Δήλωση Ασημίνας Ξηροτύρη σχετικά με την τροπολογία που έδωσε λύση στο πρόβλημα των εκπαιδευτικών αδειών των κρατουμένων

  E-mail

  Το Κοινοβούλιο είχε σήμερα μία κορυφαία στιγμή. Με την ομόφωνη αποδοχή της τροπολογίας για την εξεύρεση λύσης στην υπόθεση Ρωμανού, αλλά και γενικότερα στο πρόβλημα των εκπαιδευτικών αδειών των κρατουμένων, αποδείξαμε όλοι πραγματικά την κοινωνική ευαισθησία και τη θεσμική ευθύνη για να επικρατήσει τελικά το δίκαιο. Δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη, αρθήκαμε από τις αντιφάσεις μας και σηκωθήκαμε όλοι λίγο ψηλότερα. Γίναμε σοφότεροι και πετύχαμε με τη συναίνεσή μας να λύσουμε ένα θέμα ζωής, της ζωής του Ν. Ρωμανού.

  Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά, αισθανόμαστε ευτυχείς για τη συμβολή μας προς σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Ας έχουμε τέτοιες στιγμές συναίνεσης και ευαισθησίας για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

   

  Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής αποδεικνύει περίτρανα το αδιέξοδο των ασκούμενων πολιτικών, και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης στο κλείσιμο του μνημονίου και στην αναδιάρθρωση του χρέους, παρά τις θυσίες του λαού. Οδηγούμαστε σε εκλογές

  E-mail

  Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η βουλευτής επισήμανε τις λανθασμένες κινήσεις της Κυβέρνησης και τον ελλιπή σχεδιασμό της, μέσα στον οποίο τώρα ανεπίτρεπτα εντάσσει το θέμα της προεδρικής εκλογής, ένα κορυφαίο θέμα της Δημοκρατίας.

  Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση αφήνει όλα τα μέτωπα ανοιχτά, με την απειλή ενός τρίτου μνημονίου ως μια προληπτική γραμμή στήριξης, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει καμία ουσιαστική και με σχέδιο διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την διαχείριση του δημόσιου χρέους, χωρίς να έχουν παρθεί ορισμένα μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα συμβάλλουν στην ανάσχεση της ανεργίας και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και ότι οδηγούμαστε σε εκλογές, καθώς δε θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να παρουσιάσουν όλα τα κόμματα ένα βιώσιμο σχέδιο στον ελληνικό λαό, προκειμένου να ζητήσουν την ψήφο του.

   

  Ο χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους προϋπολογισμός τελεί υπό επώδυνη αναθεώρηση από τη σκληρή πίεση της Τρόικας και με τη θηλιά του χρέους να σφίγγει τη χώρα

  E-mail

  Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη, γενική εισηγήτρια για τον Προϋπολογισμό του 2015, κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Επισήμανε δε ότι πρόκειται για έναν καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα Προϋπολογισμό, που συντάχθηκε υπό το άγχος της λογιστικής επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύγχανε η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Οι τελευταίες εξελίξεις με την πρώτη μεγάλη υποχώρηση της Κυβέρνησης και με την αποδοχή νέων μέτρων, αναθεωρούν ακόμη πιο επώδυνα τον Προϋπολογισμό, ανατρέπουν πολλές από τις παραδοχές πάνω στις οποίες είχε στηριχθεί για την επίτευξη των στόχων του, επιτείνοντας έτσι τον αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό του χαρακτήρα. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πει ένα όχι σε αυτές τις εξοντωτικές επιδιώξεις και να διαπραγματευθεί σκληρά, γιατί τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με όσα πρέπει και χρειάζεται η ελληνική κοινωνία.

  Για να παρακολουθήσετε την ομιλία της βουλευτού, πατήστε εδώ.

  Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Σήμερα παρά τη βίαιη προσαρμογή και τις θυσίες του ελληνικού λαού η θηλιά του χρέους αντί να χαλαρώνει σφίγγει και είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους

  E-mail
  Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη στην ομιλία της στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η Δημοκρατική Αριστερά με θέμα ​την "Αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους". Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
  Το ύψος του χρέους προβλέπεται στα 322,4 δις το 2014, 177,0% του ΑΕΠ, και δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει «βιώσιμο», τα τοκοχρεολύσια των επόμενων ετών δεν μπορούν να καλυφθούν από δημόσια έσοδα ούτε βέβαια διαφαίνεται δυνατότητα ανα-χρηματοδότησης από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια. Η πρόσφατη εμπειρία ήταν τραυματική.
  Η Τρόικα για να αποτρέψει κάθε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους προβάλλει σήμερα βίαια το «δημοσιονομικό κενό», πιέζοντας για την επιβολή νέων βαρύτατων μέτρων, κυρίως στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά δικαιώματα.
  Σ' αυτό το σκληρό περιβάλλον η κυβέρνηση κινήθηκε και κινείται με αδικαιολόγητη αδράνεια και επιπολαιότητα, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο διεκδικήσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους και μας οδηγεί είτε στην αδυσώπητη πίεση των αγορών, είτε σε μία διαρκή επιτήρηση, με νέου τύπου μνημόνιο. Έπρεπε προ πολλού να ανοίξει συστηματικά την διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και να αξιοποιήσει τις θυσίες των πολιτών, όπως και την απόφαση του Εurogroup το 2012 για περαιτέρω ελαφρύνσεις.
   
  Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της έχει ως εξής:
  Περισσότερα...
   

  H ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών διαπνέεται από την αντίληψη εκχώρησης κυρίαρχου ρόλου στις τράπεζες

  E-mail

  Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη στην τοποθέτησή της στη Βουλή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι κατατέθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μάλιστα με τον απαράδεκτο τρόπο μιας τροπολογίας 22 άρθρων σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπογράμμισε επίσης ότι, αφενός και πάλι δεν συνδέεται η ρύθμιση με τη χρηματοδοτική ικανότητα του μικρομεσαίου δανειολήπτη, αφετέρου αγνοείται το γεγονός ότι, παράλληλα με τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει ουσιαστική ρευστότητα, η οποία παραμένει ζητούμενο για τις περισσότερες επιχειρήσεις που δανείζονται ακόμη ακριβά και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Εξέφρασε, τέλος, την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση των μικρο-ομολογιούχων από τη μεγάλη ζημία που επέφερε το PSI με το "κούρεμα" των ομολόγων τους», αναφερόμενη στη σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει η ΔΗΜΑΡ.

  Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   


  Σελίδα 6 από 71