Η Ασημίνα Ξηροτύρη για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

  E-mail
  Συγκρατημένος και σε πολλά σημεία αόριστος στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, αλλά και συγκινημένος προς το τέλος της, παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Την ομιλία του χαρακτήριζαν οι συχνές αναφορές στο Σύνταγμα, στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και της ισότιμης θέσης της χώρας στην ΕΕ και βέβαια στην τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων με στήριγμα τις δυνάμεις του κυρίαρχου λαού.
  Αναφορικά με το χρέος και τη διαπραγμάτευση επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η διόγκωση του χρέους είναι πρόβλημα των πολιτικών επιλογών με την καταστροφική πολιτική της λιτότητας, η οποία και το ανακυκλώνει. Χωρίς να εξειδικεύσει τις προτάσεις του, έστω και επιγραμματικά, ανέφερε ότι το πρόβλημα του χρέους θα πάρει χρόνο, αλλά είναι άμεση ανάγκη να εξευρεθεί το πλαίσιο μίας συμφωνίας αμοιβαία αποδεκτής, όπως και η δυνατότητα ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, χωρίς παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα που συντηρούν την λιτότητα και βαθαίνουν την ύφεση.
  Μετά και από τις αναμενόμενες νέες ρυθμίσεις για τα μεγάλα θέματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, της διοικητικής μεταρρύθμισης, της πάταξης της φοροδιαφυγής και ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, όπως και της εργασιακής ειρήνης, της Υγείας, της Παιδείας, προσέγγισε το πολύ κρίσιμο θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας. Περίμενα πολλά περισσότερα, έστω στο επίπεδο των προγραμματικών αξόνων και των διεκδικήσεων για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, με ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο και για μία ρήτρα ανάπτυξης που θα δημιουργήσει σταθερές και βιώσιμες θέσεις εργασίας και θα στηρίξει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Όταν ως κυρίαρχα προβλήματα και σωστά, αναδεικνύονται για την αποτυχία του προγράμματος προσαρμογής «η λιτότητα και η αναπτυξιακή στασιμότητα», όταν επιζητείται πρωτίστως στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους εταίρους «η συνεργασία για την ανάπτυξη», οι αναφορές, οι αναπτυξιακοί άξονες, αλλά και διεκδικήσεις θα έπρεπε στο λόγο του Πρωθυπουργού να ήταν εντονότερες.
  Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής.
  Περισσότερα...
   

  Απολογισμός του κοινοβουλευτικού, πολιτικού και κοινωνικού έργου της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

  E-mail
  Στην τρίτη κοινοβουλευτική μου θητεία με τη ΔΗΜΑΡ, όπως και στις δύο προηγούμενες με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ-ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη και στο κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έργο που μου ανέθεσαν με την ψήφο τους οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Προσπάθεια και έργο που όχι μόνο από τους αριθμούς, αλλά από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και τους πολίτες εισπράττω ότι διακρίθηκε για την ποιότητα, την πληρότητα και την συνεπή, προγραμματική σύνθεση μίας άλλης προοδευτικής, αριστερής πρότασης για διακυβέρνηση και ανάκαμψη της χώρας.
  Στη διάρκεια της απερχόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, μέσα στην οξύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν οι βαρύτατες επιπτώσεις, η ανθρωπιστική κρίση, από το βίαιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στη χώρα, όπως και για την ανάγκη και τους άξονες ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας και ανάσχεσης της ανεργίας, το οποίο θα έπρεπε να συνδέεται άμεσα με τις διεκδικήσεις της χώρας για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη συνολική, δίκαιη λύση διεξόδου από την κρίση. Για να πιάσουν έτσι τόπο οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, να αλλάξει το σαθρό παραγωγικό μοντέλο και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
  Ειδικότερα στα τελευταία 2,5 χρόνια της κοινοβουλευτικής περιόδου, είχα ως κύριους τομείς ευθύνης στο κοινοβουλευτικό μου έργο τα πολύ κρίσιμα θέματα των Υπουργείων: Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που καθόριζαν την οικονομική, φορολογική και αναπτυξιακή πολιτική και την προσπάθεια της χώρας για να βγει από την κρίση, να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, διεκδικώντας να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους.
  Στο πλαίσιο αυτό επεξεργάστηκα, έκανα παρεμβάσεις, όπως και προτάσεις τροπολογιών ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και κυρίως ως ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ σε περίπου εξήντα (60) Νομοσχέδια. Βρίσκομαι έτσι στην πρώτη πεντάδα των βουλευτών που εισηγήθηκαν ως ειδικοί αγορητές τα Ν/ΣΧ και στην πρώτη δεκάδα με τις περισσότερες ομιλίες στην Ολομέλεια.

