Home Άλλοι Τομείς Τοποθέτηση επί του ΣΝ "Τροποποίηση του ν. 927/1979 (Α΄139) και προσαρμογή του στην απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου" (Β' Μέρος)

Τοποθέτηση επί του ΣΝ "Τροποποίηση του ν. 927/1979 (Α΄139) και προσαρμογή του στην απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου" (Β' Μέρος)

E-mail Εκτύπωση PDF

Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι όπως είπα και στην πρωτολογία μου καθυστέρησε γενικότερα να έρθει ένα τέτοιο νομοσχέδιο καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου ή να αλλάξει, να βελτιωθεί ο νόμος 927/1979. Καθυστέρησε αυτό το νομοσχέδιο που έφερε πριν δυο χρόνια ο κ. Ρουπακιώτης.

Τελικά, όμως, μέσα από όλη αυτήν τη συζήτηση, η οποία έγινε και στην Επιτροπή, αλλά και σε αυτήν την Αίθουσα, νομίζω ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες συγκλίσεις και ακούστηκαν πολλά σημαντικά ζητήματα. Πολλές φορές, κύριοι συνάδελφοι, πράγματι κανένα νομοσχέδιο, δεν μπορεί να αποτυπώσει αυτά τα οποία έχει στο μυαλό της η κάθε παράταξη, το κάθε Κόμμα. Επί της γενικής αρχής, όμως, αυτού του νομοσχεδίου νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει.

Τώρα, το πόσο πρέπει και σε ποιο βαθμό πρέπει να διορθωθεί αυτό το νομοσχέδιο θεωρώ ότι υπάρχει ένα ζήτημα όσον αφορά το να σιγουρεύεται κανείς ότι όντως ποινικοποιείται ο ρατσιστικός λόγος, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε εγκληματικές ενέργειες. Και βέβαια το έγκλημα που προκύπτει από τις ρατσιστικές πράξεις και το ποινικό δίκαιο το αντιμετωπίζει, αλλά και οι διατάξεις και οι αιτιάσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι θα μπορούσαν -τουλάχιστον η τροπολογία που έχει φέρει και για την προστασία των ουσιωδών μαρτύρων κ.λπ.- να κάνουν πιο άρτια τη διαδικασία της τιμωρίας των πράξεων που προκύπτουν από το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Νομίζω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι κάνατε ένα σημαντικό βήμα με το να δεχθείτε –και είναι σε αυτήν την κατεύθυνση- την τροπολογία των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα του καθορισμού και της αυστηροποίησης των ποινών.

Στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη και στη δική μας πρόταση οι ποινές ήταν μεγαλύτερες και ήταν σε αυτό το πνεύμα. Και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αυτό το πνεύμα. Θα μπορούσαν να γίνουν και περαιτέρω διορθώσεις για να υπάρξει μία καλύτερη σύγκλιση.

Ένα δεύτερο θέμα, το οποίο έχουμε ζητήσει οι περισσότεροι σε αυτή την Αίθουσα, είναι ότι εμείς θεωρούμε πως θα μπορούσε σήμερα να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο η ρύθμιση για το σύμφωνο συμβίωσης. Άκουσα με προσοχή αυτό που είπατε, ότι είναι δηλαδή θέμα οικογενειακού δικαίου και ότι εμπλέκονται, πράγματι, πάρα πολλά ζητήματα.

Θα ήθελα, αν στο τέλος κάνετε τριτολογία, να μας βάλετε γι’ αυτό ένα χρονοδιάγραμμα, να μην το αφήσετε δηλαδή αόριστο. Τώρα έχει ωριμάσει το θέμα. Έχουμε και την καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε συζητήσει πάρα πολύ και νομίζω ότι οι συνεργάτες σας έχουν όλα τα στοιχεία.

Άρα, πείτε μας ότι αυτό το θέμα, σε ρυθμίσεις οικογενειακού δικαίου και αφού έχετε όλα τα στοιχεία τα οποία θέλετε, θα μας το φέρετε, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να ξέρουμε κι εμείς ότι αυτό το ζήτημα θα προχωρήσει. Είναι σοβαρό το θέμα.

Η όλη συζήτηση βέβαια στρέφεται –και είναι σημαντικό- στο άρθρο 2. Εδώ υπάρχει όντως μία αντίφαση. Από τη μία πλευρά, όλοι θεωρούμε ότι το Ολοκαύτωμα, οι γενοκτονίες κ.λπ. είναι θέματα, για τα οποία δεν μπορεί κανείς ούτε να προπαγανδίζει, ούτε να τα εγκωμιάζει, ούτε να προσβάλλει αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι τα έχουν υποστεί είτε οι ίδιοι είτε οι οικογένειές τους.

