Home Πολιτική Δραστηριότητα Άρθρα - Συνεντεύξεις
Άρθρα - Συνεντεύξεις

BREXIT! ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΕ. ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

Brexit! Τελικά κακώς ή καλώς αλλάζουν πολλά στην ΕΕ, γιατί οι πολίτες της τα ξανασκέφτονται, γιατί η ΕΕ εγκατέλειψε πολλές από τις αξίες που ενέπνευσαν και έδεναν τους λαούς της. Δυστυχώς η χώρα μας έδωσε πολλά στους εταίρους της και η "Αριστερά" ακόμη περισσότερα και όμως δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο και έτσι  παραμένει βυθισμένη στην κρίση της. Είναι ανάγκη, το λέμε όλοι, να ξαναβρούμε και κυρίως να ξαναβρεί η ΕΕ τη γλώσσα της αλήθειας, της αλληλεγγύης και τηςκοινωνικής συνοχής έναντι της  γλώσσας των τραπεζών και της κυριαρχίας των αγορών. Να διαμορφώσει στέρεες πολιτικές συνανάπτυξης των λαών της και απασχόλησης των πολιτών της έναντι αυτών της λιτότητας και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που διογκώνουν την ύφεση, τα χρέη και την ανεργία .
Μετά από το σοκ του Brexit, που βέβαια μας ήρθε από τους ισχυρούς και συντηρητικούς της Βρεττανίας, θα ξαναβρεί τελικά η ΕΕ τις αξίες της και την πολιτική συνοχής και συναίνεσης πριν είναι αργά γιαυτήν και τους πολίτες της? Γιατί όσον αφορά τη χώρα μας φοβάμαι ότι πολλά είναι πλέον  μη αναστρέψιμα και οι πολίτες της δεν κάνουν όνειρα, δεν πιστεύουν σε θαύματα, όλα είναι σκληρά και ισοπεδωμένα και απλά προσπαθούν στοιχειωδώς να επιβιώσουν.

 

Υπεύθυνες και αποτελεσματικές Κυβερνήσεις συνεργασίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ  πρ. Βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης  σε άρθρο- δήλωσή της σήμερα μεταξύ των άλλων , αναφέρει ότι :

<Στην εποχή των μνημονίων αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν - όλοι είναι πολύ ή λίγο εκτεθειμένοι – ας υπάρξουν λοιπόν υπεύθυνες Κυβερνήσεις συνεργασίας,  με πρόγραμμα, δίκαιες και αποτελεσματικές προτάσεις, ειδικά για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, για την απαλλαγή από το πελατειακό κράτος και τα δεινά που συσσωρεύει, για την προστασία της εξοντωμένης κοινωνίας από τις περαιτέρω επιπτώσεις και στρεβλώσεις  των μνημονιακών πολιτικών . Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη τις αξίες και  την υποδομή για να αποτελέσει τον βασικό τους κορμό. Σε κάθε όμως περίπτωση πρ'επει να αποκλεισθούν άλλες εκλογές, η ΝΔ έχει διδαχθεί πολλά και φαίνεται ώριμη για συνεργασίες. 

Οι Κυβερνήσεις όμως συνεργασίας πρέπει για να πετύχουν να γίνουν εχθροί στο πελατειακό κράτος, να γίνουν συνθέτες μιας για την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη, την πρόοδο  και την ελπίδα για τον λαό μας και τη χώρα μας.

Σε μία τέτοια βαθιά αλλαγή και προοπτική, που εύχομαι να υπάρξει, αν και όπου χρειασθεί θα είμαι στη διάθεση της πολιτείας. Τώρα επιλέγω να μην είμαι  υποψήφια σε λίστα στις  εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου

Αναλυτικότερα και σε σχέση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, αναφέρει ότι :

Δεν  θα είμαι υποψήφια σε λίστα στις  εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Γιατί μία νέα θέση σε  λίστα δεν συνδέεται άμεσα με  την επιλογή των πολιτών, πολύ περισσότερο σήμερα για το χώρο της Αριστεράς, μετά  την πολυδιάσπασή του.

 Στην   πολιτική και κοινωνική μου πορεία τήρησα πάντα την αρχή  να αγωνίζομαι  και να εκθέτω στους  ψηφοφόρους- πολίτες   τις θέσεις και τις προτάσεις μου.

Προτάσεις δίκαιες, προοδευτικές και βιώσιμες που πιστεύω ότι έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και η οικονομία  όσο ποτέ άλλοτε και για τις οποίες εργάσθηκα μεθοδικά  μέσα στην πολύχρονη πολιτική και  κοινοβουλευτική μου πορεία.

Δυστυχώς τα μνημόνια έγιναν πλέον το κύριο συστατικό της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής και είτε ευθυνόμαστε γιαυτά είτε όχι – πιστεύω ότι είμαι στη δεύτερη κατηγορία - πρέπει να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και ρεαλισμό και ιδιαίτερα με μέριμνα για τους πολλούς και αδύναμους, για τις νέες γενιές, πως με τις μικρότερες απώλειες αλλά και μία χαραμάδα ελπίδας για την ανάπτυξη αυτού του τόπου θα πορευτούμε.

