Home Άρθρα - Συνεντεύξεις Ανταπόκριση Α.Ξ από τη διάσκεψη στην Κοπεγχάγη για την Κλιματική Αλλαγή

Ανταπόκριση Α.Ξ από τη διάσκεψη στην Κοπεγχάγη για την Κλιματική Αλλαγή

E-mail

To «σύστημα» ακύρωσε  κάθε προσπάθεια για  μια δίκαιη και ισχυρή  συμφωνία για το Κλίμα στη  Κοπεγχάγη. Θα το αλλάξουμε  ή θα μας καταστρέψει  ;

Πέμπτη 17/12

Ο αυθόρμητος Ούγκο Τσάβες  σε μία ουσιαστική και άκρως επίκαιρη ομιλία στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης  τόνισε ότι αναδεικνύοντας  την δική του  πολιτική ότι είναι ο καπιταλισμός που πρέπει να αλλάξει. Ενώ τη φράση του ότι αν την επανέλαβαν με παραλλαγές πολλοί , μεταξύ των οποίων και ο Κ. Μπράουν, όχι όμως και το ευφηολόγημά του ότι .    

Οι περισσότεροι βέβαια   δεν ασπάζονται τα παραπάνω, δεν εστιάζουν στο πολιτικό ζήτημα,   συμφωνούν όμως   ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά, εμείς οι ίδιοι και  τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, που εν πολλοίς έχουμε υιοθετήσει. Και καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι αυτά δεν αφορούν τους φτωχούς και τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά  τις πλούσιες χώρες, που είναι  μόλις  το  20%  και ρυπαίνουν κατά το 60%. Γιαυτό και η συμφωνία για να είναι δίκαιη και ισχυρή πρέπει και την μείωση των εκπομπών να περιορίσει και την βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες να εξασφαλίσει .

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και στο Μπαλί έτσι και εδώ στην Κοπεγχάγη, μπορούμε να πούμε ότι είναι η επισπεύδουσα, έχει μία ολοκληρωμένη   πρόταση και για την ουσιαστική μείωση των εκπομπών και για τη  βοήθεια (ίσως όχι επαρκή) προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και οι  ηγέτες των κρατών της την υποστήριξαν, ορισμένοι   με σθένος και σαφήνεια  – Μέρκελ, Μπράουν -  άλλοι με αοριστίες ή ευχολόγια – Παπανδρέου, Σαρκοζί .

Όμως η Δανέζικη προεδρία δεν φαίνεται αξιόπιστη, το σχέδιο της συμβιβαστικής πρότασης  αναζητείται  ακόμη και σήμερα,  Πέμπτη βράδυ. Η παραίτηση της Υπουργού  Χέντεγκαρντ από τη θέση της προέδρου της διάσκεψης δεν έγινε βέβαια για  διαδικαστικούς λόγους, αλλά από  την πλήρη αδυναμία να ξεπεράσουν και να επιλύσουν ουσιαστικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών και η σκληρή στάση προς τη ψυχή της διάσκεψης  τα απλά της  μέλη, που ήρθαν από όλο τον κόσμο,  και τις ΜΚΟ. Αφού μόνο τα μισά από αυτά κατάφεραν  μετά πολύωρη   αναμονή  στο ψύχος να πάρουν  διαπίστευση, για να βρίσκουν στη συνέχεια τις βασικές  αίθουσες συσκέψεων απροσπέλαστες.

Ανάμεσα σε όλα αυτά η κ. Κλίντον σήμερα με την πρότασή της  για 100 δισεκ. δολάρια  βοήθεια   στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2020, αφήνοντας απέξω το ουσιαστικότερο μέρος της συμφωνίας, που είναι η επίτευξη της μείωσης των εκπομπών.  Όπως επίσης  και τη στείρα  στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Κυότο και   σήμερα την ανεδαφική  τους  πρόταση για 17% μείωση με βάση το 2005, στην ουσία 4% με βάση το 1990, όταν η επιστημονική κοινότητα και ο ΟΗΕ και η ΕΕ μιλούν για την ανάγκη μείωσης τουλάχιστον κατά 25% μέχρι το 2020.

 Φοβάμαι ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες υπό τα βάρος της οικονομικής κρίσης θα συμβιβαστούν και πάλι , ξεχνόντας και θα θυσιάσουν το δάσος για το δέντρο. Είναι γνωστό το δόγμα των Αμερικάνων κατευθυνόμενη αναπτυξιακή βοήθεια, σήμερα πράσινη, γιατί βγάζουν τα πολλαπλάσια από την πώληση των σχετικών. Καμία συμβολή στον κόσμο  χωρίς να έχουν   κέρδος, ενώ  ο Πρόεδρος Ομπάμα και η παρέμβασή του, αναμένεται ως σωτήρας αύριο.

