Home Πολιτική Δραστηριότητα Άρθρα - Συνεντεύξεις
Άρθρα - Συνεντεύξεις

Η ΔΕΗ είναι και πρέπει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να εξυπηρετεί με κοινωνική ευαισθησία όλους τους Έλληνες καταναλωτές

E-mail Εκτύπωση PDF

Επισημαίνει η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη σε άρθρο της. Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα γι’ αυτή την πολύ κρίσιμη για την εθνική οικονομία και την κοινωνία επιλογή της, ούτε απαντά σε βασικά ερωτήματα και αιτιάσεις που θέτουν όχι μόνο τα πολιτικά κόμματα, οι φορείς, οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και πολλοί τεχνοκράτες του ενεργειακού τομέα.

Παραβλέπει την πραγματικότητα και τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην αναθεωρηση της μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής στην Ευρώπη και, κυρίως, παραβλέπει την δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία και τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού χώρου, πουλώντας το ένα τρίτο των υποδομών, του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ.

Όταν σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη είναι σε φάση αναθεώρησης των ενεργειακών στρατηγικών, ακόμη και στις πιο απελευθερωμένες αγορές, εμείς στην Ελλάδα προχωράμε χωρίς ενδοιασμούς σε λύσεις που μπορεί να αποδειχθούν "μοιραίες", σε μια οικονομία και κοινωνία που έχει εξαντλήσει τις αντοχές της.

Η ενέργεια δεν είναι τηλεπικοινωνίες. Η ενέργεια απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, είναι πρωτίστως βιομηχανική δραστηριότητα και είναι το πρώτο πολύτιμο αγαθό μιας κοινωνίας και αναπτυγμένης οικονομίας που σέβεται τον εαυτό της.

Στις τηλεπικοινωνίες, αν δεν πληρώσεις το κινητό στο κόβουν. Αν δεν πληρώσεις το ρεύμα θα γίνει το ίδιο; και είναι το ίδιο; θα επιβιώσει έστω και μία μέρα η οικογένεια και η βιομηχανία.

Ας το αναλογιστούμε προτού είναι αργά!!! Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Άρθρο στη Μακεδονία: Η στρατηγική διάσταση του σχεδιασμού και η προσαρμογή στις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες απαραίτητες προϋποθέσεις για το νέο Ρυθμιστικό Θεσ/νίκης

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ασημίνα Ξηροτύρη επισημαίνει στο άρθρο της ότι ο μητροπολιτικός σχεδιασμός έρχεται να αντιμετωπίσει μία δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία θέτει νέες προτεραιότητες και όρους. Η δημοσιονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στον παραγωγικό ιστό, και οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι δεν μπορούν να στηρίξουν τις υπέρμετρες δράσεις και μέτρα υλοποίησης των στόχων του ρυθμιστικού σχεδιασμού.

Το νέο ΡΣΘ οφείλει να θέσει το στρατηγικό όραμα και τις προγραμματικές προτεραιότητες της πόλης και της μητροπολιτικής της περιοχής. Πρέπει δηλαδή να περιγράφει την περιοχή όπως θέλουμε να είναι, με ορίζοντα 15 ετών, και παράλληλα να προσδιορίζει στρατηγικές και προτεραιότητες δράσεων που είναι ιδανικές να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη (οικονομική, κοινωνική) προς την κατεύθυνση που επιλέξαμε, συνοδεύοντας χωρικά τις επιλογές αυτές. Παρά ταύτα το ΡΣΘ δεν φαίνεται να ικανοποιεί το σύνολο των χαρακτηριστικών του στρατηγικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ασάφεια στη διάκριση μεταξύ στόχων, κατευθύνσεων, παρεμβάσεων και δράσεων.

Η βουλευτής τονίζε δε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας ενισχυμένος διακριτός φορέας στη Θεσσαλονίκη με χαρακτήρα μητροπολιτικής διακυβέρνησης που θα παρακολουθήσει και εφαρμόσει το νέο ΡΣΘ, αλλά και να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές στο νέο ΡΣΘ, ικανοποιώντας δίκαια αιτήματα των φορέων της περιοχής και καθιστώντας το ρεαλιστικό. Για το πλήρες κείμενο του άρθρου: 

Περισσότερα...
 

Άρθρο στον Αγγελιοφόρο: Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να αναδείξει τον στόχο της για την ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς μία άλλη προοδευτική κατεύθυνση Ανασυγκρότησης και Διακυβέρνησης της χώρας

E-mail Εκτύπωση PDF

Η διεξαγωγή του Συνεδρίου συνιστά πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Πιστεύω ότι ο κρίσιμος διάλογος που ήδη άνοιξε θα είναι ουσιαστικός και σε βάθος, για το πως θα συνεχίσει την πορεία της η ΔΗΜΑΡ στην πολιτική σκηνή ως μία υπεύθυνη, αριστερή, μεταρρυθμιστική και σοσιαλιστική δύναμη με προσφορά στην προοδευτική ανασυγκρότηση και διακυβέρνηση της χώρας.

Πως θα διαμορφώσουμε μία σαφή πρόταση για την ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς μία άλλη προοδευτική κατεύθυνση, να απεγκλωβιστούμε από την υπάρχουσα κατάσταση και τα ευχολόγια περί αλλαγών στις ασκούμενες πολιτικές από τη σημερινή κεντροδεξιά συντηρητική διακυβέρνηση και να επιδιώξουμε προοδευτικές και αριστερές συμμαχίες. 

Η χρονική στιγμή των προσυνεδριακών διαδικασιών συμβαδίζει, άλλωστε, με εξελίξεις πυκνές και κρίσιμες. Συμπίπτουν με την προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ–ΠΑΣΟΚ να ωραιοποιήσει -και μέσω της δημιουργίας του νέου κυβερνητικού σχήματος– πολιτικές που βυθίζουν την κοινωνία και εγκλωβίζουν την οικονομία στο υφεσιακό τέλμα.

Παρόλο που όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και στο αξιέξοδο που τον οδήγησαν με το πιο βίαιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, συνεχίζουν να τον εξωθούν στην απόγνωση με νέα προαπαιτούμενα και να μην ανοίγουν ούτε καν χαραμάδα μίας αλληλέγγυας πολιτικής και στήριξης για την ανάκαμψη της χώρας.  Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει! Το πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

"Τι πρέπει να κάνει η ΔΗΜΑΡ": Συνέντευξη της Ασ. Ξηροτύρη στην ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (15/06/2014)

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πρέπει να διατηρήσει τον αυτόνομο ρόλο της, να προστατεύσει τις βασικές, ιδρυτικές της θέσεις και αρχές, προοδευτικές και αριστερές, επιζητώντας τη διερεύνηση προγραμματικών συγκλίσεων και συναινέσεων για τη διαμόρφωση μίας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης εξουσίας, τόσο με τον χώρο του προοδευτικού δημοκρατικού σοσιαλισμού όσο και με την Αριστερά, και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο μεγάλο ποσοστό των πολιτών τον επιλέγει αλλά για να τον εμπιστευτεί επιζητά από αυτόν πιο στέρεες και βιώσιμες προτάσεις διακυβέρνησης.  

Πρέπει να επαναφέρουμε τον διάλογο και κυρίως την επαφή μας με την κοινωνία για τις προτάσεις διεξόδου από την κρίση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες ότι ο στόχος μας και οι συνεργασίες είναι για την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής και η ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς μία άλλη προοδευτική κατεύθυνση.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 4 από 66