• Αυτοσκοπός δεν μπορεί να είναι η εξουσία, αλλά η προάσπιση της «Ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας, της Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής

  Το παιχνίδι της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αγαστή συνεργασία με το παλαιο ΠΑΣΟΚ και τους δεξιούς ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της διογκούμενης κρίσης και τις πιέσεις των δανειστών, περιορίζουν πλέον κάθε προοδευτική,σύγχρονη, αναπτυξιακή και κοινωνική λειτουργία της διακυβέρνησης του. Όσο για την «αριστερή» διακυβέρνηση ουδείς πλέον έχει τέτοια αυταπάτη.Αποκορύφωμα! τόσο η αποδοχή του νεοφιλελεύθερου «αυτόματου κόφτη»,μέτρου που ακυρώνει επ΄αόριστον την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του προυπολογισμού της χώρας,όσο και η αποδοχή του «Υπερταμείου» ως εργαλείο συνδιαχείρισης στο διηνεκές με τους εταίρους της εθνικής μας, δημόσιας περιουσίας ή ακριβέστερα της επί ένα αιώνα παραχώρησης στους εταίρους δικαιωμάτων επί της εθνικής μας κυριαρχίας.

  Πως να τα δικαιολογήσει όλα αυτά και να μην αντισταθεί πλέον ένας συνεπής, προοδευτικός και πολύ περισσότερο αριστερός πολίτης, πως να ελπίζουν οι νέες γενιές όταν το ασφαλιστικό, ο κόφτης και το υπερταμείο θα αφυδατώνουν το μέλλον τους επί ένα αιώνα?

  Άραγε παλιοί μου "σύντροφοι" όταν αγωνιζόμασταν για «Ανεξαρτησία, Εθνική κυριαρχία και Δημοκρατία», δεν καταλαβαίνετε ότι σήμερα ο κόφτης και το υπερταμείο είναι κατεξοχήν τα εργαλεία που ανατρέπουν ένα – ένα αυτά τα οράματά μας και μαζί με τα συνεχιζόμενα οριζόντια μέτρα και την απραξία για την ανάπτυξη ανατρέπουν και αυτό για την «κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή»?

 • Η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται χωρίς εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό 

  Η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ως προϊόν διαλόγου και συναίνεσης έπρεπε προ πολλού να είχε αποτελέσει τη βάση για την πορεία της χώρας και εργαλείο για μία διευρυμένη διαπραγμάτευση για το χρέος και για την αποτροπή μελλοντικών κινδύνων από την εφαρμογή κάθε λογής μνημονίων. Σήμερα η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ του τρίτου μνημονίου είναι μεν ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, αλλά δεν μπορεί να αφορά μία ακόμη συμφωνία λιτότητας, νέας φορολόγησης και δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η ανάπτυξη θα αναζητά – μάταια ίσως - την συναίνεση για ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης ώστε να αντισταθμισθούν οι περιοριστικές πολιτικές των μνημονίων. Η Κυβέρνηση και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και σήμερα και της προσφυγικής κρίσης, όπως και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων να συνεννοηθούν για τις κατευθύνσεις, τις προτεραιότητες, τους όρους διαμόρφωσης ενός στρατηγικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στη νέα μνημονιακή περίοδο και να μην επαναλαμβάνουν το μεγάλο λάθος της επ΄ αόριστον μετάθεσής του.

 • ΑΞ ΒουληΗ παρουσίαση του κοινοβουλευτικού μου έργου περιλαμβάνει

  - τις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια, ως εισηγήτριας και κοινοβουλευτικής εκπροσώπου στα κρίσιμα νομοσχέδια για τα θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής

  - τις ομιλίες μου σε εκδηλώσεις, τα άρθρα και τις συνεντεύξεις μου στα ΜΜΕ και

  - τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες μου για κρίσιμα θέματα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και των συναντήσεων με φορείς και πολίτες.

