Home Άλλοι Τομείς Τοποθέτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας "Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Σύσταση και καταστατικό της εταιρείας με την επωνυμία ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ"

Τοποθέτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας "Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Σύσταση και καταστατικό της εταιρείας με την επωνυμία ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ"

E-mail Εκτύπωση PDF

Κύριε Υπουργέ, είναι φυσικό ο καθένας μας εδώ να θέλει να εφαρμοστεί ένα σύστημα κοστολόγησης και εξορθολογισμού των δαπανών στην υγεία και ειδικότερα σε διάφορα φαινόμενα κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος από την κατευθυνόμενη πλασματική ζήτηση υπηρεσιών υγείας, αλλά και άλλα θέματα. Όμως, με τον τρόπο που έγινε και που γίνεται όλη αυτή η διαδικασία των περικοπών υγείας, φοβάμαι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι απλοί πολίτες, κυρίως αυτοί που δεν έχουν και δεν κατέχουν και δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες στην υγεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταφέρεται στα νοσοκομεία αλλά και στην πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας και σε περίοδο κρίσης το όλο δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Παρακολουθώντας τον προϋπολογισμό του κράτους και παρακολουθώντας και τα μεσοπρόσθεσμα, βλέπω ότι η μεγαλύτερη συρρίκνωση δαπανών και στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται για τις δαπάνες στην υγεία, στην κοινωνική φροντίδα και στο κοινωνικό κράτος. Πρόκειται για τεράστια συρρίκνωση.

Είναι όλη αυτή η συρρίκνωση από τον εξορθολογισμό που κάνετε ή είναι μία διαφορετική πολιτική; Μετά απ’ αυτή τη βίαιη προσαρμογή που έχει η κοινωνία και τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και ανάγκες που δημιουργήθηκαν, είναι δυνατό να έχουμε μία περαιτέρω περικοπή αυτών των δαπανών αντί να έχουμε ενίσχυση;

Μιλώντας για το πρωτογενές πλεόνασμα, λέμε ότι αυτό το όποιο πλεόνασμα, το οποίο προήλθε από τις θυσίες του ελληνικού λαού, πρέπει να καλύπτει κατά προτεραιότητα κοινωνικές ανάγκες. Άρα, όλοι συμφωνούμε σ’ αυτό, όπως συμφωνούμε και σ’ άλλα θέματα ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας όπου πάλι απ’ αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής μόνο ενίσχυση δεν γίνεται, αλλά περικοπές.

Λέω, λοιπόν, ότι σ’ αυτή την περίοδο είναι κανείς πάρα πολύ δύσπιστος απέναντι σ’ αυτό το οποίο προτείνετε σήμερα. Δεν μας πείσατε με την τοποθέτησή σας ότι εσείς ετοιμάζετε ένα ωραίο σύστημα και ότι θα το εφαρμόσετε πολύ καλά και ότι δεν θα είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και των πραγματικών και αναγκαίων υπηρεσιών υγείας που πρέπει να προσφέρει το κράτος. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έλθει στην εξουσία, μπορεί να έχει ένα τέτοιο σύστημα κοστολόγησης και να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει.

Εσείς ετοιμάζετε αυτή τη στιγμή μία «τράπεζα πληροφοριών». Το Υπουργείο Υγείας, όμως, δεν είναι γι’ αυτό. Είναι για να εκφράζει το τι πολιτική υπάρχει σ’ αυτό. Αυτή την «τράπεζα πληροφοριών» τι θα την κάνετε; Το ότι ιδρύετε την εταιρεία ΕΣΑΝ, αυτό το μεικτό φορέα που θα διαχειριστεί και θα αξιοποιήσει όλο αυτό το σύστημα, μας κάνει ακόμη πιο επιφυλακτικούς, διότι τελικά γίνεται αυτό που έχετε στο μυαλό σας, δηλαδή ότι σιγά-σιγά ο δημόσιος τομέας της υγείας αποδυναμώνεται και σε μεγάλο βαθμό υπεισέρχεται ο ιδιωτικός τομέας της υγείας.

Εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σ’ αυτά. Εξορθολογισμό και κοστολόγηση μπορείτε να κάνετε με τις υπηρεσίες σας στο Υπουργείο. Μπορείτε να ιδρύσετε και έναν φορέα γι’ αυτό, αλλά μέσα στις υποχρεώσεις που έχετε ως Υπουργείο για τα θέματα της δημόσιας υγείας.

