Η ψήφος εμπιστοσύνης πρέπει να προέρχεται και να αντανακλάται στην κοινωνία μέσα από ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης και μέτρα που θα την κρατήσουν όρθια

  E-mail

  Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί μεταξύ μικρών παροχών προεκλογικού χαρακτήρα και προσπάθειας εξόδου (πως;) από το Μνημόνιο, τη ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι εταίροι και η Τρόικα την προσγείωσαν ανώμαλα, επιβεβαιώνοντας με τις απαιτήσεις τους ότι η επόμενη ημέρα του μνημονίου θα είναι ένα άλλο μνημόνιο! Η βουλευτής επισήμανε ότι μέσα σ' αυτό το κλίμα της αποτυχημένης πολιτικής, της έλλειψης σαφούς σχεδίου για την κοινωνική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, και της αδυναμίας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για το χρέος, η κυβέρνηση προσέφυγε στο τελευταίο της όπλο που είναι η ψήφος εμπιστοσύνης. Μία κίνηση που μπορεί να συσπειρώνει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των συγκυβερνόντων κομμάτων, σε καμία περίπτωση όμως δεν διαχέεται αυτή η συσπείρωση στην κοινωνία, που βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην απόγνωση όταν όλα παραμένουν στάσιμα και συντηρητικά.Για να συνεχίσει ότι χρειάζεται γι αυτό αλλαγή της Κυβέρνησης, με Εκλογές που αναπόφευκτα συνδέονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κι ένα πρόγραμμα για τη χώρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με στήριξη των ευπαθών ομάδων, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν από την βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Για να παρακολουθήσετε την ομιλία της βουλευτού, πατήστε εδώ.

   

  Προϋπολογισμός χωρίς εθνικό σχέδιο, με μη βιώσιμο χρέος 175%, πως μπορεί να επιτύχει 2,9% ανάπτυξη, 22% ανεργία και παράλληλα να ανακουφίσει την κοινωνία

  E-mail

  Η κυβέρνηση παρουσίασε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015, το οποίο διακρίνεται από διαπιστώσεις και προβλέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, ενώ στην ουσία λόγω της συντηρητικής της πολιτικής και της έλλειψης σχεδίου δεν προβλέπει ούτε καν τα άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών και τη διάσωση της πραγματικής οικονομίας. Αποκορύφωμα η αυθαίρετη πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% το 2015, όταν κανένα στοιχείο ελληνικών και διεθνών οργανισμών δεν προσεγγίζει ούτε το 1/3 αυτού και όταν συνεχίζει να περικόπτει χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάπτυξη.

  Καταρχήν η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ ξεπερνά όλα τα επίσημα στοιχεία και σχεδόν τη φαντασία, όταν διαπιστώνεται από τους ίδιους τους πίνακες του προσχεδίου ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δεν θα ξεπερνά το 1,5% το 2015. Όσον αφορά την μείωση της ανεργίας στο 22,5%, η ΕΕ και το ΔΝΤ προβλέπουν μείωση στο 24,4%, ενώ ο ΟΟΣΑ είναι ακόμη πιο επιφυλακτικός. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 5.423 εκ. € πέρα από το ότι θα έχει υφεσιακές επιπτώσεις στην οικονομία, στηρίζεται και πάλι στη μη πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου, στη μείωση του ΠΔΕ, στη μείωση των απαραίτητων δημοσίων δαπανών και στην υπερφορολόγηση (παρά τα ψίχουλα των φοροελαφρύνσεων), ενώ δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή. Όσον αφορά τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πολιτών, δεν υπάρχουν παρά μόνο κάποια ψίχουλα φοροελαφρύνσεων. Όταν μάλιστα οι πάντες διαπιστώνουν και η κυβέρνηση στο προσχέδιο, ότι αυτή η προσαρμογή δημιούργησε τεράστιο κοινωνικό κόστος με το υψηλό επίπεδο ακραίας φτώχειας και τη μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αντίθετα δε με όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε Πρόγραμμα προσαρμογής, η χώρα βραδυπορεί δραματικά στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής με ανύπαρκτο κάθε δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Η κυβέρνηση παραμένει έκθετη και ανάλγητη προς τους πολίτες για τη μη απόδοση πόρων από το πρωτογενές πλεόνασμα που προέρχεται από τις θυσίες του. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Αποσπάσματα από την ομιλία της Ασημίνας Ξηροτύρη στο 3ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