  Για το πλήρες κείμενο του απολογισμού μου πατήστε εδώ.

   

  Ραδιοφωνική συνέντευξη της Ασ. Ξηροτύρη στο Κόκκινο

  E-mail
  Στο κλίμα αβεβαιότητας και καταστροφολογίας που συντηρεί η κυβέρνηση, το ζητούμενο για τη χώρα και τους πολίτες είναι να πιστέψουν ότι πράγματι υπάρχει ελπίδα για αλλαγή και ότι σήμερα αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα από την Αριστερά και την ευρύτερη συμμαχία των δυνάμεών της, τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη σε συνέντευξή της "Στο Κόκκινο".
  Για να ακούσετε τη συνέντευξη της Ασ. Ξηροτύρη, πατήστε εδώ.
   

  Η Ασημίνα Ξηροτύρη για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

  E-mail

  Η θέση μου προ πολλού, και πολύ περισσότερο σήμερα, είναι ότι πρέπει να αλλάξουν οι ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές και η χώρα να αποκτήσει μία προοδευτική, βιώσιμη διακυβέρνηση που θα την βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο. Αυτό άλλωστε χαρακτήρισε και τη στάση της ΔΗΜΑΡ με το «παρών» των βουλευτών της στην Προεδρική εκλογή.

  Οι εκλογές που έρχονται φέρνουν μία κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κληθεί να υλοποιήσει αυτή την αλλαγή. Στη πραγματικότητα λοιπόν μίας «Κυβέρνησης της Αριστεράς», η ΔΗΜΑΡ μπορεί και πρέπει να συμβάλλει με το προοδευτικό προγραμματικό της οπλοστάσιο, είτε επιτευχθεί σήμερα μία προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, είτε όχι.

  Γιατί στο κλίμα αβεβαιότητας και καταστροφολογίας που συντηρεί η παρούσα κυβέρνηση, το ζητούμενο για τη χώρα και τους πολίτες είναι να πιστέψουν ότι πράγματι υπάρχει ελπίδα για αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση και ότι σήμερα αυτήν την ελπίδα θα την κάνει πραγματικότητα μόνο η Αριστερά, με την ευρύτερη συμμαχία των δυνάμεών της. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας για το καλό του τόπου.

   

  Ασημίνα Ξηροτύρη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής: Ο τόπος και η κοινωνία είναι ανάγκη να γυρίσουν σελίδα

  E-mail

  Ερωτηθείσα στην ΑΥΓΗ της Κυριακής για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην τελική ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή αλλά και για τα επόμενα βήματα του κόμματος, η Ασημίνα Ξηροτύρη επισήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών προς μια προοδευτική κατεύθυνση και γι' αυτό στην τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία θα ψηφίσει ΠΑΡΩΝ αρνούμενη να συμπράξει στη συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης, συντηρητικής πολιτικής. Τόνισε δε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές και ότι ο τόπος και η κοινωνία είναι ανάγκη να γυρίσουν σελίδα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΗΜΑΡ διατηρώντας την αυτοτέλειά της προχωρά με σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της προγραμματικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Οικολογίας, στη βάση μιας <προγραμματικής συμφωνίας> για τον κοινό στόχο της προοδευτικής  διακυβέρνησης. Το πλήρες κείμενο της απάντησης της βουλευτού έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   


  Σελίδα 4 από 71