• Αυτοσκοπός δεν μπορεί να είναι η εξουσία, αλλά η προάσπιση της «Ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας, της Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής

  Το παιχνίδι της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αγαστή συνεργασία με το παλαιο ΠΑΣΟΚ και τους δεξιούς ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της διογκούμενης κρίσης και τις πιέσεις των δανειστών, περιορίζουν πλέον κάθε προοδευτική,σύγχρονη, αναπτυξιακή και κοινωνική λειτουργία της διακυβέρνησης του. Όσο για την «αριστερή» διακυβέρνηση ουδείς πλέον έχει τέτοια αυταπάτη.Αποκορύφωμα! τόσο η αποδοχή του νεοφιλελεύθερου «αυτόματου κόφτη»,μέτρου που ακυρώνει επ΄αόριστον την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του προυπολογισμού της χώρας,όσο και η αποδοχή του «Υπερταμείου» ως εργαλείο συνδιαχείρισης στο διηνεκές με τους εταίρους της εθνικής μας, δημόσιας περιουσίας ή ακριβέστερα της επί ένα αιώνα παραχώρησης στους εταίρους δικαιωμάτων επί της εθνικής μας κυριαρχίας.

  Πως να τα δικαιολογήσει όλα αυτά και να μην αντισταθεί πλέον ένας συνεπής, προοδευτικός και πολύ περισσότερο αριστερός πολίτης, πως να ελπίζουν οι νέες γενιές όταν το ασφαλιστικό, ο κόφτης και το υπερταμείο θα αφυδατώνουν το μέλλον τους επί ένα αιώνα?

  Άραγε παλιοί μου "σύντροφοι" όταν αγωνιζόμασταν για «Ανεξαρτησία, Εθνική κυριαρχία και Δημοκρατία», δεν καταλαβαίνετε ότι σήμερα ο κόφτης και το υπερταμείο είναι κατεξοχήν τα εργαλεία που ανατρέπουν ένα – ένα αυτά τα οράματά μας και μαζί με τα συνεχιζόμενα οριζόντια μέτρα και την απραξία για την ανάπτυξη ανατρέπουν και αυτό για την «κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή»?

 • Η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται χωρίς εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό 

  Η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ως προϊόν διαλόγου και συναίνεσης έπρεπε προ πολλού να είχε αποτελέσει τη βάση για την πορεία της χώρας και εργαλείο για μία διευρυμένη διαπραγμάτευση για το χρέος και για την αποτροπή μελλοντικών κινδύνων από την εφαρμογή κάθε λογής μνημονίων. Σήμερα η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ του τρίτου μνημονίου είναι μεν ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, αλλά δεν μπορεί να αφορά μία ακόμη συμφωνία λιτότητας, νέας φορολόγησης και δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η ανάπτυξη θα αναζητά – μάταια ίσως - την συναίνεση για ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης ώστε να αντισταθμισθούν οι περιοριστικές πολιτικές των μνημονίων. Η Κυβέρνηση και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και σήμερα και της προσφυγικής κρίσης, όπως και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων να συνεννοηθούν για τις κατευθύνσεις, τις προτεραιότητες, τους όρους διαμόρφωσης ενός στρατηγικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στη νέα μνημονιακή περίοδο και να μην επαναλαμβάνουν το μεγάλο λάθος της επ΄ αόριστον μετάθεσής του.

 • ΑΞ ΒουληΗ παρουσίαση του κοινοβουλευτικού μου έργου περιλαμβάνει

  - τις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια, ως εισηγήτριας και κοινοβουλευτικής εκπροσώπου στα κρίσιμα νομοσχέδια για τα θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής

  - τις ομιλίες μου σε εκδηλώσεις, τα άρθρα και τις συνεντεύξεις μου στα ΜΜΕ και

  - τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες μου για κρίσιμα θέματα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και των συναντήσεων με φορείς και πολίτες.

