Home Πολιτική Δραστηριότητα Άρθρα - Συνεντεύξεις
Άρθρα - Συνεντεύξεις

Ανταπόκριση Α.Ξ από τη διάσκεψη στην Κοπεγχάγη για την Κλιματική Αλλαγή

E-mail Εκτύπωση PDF

To «σύστημα» ακύρωσε  κάθε προσπάθεια για  μια δίκαιη και ισχυρή  συμφωνία για το Κλίμα στη  Κοπεγχάγη. Θα το αλλάξουμε  ή θα μας καταστρέψει  ;

Πέμπτη 17/12

Ο αυθόρμητος Ούγκο Τσάβες  σε μία ουσιαστική και άκρως επίκαιρη ομιλία στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης  τόνισε ότι αναδεικνύοντας  την δική του  πολιτική ότι είναι ο καπιταλισμός που πρέπει να αλλάξει. Ενώ τη φράση του ότι αν την επανέλαβαν με παραλλαγές πολλοί , μεταξύ των οποίων και ο Κ. Μπράουν, όχι όμως και το ευφηολόγημά του ότι .    

Οι περισσότεροι βέβαια   δεν ασπάζονται τα παραπάνω, δεν εστιάζουν στο πολιτικό ζήτημα,   συμφωνούν όμως   ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά, εμείς οι ίδιοι και  τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, που εν πολλοίς έχουμε υιοθετήσει. Και καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι αυτά δεν αφορούν τους φτωχούς και τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά  τις πλούσιες χώρες, που είναι  μόλις  το  20%  και ρυπαίνουν κατά το 60%. Γιαυτό και η συμφωνία για να είναι δίκαιη και ισχυρή πρέπει και την μείωση των εκπομπών να περιορίσει και την βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες να εξασφαλίσει .

 

Περισσότερα...
 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ   ΤΟΥ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ»  ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ  ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ»  ΚΑΙ ΓΙΑ   ΤΟΝ «ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

Η Α. ΞΗΡΟΤΥΡΗ είναι Πρόεδρος  του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ του ΤΕΕ, ΟΔΣ, ΓΕΩΤΕΕ …

 Την τελευταία δεκαπενταετία η Ελλάδα βιώνει πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτές  του    καλοκαιριού του 2007, που ήταν  πρωτοφανείς σε έκταση, με δεκάδες θύματα. Αλλά και μέχρι σήμερα,  τα κρούσματα ήταν επίσης  πολλά και οι καταστροφές μεγάλες και για πολλοστή φορά στα δάση της Αττικής.  Επί πλέον  η χώρα,  μία από  τις πιο σεισμογενείς στον κόσμο, πλήττεται με μεγάλη συχνότητα από ισχυρούς, μεγάλης   έκτασης καταστροφικούς σεισμούς, όπως οι πρόσφατοι σεισμοί στην Αχαΐα και την Ηλεία.    Το ζήτημα, κατά συνέπεια που αναδεικνύεται,  είναι αν και κατά πόσον στα επόμενα χρόνια ο κρατικός μηχανισμός, που σήμερα φάνηκε να μη  μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά, θα  είναι έτοιμος να  αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Καταστάσεις  που συνδέονται  με τις φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές και  οι πλημμύρες, οι οποίες αναμένεται λόγω της κλιματικής αλλαγής να  ενταθούν σημαντικά. Είναι προφανές ότι η θωράκιση της χώρας έναντι  των    φυσικών αυτών   καταστροφών   πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτεία. Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, υπογραμμίζουν με τον πιο  επώδυνο τρόπο την ανάγκη σημαντικών   μεταρρυθμίσεων και υιοθέτησης  αποτελεσματικότερων μεθόδων και τρόπων παρέμβασης,  να καλυφθούν τα   κενά και να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

Αναγνωρίζοντας ως επιτακτική την ως άνω ανάγκη, μετά από την  πρωτοφανή  για τη χώρα περιβαλλοντική κρίση το καλοκαίρι του 2007, προχωρήσαμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών και αμέσως τον Σεπτέμβριο του 2007 συστήσαμε το Παρατηρητήριο Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, το οποίο στελεχώνεται από εκπροσώπους του Τεχνικού και του Επιμελητηρίου, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων,   του ΕΜΠ  κ.ά. Σκοπός του Παρατηρητηρίου, στην πρώτη αυτή  φάση αυτή ήταν  η παρακολούθηση, η συμβολή και οι παρεμβάσεις για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης και προστασίας της φύσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με έμφαση στο δημόσιο συμφέρον και με απόλυτο  σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

 

Περισσότερα...
 

