Το πρόγραμμα και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και τα σημεία σύγκλισης με τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ

  E-mail

  Η Ασημίνα Ξηροτύρη σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τέσσερις κύριους πυλώνες ενός προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας και τις κατά προτεραιότητα δράσεις για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε συνδυασμό με τον τρόπο  φορολόγησης, την ανάσχεση της ανεργίας και την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης και αμοιβής, όπως και τη θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους. Ένα μεγάλο μέρος των εν λόγω προγραμματικών αξόνων και δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ έγκαιρα μέσα από συνεχείς επεξεργασίες της τις έχει αναδείξει και επέμεινε για την υλοποίησή τους και κατά την συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση. Ο τρόπος διεκδίκησης και η εξειδίκευση αυτών έχουν διαφορές. Χρειάζεται γι’ αυτό δουλειά από όλους ώστε όλα να γίνουν πιο στέρεα και βιώσιμα αν θέλουμε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την εξυγίανση της πολιτικής, των δημοσίων θεσμών και της οργάνωσης του κράτουςΤο πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Φτωχά τα αποτελέσματα των ελέγχων της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα της φορολόγησης των διαφόρων λιστών των εμβασμάτων του εξωτερικού

  E-mail

  Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά τη συζήτηση της επίκαιρής ερώτησής της, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί η αναμενόμενη από τον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες πρόοδος των ελέγχων, συγκριτικά μάλιστα με τον όγκο των δεδομένων, και ότι με τους πολύ αργούς ρυθμούς ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων. Επισήμανε δε ότι η κωλυσιεργία από μέρους του ΥΠΟΙΚ, μπορεί να ερμηνευτεί μόνο με την έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ παράλληλα η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί ζήτημα απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης.

  Τα συγκριτικά στοιχεία για το τελευταίο εξάμηνο που πρέθεσε ο Υπουργός, χαρακτηρίστηκαν από τη βουλευτή ως ανεπαρκή, η οποία τόνισε την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού στην οποία αναφέρονται και οι δανειστές. Επέμεινε δε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση και ότι ενδεχομένως τίθεται θέμα διαφάνειας, δεδομένου ότι το ΣΔΟΕ δεν δίνει στοιχεία χωρίς εντολή Υπουργού γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν συμφέροντα που πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αναφέρθηκε, επίσης, στο μείζον θέμα που έχει προκύψει μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ που χρήζουν διερεύνησης. Επανέλαβε, τέλος, τον κίνδυνο παραγραφής της λίστας Λαγκάρντ και των άλλων λιστών, εξαιτίας των οποίων το δημόσιο και οι Έλληνες πολίτες να χάνουν πολύτιμους πόρους. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Επιβεβαίωση του αρνητικού οικονομικού κλίματος στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

  E-mail

  Σε σχετική ερώτηση, με αφορμή τη δημοσίευση της εξαμηνιαίας έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ και η εταιρεία Marc, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο, όλα τα μεγέθη αποτυπώνουν επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, με αρνητικές προσδοκίες και απαισιοδοξία για πάνω από τις μισές επιχειρήσεις.

  Εγείρονται δε ανησυχίες διότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για άλλη μία φορά δεν έχουν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και επισημαίνουν την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ως προς το μέλλον και την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και ποιες άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα γίνουν ώστε να υπάρξει σύντομα ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για αυτές. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Συνέντευξη της Ασημίνας Ξηροτύρη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

  E-mail
  Η Ασημίνα Ξηροτύρη, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "η ΔΗΜΑΡ στο Συνέδριο της πρέπει να βρει το βηματισμό της ως μία Αριστερή δύναμη που θα  συμβάλλει στον διάλογο για τη διέξοδο από την κρίση και την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας. Και ταυτόχρονα να διαμορφώσει μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας. Χάσαμε πολύ χρόνο εγκλωβισμένοι στις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς, ένας όρος που παραπέμπει σε καταστάσεις και επιλογές αρνητικά  φορτισμένες. Η αλλαγή θα έρθει με προοδευτικές και αριστερές συμμαχίες. Πρέπει γι' αυτό να δοθεί προτεραιότητα  στη διερεύνηση συγκλίσεων και προοπτικών συνεργασίας προς τις Αριστερές δυνάμεις, τις δυνάμεις της οικολογίας, και πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο στόχος για την ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς προοδευτική κατεύθυνση, σήμερα με την πολύπλευρη κρίση δεν επιτυγχάνεται πατώντας σε δύο βάρκες.  

  Όσον αφορά στο περιεχόμενο του προγραμμάτος προοδευτικής διακυβέρνησης, η βουλευτής επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης με αιχμή την ανάσχεση της ανεργίας, συνδεδεμένο με ένα πρόγραμμα «διευκολύνσεων» (με Ευρωπαϊκή στήριξη), οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική λύση του προβλήματος του χρέους με μία γενναία αναδιάρθρωση και κυρίως μείωση μέρους αυτού". Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   

  Αδιέξοδο της Ελληνικής Οικονομίας - Ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-για την ελληνική οικονομία και την Απασχόληση 2014

  E-mail

  Ερώτηση κατέθεσε η Ασημίνα Ξηροτύρη με αφορμή την πρόσφατη ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, για την ελληνική οικονομία και την Απασχόληση 2014, σχετικά με το αδιέξοδο της Ελληνικής Οικονομίας. Όπως έχει ήδη επισημανθεί πολλές φορές, η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα παραμένει στοχευμένη με προσήλωση στη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, γεγονός το οποίο θα επιδεινώσει εκτός των άλλων την κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Διατυπώνει δε τις ανησυχίες της διότι παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΔΗΜΑΡ, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και μάλιστα συνδεδεμένο με την αναδιάρθρωση του χρέους όπως και με ένα πρόσθετο στοχευμένο πρόγραμμα ανάπτυξης για την ανάσχεση της ανεργίας.

  Τέλος,  η βουλευτής ερωτά αν θα ληφθούν υπόψη τα ευρήματα της έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν σε αδιέξοδο την ελληνική οικονομία. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

  Περισσότερα...
   


  Σελίδα 9 από 71