  Η Κυβέρνηση της Αριστεράς είναι πραγματικότητα και μάλιστα με τη μεγάλη στήριξη και εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Από την πλευρά μου έχοντας επεξεργασθεί τόσα χρόνια τώρα, κοινοβουλευτικά και κομματικά τα κρίσιμα οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά θέματα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο κρίσης, όπως φαίνεται στον απολογισμό μου, θα συνεχίσω να υπηρετώ και να αγωνίζομαι για τον κοινό στόχο και την επιτυχία της προοδευτικής αριστερής διακυβέρνησης για την κοινωνική συνοχή, την ανάκαμψη και τη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.

  Α. Ξηροτύρη, Ιανουάριος 2015

 • alt

  Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ   πρ. Βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης σε άρθρο- δήλωσή της  μεταξύ των άλλων , αναφέρει ότι :

  <Στην εποχή των μνημονίων αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν - όλοι είναι πολύ ή λίγο εκτεθειμένοι – ας υπάρξουν λοιπόν υπεύθυνες Κυβερνήσεις συνεργασίας,  με πρόγραμμα, δίκαιες και αποτελεσματικές προτάσεις, ειδικά για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, για την απαλλαγή από το πελατειακό κράτος και τα δεινά που συσσωρεύει, για την προστασία της εξοντωμένης κοινωνίας από τις περαιτέρω επιπτώσεις και στρεβλώσεις  των μνημονιακών πολιτικών . Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη τις αξίες και  την υποδομή για να αποτελέσει τον βασικό τους κορμό

  Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει για να πετύχουν να γίνουν εχθροί στο πελατειακό κράτος, να γίνουν συνθέτες μιας για την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη, την πρόοδο  και την ελπίδα για τον λαό μας και τη χώρα μας.

  Σε μία τέτοια βαθιά αλλαγή και προοπτική, που εύχομαι να υπάρξει, αν και όπου χρειασθεί θα είμαι στη διάθεση της πολιτείας. Τώρα επιλέγω να μην είμαι  υποψήφια σε λίστα στις  εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.  03/09/2015

Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής αποδεικνύει περίτρανα το αδιέξοδο των ασκούμενων πολιτικών, και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης στο κλείσιμο του μνημονίου και στην αναδιάρθρωση του χρέους, παρά τις θυσίες του λαού. Οδηγούμαστε σε εκλογές

E-mail

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η βουλευτής επισήμανε τις λανθασμένες κινήσεις της Κυβέρνησης και τον ελλιπή σχεδιασμό της, μέσα στον οποίο τώρα ανεπίτρεπτα εντάσσει το θέμα της προεδρικής εκλογής, ένα κορυφαίο θέμα της Δημοκρατίας.

Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση αφήνει όλα τα μέτωπα ανοιχτά, με την απειλή ενός τρίτου μνημονίου ως μια προληπτική γραμμή στήριξης, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει καμία ουσιαστική και με σχέδιο διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την διαχείριση του δημόσιου χρέους, χωρίς να έχουν παρθεί ορισμένα μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα συμβάλλουν στην ανάσχεση της ανεργίας και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και ότι οδηγούμαστε σε εκλογές, καθώς δε θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να παρουσιάσουν όλα τα κόμματα ένα βιώσιμο σχέδιο στον ελληνικό λαό, προκειμένου να ζητήσουν την ψήφο του.

 

Ο χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους προϋπολογισμός τελεί υπό επώδυνη αναθεώρηση από τη σκληρή πίεση της Τρόικας και με τη θηλιά του χρέους να σφίγγει τη χώρα

E-mail

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη, γενική εισηγήτρια για τον Προϋπολογισμό του 2015, κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Επισήμανε δε ότι πρόκειται για έναν καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα Προϋπολογισμό, που συντάχθηκε υπό το άγχος της λογιστικής επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύγχανε η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Οι τελευταίες εξελίξεις με την πρώτη μεγάλη υποχώρηση της Κυβέρνησης και με την αποδοχή νέων μέτρων, αναθεωρούν ακόμη πιο επώδυνα τον Προϋπολογισμό, ανατρέπουν πολλές από τις παραδοχές πάνω στις οποίες είχε στηριχθεί για την επίτευξη των στόχων του, επιτείνοντας έτσι τον αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό του χαρακτήρα. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πει ένα όχι σε αυτές τις εξοντωτικές επιδιώξεις και να διαπραγματευθεί σκληρά, γιατί τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με όσα πρέπει και χρειάζεται η ελληνική κοινωνία.