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ Κοπεγχάγη και το κλίμα για το ΚΛΙΜΑ, δεν φαίνεται να βελτιώνεται!

E-mail Εκτύπωση PDF

 Κοπεγχάγη  και το κλίμα για το ΚΛΙΜΑ, με ευθύνη των πλούσιων χωρών,  δεν φαίνεται να βελτιώνεται!

Την καλή αρχή της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον το 1992 στο Ρίο, ακολούθησαν πολλές Διασκέψεις, ίδρυση επιτροπών, όπως η Διακυβερνητική Επιτροπή  για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), πρωτόκολλα και συμφωνίες, όπως  του Κυότο και κυρίως αναπτύχθηκε ένα ενεργό κίνημα εκατομμυρίων πολιτών, που   ζητά   από τις  Κυβερνήσεις να δράσουν  πιο γρήγορα και αποτελεσματικά για την προστασία του Περιβάλλοντος, με αιχμή την κλιματική αλλαγή.

Το κίνημα αυτό των πολιτών απέτρεψε, στο παρά πέντε, την αποτυχία της  διάσκεψης του ΟΗΕ  στο Μπαλί για το Κλίμα   και ανάγκασε τους ηγέτες  191 χωρών, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ, να συμφωνήσουν σε ένα  με σκοπό τη διαμόρφωση στη Κοπεγχάγη το 2009 μίας  νέας νομικής συμφωνίας για το Κλίμα,  σε αντικατάσταση αυτής του Κυότο.

Με αδιαμφισβήτητη την αύξηση της θερμοκρασίας του κλιματικού συστήματος,  η Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και  η  Διακυβερνητική Επιτροπή  (IPCC) έχουν δώσει   όλα τα στοιχεία για το τι πρέπει  να  κάνουμε,   ώστε να αποτραπεί η αύξηση της θερμοκρασίας του Κλίματος κατά 2ο C έως το 2050

 

Περισσότερα...
 

ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ , 04/12/2009

E-mail Εκτύπωση PDF

«Κοπεγχάγη, πόσο κοντά  είμαστε σε μια δίκαιη και ισχυρή συμφωνία για το Κλίμα»

Μετά και  την ομοφωνία μπροστά στον κίνδυνο από τα μεγάλα περιβαλλοντικά του πλανήτη, με αιχμή την κλιματική αλλαγή, οι πολίτες έχουν έντονα ευαισθητοποιηθεί και ζητούν από τις  Κυβερνήσεις να δράσουν  πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Ένα ζωντανό κίνημα εκατομμυρίων πολιτών, από την κρίσιμη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον στο 1992 στο Ρίο, παρακολουθεί όλες τις επόμενες παγκόσμιες  Διασκέψεις και απέτρεψε, στο παρά πέντε, την αποτυχία της  διάσκεψης του ΟΗΕ  στο Μπαλί για το Κλίμα  το 2007 , αναγκάζοντας τους ηγέτες  191 χωρών, να  συμφωνήσουν έστω σε ένα  με σκοπό τη διαμόρφωση στη Κοπεγχάγη  μίας   νομικής συμφωνίας για το Κλίμα,  σε αντικατάσταση αυτής του Κυότο.

Παρακολουθεί με αγωνία   όλα  τα στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και της επιστημονικής κοινότητας "ότι  η  αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος είναι αδιαμφισβήτητη και  απειλεί  καταλυτικά την ανάπτυξη των οικονομιών, των κοινωνιών και του περιβάλλοντος, γιαυτό και είναι ανάγκη  έως το 2050 να αποτραπεί η αύξησή της  κατά 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή".

 

 
Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 14 από 66