• Αυτοσκοπός δεν μπορεί να είναι η εξουσία, αλλά η προάσπιση της «Ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας, της Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής

  Το παιχνίδι της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αγαστή συνεργασία με το παλαιο ΠΑΣΟΚ και τους δεξιούς ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της διογκούμενης κρίσης και τις πιέσεις των δανειστών, περιορίζουν πλέον κάθε προοδευτική,σύγχρονη, αναπτυξιακή και κοινωνική λειτουργία της διακυβέρνησης του. Όσο για την «αριστερή» διακυβέρνηση ουδείς πλέον έχει τέτοια αυταπάτη.Αποκορύφωμα! τόσο η αποδοχή του νεοφιλελεύθερου «αυτόματου κόφτη»,μέτρου που ακυρώνει επ΄αόριστον την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του προυπολογισμού της χώρας,όσο και η αποδοχή του «Υπερταμείου» ως εργαλείο συνδιαχείρισης στο διηνεκές με τους εταίρους της εθνικής μας, δημόσιας περιουσίας ή ακριβέστερα της επί ένα αιώνα παραχώρησης στους εταίρους δικαιωμάτων επί της εθνικής μας κυριαρχίας.

  Πως να τα δικαιολογήσει όλα αυτά και να μην αντισταθεί πλέον ένας συνεπής, προοδευτικός και πολύ περισσότερο αριστερός πολίτης, πως να ελπίζουν οι νέες γενιές όταν το ασφαλιστικό, ο κόφτης και το υπερταμείο θα αφυδατώνουν το μέλλον τους επί ένα αιώνα?

  Άραγε παλιοί μου "σύντροφοι" όταν αγωνιζόμασταν για «Ανεξαρτησία, Εθνική κυριαρχία και Δημοκρατία», δεν καταλαβαίνετε ότι σήμερα ο κόφτης και το υπερταμείο είναι κατεξοχήν τα εργαλεία που ανατρέπουν ένα – ένα αυτά τα οράματά μας και μαζί με τα συνεχιζόμενα οριζόντια μέτρα και την απραξία για την ανάπτυξη ανατρέπουν και αυτό για την «κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή»?

 • Η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται χωρίς εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό 

  Η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ως προϊόν διαλόγου και συναίνεσης έπρεπε προ πολλού να είχε αποτελέσει τη βάση για την πορεία της χώρας και εργαλείο για μία διευρυμένη διαπραγμάτευση για το χρέος και για την αποτροπή μελλοντικών κινδύνων από την εφαρμογή κάθε λογής μνημονίων. Σήμερα η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ του τρίτου μνημονίου είναι μεν ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, αλλά δεν μπορεί να αφορά μία ακόμη συμφωνία λιτότητας, νέας φορολόγησης και δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η ανάπτυξη θα αναζητά – μάταια ίσως - την συναίνεση για ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης ώστε να αντισταθμισθούν οι περιοριστικές πολιτικές των μνημονίων. Η Κυβέρνηση και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και σήμερα και της προσφυγικής κρίσης, όπως και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων να συνεννοηθούν για τις κατευθύνσεις, τις προτεραιότητες, τους όρους διαμόρφωσης ενός στρατηγικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στη νέα μνημονιακή περίοδο και να μην επαναλαμβάνουν το μεγάλο λάθος της επ΄ αόριστον μετάθεσής του.

 • ΑΞ ΒουληΗ παρουσίαση του κοινοβουλευτικού μου έργου περιλαμβάνει

  - τις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια, ως εισηγήτριας και κοινοβουλευτικής εκπροσώπου στα κρίσιμα νομοσχέδια για τα θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής

  - τις ομιλίες μου σε εκδηλώσεις, τα άρθρα και τις συνεντεύξεις μου στα ΜΜΕ και

  - τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες μου για κρίσιμα θέματα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και των συναντήσεων με φορείς και πολίτες.

  Η Κυβέρνηση της Αριστεράς είναι πραγματικότητα και μάλιστα με τη μεγάλη στήριξη και εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Από την πλευρά μου έχοντας επεξεργασθεί τόσα χρόνια τώρα, κοινοβουλευτικά και κομματικά τα κρίσιμα οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά θέματα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο κρίσης, όπως φαίνεται στον απολογισμό μου, θα συνεχίσω να υπηρετώ και να αγωνίζομαι για τον κοινό στόχο και την επιτυχία της προοδευτικής αριστερής διακυβέρνησης για την κοινωνική συνοχή, την ανάκαμψη και τη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.

