιπόν υπεύθυνες Κυβερνήσεις συνεργασίας,  με πρόγραμμα, δίκαιες (ταλαιπωρήθηκε ο όρος προοδευτικές) και αποτελεσματικές προτάσεις, ειδικά για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως με εντιμότητα, αποφασιστικότητα  και εργατικότητα για να τις επιτύχουν .

  Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις αξίες και την υποδομή για να αποτελέσει τον βασικό τους κορμό. Σε κάθε όμως περίπτωση πρέπει να αποκλεισθούν άλλες εκλογές. Η Â ΝΔ έχει διδαχθεί πολλά και φαίνεται ώριμη για συνεργασίες.  Πρέπει όμως  να επαναλάβω την μεγάλη ανάγκη για ένα  στρατηγικό πρόγραμμα για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής και τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, για την απαλλαγή από το πελατειακό κράτος και τα δεινά που συσσωρεύει, για την προστασία της εξοντωμένης κοινωνίας από τις περαιτέρω επιπτώσεις και στρεβλώσεις στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών .

  Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει για να πετύχουν να γίνουν εχθροί στο πελατειακό κράτος και όχι να μοιράζονται με τη διαπλοκή τα ιμάτιά του .

  Να γίνουν συνθέτες μιας για την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη, την πρόοδο  και την ελπίδα για τον λαό μας και τη χώρα μας.

  Σε μία τέτοια βαθιά αλλαγή και προοπτική, που εύχομαι να υπάρξει, αν και όπου χρειασθεί θα είμαι στη διάθεση της πολιτείας.

    ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ  ,  03 Σεπτ 2015

   

  Δήλωση της Ασημίνας Ξηροτύρη

  E-mail

   

  Η χώρα χρειαζόταν συμφωνία πριν τη λήξη του προγράμματος, δεν χρειαζόταν δημοψήφισμα σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή και μάλιστα με τους πολλούς  και αδύναμους  πληρώνουν και πάλι βαρύτατο  τίμημα  

  Στην αποτυχία του προγράμματος προσαρμογής και στην κατάφορα άδικη επιβάρυνση των πολλών και αδυνάτων, όπως και στην ανάγκη απαγκίστρωσης από τις  πολιτικές λιτότητας, την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας  και την αναδιάρθρωση του χρέους είχα, μαζί με πολλούς συντρόφους μου, με επιχειρήματα  και  προτάσεις  διεξόδου, επισημάνει σε όλη τη  κοινοβουλευτική μου θητεία.  Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο   η νέα Κυβέρνηση της Αριστεράς έπρεπε με πρόγραμμα, σθεναρή διεκδίκηση και με γνώση της σκληρής πραγματικότητας που επικρατεί στις αγορές, όπως  και την ίδια  την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει έγκαιρα και με ρεαλισμό τις δραπραγματεύσεις και να κλείσει έγκαιρα αυτό το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνιο).  Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και είναι αρκετά και αρκετοί  που δεν δικαιολογούνται σε  μία  Κυβέρνηση  της Αριστεράς.  Σήμερα στο και πέντε (αφού έλειξε το πρόγραμμα με  βαρύτατες συνέπειες) η χώρα, η οικονομία και ιδιαίτερα οι πολλοί και αδύναμοι  βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, τραγική  θα έλεγε κανείς.

  Η χώρα χρειαζόταν συμφωνία πριν την εκπνοή της λήξης του προγράμματος, 30/06/2015. Δεν χρειαζόταν δημοψήφισμα σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή, όντας εκτός της ασφάλειας ενός προγράμματος, με τις τράπεζες κλειστές, τα ταμεία άδεια, τους Έλληνες πολίτες με οργή και απόγνωση, συνθήκες που   επιφέρουν περαιτέρω επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας και τη διεθνή υποβάθμισή της. ÂÂ Η ζημία που επιτελείται κινδυνεύει να μην είναι αναστρέψιμη.

  H  επισήμανσή  μου  αυτή  σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα στην κρίση και στα μνημόνια και που εφάρμοσαν τα πιο  σκληρά προγράμματα προσαρμογής σε βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών  και σε όφελος των δυνατών .

  Η  παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και την Ευρωζώνη,  ο αγώνας για την αλλαγή στην Ε.Ε θα είναι διαρκείας και θα προχωράει  με την ισχυροποίηση των προοδευτικών δυνάμεων και στις άλλες χώρες που πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και  κοινωνικής υποβάθμισης.

  Όμως  σε ότι αφορά τη δική μας προσπάθεια ως χώρα για ανάκαμψη και πρόοδο, πέραν της βοήθειας που προσβλέπουμε από τους άλλους, πέρα από τους κοινούς αγώνας με τις άλλες χώρες της ΕΕ,  ο δικός μας αγώνας και τα δικά μας όνειρα είναι το πρωταρχικό  βήμα για να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας και να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή.  Αυτή η προσπάθεια απαιτεί

  - Στοχευμένες δράσεις πάνω σε ένα μελετημένο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με  συγκεκριμένα προγράμματα της πολιτείας για την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό. Για την ενίσχυση  των ΜμΕ, με την  προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητες  και την καινοτομία στο επίκεντρο των δράσεων.

