Home Άρθρα - Συνεντεύξεις Άρθρο Ασημίνας Ξηροτύρη για την Μακεδονία της Κυριακής (29/04)

Άρθρο Ασημίνας Ξηροτύρη για την Μακεδονία της Κυριακής (29/04)

E-mail

Η κοινωνία απελευθερώνεται και αναζητά μια προοδευτική διακυβέρνηση με πρόταση και πρόγραμμα, με μέτρα που θα την στηρίζουν, θα αντισταθμίζουν τα βάρη και θα οδηγούν σε αναπτυξιακή πορεία. 

Εκλογές! και η χώρα διανύει την κρισιμότερη περίοδο από τη μεταπολίτευση.

 Τρεις στους τέσσερις πολίτες δηλώνουν απελπισμένοι και φοβούνται για   τα χειρότερα.Οι πολιτικές των μνημονίων που εφαρμόζονται προωθούν την ακραία λιτότητα, την περιστολή των κοινωνικών δαπανών και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ενώ αποδεικνύονται αναποτελεσματικές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ο Φρανσουά Ολάντ στην λιτότητα επιρρίπτει την άνοδο της Ακροδεξιάς αφού όπως είπε «παντού στην Ευρώπη οδηγεί τους ανθρώπους στην απελπισία».

Στον πυρήνα της πολύπλευρης ελληνικής κρίσης βρίσκεται το πολιτικό σύστημα με κύρια ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.   Και   είναι πρόκληση για τους πολίτες οι δυνάμεις αυτές να ζητούν σήμερα είτε «αυτοδυναμία» είτε να «ισχυρό δικομματισμό» για συγκυβέρνηση, για να συνεχίσουν   με την ίδια νοοτροπία και να οδηγήσουν   στα ίδια λάθη και στην ίδια πολιτική,   που θα κληθεί να πληρώσει με βαρύ τίμημα και πάλι ο ελληνικός λαός.   Η κοινωνία απελευθερώνεται και αναζητά μια προοδευτική διακυβέρνηση, αναζητά διέξοδο σε φερέγγυες δυνάμεις, που αντιτίθενται στις αντιλαϊκές πολιτικές και ταυτόχρονα αναζητούν τη διαφορετική, αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική, με παράλληλη δέσμευση για την σταδιακή απαγκίστρωση από τις επαχθείς ρυθμίσεις του μνημονίου.

Στη «Δημοκρατική Αριστερά» έχουμε εργασθεί συστηματικά για τη διαμόρφωση αυτής της προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης, η οποία δομείται στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Έναντι του δεσμευτικού πλαισίου της δανειακής σύμβασης επιδιώκουμε την ανάπτυξη αντίρροπων αναπτυξιακών πολιτικών με την κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων και την αξιοποίηση νέων πόρων. Την άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα έχουν θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη, χωρίς να θίγουν εργασιακά δικαιώματα και την προώθηση μέτρων ώστε να αποκτηθούν έσοδα από όσους κατέχουν ή φοροδιαφεύγουν και να μειωθούν οι δαπάνες από το πελατειακό κράτος και τη διαπλοκή. Η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στην:

-Άρση της πράξης μείωσης της αμοιβής της μισθωτής εργασίας και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

-Αλλαγή των προβλέψεων ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον έσοδα να μπορούν να διατίθενται για τη χρηματοδότηση μέτρων ανακούφισης των χειμαζόμενων πολιτών.

-Αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον στους στρατηγικούς τομείς.

- Πρόσθεση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο θα συνδεθεί προγραμματικά   με το ΕΣΠΑ, με προτεραιότητα στην ενίσχυση της μεταποίησης, τη στροφή στην καινοτομία, στην ώθηση του πρωτογενή τομέα, της ενέργειας.

Στη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επωάζεται πλέον η νέα Συγκυβέρνηση, είναι ανησυχητικό όμως για την χώρα ότι τίποτα δεν έχουν να προσθέσουν για μία διαφορετική, αναπτυξιακή και με κοινωνική ευαισθησία πολιτική, μέσα στην ευρωζώνη, με ισχυρή διαπραγμάτευση απαγκίστρωσης από επαχθείς ρυθμίσεις του μνημονίου, όπως και η νέα πολιτική δομή στην ΕΕ φαίνεται να υιοθετεί.

 

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