ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

  E-mail

  Ο χαρακτήρας και η  ραγδαία εξέλιξη της περιβαλλοντικής κρίσης με αιχμή την κλιματική αλλαγή – 

  Οι τραγωδίες   στη Μόσχα και Πακιστάν

  ΑΡΘΡΟ στον  ΑΓΕΛΙΟΦΟΡΟ   της  ΑΣ.  ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ, πρ. Βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης 

   Η  πρωτοφανής περιβαλλοντική κρίση στη Μόσχα  με  τις χιλιάδες πυρκαγιές και το τοξικό νέφος, που στοιχίζει  ανθρώπινες ζωές και ανυπολόγιστες καταστροφές, οι  πρωτοφανείς επίσης σε  έκταση πλημμύρες στο Πακιστάν, που όμοια  στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και βιβλικές  καταστροφές, οι πλημμύρες στις  χώρες της   Ευρώπης, αλλά και η  πρωτοφανής πριν τρία χρόνια περιβαλλοντική κρίση με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού  το 2007 στη χώρα μας, που στοίχισε  επίσης δεκάδες  ανθρώπινες  ζωές και αποτέφρωσε χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, είναι ακραία φυσικά φαινόμενα που κάνουν  επιτακτική τη ανάγκη για τη  θωράκιση κάθε χώρας έναντι  των    φυσικών αυτών   καταστροφών, όπως  και τις δεσμεύσεις  της με διεθνείς συμφωνίες  ενάντια στη κλιματική αλλαγή. Οι πολίτες έχουν πλέον έντονα ευαισθητοποιηθεί μπροστά στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, με αιχμή την κλιματική αλλαγή και ζητούν από τις  Κυβερνήσεις και τους  φορείς της πολιτείας, να δράσουν  πιο γρήγορα και αποτελεσματικά για την προστασία του Περιβάλλοντος.  Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, οι μη αναστρέψιμες καταστροφές  υπογραμμίζουν κατά τον πλέον επώδυνο τρόπο την ανάγκη σημαντικών   μεταρρυθμίσεων, υιοθέτησης και    εφαρμογής αποτελεσματικότερων μεθόδων και τρόπων παρέμβασης, απεξάρτησης από τις ρυπογόνες πηγές και στροφή στις ανανεώσιμες,   προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον,  που  λόγω της κλιματικής αλλαγής  αναμένεται να  ενταθούν ακόμη  περισσότερο .

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο 150.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, με το 85% να είναι παιδιά. Η  αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος  είναι αδιαμφισβήτητη, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή  και την επιστημονική κοινότητα. Έχουν επισημάνει ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας θα απειλήσει καταλυτικά την ανάπτυξη των οικονομιών, των κοινωνιών και του περιβάλλοντος,  επιφέροντας την τήξη των πάγων, την κατάρρευση πολλών οικοσυστημάτων και δισεκατομμύρια ζημιές από πλημμύρες και ξηρασίες που θα απειλήσουν την παγκόσμια διάθεση τροφίμων (βλέπε σιτάρι Ρωσίας).Γιαυτό και έχουν θέσει  ως αναγκαιότητα έως το 2050 να αποτραπεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς  σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, παρουσιάζοντας με σαφήνεια τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να συμφωνήσουμε.

  Η  παρούσα οικονομική κρίση αποτέλεσμα των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της θεοποίησης της αγοράς δημιουργεί  μία άμεση απειλή για τις συνθήκες ζωής και εργασίας, όπως  και τις  κατακτήσεις   των εργαζομένων,  η  περιβαλλοντική όμως  κρίση και ιδιαίτερα η κλιματική αλλαγή, σε μεγάλο βαθμό   αποτέλεσμα και αυτή  των παραπάνω πολιτικών και  προτύπων παραγωγής και   ανάπτυξης,  είναι μία πολύ    μεγαλύτερη και διαρκής απειλή  για  ολόκληρη την ανθρωπότητα,  για την επιβίωση του πλανήτη.  Τα κινήματα   για την «κλιματική  δικαιοσύνη» συνοψίζουν τις θέσεις τους  στο  σύνθημα «Κλιματική και Κοινωνική Δικαιοσύνη Τώρα!». Οι περισσότεροι βέβαια  πολίτες  δεν εστιάζουν στο πολιτικό ζήτημα,   συμφωνούν όμως   ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά, εμείς οι ίδιοι και  τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, που εν πολλοίς έχουμε υιοθετήσει.

  Περισσότερα...
   

  ΠΕΡΙΦΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  E-mail

  ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ

                              Από ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ

  Η Περιφερειακή Ανάπτυξη, η Εδαφική και Κοινωνική Συνοχή και η Προστασία του Περιβάλλοντος αντιμετωπίζονται από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις ως δευτερεύοντες τομείς άσκησης πολιτικής, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, δημοκρατικό προγραμματισμό, όραμα και μακροπρόθεσμους στόχους. Για την Δημοκρατική Αριστερά, το θέμα της Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, με βάση τις αρχές της αειφορίας και της κοινωνικής συνοχής, αποτέλεσε και θα αποτελεί όχι μόνο ζήτημα θεμελιώδους σημασίας, αλλά και μία από τις βασικές συνιστώσες της πολιτικής και της δράσης της με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που βελτιώνει τη ζωή των εργαζόμενων, μειώνει τις ανισότητες, διευρύνει τη Δημοκρατία εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των πολιτών και θεμελιώνει τη μακροχρόνια βάση της Ανάπτυξης.

  Η κατάσταση σήμερα

  Δυστυχώς, η Ελλάδα ολοκληρώνει την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα με ένα πλήρως αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης. Εξακολουθεί να παραμένει ένα συγκεντρωτικό κράτος, και εκτός των συνεχών κρουσμάτων διαφθοράς και διαπλοκής, οι ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας συσσωρεύονται, ενώ λείπει η στρατηγική για την ανάπτυξη και οι διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων και των αναπτυξιακών επιλογών. Το σύστημα είναι όχι μόνο κομματικό-πελατειακό, αλλά και άκρως αναποτελεσματικό. Η βαριά δημοσιονομική κρίση, που πιέζει σήμερα πολύπλευρα την ελληνική κοινωνία, έφερε πλέον σε αδιέξοδο και οδηγεί σχεδόν στην κατάρρευση το πελατειακό αυτό κράτος των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων που χτίστηκε επί δεκαετίες στον τόπο μας. Ανέδειξε με δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα του κοινωνικού και αναπτυξιακού προτύπου που οικοδομήθηκε μετά τη μεταπολίτευση Μέσα στη βαθιά αυτή κρίση και στην γενική αναπτυξιακή υστέρηση της χώρας ακόμη μεγαλύτερη είναι η αναπτυξιακή υστέρηση των Περιφερειών της, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλα ζητήματα, ενώ δημιουργήθηκαν χρόνια και διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα τόσο στο φυσικό περιβάλλον και στο σχεδιασμό των πόλεων και των σχέσεών τους με την ύπαιθρο, όσο και στο πεδίο της ανάπτυξης με σταθερές παραγωγικές δομές και θέσεις απασχόλησης. Προβλήματα από την έλλειψη ενεργών πολιτικών, δράσεων και έργων για ένα βιώσιμο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, για τον κοινωνικό εξοπλισμό (στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό), για τις βασικές υποδομές (στις συγκοινωνίες, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τη διαχείριση των αποβλήτων), για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

  Περισσότερα...
   

  Άρθρο στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ της Κυριακής για τη ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

  E-mail

  Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ   ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΜΕ  ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ  ΕΙΝΑΙ ΜΟΧΛΟΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

                              

  Αποτελεί διαρκές  αίτημα της Αριστεράς η ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών, με τη  μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων   και  σε Περιφερειακό επίπεδο. Σε   μία ισχυρή δηλαδή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που  θα προγραμματίζει δημοκρατικά και θα υπηρετεί   μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση  μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία. Για  μία  Διοικητική Μεταρρύθμιση που θα συνοδεύεται από ουσιαστική ανακατανομή των δημόσιων πόρων και δαπανών και   θα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία προς την αναγκαία ανακατανομή ρόλων, έργων  και αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης.

  Τα  όποια θετικά βήματα έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια για  την ενίσχυση Αυτοδιοίκησης, ήταν λίγα και οι διαδικασίες αποκέντρωσης ανεπαρκείς,  με αποτέλεσμα  η χώρα να παραμένει ένα συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος.

  Σήμερα εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης και τα μεγάλα λόγια της Κυβέρνησης, είναι ανάγκη να επισημάνουμε τις  βασικές προϋποθέσεις, ώστε να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος  και να επιτύχει το εγχείρημα, έναντι των βασικών αδυναμιών που έχει το προτεινόμενο σχέδιο:

  -  Η καθιέρωση της  απλής αναλογικής. Είναι το μόνο σύστημα που ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετέχουν στις τοπικές αποφάσεις,  ενδυναμώνοντας έτσι και την αποτελεσματικότητα. Δυστυχώς, επαναφέρεται το πλειοψηφικό 50%+1 του δεύτερου γύρου, έναντι του χειρότερου  42% της ΝΔ, και παραμένει   έτσι μια κακή, αντιδημοκρατική κατάσταση, στη λογική  μεταξύ δύο κακών το μη χείρον βέλτιστο!

