Home Άρθρα - Συνεντεύξεις Α. ΞΗΡΟΤΥΡΗ: Ισχυρότερη ΔΗΜΑΡ για μια προοδευτική, σταθερή Κυβέρνηση που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη με απαγκίστρωση από το μνημόνιο με την κοινωνία όρθια και τις νέες γενιές να ελπίζουν.

Α. ΞΗΡΟΤΥΡΗ: Ισχυρότερη ΔΗΜΑΡ για μια προοδευτική, σταθερή Κυβέρνηση που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη με απαγκίστρωση από το μνημόνιο με την κοινωνία όρθια και τις νέες γενιές να ελπίζουν.

E-mail

Όσο ισχυρότερη βγει η ΔΗΜΑΡ από την κάλπη τόσο πιο προοδευτική, δημοκρατικά αριστερή, αποτελεσματική και σταθερή θα είναι μία νέα κυβέρνηση. Ικανή να εξυγιάνει το πολιτικό σύστημα, να κρατήσει την χώρα μέσα στην Ευρώπη και να προχωρήσει στη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, με την κοινωνία όρθια και τις νέες γενιές να ελπίζουν.Περίπου 400.000 ψηφοφόροι εμπιστεύθηκαν την ΔΗΜΑΡ στις εκλογές της 6ης Μαϊου και μας έστειλαν στη Βουλή για να υπηρετήσουμε τον ελληνικό λαό. Γιαυτό και κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να μην πάμε σε εκλογές και να έχει η χώρα κυβέρνηση, η οποία θα ενσωμάτωνε το σύνθετο μήνυμα των εκλογών. Κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών, όλο και περισσότεροι πολίτες από αυτούς που δεν μας ψήφισαν επικρότησαν τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο ενεργήσαμε ως κόμμα τις κρίσιμες αυτές ημέρες.

Σήμερα η χώρα προχωρά σε νέες εκλογές, με ένα σκηνικό ενός ιδιότυπου δικομματισμού, που φοβάμαι ότι θα εγκλωβίσει για μία ακόμη φορά τον ελληνικό λαό. Από την μια οι συσπειρωμένες δυνάμεις της «δεξιάς πολυκατοικίας» που ξαναμπαίνουν στα διαμερίσματα για να διεκδικήσουν την πρώτη θέση, επισείοντας τον κίνδυνο μιας αριστεράς που κινείται σε αντιευρωπαϊκή τροχιά.

Η δεξιά θα κινηθεί με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές, με τις οποίες κινείται η δεξιά στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει οδηγηθεί η ΕΕ σε αδιέξοδα. Είναι η πολιτική που αρχίζει ακόμα και στην Γερμανία να ηττάται και θα είναι παράδοξο να επικρατήσει στη χώρα μας που τόσο υπέφερε από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Όμως ο κίνδυνος ενίσχυσης της είναι υπαρκτός αν απέναντι σε αυτή την δεξιά οι πολίτες βλέπουν μόνο τον πόλο μιας λαϊκίστικης αριστεράς που την μια μιλάει για καταγγελία του μνημονίου και την άλλη για επαναδιαπραγμάτευση.

Η δεξιά θα προβάλλει μόνο το δίλημμα ευρώ ή δραχμή και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Αν πάμε σε εκλογές με μόνο αυτούς τους δυο πόλους, αν ο πολίτης δεν δει μπροστά του ένα τρίτο πόλο, αριστερό και ευρωπαϊκό, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό, βαθειά μεταρρυθμιστικό, η χώρα θα μπει σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Την σημαία αυτού του τρίτου πόλου μόνο η ΔΗΜΑΡ μπορεί σήμερα αξιόπιστα να την σηκώσει.

Προχωρώντας προς τις εκλογές, ο πολίτης θέλει αυτή τη φορά καθαρές εξηγήσεις και δεσμεύσεις. Αυτή την φορά θα ακούσει περισσότερο τα προγράμματα και λιγότερο τα συνθήματα.

Στη ΔΗΜΑΡ δεσμευόμαστε να κινηθούμε σταθερά στις δύο αλληλοσυμπληρούμενες κατευθύνσεις: Μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Θα αξιοποιήσουμε το ευνοϊκότερο κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη μετά την εκλογή του Ολάντ και την υποχώρηση των συντηρητικών δυνάμεων στην Γερμανία, θα διαπραγματευτούμε σκληρά για τα συμφέροντα των εργαζομένων και δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την θέση της χώρας μέσα στην ευρωζώνη.

Σε άμεση προτεραιότητα θα διαπραγματευτούμε για την επιμήκυνση, μέχρι το 2018, του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για να πάρει ο τόπος μια βαθειά ανάσα. Θα προτάξουμε την κατάργηση της νομοθεσίας για την μείωση των κατώτατων μισθών που συμπαρέσυρε όλες τις αμοιβές προς τα κάτω. Θα προτάξουμε το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας.

Θα προτάξουμε την ύπαρξη και εφαρμογή ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, προκειμένου  να υπάρξει προοπτική ανάκαμψης και θέσεις εργασίας. Στο κρίσιμο αυτό θέμα φαίνεται να επιβραβεύεται η εμμονή μας στη διεκδίκηση του αναπτυξιακού Προγράμματος, μετά τις σαφείς προτάσεις του Προέδρου Ολάντ και του Πρωθυπουργού Ζαν- Μαρκ Ερό προς την ΕΕ και προς τη σύνοδο των G8, για την ανάπτυξη, περιλαμβανομένων και των Ευρωομόλογων.

Οι δεσμεύσεις για νέα μέτρα τον Ιούνιο του 2012 με στόχευση τις συντάξεις και το  κοινωνικό  κράτος, θα παλέψουμε για να  υποκατασταθούν από :

- Περικοπές των δημοσίων δαπανών με στόχο μείωση 4 δις που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες, φαρμακευτική δαπάνη και ότι αφορά στη δημόσια διοίκηση, μόνο κατά το σημαντικό σκέλος της καταπολέμησης της σπατάλης και της ανορθολογικής διαχείρισης πόρων και όχι με περικοπές μισθών και δαπανών στο κοινωνικό κράτος.

- Καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω των νέων συστημάτων ελέγχου των δημοσίων δαπανών και των διαγωνισμών, με στόχο μείωση κατά 2 δις του ποσού των δημόσιων προμηθειών.

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στο 30% του ΑΕΠ με στόχο να συλληφθεί το 1/3 και να προστεθούν στα έσοδα 6 δις.

Αυτά θα είναι τα άμεσα μέτρα και η επαναδιαπραγμάτευση θα συνεχίζεται.

Όμως η χώρα για να διαπραγματευτεί και να προχωρήσει στη σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο και τους επαχθείς όρους του, πρέπει να έχει κυβέρνηση. Και όσο ισχυρότερη βγει η ΔΗΜΑΡ, και ο τρίτος πόλος που συγκροτεί, από την κάλπη τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό, ικανή να κρατήσει την χώρα μέσα στην Ευρώπη και να προχωρήσει στη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παράλληλα να διασφαλίσει την εξυγίανση και την αλλαγή πορείας του τόπου με την κοινωνία όρθια και τις νέες γενιές να ελπίζουν.

 

 

22-05-2012