  Η Κυβέρνηση της Αριστεράς είναι πραγματικότητα και μάλιστα με τη μεγάλη στήριξη και εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Από την πλευρά μου έχοντας επεξεργασθεί τόσα χρόνια τώρα, κοινοβουλευτικά και κομματικά τα κρίσιμα οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά θέματα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο κρίσης, όπως φαίνεται στον απολογισμό μου, θα συνεχίσω να υπηρετώ και να αγωνίζομαι για τον κοινό στόχο και την επιτυχία της προοδευτικής αριστερής διακυβέρνησης για την κοινωνική συνοχή, την ανάκαμψη και τη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.

  Α. Ξηροτύρη, Ιανουάριος 2015

 • alt

  Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ   πρ. Βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης σε άρθρο- δήλωσή της  μεταξύ των άλλων , αναφέρει ότι :

  <Στην εποχή των μνημονίων αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν - όλοι είναι πολύ ή λίγο εκτεθειμένοι – ας υπάρξουν λοιπόν υπεύθυνες Κυβερνήσεις συνεργασίας,  με πρόγραμμα, δίκαιες και αποτελεσματικές προτάσεις, ειδικά για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, για την απαλλαγή από το πελατειακό κράτος και τα δεινά που συσσωρεύει, για την προστασία της εξοντωμένης κοινωνίας από τις περαιτέρω επιπτώσεις και στρεβλώσεις  των μνημονιακών πολιτικών . Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη τις αξίες και  την υποδομή για να αποτελέσει τον βασικό τους κορμό

  Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει για να πετύχουν να γίνουν εχθροί στο πελατειακό κράτος, να γίνουν συνθέτες μιας για την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη, την πρόοδο  και την ελπίδα για τον λαό μας και τη χώρα μας.

  Σε μία τέτοια βαθιά αλλαγή και προοπτική, που εύχομαι να υπάρξει, αν και όπου χρειασθεί θα είμαι στη διάθεση της πολιτείας. Τώρα επιλέγω να μην είμαι  υποψήφια σε λίστα στις  εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.  03/09/2015

ΆΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΑΝΤΙ ΠΑΣΟΚ

E-mail

«Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ, ΚΑΘΙΣΤΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ  ΤΑ ΟΣΑ ΕΞΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ    ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΟΥΣ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ»

Έκθεση ιδεών με ωραία και μεγάλα λόγια, που έρχεται σε ριζική αντίθεση - χωρίς μάλιστα την παραμικρή αυτοκριτική αναφορά - με όλη την πολιτική που υλοποίησαν ή παρέλειψαν να υλοποιήσουν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. που ακολούθησε, αποτελούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, που συνόψισε μεταξύ των άλλων  ο Πρόεδρός του στη ΔΕΘ.

Περισσότερα...
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

E-mail

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,   ΘΑ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Συμβολή  Α.Ξηροτύρη  στις Προγραμματικές θέσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

 

Η Περιφερειακή Ανάπτυξη,  η Εδαφική και  Κοινωνική Συνοχή και η Προστασία του Περιβάλλοντος   αντιμετωπίζονται  από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις ως δευτερεύοντες  τομείς άσκησης πολιτικής, χωρίς  στρατηγικό σχεδιασμό, δημοκρατικό προγραμματισμό, όραμα    και μακροπρόθεσμους στόχους.

 Για την Αριστερά, το θέμα της  Περιφερειακής – Ισόρροπης  Ανάπτυξης με  βάση τις  αρχές της αειφορίας και της κοινωνικής συνοχής, αποτέλεσε  και θα αποτελεί  όχι μόνο  ζήτημα θεμελιώδους σημασίας, αλλά και   μία από τις βασικές συνιστώσες της πολιτικής και  της δράσης της   για μία αειφόρο Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του,  που  βελτιώνει τη ζωή των εργαζόμενων,  μειώνει τις ανισότητες  και θεμελιώνει την μακροχρόνια βάση της Ανάπτυξης.

