• Αυτοσκοπός δεν μπορεί να είναι η εξουσία, αλλά η προάσπιση της «Ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας, της Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής

  Το παιχνίδι της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αγαστή συνεργασία με το παλαιο ΠΑΣΟΚ και τους δεξιούς ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της διογκούμενης κρίσης και τις πιέσεις των δανειστών, περιορίζουν πλέον κάθε προοδευτική,σύγχρονη, αναπτυξιακή και κοινωνική λειτουργία της διακυβέρνησης του. Όσο για την «αριστερή» διακυβέρνηση ουδείς πλέον έχει τέτοια αυταπάτη.Αποκορύφωμα! τόσο η αποδοχή του νεοφιλελεύθερου «αυτόματου κόφτη»,μέτρου που ακυρώνει επ΄αόριστον την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του προυπολογισμού της χώρας,όσο και η αποδοχή του «Υπερταμείου» ως εργαλείο συνδιαχείρισης στο διηνεκές με τους εταίρους της εθνικής μας, δημόσιας περιουσίας ή ακριβέστερα της επί ένα αιώνα παραχώρησης στους εταίρους δικαιωμάτων επί της εθνικής μας κυριαρχίας.

  Πως να τα δικαιολογήσει όλα αυτά και να μην αντισταθεί πλέον ένας συνεπής, προοδευτικός και πολύ περισσότερο αριστερός πολίτης, πως να ελπίζουν οι νέες γενιές όταν το ασφαλιστικό, ο κόφτης και το υπερταμείο θα αφυδατώνουν το μέλλον τους επί ένα αιώνα?

  Άραγε παλιοί μου "σύντροφοι" όταν αγωνιζόμασταν για «Ανεξαρτησία, Εθνική κυριαρχία και Δημοκρατία», δεν καταλαβαίνετε ότι σήμερα ο κόφτης και το υπερταμείο είναι κατεξοχήν τα εργαλεία που ανατρέπουν ένα – ένα αυτά τα οράματά μας και μαζί με τα συνεχιζόμενα οριζόντια μέτρα και την απραξία για την ανάπτυξη ανατρέπουν και αυτό για την «κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή»?

 • Η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται χωρίς εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό 

  Η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ως προϊόν διαλόγου και συναίνεσης έπρεπε προ πολλού να είχε αποτελέσει τη βάση για την πορεία της χώρας και εργαλείο για μία διευρυμένη διαπραγμάτευση για το χρέος και για την αποτροπή μελλοντικών κινδύνων από την εφαρμογή κάθε λογής μνημονίων. Σήμερα η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ του τρίτου μνημονίου είναι μεν ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, αλλά δεν μπορεί να αφορά μία ακόμη συμφωνία λιτότητας, νέας φορολόγησης και δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η ανάπτυξη θα αναζητά – μάταια ίσως - την συναίνεση για ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης ώστε να αντισταθμισθούν οι περιοριστικές πολιτικές των μνημονίων. Η Κυβέρνηση και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και σήμερα και της προσφυγικής κρίσης, όπως και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων να συνεννοηθούν για τις κατευθύνσεις, τις προτεραιότητες, τους όρους διαμόρφωσης ενός στρατηγικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στη νέα μνημονιακή περίοδο και να μην επαναλαμβάνουν το μεγάλο λάθος της επ΄ αόριστον μετάθεσής του.

 • ΑΞ ΒουληΗ παρουσίαση του κοινοβουλευτικού μου έργου περιλαμβάνει

  - τις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια, ως εισηγήτριας και κοινοβουλευτικής εκπροσώπου στα κρίσιμα νομοσχέδια για τα θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής

  - τις ομιλίες μου σε εκδηλώσεις, τα άρθρα και τις συνεντεύξεις μου στα ΜΜΕ και

  - τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες μου για κρίσιμα θέματα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και των συναντήσεων με φορείς και πολίτες.

  Η Κυβέρνηση της Αριστεράς είναι πραγματικότητα και μάλιστα με τη μεγάλη στήριξη και εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Από την πλευρά μου έχοντας επεξεργασθεί τόσα χρόνια τώρα, κοινοβουλευτικά και κομματικά τα κρίσιμα οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά θέματα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο κρίσης, όπως φαίνεται στον απολογισμό μου, θα συνεχίσω να υπηρετώ και να αγωνίζομαι για τον κοινό στόχο και την επιτυχία της προοδευτικής αριστερής διακυβέρνησης για την κοινωνική συνοχή, την ανάκαμψη και τη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.