  Α. Ξηροτύρη, Ιανουάριος 2015

 • alt

  Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ   πρ. Βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης σε άρθρο- δήλωσή της  μεταξύ των άλλων , αναφέρει ότι :

  <Στην εποχή των μνημονίων αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν - όλοι είναι πολύ ή λίγο εκτεθειμένοι – ας υπάρξουν λοιπόν υπεύθυνες Κυβερνήσεις συνεργασίας,  με πρόγραμμα, δίκαιες και αποτελεσματικές προτάσεις, ειδικά για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, για την απαλλαγή από το πελατειακό κράτος και τα δεινά που συσσωρεύει, για την προστασία της εξοντωμένης κοινωνίας από τις περαιτέρω επιπτώσεις και στρεβλώσεις  των μνημονιακών πολιτικών . Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη τις αξίες και  την υποδομή για να αποτελέσει τον βασικό τους κορμό

  Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει για να πετύχουν να γίνουν εχθροί στο πελατειακό κράτος, να γίνουν συνθέτες μιας για την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη, την πρόοδο  και την ελπίδα για τον λαό μας και τη χώρα μας.

  Σε μία τέτοια βαθιά αλλαγή και προοπτική, που εύχομαι να υπάρξει, αν και όπου χρειασθεί θα είμαι στη διάθεση της πολιτείας. Τώρα επιλέγω να μην είμαι  υποψήφια σε λίστα στις  εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.  03/09/2015

Συνέντευξη της Ασημίνας Ξηροτύρη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

E-mail
Η Ασημίνα Ξηροτύρη, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "η ΔΗΜΑΡ στο Συνέδριο της πρέπει να βρει το βηματισμό της ως μία Αριστερή δύναμη που θα  συμβάλλει στον διάλογο για τη διέξοδο από την κρίση και την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας. Και ταυτόχρονα να διαμορφώσει μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας. Χάσαμε πολύ χρόνο εγκλωβισμένοι στις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς, ένας όρος που παραπέμπει σε καταστάσεις και επιλογές αρνητικά  φορτισμένες. Η αλλαγή θα έρθει με προοδευτικές και αριστερές συμμαχίες. Πρέπει γι' αυτό να δοθεί προτεραιότητα  στη διερεύνηση συγκλίσεων και προοπτικών συνεργασίας προς τις Αριστερές δυνάμεις, τις δυνάμεις της οικολογίας, και πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο στόχος για την ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς προοδευτική κατεύθυνση, σήμερα με την πολύπλευρη κρίση δεν επιτυγχάνεται πατώντας σε δύο βάρκες.  

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του προγραμμάτος προοδευτικής διακυβέρνησης, η βουλευτής επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης με αιχμή την ανάσχεση της ανεργίας, συνδεδεμένο με ένα πρόγραμμα «διευκολύνσεων» (με Ευρωπαϊκή στήριξη), οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική λύση του προβλήματος του χρέους με μία γενναία αναδιάρθρωση και κυρίως μείωση μέρους αυτού". Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Αδιέξοδο της Ελληνικής Οικονομίας - Ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-για την ελληνική οικονομία και την Απασχόληση 2014

E-mail

Ερώτηση κατέθεσε η Ασημίνα Ξηροτύρη με αφορμή την πρόσφατη ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, για την ελληνική οικονομία και την Απασχόληση 2014, σχετικά με το αδιέξοδο της Ελληνικής Οικονομίας. Όπως έχει ήδη επισημανθεί πολλές φορές, η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα παραμένει στοχευμένη με προσήλωση στη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, γεγονός το οποίο θα επιδεινώσει εκτός των άλλων την κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Διατυπώνει δε τις ανησυχίες της διότι παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΔΗΜΑΡ, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και μάλιστα συνδεδεμένο με την αναδιάρθρωση του χρέους όπως και με ένα πρόσθετο στοχευμένο πρόγραμμα ανάπτυξης για την ανάσχεση της ανεργίας.

