ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  E-mail

  ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,   ΘΑ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Συμβολή  Α.Ξηροτύρη  στις Προγραμματικές θέσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

   

  Η Περιφερειακή Ανάπτυξη,  η Εδαφική και  Κοινωνική Συνοχή και η Προστασία του Περιβάλλοντος   αντιμετωπίζονται  από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις ως δευτερεύοντες  τομείς άσκησης πολιτικής, χωρίς  στρατηγικό σχεδιασμό, δημοκρατικό προγραμματισμό, όραμα    και μακροπρόθεσμους στόχους.

   Για την Αριστερά, το θέμα της  Περιφερειακής – Ισόρροπης  Ανάπτυξης με  βάση τις  αρχές της αειφορίας και της κοινωνικής συνοχής, αποτέλεσε  και θα αποτελεί  όχι μόνο  ζήτημα θεμελιώδους σημασίας, αλλά και   μία από τις βασικές συνιστώσες της πολιτικής και  της δράσης της   για μία αειφόρο Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του,  που  βελτιώνει τη ζωή των εργαζόμενων,  μειώνει τις ανισότητες  και θεμελιώνει την μακροχρόνια βάση της Ανάπτυξης.

   Η κατάσταση σήμερα

  Δυστυχώς, η Ελλάδα ολοκληρώνει την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα με ένα πλήρως αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης. Εκτός των συνεχών κρουσμάτων διαφθοράς και διαπλοκής,  οι ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας συσσωρεύονται αντί να επιλύονται, ενώ λείπει η στρατηγική για την ανάπτυξη και   οι διαδικασίες   του δημοκρατικού προγραμματισμού για τη διαμόρφωση των  κατευθύνσεων  και των  αναπτυξιακών επιλογών, όπως και ο έλεγχος της υλοποίησης αυτών.

   

   
  Περισσότερα...
   

  ΆΡΘΡΟ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

  E-mail

  ΣΤΑ  ΑΠΟΜΕΙΝΆΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΉΣ ΜΕΤΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΟΔΥΝΗ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ <ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ> ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ

  Την τελευταία εικοσαετία η Ελλάδα έχει βιώσει  πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτές του καλοκαιριού του 2007, που ήταν πρωτοφανείς σε έκταση και ανθρώπινα θύματα.

  Παράλληλα χαρακτηριστικές παραμένουν  σε συχνότητα και έκταση οι πυρκαγιές στα δάση της Αττικής, στον μοναδικό πνεύμονα της πνιγμένης στους ρύπους  Πρωτεύουσα, όπου αυτές τις μέρες  μετρούμε   με οδύνη τα ελάχιστα απομεινάριά τους .

  Περισσότερα...
   

  Ομιλία Α. Ξηροτύρη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για εθνικό χωροταξικό πλαίσιο

  E-mail

  Ομιλία της Ασημίνας Ξηροτύρη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για εθνικό χωροταξικό πλαίσιο

  Το Εθνικό Χωροταξικό πλαίσιο θα έπρεπε προ πολλού να αποτελεί το βασικό εργαλείο για την Ανάπτυξη της χώρας. Οι άλλες χώρες το έχουν κάνει στην δεκαετία του 60 και 70, ενώ στην Ελλάδα οι συνέπειες από το μεγάλο αυτό έλλειμμα είναι τεράστιες, έως και μη αναστρέψιμες, κυρίως στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο να επιτευχθεί μία κοινωνικά και περιφερειακά ισόρροπη κατανομή των ωφελειών, παρά την μακροχρόνια λιτότητα του λαού και τη διαχείριση σημαντικών Εθνικών και Κοινοτικών προγραμμάτων. Το σχέδιο που κατατέθηκε και τελικά πέρασε από τη Βουλή δεν έχει την πολιτική βούληση, δεν προωθεί κατευθύνσεις και γενναίες ρυθμίσεις, στερείται ουσιαστικών προτάσεων για να αρθούν έστω και σταδιακά οι μεγάλες αδυναμίες και να τεθούν οι βάσεις για μία αναπτυξιακή διαδικασία που θα υπηρετεί το στόχο της «περιφερειακής ανάπτυξης, της κοινωνικής  συνοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και στο δημόσιο συμφέρον».

  Περισσότερα...
   

  ΟΜΙΛΙΑ στην Ημερίδα ΣΥΝ για κλιματική αλλαγή

  E-mail

  ΟΜΙΛΙΑ  ΑΣΗΜΙΝΑΣ  ΞΗΡΟΤΥΡΗ  ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  Ο σκοπός της σημερινής Ημερίδας, όπως   και ο σκοπός  της   8ης Δεκεμβρίου,  ημέρας  παγκόσμιας  δράσης των κινημάτων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των φορέων, των  ενώσεων και πρωτοβουλιών των πολιτών, είναι να διαδηλώσαμε όλοι ότι «πρέπει να αλλάξουμε και να δράσουμε ΤΩΡΑ! Πρίν τεθεί εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή».  Γιατί μετά και την ομοφωνία  μπροστά στον κίνδυνο από τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, με αιχμή την  κλιματική αλλαγή,  οι πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί και ζητούν από τις κυβερνήσεις, τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς να  αλλάξουν πολιτικές και πρότυπα και να δράσουν αποτελεσματικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Ιστορική πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα στη μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή, αποτέλεσε  η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί, για την παγκόσμια συμφωνία στη μετά Κιότο εποχή, στην οποία συμμετείχαν 10.000 περίπου εκπρόσωποι από 190 χώρες.

  Περισσότερα...
   


  Σελίδα 71 από 71