Η ρύθμιση που κάνετε δεν μας βρίσκει σε καμία περίπτωση σύμφωνους και ανησυχούμε πραγματικά για το ποια κατεύθυνση θα έχει αυτό το σύστημα κοστολόγησης το οποίο έχετε, αν αναλογιστούμε την κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία, την κατάσταση που υπάρχει στην πρωτοβάθμια βαθμίδα όπου δεν μπορείτε να στελεχώσετε ούτε καν τα περιφερειακά, τα τοπικά ιατρεία γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν ούτε κίνητρα ούτε μέσα ούτε εξοπλισμός ούτε τίποτα για να μπορέσουν οι γιατροί να πάνε εκεί και να αποδώσουν. Είναι τεράστια τα προβλήματα.

Και τώρα εσείς θεωρείτε τόσο επείγουσα αυτήν την κοστολόγηση; Και πολύ περισσότερο να αφήνετε ανοιχτό το θέμα, σχεδόν να το υιοθετείτε, να έχουμε πια μια άλλη ρύθμιση ακόμα και για πολύ απαραίτητες εξετάσεις πρόληψης; Αναφέρθηκε ο συνάδελφός μου, ο Ειδικός Αγορητής κ. Κυρίτσης. Είναι δυνατόν, δηλαδή, να βάλουμε τώρα στη ζυγαριά αυτό; Θα εξορθολογήσει τις δαπάνες της υγείας το PAP τεστ; Ή τα θέματα των εξετάσεων που πρέπει να γίνονται για τους καρδιοπαθείς και άλλες εξετάσεις;

Μα, η πρόληψη του πληθυσμού στην υγεία είναι εξοικονόμηση χρημάτων. Πέρα από το ότι είναι το θεάρεστο κοινωνικό έργο το οποίο έχει υποχρέωση να κάνει η πολιτεία. Αλλά εξοικονομεί και χρήματα. «Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν». Είμαστε η χώρα η οποία έχουμε πει μεταξύ των άλλων ένα από τα καλύτερα ρητά από την αρχαιότητα.

Επομένως, εσείς εδώ ακριβώς αυτό, το «προλαμβάνειν», δεν το υποστηρίζετε αυτή τη στιγμή. Φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν το υποστηρίζετε, αλλά όλη αυτήν τη διαδικασία της πρόληψης της υγείας και την υποχρέωσης του κράτους την υποβαθμίζετε, κύριε Υπουργέ. Δώστε μου με την τριτολογία σας κάποια παραδείγματα ότι αυτό εδώ το θέμα το στηρίζετε.

Και μην αναφερθούμε τώρα στην πρόοδο της τεχνολογίας κ.λπ. που μπορεί να προβλέπει με μία εξέταση για τρία χρόνια τι θα υποστεί ο ασθενής ή για πέντε χρόνια κ.λπ. Δεν είναι πράγματα αυτά. Δεν είμαστε σε αυτήν την κατάσταση στην Ελλάδα, ούτε έχουμε τέτοια συστήματα.

Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω άλλο χρόνο και σας ευχαριστώ που μου δώσατε μια παράταση. Ένα μόνο τελευταίο θέλω να πω στο θέμα της τροπολογίας για τη μετακίνηση των μαθητών. Ζώντας και στη Θεσσαλονίκη με τα προβλήματα που έχει με τη σχολική στέγη και στη γύρω περιοχή, έχοντας κάνει στο περιφερειακό συμβούλιο, στο νομαρχιακό κ.λπ., κάθε χρόνο την τελευταία στιγμή καλούμαστε να διευθετήσουμε τέτοια θέματα.

Πρέπει τελικά το Υπουργείο Παιδείας –δεν είναι εδώ ο κύριος Υπουργός- κάποια στιγμή να βρει μια λύση σε όλο  αυτό το σύστημα. Βέβαια, όταν πολλές πόλεις μας, αντί να διαθέσουν τους κοινόχρηστους χώρους για να κάνουν σχολεία, τα έδωσαν και αυτά στην ανοικοδόμηση και στην αντιπαροχή και τα σχολεία, ακόμα και τα νηπιαγωγεία, τα πήγαν εκτός πόλης, πραγματικά υπάρχουν τεράστια προβλήματα.

Βλέπει κανείς τώρα ακόμη και μαθητές του νηπιαγωγείου να έχουν ανάγκη να μετακινηθούν με αυτά τα μέσα μεταφοράς. Θα πρέπει το κράτος σε αυτήν την κατάσταση που άφησε να βρίσκεται η σχολική στέγη και να χωροθετείται να λύσει τα προβλήματα και να τα λύσει εγκαίρως. 

Σας ευχαριστώ.