  Α. Ξηροτύρη, Ιανουάριος 2015

 • alt

  Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ   πρ. Βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης σε άρθρο- δήλωσή της  μεταξύ των άλλων , αναφέρει ότι :

  <Στην εποχή των μνημονίων αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν - όλοι είναι πολύ ή λίγο εκτεθειμένοι – ας υπάρξουν λοιπόν υπεύθυνες Κυβερνήσεις συνεργασίας,  με πρόγραμμα, δίκαιες και αποτελεσματικές προτάσεις, ειδικά για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, για την απαλλαγή από το πελατειακό κράτος και τα δεινά που συσσωρεύει, για την προστασία της εξοντωμένης κοινωνίας από τις περαιτέρω επιπτώσεις και στρεβλώσεις  των μνημονιακών πολιτικών . Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη τις αξίες και  την υποδομή για να αποτελέσει τον βασικό τους κορμό

  Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει για να πετύχουν να γίνουν εχθροί στο πελατειακό κράτος, να γίνουν συνθέτες μιας για την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη, την πρόοδο  και την ελπίδα για τον λαό μας και τη χώρα μας.

  Σε μία τέτοια βαθιά αλλαγή και προοπτική, που εύχομαι να υπάρξει, αν και όπου χρειασθεί θα είμαι στη διάθεση της πολιτείας. Τώρα επιλέγω να μην είμαι  υποψήφια σε λίστα στις  εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.  03/09/2015

Επείγον το θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων

E-mail

Στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια από την προηγούμενη Κυβέρνηση δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε η Ιρλανδική εμπειρία και το αντίστοιχο μοντέλο - που φαίνεται να έχει εξεταστεί από την τότε κυβέρνηση. Κυρίως στο ότι προβάλλει όπως έχω τονίσει και παλιότερα, ότι στο επίκεντρο πρέπει να είναι ο δανειολήπτης και να εξετάζονται όλα τα στοιχεία αυτού (συνθήκες διαβίωσης, προοπτικές βελτίωσης κ.λπ.) και ότι σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε και μείωση των επιτοκίων αλλά και "κούρεμα" κάποιου ποσοστού για προσαρμογή της λύσης στα χαμηλά εισοδήματα.

Η όποια λύση προταθεί από τη νέα Κυβέρνηση για το ιδιωτικό χρέος, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης, έτσι ώστε οι λύσεις που θα προκύψουν να είναι συμφέρουσες πρωτίστως για τους δανειολήπτες, τα στοιχεία των οποίων θα προσδιορίζουν βιώσιμη λύση.

Παράλληλα είναι απαραίτητο να εξεταστεί και η δυνατότητα μεταξύ των άλλων διευκολύνσεων, να υπάρξει και μείωση των επιτοκίων και "κούρεμα" κάποιου ποσοστού, ιδιαίτερα για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση ώστε να καταστεί δυνατό να διασώσουν το σπίτι ή την επιχείρησή τους.

Περισσότερα...
 

Η Ασημίνα Ξηροτύρη για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

E-mail
Συγκρατημένος και σε πολλά σημεία αόριστος στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, αλλά και συγκινημένος προς το τέλος της, παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Την ομιλία του χαρακτήριζαν οι συχνές αναφορές στο Σύνταγμα, στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και της ισότιμης θέσης της χώρας στην ΕΕ και βέβαια στην τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων με στήριγμα τις δυνάμεις του κυρίαρχου λαού.
Αναφορικά με το χρέος και τη διαπραγμάτευση επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η διόγκωση του χρέους είναι πρόβλημα των πολιτικών επιλογών με την καταστροφική πολιτική της λιτότητας, η οποία και το ανακυκλώνει. Χωρίς να εξειδικεύσει τις προτάσεις του, έστω και επιγραμματικά, ανέφερε ότι το πρόβλημα του χρέους θα πάρει χρόνο, αλλά είναι άμεση ανάγκη να εξευρεθεί το πλαίσιο μίας συμφωνίας αμοιβαία αποδεκτής, όπως και η δυνατότητα ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, χωρίς παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα που συντηρούν την λιτότητα και βαθαίνουν την ύφεση.
Μετά και από τις αναμενόμενες νέες ρυθμίσεις για τα μεγάλα θέματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, της διοικητικής μεταρρύθμισης, της πάταξης της φοροδιαφυγής και ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, όπως και της εργασιακής ειρήνης, της Υγείας, της Παιδείας, προσέγγισε το πολύ κρίσιμο θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας. Περίμενα πολλά περισσότερα, έστω στο επίπεδο των προγραμματικών αξόνων και των διεκδικήσεων για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, με ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο και για μία ρήτρα ανάπτυξης που θα δημιουργήσει σταθερές και βιώσιμες θέσεις εργασίας και θα στηρίξει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Όταν ως κυρίαρχα προβλήματα και σωστά, αναδεικνύονται για την αποτυχία του προγράμματος προσαρμογής «η λιτότητα και η αναπτυξιακή στασιμότητα», όταν επιζητείται πρωτίστως στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους εταίρους «η συνεργασία για την ανάπτυξη», οι αναφορές, οι αναπτυξιακοί άξονες, αλλά και διεκδικήσεις θα έπρεπε στο λόγο του Πρωθυπουργού να ήταν εντονότερες.
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής.
Περισσότερα...
 