Συνδέεται, όπως πολύ καλά είπατε, με το όλο θέμα και των μεταναστών και του ρατσισμού, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποστεί αυτές τις διώξεις και κυρίως τις γενοκτονίες, έχουν καταντήσει πολιτικοί μετανάστες αλλού, όπως στη χώρα μας, πέρα από τις δικές μας μνήμες και την ιστορία για τις γενοκτονίες που έγιναν σε βάρος του ελληνικού λαού.

Νομίζω, λοιπόν, ότι ήταν παρόμοια η διατύπωση στο σχέδιο νόμου που καταθέσαμε εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά και ως ΠΑΣΟΚ. Είναι παρόμοια η διατύπωση έτσι όπως την κάνατε κι εσείς τώρα. Όλοι τότε οι Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ –το τονίζω, όλοι- είχαμε υπογράψει και την αιτιολογική έκθεση και την πρόταση νόμου γι’ αυτό το θέμα.

Πιστεύω ότι τα θέματα της προάσπισης της ελευθερίας του λόγου και τα λοιπά είναι θέματα διαρκούς πάλης, κύριε Δρίτσα και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ που σέβομαι πάρα πολύ τις αιτιάσεις σας, όπως και αυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, ίσως μέσα από αυτή τη διαδικασία του άρθρου 2. Όπως για εμάς διαρκής πάλη ήταν να πατάξουμε τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Αυτή, ενδεχομένως, τη χρυσή τομή σε αυτή τη φάση να μην τη βρήκαμε. Θα το προχωρήσουμε περισσότερο, αλλά αυτό είναι –θα έλεγα εγώ- ένα πρώτο βήμα.

Έρχομαι τώρα στις τροπολογίες, πέρα από αυτή που κάνατε δεκτή –και έκανε δεκτή και ο ΣΥΡΙΖΑ- για τα θέματα των τροποποιήσεων στο γενικό μέρος του Ποινικού Κώδικα, με στόχο την επιβολή επαρκώς αποτρεπτικών κυρώσεων στην περίπτωση εγκλημάτων που τελούνται με ρατσιστικά κίνητρα. Αυτή είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Εγώ ήθελα να σας επαναλάβω τα εξής: Απαντήσατε στο θέμα της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά αυτών που νόμιμα διαμένουν στην Ελλάδα κι έχουν σπουδάσει κ.λπ. Νομίζω ότι η τροπολογία που σας καταθέσαμε διακρίνεται από μία πληρότητα και μπορούσε να ενσωματωθεί αυτή τη στιγμή στο νομοσχέδιο που συζητάμε.

Πέρα από το σύμφωνο συμβίωσης για το οποίο μίλησα και την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα προστασίας και συνδρομής των θυμάτων μαρτύρων, που θεωρώ ότι είναι πολύ καλή, θα ήθελα να πάω σε δυο τροπολογίες που συνδέονται με το Υπουργείο σας. Δεν συνδέονται ακριβώς με αυτό εδώ το θέμα που συζητάμε σήμερα.

Αυτές, όταν τις είχαμε καταθέσει, είχατε πει ότι θα τις κάνετε αποδεκτές. Η μια τροπολογία αφορά στην αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων. Είναι μια τροπολογία της οποίας την αποδοχή και ο προκάτοχός σας κ. Ρουπακιώτης είχε σχεδόν προετοιμάσει και εσείς δύο φορές μας είχατε πει ότι θα την κάνετε αποδεκτή.

Κάντε την αποδεκτή. Είναι πάρα πολύ σωστό αυτό το οποίο λέμε. Πλησιάζουν τα 2 δισεκατομμύρια οι δεσμευμένες καταθέσεις στις τράπεζες. Είναι θέμα δικό σας και του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο το έχει αποδεχθεί, να αξιοποιήσουμε 2 δισεκατομμύρια δεσμευμένες καταθέσεις. Και μέχρι να ζητηθούν και όποτε εκδικαστούν οι υποθέσεις και αν από αυτά προκύψει ένα μέτρο, εν τω μεταξύ το ελληνικό δημόσιο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και να απαλύνει πολλά πράγματα.

Εδώ μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα 500 ή 700 εκατομμύρια να το μοιράσουμε για κοινωνικούς λόγους κ.λπ., όχι για 2 δισεκατομμύρια! Αυτά είναι αυτή τη στιγμή στις τράπεζες και καταλαβαίνετε ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να τα αποδεσμεύσουν και γι’ αυτό υπάρχει έντονη κωλυσιεργία.

Θα σας παρακαλούσα, κύριε Υπουργέ, μέχρι την Τρίτη που θα ψηφιστεί να κάνετε αποδεκτή αυτή την τροπολογία.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.