Home Άρθρα - Συνεντεύξεις F Α[1].Ξ. για ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝ

F Α[1].Ξ. για ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝ

E-mail

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΤΟΥ 2007: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ - ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΉΣ ΜΕΤΡΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΟΔΥΝΗ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥΣ

Από ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ , πρ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ
Υπεύθυνη του Τμήματος  Περιφ.  Ανάπτυξης – Χωροταξίας και Δημ. ΄Εργων του ΣΥΝ

Την τελευταία εικοσαετία η Ελλάδα έχει βιώσει  πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτές του καλοκαιριού του 2007, που ήταν πρωτοφανείς σε έκταση και σε ανθρώπινα θύματα. Ακολούθησαν  το 2008 οι μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο και νησιά και για πολλοστή φορά στα δάση της Αττικής.

Αυτές τις μέρες και μάλιστα την ίδια εποχή και  <πολιτική περίοδο> στα δάση της Αττικής μετρούμε   με οδύνη τα ελάχιστα απομεινάριά τους .

Η κατάρρευση  του συστήματος αντιπυρικής και περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας και  οι  πρωτοφανείς    περιβαλλοντικές  κρίσεις , μεταξύ των οποίων και η συνεχής καταστροφή του  ο μοναδικού πνεύμονα της  πνιγμένης στους ρύπους Πρωτεύουσας, υπογραμμίζουν κατά τον πλέον οδυνηρό τρόπο τις εγκληματικές παραλείψεις των Κυβερνήσεων, τα μεγάλα κενά  (σκόπιμα κυρίως) του θεσμικού πλαισίου και τις χρόνιες αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού  να διαχειριστεί  τις  κρίσεις.

Καθιστούν παράλληλα αναγκαία την συσπείρωση και τον αγώνα όλων μας για  να προωθηθούν εδώ και τώρα σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αποτελεσματικότερες μέθοδοι, ώστε να διαφυλάξουμε ότι πολυτιμότερο απέμεινε για τις νέες γενιές.

Αυτά τα υπερτονίσαμε ως απόλυτη ανάγκη το 2007, προσθέτοντας ότι  τα μηνύματα από την Κλιματική αλλαγή-κρίση είναι εξαιρετικά δυσοίωνα και  η θωράκιση της  χώρας   πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτεία.

Στις εκλογές του 2007 εν μέσω της περιβαλλοντικής κρίσης η ΝΔ υποσχέθηκε πολλά, προκειμένω να επιτύχει την επανεκλογή της,  όπως υποσχέθηκε και την  αποκατάσταση των περιοχών και του δασικού περιβάλλοντος,

Αντί αυτών  ενισχύθηκαν αντί να ανατραπούν διατάξεις και πρακτικές, που συσκοτίζουν την κατάσταση στις προστατευόμενες περιοχές και τις δασικές εκτάσεις (π.χ.  Ρυθμιστικό Αθήνας, Αυτοκινητόδρομοι και αλλαγές καθεστώτος στον Υμηττό, άρσεις αναδασώσεων κ.λ.π.), ενθαρρύνουν τους καταπατητές (ή και τους εμπρηστές) και συντηρούν το έλλειμμα περιβαλλοντικής συνείδησης.

Η αποκατάσταση δεν έγινε. Καμία αλλαγή πολιτικής, κανένα θεσμικό ή διοικητικό, όπως και  τεχνικό μέσο δεν λήφθηκε για να καλυφθούν οι ελλείψεις και ανεπάρκειες.

Μία ακόμη μεταξύ  των άλλων πολιτική «απάτη», που δυστυχώς για όλους μας και κυρίως τις επόμενες γενιές αφήνει μη αναστρέψιμες βλάβες στο φυσικό  περιβάλλον της χώρας.

Ποιες είναι οι εγκληματικές παραλείψεις των Κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας Ή τι είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε ως ενεργοί πολίτες να γίνει έστω και τώρα :

 

Εφαρμογή του Συντάγματος

Το άρθρο 24 του Συντάγματος του 1975 ορίζει ότι: « Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή της το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή  κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.

Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 117, παράγραφος 3 του Συντάγματος: «δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται  δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό».