Απολογισμός του κοινοβουλευτικού, πολιτικού και κοινωνικού έργου της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

E-mail
Στην τρίτη κοινοβουλευτική μου θητεία με τη ΔΗΜΑΡ, όπως και στις δύο προηγούμενες με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ-ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη και στο κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έργο που μου ανέθεσαν με την ψήφο τους οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Προσπάθεια και έργο που όχι μόνο από τους αριθμούς, αλλά από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και τους πολίτες εισπράττω ότι διακρίθηκε για την ποιότητα, την πληρότητα και την συνεπή, προγραμματική σύνθεση μίας άλλης προοδευτικής, αριστερής πρότασης για διακυβέρνηση και ανάκαμψη της χώρας.
Στη διάρκεια της απερχόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, μέσα στην οξύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν οι βαρύτατες επιπτώσεις, η ανθρωπιστική κρίση, από το βίαιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στη χώρα, όπως και για την ανάγκη και τους άξονες ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας και ανάσχεσης της ανεργίας, το οποίο θα έπρεπε να συνδέεται άμεσα με τις διεκδικήσεις της χώρας για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη συνολική, δίκαιη λύση διεξόδου από την κρίση. Για να πιάσουν έτσι τόπο οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, να αλλάξει το σαθρό παραγωγικό μοντέλο και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Ειδικότερα στα τελευταία 2,5 χρόνια της κοινοβουλευτικής περιόδου, είχα ως κύριους τομείς ευθύνης στο κοινοβουλευτικό μου έργο τα πολύ κρίσιμα θέματα των Υπουργείων: Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που καθόριζαν την οικονομική, φορολογική και αναπτυξιακή πολιτική και την προσπάθεια της χώρας για να βγει από την κρίση, να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, διεκδικώντας να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό επεξεργάστηκα, έκανα παρεμβάσεις, όπως και προτάσεις τροπολογιών ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και κυρίως ως ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ σε περίπου εξήντα (60) Νομοσχέδια. Βρίσκομαι έτσι στην πρώτη πεντάδα των βουλευτών που εισηγήθηκαν ως ειδικοί αγορητές τα Ν/ΣΧ και στην πρώτη δεκάδα με τις περισσότερες ομιλίες στην Ολομέλεια.

Για το πλήρες κείμενο του απολογισμού μου πατήστε εδώ.

 

Η Ασημίνα Ξηροτύρη για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

E-mail

Η θέση μου προ πολλού, και πολύ περισσότερο σήμερα, είναι ότι πρέπει να αλλάξουν οι ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές και η χώρα να αποκτήσει μία προοδευτική, βιώσιμη διακυβέρνηση που θα την βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο. Αυτό άλλωστε χαρακτήρισε και τη στάση της ΔΗΜΑΡ με το «παρών» των βουλευτών της στην Προεδρική εκλογή.

Οι εκλογές που έρχονται φέρνουν μία κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κληθεί να υλοποιήσει αυτή την αλλαγή. Στη πραγματικότητα λοιπόν μίας «Κυβέρνησης της Αριστεράς», η ΔΗΜΑΡ μπορεί και πρέπει να συμβάλλει με το προοδευτικό προγραμματικό της οπλοστάσιο, είτε επιτευχθεί σήμερα μία προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, είτε όχι.

Γιατί στο κλίμα αβεβαιότητας και καταστροφολογίας που συντηρεί η παρούσα κυβέρνηση, το ζητούμενο για τη χώρα και τους πολίτες είναι να πιστέψουν ότι πράγματι υπάρχει ελπίδα για αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση και ότι σήμερα αυτήν την ελπίδα θα την κάνει πραγματικότητα μόνο η Αριστερά, με την ευρύτερη συμμαχία των δυνάμεών της. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας για το καλό του τόπου.

 

Ασημίνα Ξηροτύρη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής: Ο τόπος και η κοινωνία είναι ανάγκη να γυρίσουν σελίδα

E-mail

Ερωτηθείσα στην ΑΥΓΗ της Κυριακής για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην τελική ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή αλλά και για τα επόμενα βήματα του κόμματος, η Ασημίνα Ξηροτύρη επισήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών προς μια προοδευτική κατεύθυνση και γι' αυτό στην τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία θα ψηφίσει ΠΑΡΩΝ αρνούμενη να συμπράξει στη συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης, συντηρητικής πολιτικής. Τόνισε δε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές και ότι ο τόπος και η κοινωνία είναι ανάγκη να γυρίσουν σελίδα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΗΜΑΡ διατηρώντας την αυτοτέλειά της προχωρά με σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της προγραμματικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Οικολογίας, στη βάση μιας <προγραμματικής συμφωνίας> για τον κοινό στόχο της προοδευτικής  διακυβέρνησης. Το πλήρες κείμενο της απάντησης της βουλευτού έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 


Σελίδα 3 από 70