ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

  E-mail

  ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ   ΤΟΥ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ»  ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ  ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ»  ΚΑΙ ΓΙΑ   ΤΟΝ «ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

  Η Α. ΞΗΡΟΤΥΡΗ είναι Πρόεδρος  του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ του ΤΕΕ, ΟΔΣ, ΓΕΩΤΕΕ …

   Την τελευταία δεκαπενταετία η Ελλάδα βιώνει πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτές  του    καλοκαιριού του 2007, που ήταν  πρωτοφανείς σε έκταση, με δεκάδες θύματα. Αλλά και μέχρι σήμερα,  τα κρούσματα ήταν επίσης  πολλά και οι καταστροφές μεγάλες και για πολλοστή φορά στα δάση της Αττικής.  Επί πλέον  η χώρα,  μία από  τις πιο σεισμογενείς στον κόσμο, πλήττεται με μεγάλη συχνότητα από ισχυρούς, μεγάλης   έκτασης καταστροφικούς σεισμούς, όπως οι πρόσφατοι σεισμοί στην Αχαΐα και την Ηλεία.    Το ζήτημα, κατά συνέπεια που αναδεικνύεται,  είναι αν και κατά πόσον στα επόμενα χρόνια ο κρατικός μηχανισμός, που σήμερα φάνηκε να μη  μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά, θα  είναι έτοιμος να  αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Καταστάσεις  που συνδέονται  με τις φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές και  οι πλημμύρες, οι οποίες αναμένεται λόγω της κλιματικής αλλαγής να  ενταθούν σημαντικά. Είναι προφανές ότι η θωράκιση της χώρας έναντι  των    φυσικών αυτών   καταστροφών   πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτεία. Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, υπογραμμίζουν με τον πιο  επώδυνο τρόπο την ανάγκη σημαντικών   μεταρρυθμίσεων και υιοθέτησης  αποτελεσματικότερων μεθόδων και τρόπων παρέμβασης,  να καλυφθούν τα   κενά και να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

  Αναγνωρίζοντας ως επιτακτική την ως άνω ανάγκη, μετά από την  πρωτοφανή  για τη χώρα περιβαλλοντική κρίση το καλοκαίρι του 2007, προχωρήσαμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών και αμέσως τον Σεπτέμβριο του 2007 συστήσαμε το Παρατηρητήριο Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, το οποίο στελεχώνεται από εκπροσώπους του Τεχνικού και του Επιμελητηρίου, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων,   του ΕΜΠ  κ.ά. Σκοπός του Παρατηρητηρίου, στην πρώτη αυτή  φάση αυτή ήταν  η παρακολούθηση, η συμβολή και οι παρεμβάσεις για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης και προστασίας της φύσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με έμφαση στο δημόσιο συμφέρον και με απόλυτο  σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

   

  Περισσότερα...
   

  ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ Κοπεγχάγη και το κλίμα για το ΚΛΙΜΑ, δεν φαίνεται να βελτιώνεται!

  E-mail

   Κοπεγχάγη  και το κλίμα για το ΚΛΙΜΑ, με ευθύνη των πλούσιων χωρών,  δεν φαίνεται να βελτιώνεται!

  Την καλή αρχή της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον το 1992 στο Ρίο, ακολούθησαν πολλές Διασκέψεις, ίδρυση επιτροπών, όπως η Διακυβερνητική Επιτροπή  για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), πρωτόκολλα και συμφωνίες, όπως  του Κυότο και κυρίως αναπτύχθηκε ένα ενεργό κίνημα εκατομμυρίων πολιτών, που   ζητά   από τις  Κυβερνήσεις να δράσουν  πιο γρήγορα και αποτελεσματικά για την προστασία του Περιβάλλοντος, με αιχμή την κλιματική αλλαγή.

  Το κίνημα αυτό των πολιτών απέτρεψε, στο παρά πέντε, την αποτυχία της  διάσκεψης του ΟΗΕ  στο Μπαλί για το Κλίμα   και ανάγκασε τους ηγέτες  191 χωρών, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ, να συμφωνήσουν σε ένα  με σκοπό τη διαμόρφωση στη Κοπεγχάγη το 2009 μίας  νέας νομικής συμφωνίας για το Κλίμα,  σε αντικατάσταση αυτής του Κυότο.