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία της βουλευτού, πατήστε εδώ.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Σήμερα παρά τη βίαιη προσαρμογή και τις θυσίες του ελληνικού λαού η θηλιά του χρέους αντί να χαλαρώνει σφίγγει και είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους

E-mail
Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη στην ομιλία της στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η Δημοκρατική Αριστερά με θέμα ​την "Αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους". Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
Το ύψος του χρέους προβλέπεται στα 322,4 δις το 2014, 177,0% του ΑΕΠ, και δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει «βιώσιμο», τα τοκοχρεολύσια των επόμενων ετών δεν μπορούν να καλυφθούν από δημόσια έσοδα ούτε βέβαια διαφαίνεται δυνατότητα ανα-χρηματοδότησης από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια. Η πρόσφατη εμπειρία ήταν τραυματική.
Η Τρόικα για να αποτρέψει κάθε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους προβάλλει σήμερα βίαια το «δημοσιονομικό κενό», πιέζοντας για την επιβολή νέων βαρύτατων μέτρων, κυρίως στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά δικαιώματα.
Σ' αυτό το σκληρό περιβάλλον η κυβέρνηση κινήθηκε και κινείται με αδικαιολόγητη αδράνεια και επιπολαιότητα, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο διεκδικήσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους και μας οδηγεί είτε στην αδυσώπητη πίεση των αγορών, είτε σε μία διαρκή επιτήρηση, με νέου τύπου μνημόνιο. Έπρεπε προ πολλού να ανοίξει συστηματικά την διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και να αξιοποιήσει τις θυσίες των πολιτών, όπως και την απόφαση του Εurogroup το 2012 για περαιτέρω ελαφρύνσεις.
 
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της έχει ως εξής:
Περισσότερα...
 

H ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών διαπνέεται από την αντίληψη εκχώρησης κυρίαρχου ρόλου στις τράπεζες

E-mail

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη στην τοποθέτησή της στη Βουλή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι κατατέθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μάλιστα με τον απαράδεκτο τρόπο μιας τροπολογίας 22 άρθρων σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπογράμμισε επίσης ότι, αφενός και πάλι δεν συνδέεται η ρύθμιση με τη χρηματοδοτική ικανότητα του μικρομεσαίου δανειολήπτη, αφετέρου αγνοείται το γεγονός ότι, παράλληλα με τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει ουσιαστική ρευστότητα, η οποία παραμένει ζητούμενο για τις περισσότερες επιχειρήσεις που δανείζονται ακόμη ακριβά και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Εξέφρασε, τέλος, την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση των μικρο-ομολογιούχων από τη μεγάλη ζημία που επέφερε το PSI με το "κούρεμα" των ομολόγων τους», αναφερόμενη στη σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει η ΔΗΜΑΡ.

Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ

E-mail

Στη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής της στην Ολομέλεια της Βουλής, η Ασημίνα Ξηροτύρη επεσήμανε ότι σε προσχέδιο νόμου που διέρρευσε και που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης χωρίς καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, διαφαίνεται η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης του συστήματος διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ. Η βουλευτής τόνισε ότι πάγια θέση της αποτελεί ότι οι δημόσιοι πόροι πρέπει να διαχειρίζονται από δημόσιους φορείς. Υπογράμμισε δε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σ' ένα μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, με αυξημένους πόρους και αρμοδιότητες, ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αξιοποίηση των πόρων, αλλά και για την προσπάθεια επανεκκίνησης της ανάπτυξης στη χώρα.

Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 


Σελίδα 5 από 70