  - Με  αξιοκρατία παντού

  - Με προώθηση σε θέσεις ευθύνης αυτών που έχουντις γνώσεις, το όραμα, το πείσμα και την αφοσίωσηναπροωθήσουν αλλαγές που είναι αναγκαίες για τη χώρα σήμερα και για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, προοδευτικού και δίκαιου  μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.

  Η αριστερά είναι τρόπος ζωής. Είναι η ηθική και κοινωνική ευθύνη που φέρει ο καθένας μας και η οποία γίνεται καθημερινά πράξη μέσα από τη ζωή μας, μέσα από το πως επικοινωνούμε με τους άλλους και πως προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν. Πάνω από όλα,η αριστερά είναι ναφέρνεις την ελπίδα με πρόγραμμα αλλά και  μετριοφροσύνη και να δίνεις ο ίδιος το καλό παράδειγμα στους άλλους σε ότι κάνεις.Το τελευταίο είναικαι το πιο σημαντικό εάν θέλουμε να επαναφέρουμε την  εμπιστοσύνη στην κοινωνία.  Είμαστε μία ευλογημένη χώρα, ένα στον πλανήτη. Δεν χρειάζονται πολλά για να αξιοποιήσουμε τους πόρους και τα αγαθά που έχουμε. Χρειάζεται όμως εμπιστοσύνη, συλλογικότητα  και αλληλεγγύη. Χρειάζεται να πιστέψουμε πρώτα από όλα στις δικές μας δυνάμεις, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε μόνο αν είμαστε ενωμένοι. 

  Και σε  αυτή , την άστοχη  κατ΄ εμέ διαδικασία του Δημοψηφίσματος, επιβάλλεται η ενότητα για να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

  Γιαυτό και  η Κυβέρνηση της Αριστεράς έπρεπε πρώτα και πάνω από όλα  να προστατεύσει το λαό και σήμερα ακόμη περισσότερο  να διασφαλίσει τις καθημερινές του ανάγκες, την στοιχειώδη αξιοπρεπή και ήρεμη διαβίωσή του. Να τον προφυλάξει, έστω και με κομματικές υποχωρήσσεις,  από ένα άσκοπο έως καταστροφικό διχασμό και μάλιστα  σε ένα ΟΧΙ και σε ένα ΝΑΙ με ασαφές περίγραμμα και πολιτική στόχευση.  

  Η Κυβέρνηση της Αριστεράς  το όφειλε  στον ελληνικό  λαό που την εμπιστεύθηκε,  στους πολλούς  και αδύναμους που πάντα πληρώνουν το τίμημα , στους νέους που πρέπει να κάνουν όνειρα και όχι να ξενιτεύονται,  αλλά και  που με μεγάλη πλειοψηφία προσβλέπουν  στην παραμονή τους στο Ευρώ και την ΕΕ, να βρει  κλείσει  συμφωνία  έστω και στο  παρά πέντε τώρα ή τουλάχιστον να παρουσιάσει την δική της πρόταση στους πολίτες .

   Από τη Δευτέρα ή την Τρίτη μπορεί τα πράγματα  να μη  είναι  αναστρέψιμα, η διαπραγμάτευση μη εφικτή, ο λαός σε απόγνωση, η οικονομία σε κατάρρευση   και το τέρας του χρέους θα παραμένει κυρίαρχο.  

   

   

   

  Άρθρο Ασ. Ξηροτύρη στον Αγγελιοφόρο για την πορεία της κυβέρνησης

  E-mail

  «Οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους ολοκλήρωσαν το βήμα για την επιστροφή της ελπίδας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών. Πράγματι το αποτέλεσμα της κάλπης άνοιξε το δρόμο για ελπιδοφόρες, προοδευτικές αλλαγές στην πορεία της χώρας .

  Από την επομένη όμως άρχισε ο μεγάλος αγώνας της Κυβέρνησης για την κρίσιμη, με αξιοπρέπεια διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία που θα κλείσει οριστικά το μνημόνιο, θα επαναφέρει την ισότιμη θέση της χώρας στην Ευρώπη και θα βάλει τις βάσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη με αναδιάρθρωση του δυσθεώρητου χρέους.

  Η απόφαση της κυβέρνησης να τηρήσει το σύνολο των προεκλογικών της δεσμεύσεων παράλληλα με την επιδίωξη για μία βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, είναι και το μεγάλο ζητούμενο που άνοιξε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινωνία ένα νέο κύκλο προβληματισμού και αμφισβήτησης, ιδιαίτερα μετά τη νέα συμφωνία της 4μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης (κατά την αντιπολίτευση του μνημονίου).

  Η πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται ότι σταδιακή αλλαγή είναι εφικτή μέσα από ένα δύσβατο δρόμο. Θέλουν όμως αυτή να προχωρήσει στη βάση της νωπής εντολής που έδωσαν στη νέα κυβέρνηση. Αντιλαμβάνονται ότι η συμφωνία που πέτυχε στο Eurogroup, αποτέλεσμα μιας δύσκολης και εντός στενών χρονικών περιθωρίων επαναδιαπραγμάτευσης, έχει θετικό πρόσημο. Σε μια διαπραγμάτευση με παρά πολλέ δυσκολίες, με αντιπαραθέσεις, πολύ περισσότερο που στην Ευρώπη είναι κυρίαρχες οι συντηρητικές πολιτικές και πολλά οργανωμένα συμφέροντα.

  Περισσότερα...
   


  Σελίδα 3 από 71