Από το ως άνω άρθρο προκύπτει:  Απαγόρευση, κατ’ αρχήν της μεταβολής του προορισμού των δασών και δασικών εκτάσεων.  Κήρυξη υποχρεωτικά ως αναδασωτέων των κατεστραμμένων  ή αποψιλωμένων δασικών εκτάσεων και  Δημιουργία καθεστώτος μείζονος προστασίας για τις αναδασωτέες εκτάσεις,

 

Θεσμικά και διοικητικά μέτρα, όπως :

Τη δημιουργία του Συντονιστικού  Φορέα Δασοπροστασίας

Οι πυρκαγιές στον Ελληνικό χώρο είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που η εμφάνισή του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Είναι ανάγκη γιαυτό να συσταθεί  ο συντονιστικός φορέας δασοπροστασίας, στον οποίο θα μετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες (Πυροσβεστικό Σώμα, Δασική Υπηρεσία, ΟΤΑ, εθελοντές δασοπυροσβέστες, ακόμα και οι ένοπλες δυνάμεις) και θα ασχολείται με τον σχεδιασμό, την πρόληψη, την καταστολή και την κινητοποίηση ανθρώπινων και υλικών «πόρων».,

Υπενθυμίζεται, γι’ αυτό, ότι το ομόφωνο Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, περιγράφει ένα βιώσιμο μοντέλο, που έπρεπε μετά από την επικαιροποίησή του, κυρίως σε σχέση με την μετέπειτα συσταθείσα Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να αξιοποιηθεί από την πολιτεία.

 

Τη Δημιουργία ενός Εθνικού – ενιαίου - Φορέα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης από φυσικές καταστροφές

Οι επαναλαμβανόμενες μεγάλες πυρκαγιές  και οι άλλες φυσικές καταστροφές ή   επιπτώσεις  από την κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τη μεγάλη σεισμικότητα της χώρα μας ότι το φαινόμενο ενός καταστροφικού σεισμού επαναλαμβάνεται σχεδόν ανά διετία σε κάποια περιοχή της καθιστούν αναγκαία  τη σύσταση  ενός Εθνικού – Ενιαίου Φορέα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης από φυσικές καταστροφές, που θα τεθεί επί κεφαλής και θα κινητοποιήσει τους επί μέρους φορείς και υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης, της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση ολοκληρωμένων κατά περίπτωση προγραμμάτων Πρόληψης – Αποκατάστασης  και Ανασυγκρότησης.

 

Άμεσες ρυθμίσεις και μέτρα

  • Να κηρυχθούν τα καμένα δάση αμέσως αναδασωτέα, χωρίς παρεκκλίσεις ή εξαιρέσεις.
  • Η εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων και η θεσμοθέτηση των απαραίτητων εργαλείων στα οποία παραπέμπουν  δασικοί χάρτες,  δασολόγιο και το εθνικό κτηματολόγιο. Να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες που έχουν ήδη συνταχθεί .
  • Ανατροπή των διατάξεων και πρακτικών (εκτός σχεδίου δόμηση, ασάφεια ως προς τις δασικές εκτάσεις και τις χρήσεις γης), που επιβραβεύουν ή ενθαρρύνουν καταπατητές.
  • Να προχωρήσουν επί τέλους οι  Αναδασώσεις και να γίνει  Εθνικό σχέδιο Αναδάσωσης. Στην Αττική   το 2007 οι αναδασώσεις ήταν μόνο 2.177 στρέμματα, με καταστραφέντα στην Αττική περισσότερα από 50.000 στρέμματα (Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττό).
  • Την  εκπόνηση σχεδίων διακινδύνευσης και ειδικότερα σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων από φυσικές καταστροφές.
  • Την ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους πρόληψης, οργάνωσης της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης των ζημιών.
  • Να αναπτυχθούν και να εγκατασταθούν ηλεκτρονικά συστήματα άμεσου
    εντοπισμού δασικών πυρκαγιών. κ.ά

 

24 Αυγούστου 2009

Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη , πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Τμήμα   Περιφ.  Ανάπτυξης – Χωροταξίας και Δημ. ΄Εργων του ΣΥΝ