• Αυτοσκοπός δεν μπορεί να είναι η εξουσία, αλλά η προάσπιση της «Ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας, της Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής

  Το παιχνίδι της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αγαστή συνεργασία με το παλαιο ΠΑΣΟΚ και τους δεξιούς ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της διογκούμενης κρίσης και τις πιέσεις των δανειστών, περιορίζουν πλέον κάθε προοδευτική,σύγχρονη, αναπτυξιακή και κοινωνική λειτουργία της διακυβέρνησης του. Όσο για την «αριστερή» διακυβέρνηση ουδείς πλέον έχει τέτοια αυταπάτη.Αποκορύφωμα! τόσο η αποδοχή του νεοφιλελεύθερου «αυτόματου κόφτη»,μέτρου που ακυρώνει επ΄αόριστον την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του προυπολογισμού της χώρας,όσο και η αποδοχή του «Υπερταμείου» ως εργαλείο συνδιαχείρισης στο διηνεκές με τους εταίρους της εθνικής μας, δημόσιας περιουσίας ή ακριβέστερα της επί ένα αιώνα παραχώρησης στους εταίρους δικαιωμάτων επί της εθνικής μας κυριαρχίας.

  Πως να τα δικαιολογήσει όλα αυτά και να μην αντισταθεί πλέον ένας συνεπής, προοδευτικός και πολύ περισσότερο αριστερός πολίτης, πως να ελπίζουν οι νέες γενιές όταν το ασφαλιστικό, ο κόφτης και το υπερταμείο θα αφυδατώνουν το μέλλον τους επί ένα αιώνα?

  Άραγε παλιοί μου "σύντροφοι" όταν αγωνιζόμασταν για «Ανεξαρτησία, Εθνική κυριαρχία και Δημοκρατία», δεν καταλαβαίνετε ότι σήμερα ο κόφτης και το υπερταμείο είναι κατεξοχήν τα εργαλεία που ανατρέπουν ένα – ένα αυτά τα οράματά μας και μαζί με τα συνεχιζόμενα οριζόντια μέτρα και την απραξία για την ανάπτυξη ανατρέπουν και αυτό για την «κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή»?

 • Η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται χωρίς εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό 

  Η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ως προϊόν διαλόγου και συναίνεσης έπρεπε προ πολλού να είχε αποτελέσει τη βάση για την πορεία της χώρας και εργαλείο για μία διευρυμένη διαπραγμάτευση για το χρέος και για την αποτροπή μελλοντικών κινδύνων από την εφαρμογή κάθε λογής μνημονίων. Σήμερα η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ του τρίτου μνημονίου είναι μεν ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, αλλά δεν μπορεί να αφορά μία ακόμη συμφωνία λιτότητας, νέας φορολόγησης και δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η ανάπτυξη θα αναζητά – μάταια ίσως - την συναίνεση για ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης ώστε να αντισταθμισθούν οι περιοριστικές πολιτικές των μνημονίων. Η Κυβέρνηση και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και σήμερα και της προσφυγικής κρίσης, όπως και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων να συνεννοηθούν για τις κατευθύνσεις, τις προτεραιότητες, τους όρους διαμόρφωσης ενός στρατηγικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στη νέα μνημονιακή περίοδο και να μην επαναλαμβάνουν το μεγάλο λάθος της επ΄ αόριστον μετάθεσής του.

 • ΑΞ ΒουληΗ παρουσίαση του κοινοβουλευτικού μου έργου περιλαμβάνει

  - τις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια, ως εισηγήτριας και κοινοβουλευτικής εκπροσώπου στα κρίσιμα νομοσχέδια για τα θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής

  - τις ομιλίες μου σε εκδηλώσεις, τα άρθρα και τις συνεντεύξεις μου στα ΜΜΕ και

  - τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες μου για κρίσιμα θέματα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και των συναντήσεων με φορείς και πολίτες.

  Η Κυβέρνηση της Αριστεράς είναι πραγματικότητα και μάλιστα με τη μεγάλη στήριξη και εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Από την πλευρά μου έχοντας επεξεργασθεί τόσα χρόνια τώρα, κοινοβουλευτικά και κομματικά τα κρίσιμα οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά θέματα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο κρίσης, όπως φαίνεται στον απολογισμό μου, θα συνεχίσω να υπηρετώ και να αγωνίζομαι για τον κοινό στόχο και την επιτυχία της προοδευτικής αριστερής διακυβέρνησης για την κοινωνική συνοχή, την ανάκαμψη και τη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.

  Α. Ξηροτύρη, Ιανουάριος 2015

 • alt

  Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ   πρ. Βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης σε άρθρο- δήλωσή της  μεταξύ των άλλων , αναφέρει ότι :

  <Στην εποχή των μνημονίων αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν - όλοι είναι πολύ ή λίγο εκτεθειμένοι – ας υπάρξουν λοιπόν υπεύθυνες Κυβερνήσεις συνεργασίας,  με πρόγραμμα, δίκαιες και αποτελεσματικές προτάσεις, ειδικά για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, για την απαλλαγή από το πελατειακό κράτος και τα δεινά που συσσωρεύει, για την προστασία της εξοντωμένης κοινωνίας από τις περαιτέρω επιπτώσεις και στρεβλώσεις  των μνημονιακών πολιτικών . Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη τις αξίες και  την υποδομή για να αποτελέσει τον βασικό τους κορμό

  Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει για να πετύχουν να γίνουν εχθροί στο πελατειακό κράτος, να γίνουν συνθέτες μιας για την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη, την πρόοδο  και την ελπίδα για τον λαό μας και τη χώρα μας.

