Home Πολιτική Δραστηριότητα Άρθρα - Συνεντεύξεις
Άρθρα - Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ασημίνας Ξηροτύρη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

E-mail Εκτύπωση PDF
Η Ασημίνα Ξηροτύρη, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "η ΔΗΜΑΡ στο Συνέδριο της πρέπει να βρει το βηματισμό της ως μία Αριστερή δύναμη που θα  συμβάλλει στον διάλογο για τη διέξοδο από την κρίση και την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας. Και ταυτόχρονα να διαμορφώσει μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας. Χάσαμε πολύ χρόνο εγκλωβισμένοι στις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς, ένας όρος που παραπέμπει σε καταστάσεις και επιλογές αρνητικά  φορτισμένες. Η αλλαγή θα έρθει με προοδευτικές και αριστερές συμμαχίες. Πρέπει γι' αυτό να δοθεί προτεραιότητα  στη διερεύνηση συγκλίσεων και προοπτικών συνεργασίας προς τις Αριστερές δυνάμεις, τις δυνάμεις της οικολογίας, και πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο στόχος για την ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς προοδευτική κατεύθυνση, σήμερα με την πολύπλευρη κρίση δεν επιτυγχάνεται πατώντας σε δύο βάρκες.  

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του προγραμμάτος προοδευτικής διακυβέρνησης, η βουλευτής επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης με αιχμή την ανάσχεση της ανεργίας, συνδεδεμένο με ένα πρόγραμμα «διευκολύνσεων» (με Ευρωπαϊκή στήριξη), οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική λύση του προβλήματος του χρέους με μία γενναία αναδιάρθρωση και κυρίως μείωση μέρους αυτού". Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Συνέντευξη Α. Ξηροτύρη στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής: Χρειαζόμαστε μία προοδευτική πρόταση εξουσίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ασημίνα Ξηροτύρη τονίζει, μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της, την ανάγκη να διαμορφωθεί και να διατυπωθεί μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον εγκλωβισμό στην υπάρχουσα κατάσταση και τις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς, ούτε βέβαια και με τα ευχολόγια περί αλλαγών στις ασκούμενες πολιτικές από τη σημερινή κεντροδεξιά διακυβέρνηση, αλλά με προοδευτικές και αριστερές συμμαχίες για μία άλλη διακυβέρνηση. 

Πρέπει να επαναφέρουμε την επαφή μας με την κοινωνία και να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες το στίγμα μας, τους στόχους και την πολιτική μας για την ανάκαμψη και την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς και την πολιτική των συνεργασιών μας για να τα επιτύχουμε όλα αυτά. Πρέπει να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση του διάλογου για τις προτάσεις διεξόδου από την κρίση και την προοδευτική, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προκειμένου να επιτευχθούν οι ανάλογες συγκλίσεις και συναινέσεις με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει το στρατηγικό του ρόλο και έλεγχο και την κυριότητα στα δίκτυα των ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται φυσικούς πόρους και δημόσια αγαθά

E-mail Εκτύπωση PDF

Σε άρθρο της στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής, η Ασημίνα Ξηροτύρη τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως μείζονα προτεραιότητα την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ ακόμη και αυτών που διαχειρίζονται φυσικούς πόρους και δημόσια αγαθά, για τις οποίες ΔΕΚΟ εμείς επιμένουμε ότι το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει το στρατηγικό του ρόλο και έλεγχο, όπως και την κυριότητα στα δίκτυα. Πολιτική που επιστρέφει στην Ευρώπη μετά τις ατυχέστατες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών και τα συντριπτικά δημοψηφίσματα των πολιτών. Το Σύνταγμά μας επιβάλει τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτώνΣ' αυτό το πλαίσιο οι ιδιωτικοποιήσεις, που εκποιούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό,και οι οποίες δεν εντάσσονται στους στόχους μίας βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όπως και ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, αποτελούν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες (το μισό του πληθυσμού), πράξη που αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον και επιτίθεται στην κοινωνία.

Αυτά τα αρνητικά χαρακτηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις για το νερό, την ενέργεια, όπως και την εκχώρηση του αιγιαλού, που επιχειρεί η Κυβέρνηση. Το πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Η Κυβέρνηση αντί για «την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας» νομοθετεί μόνο για τη δόμηση ή την παραχώρηση σε χρήση αυτών

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ασημίνα Ξηροτύρη, σε άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι την τελευταία διετία, η κυβέρνηση με διατάξεις σε διάφορους νόμους άρχισε να απορρυθμίζει το υπάρχον καθεστώς για τους αιγιαλούς και τις παραλίες, με αποκορύφωμα το σχέδιο για διαβούλευση "Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας", που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. 

Τονίζει δε ότι τίθεται σε κίνδυνο ο φυσικός πλούτος των παράκτιων περιοχών και ανοίγεται ο δρόμος για την "ισπανοποίηση" τους. Το νομοθέτημα που κατατέθηκε για διαβούλευση δεν πρέπει να φθάσει  στο Κοινοβούλιο. Είναι αντισυνταγματικό, παραβιάζει τις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας. Για το πλήρες κείμενο του άρθρου:

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 3 από 66