  E-mail

  Η ΔΗΜΑΡ μέσω του συνεδρίου της βρίσκεται υπό πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση, για την διατήρηση της αυτονομίας της και των ιδρυτικών της αρχών -συμφωνούμε οι περισσότεροι γι’ αυτό-, ώστε να αποτελέσει και πάλι ένα σημαντικό πολιτικό μέγεθος. Αυτό ακούγεται ως ευχολόγιο, μετά από μία περίοδο παρατεταμένης αντιπαράθεσης και αμφιταλαντεύσεων και υποχώρησης της επαφής με την κοινωνία -με ευθύνες και του Προέδρου- για τις προτάσεις διεξόδου από την κρίση και την προοδευτική διακυβέρνηση  της χώρας. Χάσαμε πολύ χρόνο και την εμπιστοσύνη των πολιτών εγκλωβισμένοι στις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας, όπου μάλιστα συμπεριλαμβάνεται και το κυβερνητικό – επαγγελματικά πλέον-  τμήμα ή και του τρίτου πόλου.  

  Στο κλίμα αυτό, η άποψη που εξαρχής είχα εκφράσει, ιδιαίτερα μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή πολιτικής προς μία αριστερή, προοδευτική κατεύθυνση και ότι ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται ούτε με τον εγκλωβισμό στην υπάρχουσα κατάσταση και τις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς, ούτε με τα ευχολόγια της κεντροδεξιάς Κυβέρνησης, ήρθε τελικά -ας ευχηθούμε να μην είναι πολύ αργά- να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου. Να επιβεβαιώσει ότι χρειάζεται αλλαγή της Κυβέρνησης, με Εκλογές! που αναπόφευκτα συνδέονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί από τον Ιούνιο είχα τονίσει ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, ο στόχος για την ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς προοδευτική κατεύθυνση, σήμερα με την πολύπλευρη κρίση δεν επιτυγχάνεται πατώντας σε δύο βάρκες, ούτε εμπλεκόμενοι ως κόμμα στα θέματα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Δαναούς και Δώρα φέροντες. 

  Περισσότερα...
   

  Εκατομμύρια Ελληνικά νοικοκυριά απειλούνται από τη φτώχεια

  E-mail

  Με αφορμή την δημοσιευθείσα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, με τίτλο «Πολιτικές ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα», η Ασημίνα Ξηροτύρη κατέθεσε για άλλη μία φορά νέα ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με την απειλή της φτώχειας στα ελληνικά νοικοκυριά και με την καθυστέρηση της εφαρμογής του πολυπόθητου μέτρου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Ελλάδα. Καθώς, σύμφωνα με την έκθεση περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ακόμη 3,8 εκατομμύρια πολίτες απειλούνται άμεσα από τη φτώχεια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%), χωρίς να προβλέπεται αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από την οικονομική ύφεση στο άμεσο μέλλον.

  Η βουλευτής επισημαίνει την έντονη ανάγκη για κοινωνική μέριμνα από την πλευρά των πολιτών, ενώ διαπιστώνει ότι οι πολιτικές προστασίας είναι αναποτελεσματικές και αποσπασματικές, με τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας να έχουν αργήσει αισθητά. Εγείρει δε για πολλοστή φορά τις ανησυχίες της για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και τη συνεχή μετάθεση της έκδοσης ΚΥΑ με τις απαραίτητες λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, και ερωτά ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αν θα υπάρξουν χρονοδιαγράμματα και προτεραιότητες, καθώς και πότε τελικά θα εφαρμοστεί πανελλαδικά το μέτρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Τοποθέτηση της Α. Ξηροτύρη επί της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο

  E-mail

  Η Ασημίνα Ξηροτύρη στην τοποθέτησή της επί της τροπολογίας για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (αναβαλλόμενο φόρο) επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Η φιλοσοφία της Κυβέρνησης και με αυτή την τροπολογία είναι προσανατολισμένη κατά προτεραιότητα στη στήριξη των τραπεζών. Δεν διασφαλίζει στον απαιτούμενο βαθμό τα συμφέροντα του δημοσίου και δεν ασκεί ούτε τη στοιχειώδη εποπτεία για τα ποσά που αποδίδονται από τις Τράπεζες στην εθνική οικονομία, στην τόνωση της ρευστότητας και στους καταχρεωμένους από την κρίση πολίτες, έναντι αυτών που το Δημόσιο αποδίδει προς αυτέςEμείς, παρ’ όλο που τεχνικά βλέπουμε ότι η λύση θα μπορούσε να έχει κάποια άλλα θετικά στοιχεία, θα καταψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία. Για το βίντεο της ομιλίας πατήστε εδώ

   


  Σελίδα 8 από 71