Τέλος,  η βουλευτής ερωτά αν θα ληφθούν υπόψη τα ευρήματα της έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν σε αδιέξοδο την ελληνική οικονομία. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Καθυστερεί σημαντικά η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για τη λύση στο πρόβλημα των λεγόμενων "κόκκινων" δανείων από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

E-mail

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη σε επίκαιρη ερώτησή της που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή. Η βουλευτής επεσήμανε ότι η καθυστέρηση αυτή έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στους δανειολήπτες, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών έχουν διαμορφωθεί στα 78 δισ. €, ποσοστό από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Παράλληλα τόνισε ότι η διόγκωση αυτή περιορίζει σημαντικά τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών -παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους-, οδηγώντας σε ασφυξία την αγορά λόγω έλλειψης ρευστότητας. Ανέφερε δε ότι θα πρέπει το ΚΥΣΔΙΧ να ανακοινώσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την πρότασή του για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η οποία θα πρέπει να αποσκοπεί στον δίκαιο επιμερισμό του κόστους διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους μεταξύ τραπεζών, Δημοσίου και δανειοληπτών και ρώτησε τον Υπουργό πότε θα υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από το ΚΥΣΔΙΧ για την πολιτική που θα ακολουθήσει για την επίλυση των θεμάτων των κόκκινων δανείων και αν Θα υπάρξει ευρεία διαβούλευση γι αυτή. Στην απάντησή του ο υφυπουργός αναγνώρισε την σπουδαιότητα του θέματος, και δήλωσε ότι βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας λύσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια με τη μορφή ενός μόνιμου μηχανισμού. Για το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής:

Περισσότερα...
 

Ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να είναι ένας φόρος άδικος, χωρίς ισχυρή προοδευτικότητα, χωρίς αφορολόγητο όριο, χωρίς μέριμνα για τους πολίτες που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, ένας φόρος που εν τέλει επιβαρύνει και πάλι τους μικρούς και τους μεσαίους

E-mail

Επισημαίνει η Ασημίνα Ξηροτύρη σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σχετικά με την τροπολογία για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η οποία αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η Κυβέρνηση δεν κατανοεί την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες και από τα συνεχή φορολογικά βάρη που τους επιβάλλονται. Η βουλευτής αναφέρει ότι οι μόνες αλλαγές που εισάγονται είναι αυτές που θεραπεύουν ορισμένα από τα κραυγαλέα λάθη που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν εισάγειται καμία αλλαγή ως προς τη δομή και τη φιλοσοφία του για τις οποίες η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε εγκαίρως και τεκμηριωμένα τις αντιρρήσεις της μέσω και της καταψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου! Τονίζει, τέλος, την άμεση ανάγκη της συνολικής τροποποίησης του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε αυτός να καταστεί δίκαιος και εν τέλει να επιβαρύνει τους πραγματικά έχοντες και κατέχοντες. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Την τελευταία εικοσαετία, και ιδιαίτερα μετά τα φαινόμενα που δημιούργησαν την ανάγκη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, βγήκαν στην επιφάνεια τεράστια προβλήματα και δυστυχώς σκάνδαλα

E-mail

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου "Ρύθμιση Θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας" στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεχίζοντας: Επιβεβαιώθηκε, δηλαδή, αυτό που λέγαμε οι περισσότεροι. Επαληθεύτηκε το πρόβλημα των δαπανών και των προμηθειών για εξοπλιστικά προγράμματα, ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι ατελές και εκτός ελέγχου και ότι η κατάσταση δεν ήταν τυχαία. Ήταν συγκεκριμένη η πολιτική των κυβερνήσεων που στο όνομα δήθεν του απορρήτου και της ευαισθησίας περί τα αμυντικά ζητήματα ήθελαν όλον αυτόν τον τομέα στην αποκλειστική τους διαχείριση. Μέχρι του σημείου να μην εγγράφονται στους προϋπολογισμούς οι σχετικές δαπάνες, να μην υπάρχει ποτέ για κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα καμία λογοδοσία. Και επειδή τα αμυντικά προγράμματα και οι αμυντικές είναι μεγάλο έξοδο της χώρας μας, οι διαδικασίες και η επιλογή γι’ αυτά τα προγράμματα, καθώς και για την εκτέλεσή τους έπρεπε και πρέπει να διακρίνονται από πλήρη διαφάνεια και καλή διαχείριση. Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 


Σελίδα 9 από 70