 Η κατάσταση σήμερα

Δυστυχώς, η Ελλάδα ολοκληρώνει την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα με ένα πλήρως αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης. Εκτός των συνεχών κρουσμάτων διαφθοράς και διαπλοκής,  οι ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας συσσωρεύονται αντί να επιλύονται, ενώ λείπει η στρατηγική για την ανάπτυξη και   οι διαδικασίες   του δημοκρατικού προγραμματισμού για τη διαμόρφωση των  κατευθύνσεων  και των  αναπτυξιακών επιλογών, όπως και ο έλεγχος της υλοποίησης αυτών.

 

 
Περισσότερα...
 

ΆΡΘΡΟ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

E-mail

ΣΤΑ  ΑΠΟΜΕΙΝΆΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΉΣ ΜΕΤΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΟΔΥΝΗ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ <ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ> ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ

Την τελευταία εικοσαετία η Ελλάδα έχει βιώσει  πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτές του καλοκαιριού του 2007, που ήταν πρωτοφανείς σε έκταση και ανθρώπινα θύματα.

Παράλληλα χαρακτηριστικές παραμένουν  σε συχνότητα και έκταση οι πυρκαγιές στα δάση της Αττικής, στον μοναδικό πνεύμονα της πνιγμένης στους ρύπους  Πρωτεύουσα, όπου αυτές τις μέρες  μετρούμε   με οδύνη τα ελάχιστα απομεινάριά τους .

Περισσότερα...
 

Ομιλία Α. Ξηροτύρη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για εθνικό χωροταξικό πλαίσιο

E-mail

Ομιλία της Ασημίνας Ξηροτύρη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για εθνικό χωροταξικό πλαίσιο

Το Εθνικό Χωροταξικό πλαίσιο θα έπρεπε προ πολλού να αποτελεί το βασικό εργαλείο για την Ανάπτυξη της χώρας. Οι άλλες χώρες το έχουν κάνει στην δεκαετία του 60 και 70, ενώ στην Ελλάδα οι συνέπειες από το μεγάλο αυτό έλλειμμα είναι τεράστιες, έως και μη αναστρέψιμες, κυρίως στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο να επιτευχθεί μία κοινωνικά και περιφερειακά ισόρροπη κατανομή των ωφελειών, παρά την μακροχρόνια λιτότητα του λαού και τη διαχείριση σημαντικών Εθνικών και Κοινοτικών προγραμμάτων. Το σχέδιο που κατατέθηκε και τελικά πέρασε από τη Βουλή δεν έχει την πολιτική βούληση, δεν προωθεί κατευθύνσεις και γενναίες ρυθμίσεις, στερείται ουσιαστικών προτάσεων για να αρθούν έστω και σταδιακά οι μεγάλες αδυναμίες και να τεθούν οι βάσεις για μία αναπτυξιακή διαδικασία που θα υπηρετεί το στόχο της «περιφερειακής ανάπτυξης, της κοινωνικής  συνοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και στο δημόσιο συμφέρον».

Περισσότερα...
 

ΟΜΙΛΙΑ στην Ημερίδα ΣΥΝ για κλιματική αλλαγή

E-mail

ΟΜΙΛΙΑ  ΑΣΗΜΙΝΑΣ  ΞΗΡΟΤΥΡΗ  ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ο σκοπός της σημερινής Ημερίδας, όπως   και ο σκοπός  της   8ης Δεκεμβρίου,  ημέρας  παγκόσμιας  δράσης των κινημάτων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των φορέων, των  ενώσεων και πρωτοβουλιών των πολιτών, είναι να διαδηλώσαμε όλοι ότι «πρέπει να αλλάξουμε και να δράσουμε ΤΩΡΑ! Πρίν τεθεί εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή».  Γιατί μετά και την ομοφωνία  μπροστά στον κίνδυνο από τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, με αιχμή την  κλιματική αλλαγή,  οι πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί και ζητούν από τις κυβερνήσεις, τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς να  αλλάξουν πολιτικές και πρότυπα και να δράσουν αποτελεσματικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Ιστορική πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα στη μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή, αποτέλεσε  η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί, για την παγκόσμια συμφωνία στη μετά Κιότο εποχή, στην οποία συμμετείχαν 10.000 περίπου εκπρόσωποι από 190 χώρες.

Περισσότερα...
 


Σελίδα 70 από 70