  Σε μία τέτοια βαθιά αλλαγή και προοπτική, που εύχομαι να υπάρξει, αν και όπου χρειασθεί θα είμαι στη διάθεση της πολιτείας. Τώρα επιλέγω να μην είμαι  υποψήφια σε λίστα στις  εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.  03/09/2015

Τροπολογία της ΔΗΜΑΡ για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν οι μικρο-ομολογιούχοι από το κούρεμα των ομολόγων με την εφαρμογή του PSI

E-mail

Η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει ως στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν 15.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τις όποιες αποταμιεύσεις τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Ειδικότερα, προβλέπει την πλήρη αποζημίωση των μικρο-ομολογιούχων έως του ποσού των 100.000 ευρώ και σε χρονικό ορίζοντα έως δέκα (10) έτη, καθώς και τη μερική αποζημίωση και σε βάθος 10ετίας των ομολογιούχων από 100.000 ευρώ και άνω.

Ακολουθεί το κείμενο της τροπολογίας:

Περισσότερα...
 

Συνέντευξη στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής: Επιβεβλημένη η αλλαγή πολιτικής προς μια προοδευτική, αριστερή κατεύθυνση

E-mail

Η Ασημίνα Ξηροτύρη, σε συνέντευξή της στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση υπό την σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων και υπό την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για εκλογές, προσπαθεί να διαμορφώσει ένα τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας, και μάλιστα τελευταία ένα κλίμα τέλους των μνημονίων. Η προσπάθειά της όμως προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα της συντηρητικής της πολιτικής και των μνημονιακών δεσμεύσεων, που ουσιαστικά συντηρούν την ύφεση και διατηρούν το χρέος σε δυσθεώρητο ύψος, λειτουργώντας αποτρεπτικά για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Θεωρεί γι' αυτό επιβεβλημένη την αλλαγή πολιτικής προς μια προοδευτική, αριστερή κατεύθυνση.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Η τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών

E-mail

Η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη στην τοποθέτησή της επί της Τροπολογίας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η τροπολογία κατατέθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, που σημαίνει ότι υπήρξε περαιτέρω αύξηση του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και πολλές επιχειρήσεις έφτασαν πλέον να μην μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης. Παρουσιάζει θετικά σημεία και αποτελεί βελτίωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων. Παρ’ όλα αυτά, δεν επαρκεί, δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, ούτε στο βραχνά των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν φαίνεται να επιλύει, λοιπόν, ουσιαστικά και οριστικά τα υπάρχοντα προβλήματα.

Για να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση της βουλευτού, πατήστε εδώ.

 

Άρθρο στη Μακεδονία της Κυριακής: Η ελπίδα της χώρας έρχεται από τα αριστερά

E-mail

H Ασημίνα Ξηροτύρη, σε συνέντευξή της στη Μακεδονία της Κυριακής, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι η όποια συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει βάσει προγραμματικών συγκλίσεων για τον κοινό στόχο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, όπως πολλές φορές έχει τονίσει η ίδια. Οι προγραμματικές προσεγγίσεις, οι άξονες και οι προτεραιότητες της ΔΗΜΑΡ με τους κύριους πυλώνες και άξονες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βασικά σημεία σύγκλισης. Ο τρόπος διεκδίκησης και η εξειδίκευση μπορεί να έχουν διαφορές. Χρειάζεται γι’ αυτό δουλειά από όλους, ώστε όλα να γίνουν πιο στέρεα και βιώσιμα, για να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Το ζητούμενο για τη χώρα και τους πολίτες είναι να πιστέψουν ότι πράγματι υπάρχει ελπίδα να αλλάξει η σημερινή πολιτική. Και σήμερα αυτήν την ελπίδα μπορεί να την προσφέρει μόνον η Αριστερά. Επισημαίνει δε ότι αυτή είναι και η δική της προτεραιότητα. Και όχι η διατήρηση της βουλευτικής της έδρας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Προϋπολογισμός προσήλωσης στη σκληρή πραγματικότητα των μνημονιακών δεσμεύσεων που παρατείνουν την ύφεση και εντείνουν την αποσταθεροποίηση των συνθηκών ζωής των πολιτών

E-mail

Η Ασημίνα Ξηροτύρη, γενική εισηγήτρια για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015, κατά τη συζήτησή του τόνισε ότι αποτελεί τον καθρέπτη της συντηρητικής πολιτικής που ασκείται εδώ και πέντε χρόνια στη χώρα, η οποία έχει οδηγήσει στη βαθιά ύφεση, την έκρηξη της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Μπορεί για κάποια οικονομικά μεγέθη που έχουν σχέση με την σταθεροποίηση οι επιδόσεις να είναι θετικές εκείνο όμως που είναι δυστυχώς κοινά αποδεκτό: Είναι η αποσταθεροποίηση των συνθηκών ζωής των πολιτών, η κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου, οι αδικίες που γίνονται και οι κοινωνικές ανισότητες που διευρύνονται όσο σε καμία άλλη χώρα που της επεβλήθη πρόγραμμα προσαρμογής. Καθώς και η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία και την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας στο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, την βύθιση του ΑΕΠ και την αναπόφευκτη έτσι παραμονή του χρέους σε δυσθεώρητα ύψη χωρίς προοπτικές βιωσιμότητάς του.

Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 


Σελίδα 6 από 70