   

  -  Η ενίσχυση  των τριών θεμελιωδών αρχών : της Τοπικής Αυτονομίας, του Τεκμηρίου Αρμοδιότητας και της Επικουρικότητας, για την   προώθηση της   διοικητικής αλλαγή που είναι ο περιορισμός  του κεντρικού κράτους στον επιτελικό του ρόλο. Όπως  και η  στρατηγική ενδυνάμωσης της αναπτυξιακής διαδικασίας  και  η ανασυγκρότηση των  διαδικασιών  Δημοκρατικού  Προγραμματισμού, με τη θεσμική  κατοχύρωση της συμμετοχής των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας,  με ρόλο τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και  στήριξη της περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης.   
  Περισσότερα...
   

  Ανταπόκριση Α.Ξ από τη διάσκεψη στην Κοπεγχάγη για την Κλιματική Αλλαγή

  E-mail

  To «σύστημα» ακύρωσε  κάθε προσπάθεια για  μια δίκαιη και ισχυρή  συμφωνία για το Κλίμα στη  Κοπεγχάγη. Θα το αλλάξουμε  ή θα μας καταστρέψει  ;

  Πέμπτη 17/12

  Ο αυθόρμητος Ούγκο Τσάβες  σε μία ουσιαστική και άκρως επίκαιρη ομιλία στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης  τόνισε ότι αναδεικνύοντας  την δική του  πολιτική ότι είναι ο καπιταλισμός που πρέπει να αλλάξει. Ενώ τη φράση του ότι αν την επανέλαβαν με παραλλαγές πολλοί , μεταξύ των οποίων και ο Κ. Μπράουν, όχι όμως και το ευφηολόγημά του ότι .    

  Οι περισσότεροι βέβαια   δεν ασπάζονται τα παραπάνω, δεν εστιάζουν στο πολιτικό ζήτημα,   συμφωνούν όμως   ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά, εμείς οι ίδιοι και  τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, που εν πολλοίς έχουμε υιοθετήσει. Και καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι αυτά δεν αφορούν τους φτωχούς και τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά  τις πλούσιες χώρες, που είναι  μόλις  το  20%  και ρυπαίνουν κατά το 60%. Γιαυτό και η συμφωνία για να είναι δίκαιη και ισχυρή πρέπει και την μείωση των εκπομπών να περιορίσει και την βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες να εξασφαλίσει .

   

  Περισσότερα...
   

  ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

  E-mail

  ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ   ΤΟΥ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ»  ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ  ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ»  ΚΑΙ ΓΙΑ   ΤΟΝ «ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

  Η Α. ΞΗΡΟΤΥΡΗ είναι Πρόεδρος  του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ του ΤΕΕ, ΟΔΣ, ΓΕΩΤΕΕ …

   Την τελευταία δεκαπενταετία η Ελλάδα βιώνει πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτές  του    καλοκαιριού του 2007, που ήταν  πρωτοφανείς σε έκταση, με δεκάδες θύματα. Αλλά και μέχρι σήμερα,  τα κρούσματα ήταν επίσης  πολλά και οι καταστροφές μεγάλες και για πολλοστή φορά στα δάση της Αττικής.  Επί πλέον  η χώρα,  μία από  τις πιο σεισμογενείς στον κόσμο, πλήττεται με μεγάλη συχνότητα από ισχυρούς, μεγάλης   έκτασης καταστροφικούς σεισμούς, όπως οι πρόσφατοι σεισμοί στην Αχαΐα και την Ηλεία.    Το ζήτημα, κατά συνέπεια που αναδεικνύεται,  είναι αν και κατά πόσον στα επόμενα χρόνια ο κρατικός μηχανισμός, που σήμερα φάνηκε να μη  μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά, θα  είναι έτοιμος να  αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Καταστάσεις  που συνδέονται  με τις φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές και  οι πλημμύρες, οι οποίες αναμένεται λόγω της κλιματικής αλλαγής να  ενταθούν σημαντικά. Είναι προφανές ότι η θωράκιση της χώρας έναντι  των    φυσικών αυτών   καταστροφών   πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτεία. Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, υπογραμμίζουν με τον πιο  επώδυνο τρόπο την ανάγκη σημαντικών   μεταρρυθμίσεων και υιοθέτησης  αποτελεσματικότερων μεθόδων και τρόπων παρέμβασης,  να καλυφθούν τα   κενά και να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

  Αναγνωρίζοντας ως επιτακτική την ως άνω ανάγκη, μετά από την  πρωτοφανή  για τη χώρα περιβαλλοντική κρίση το καλοκαίρι του 2007, προχωρήσαμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών και αμέσως τον Σεπτέμβριο του 2007 συστήσαμε το Παρατηρητήριο Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, το οποίο στελεχώνεται από εκπροσώπους του Τεχνικού και του Επιμελητηρίου, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων,   του ΕΜΠ  κ.ά. Σκοπός του Παρατηρητηρίου, στην πρώτη αυτή  φάση αυτή ήταν  η παρακολούθηση, η συμβολή και οι παρεμβάσεις για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης και προστασίας της φύσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με έμφαση στο δημόσιο συμφέρον και με απόλυτο  σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

   

  Περισσότερα...
   


  Σελίδα 69 από 71