Τα δύο κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και τα υπόλοιπα που θα κληθούν όπως φαίνεται  πλέον να συγκυβερνήσουν, οφείλουν  να εκθέσουν με σαφήνεια τον προγραμματικό τους λόγο και να δεσμευτούν  ότι επιτέλους θα αλλάξουν τον τρόπο διακυβέρνησης.

Στην εποχή των μνημονίων αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν - όλοι είναι πολύ ή λίγο εκτεθειμένοι – ας υπάρξουν λοιπόν υπεύθυνες Κυβερνήσεις συνεργασίας,  με πρόγραμμα, δίκαιες (ταλαιπωρήθηκε ο όρος προοδευτικές) και αποτελεσματικές προτάσεις, ειδικά για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως με εντιμότητα, αποφασιστικότητα  και εργατικότητα για να τις επιτύχουν .

Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις αξίες και την υποδομή για να αποτελέσει τον βασικό τους κορμό. Σε κάθε όμως περίπτωση πρέπει να αποκλεισθούν άλλες εκλογές. Η Â ΝΔ έχει διδαχθεί πολλά και φαίνεται ώριμη για συνεργασίες.  Πρέπει όμως  να επαναλάβω την μεγάλη ανάγκη για ένα  στρατηγικό πρόγραμμα για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής και τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, για την απαλλαγή από το πελατειακό κράτος και τα δεινά που συσσωρεύει, για την προστασία της εξοντωμένης κοινωνίας από τις περαιτέρω επιπτώσεις και στρεβλώσεις στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών .

Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει για να πετύχουν να γίνουν εχθροί στο πελατειακό κράτος και όχι να μοιράζονται με τη διαπλοκή τα ιμάτιά του .

Να γίνουν συνθέτες μιας για την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη, την πρόοδο  και την ελπίδα για τον λαό μας και τη χώρα μας.

Σε μία τέτοια βαθιά αλλαγή και προοπτική, που εύχομαι να υπάρξει, αν και όπου χρειασθεί θα είμαι στη διάθεση της πολιτείας.

  ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ  ,  03 Σεπτ 2015

 

Άρθρο Ασ. Ξηροτύρη στον Αγγελιοφόρο για την πορεία της κυβέρνησης

E-mail Εκτύπωση PDF

«Οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους ολοκλήρωσαν το βήμα για την επιστροφή της ελπίδας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών. Πράγματι το αποτέλεσμα της κάλπης άνοιξε το δρόμο για ελπιδοφόρες, προοδευτικές αλλαγές στην πορεία της χώρας .

Από την επομένη όμως άρχισε ο μεγάλος αγώνας της Κυβέρνησης για την κρίσιμη, με αξιοπρέπεια διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία που θα κλείσει οριστικά το μνημόνιο, θα επαναφέρει την ισότιμη θέση της χώρας στην Ευρώπη και θα βάλει τις βάσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη με αναδιάρθρωση του δυσθεώρητου χρέους.

Η απόφαση της κυβέρνησης να τηρήσει το σύνολο των προεκλογικών της δεσμεύσεων παράλληλα με την επιδίωξη για μία βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, είναι και το μεγάλο ζητούμενο που άνοιξε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινωνία ένα νέο κύκλο προβληματισμού και αμφισβήτησης, ιδιαίτερα μετά τη νέα συμφωνία της 4μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης (κατά την αντιπολίτευση του μνημονίου).

Η πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται ότι σταδιακή αλλαγή είναι εφικτή μέσα από ένα δύσβατο δρόμο. Θέλουν όμως αυτή να προχωρήσει στη βάση της νωπής εντολής που έδωσαν στη νέα κυβέρνηση. Αντιλαμβάνονται ότι η συμφωνία που πέτυχε στο Eurogroup, αποτέλεσμα μιας δύσκολης και εντός στενών χρονικών περιθωρίων επαναδιαπραγμάτευσης, έχει θετικό πρόσημο. Σε μια διαπραγμάτευση με παρά πολλέ δυσκολίες, με αντιπαραθέσεις, πολύ περισσότερο που στην Ευρώπη είναι κυρίαρχες οι συντηρητικές πολιτικές και πολλά οργανωμένα συμφέροντα.

Περισσότερα...
 

Ασημίνα Ξηροτύρη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής: Ο τόπος και η κοινωνία είναι ανάγκη να γυρίσουν σελίδα

E-mail Εκτύπωση PDF

Ερωτηθείσα στην ΑΥΓΗ της Κυριακής για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην τελική ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή αλλά και για τα επόμενα βήματα του κόμματος, η Ασημίνα Ξηροτύρη επισήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών προς μια προοδευτική κατεύθυνση και γι' αυτό στην τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία θα ψηφίσει ΠΑΡΩΝ αρνούμενη να συμπράξει στη συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης, συντηρητικής πολιτικής. Τόνισε δε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές και ότι ο τόπος και η κοινωνία είναι ανάγκη να γυρίσουν σελίδα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΗΜΑΡ διατηρώντας την αυτοτέλειά της προχωρά με σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της προγραμματικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Οικολογίας, στη βάση μιας <προγραμματικής συμφωνίας> για τον κοινό στόχο της προοδευτικής  διακυβέρνησης. Το πλήρες κείμενο της απάντησης της βουλευτού έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 1 από 66