  Με αδιαμφισβήτητη την αύξηση της θερμοκρασίας του κλιματικού συστήματος,  η Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και  η  Διακυβερνητική Επιτροπή  (IPCC) έχουν δώσει   όλα τα στοιχεία για το τι πρέπει  να  κάνουμε,   ώστε να αποτραπεί η αύξηση της θερμοκρασίας του Κλίματος κατά 2ο C έως το 2050

   

  Περισσότερα...
   

  ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ , 04/12/2009

  E-mail

  «Κοπεγχάγη, πόσο κοντά  είμαστε σε μια δίκαιη και ισχυρή συμφωνία για το Κλίμα»

  Μετά και  την ομοφωνία μπροστά στον κίνδυνο από τα μεγάλα περιβαλλοντικά του πλανήτη, με αιχμή την κλιματική αλλαγή, οι πολίτες έχουν έντονα ευαισθητοποιηθεί και ζητούν από τις  Κυβερνήσεις να δράσουν  πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Ένα ζωντανό κίνημα εκατομμυρίων πολιτών, από την κρίσιμη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον στο 1992 στο Ρίο, παρακολουθεί όλες τις επόμενες παγκόσμιες  Διασκέψεις και απέτρεψε, στο παρά πέντε, την αποτυχία της  διάσκεψης του ΟΗΕ  στο Μπαλί για το Κλίμα  το 2007 , αναγκάζοντας τους ηγέτες  191 χωρών, να  συμφωνήσουν έστω σε ένα  με σκοπό τη διαμόρφωση στη Κοπεγχάγη  μίας   νομικής συμφωνίας για το Κλίμα,  σε αντικατάσταση αυτής του Κυότο.

  Παρακολουθεί με αγωνία   όλα  τα στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και της επιστημονικής κοινότητας "ότι  η  αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος είναι αδιαμφισβήτητη και  απειλεί  καταλυτικά την ανάπτυξη των οικονομιών, των κοινωνιών και του περιβάλλοντος, γιαυτό και είναι ανάγκη  έως το 2050 να αποτραπεί η αύξησή της  κατά 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή".

   

   
  Περισσότερα...
   

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

  E-mail

  Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΡΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

  «Ο δικομματισμός έχει συγκλίνουσες πολιτικές...»,    Συνέντευξη στην ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ

  Όσον αφορά στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη σημειώνει ότι «η Αριστερα πρέπει να έχει την αυτονομία της, τις προγραμματικές θέσεις και διεκδικήσεις της για να μετακινεί σε προοδευτική κατεύθυνση την πολιτική ζωή, πολύ περισσότερο στην παρούσα κρίση». Στο ερώτημα γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μετείχαν στον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά «Το ενωτικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από τη σύγκλιση κομμάτων και συλλογικοτήτων της Αριστεράς, μετά από κοινωνικό διάλογο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μετείχαν, αφού οι ίδιοι δεν αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί.

  Περισσότερα...
   

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ

  E-mail

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΑΣΗΜΙΝΑΣ  ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ

  Σε τι κατά τη γνώμη σας  πρέπει  να επικεντρωθούν αυτές οι εκλογές

  Στο επίκεντρο αυτών των εκλογών πρέπει να είναι η οικονομική και κοινωνική κρίση και οι πολιτικές που τη δημιούργησαν.

  Η κρίση, όπως τη ζουν οι εργαζόμενοι με την επισφαλή εργασία, οι άνεργοι και οι νέοι άνθρωποι που δεν βλέπουν διέξοδο, όπως τη βιώνει  η κοινωνία  με τις συνθήκες διαφθοράς,  και την ραγδαία   περιβαλλοντική και πολιτιστική   υποβάθμιση, την ένδεια στην παιδεία, την υγεία και τις κοινωνικές παροσχές.

  Περισσότερα...
   


  Σελίδα 70 από 71