Δεν μένουν ούτε εικοσιτέσσερις ώρες πριν τη λήξη της Διάσκεψης. Είναι Πέμπτη Βράδυ και όλα εδώ στο Μπέλα Σέντερ είναι στάσιμα και παγωμένα, εκτός από τη δεξίωση στα βασιλικά ανάκτορα, που προσέτρεξαν οι περισσότεροι ηγέτες, έχοντας τις τσέπες άδειες για το Περιβάλλον.

Ο κόσμος όμως όλος αγωνιά, κάποιοι έξω αγωνίζονται και τα παιδιά φοβάμαι ότι δεν θα ονειρεύονται.    και η Δημοκρατία μας ανίσχυρη και αφυδατωμένη .

Το Περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα  πλήττονται και πάλι, καίρια και μόνο στα λόγια των πολιτικών έχουν στοιχεώσει.

 Κοπεγχάγη , Παρασκευή 18/12

 Τελικά μετά από τόσες προσπάθειες, τόσες ομιλίες αρχηγών κρατών τα αποτελέσματα της Διάσκεψης ήταν τραγικά απογοητευτικά. Όχι μόνο μείναμε στάσιμοι αλλά πολύ φοβάμαι   ότι πήγαμε πίσω. Τα παιδιά και πολύ περισσότερο των πολλών φτωχών χωρών  όχι μόνο δεν θα ονειρεύονται, αλλά κινδυνεύουν  να μην επιβιώσουν. Η αλληλεγγύη των λαών και των γενεών,  η  Δημοκρατία,  ακόμη  και τα πορίσματα της  επιστήμης  έμειναν τραγικά στο περιθώριο.

Οι εκκλήσεις των λαών, η μεγάλη προσπάθεια της  UNFCCC του ΟΗΕ, αλλά και της ΕΕ, με τις σαφείς και ολοκληρωμένες προτάσεις, για μία δίκαιη και νομικά δεσμευτική συμφωνία  αγνοήθηκαν προκλητικά  από τις δύο υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Κίνα.

 Ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε την πιο απογοητευτική για την σωτηρία του πλανήτη ομιλία αλλά και παρέμβαση  σήμερα στην Κοπεγχάγη, έκανε όμως την πιο συμφέρουσα συμφωνία για τη χώρα του.

Ακύρωσε στην κυριολεξία  την Διάσκεψη, με τις διμερείς διαπραγματεύσεις του κυρίως με την Κίνα και με μερίδα αναπτυσσόμενων χωρών, για τις οποίες η συνταγή των ΗΠΑ είναι γνωστή «δώστε τους κάποια ψίχουλα για να πουλήσουμε και τα προϊόντα μας και να μας αφήσουν ήσυχους να κάνουμε τη δουλειά μας».

Η συμφωνία,  που έγινε αργά το βράδυ και φέρει την σφραγίδα του, αφορά μόνο μία μικρή βοήθεια 30 δις δολ. προς τις αναπτυσσόμενες χώρες (η ΕΕ έχει προτείνει πολύ περισσότερα) και τίποτα άλλο, μόνο ευχολόγια για να την προσπάθεια και τη δράση όλων μας να μην υπερθεμανθεί ο πλανήτης πάνω από 2Ο Κελσίου.  Πως όμως και με ποιες   συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συμφωνίες θα γίνει αυτό, το κείμενο της  συμφωνίας δεν αναφέρει τίποτα. Συγκεκριμένα  καμία  δέσμευση  δεν υπάρχει για το βασικότερα, το  ποσοστό μείωσης των εκπομπών μέχρι το 2020 και μέχρι το 2050 με βάση το 1990, τη θα γίνει με το πρωτόκλλο του Κυότο κ.λ.π..

Οι  εκκλήσεις και οι προτάσεις της ΕΕ και του συντρηπτικά μεγαλύτερου  αριθμού κρατών για σαφείς  και δίκαιες δεσμεύσεις  αγνοήθηκαν προκλητικά.

Έτσι όχι μόνο δεν διασώθηκε τίποτα στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, αλλά το σύστημα και οι εκφραστές του καλά κρατούν! 

Μας αποδιοργανώνουν όλους και το χειρότερο   πετυχαίνουν και τον απώτερο στόχο τους, που είναι  όλο αυτό το μεγάλο κίνημα για τα δικαιώματα των λαών και την προστασία του περιβάλλοντος να το περιθωριοποιήσουν  και να το εξουθενώσουν.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα η Αριστερά οφείλει να σκεφτεί και να δράσει , χωρίς δογματισμούς και προκαταλήψεις, με τα οράματά της αλλά και τη γνώση για την πολυπλοκότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης.    

 Κοπεγχάγη 17 και 18  Δεκ. 2009,  Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή