Home Άρθρα - Συνεντεύξεις ΆΡΘΡΟ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΆΡΘΡΟ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

E-mail

ΣΤΑ  ΑΠΟΜΕΙΝΆΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΉΣ ΜΕΤΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΟΔΥΝΗ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ <ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ> ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ

Την τελευταία εικοσαετία η Ελλάδα έχει βιώσει  πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτές του καλοκαιριού του 2007, που ήταν πρωτοφανείς σε έκταση και ανθρώπινα θύματα.

Παράλληλα χαρακτηριστικές παραμένουν  σε συχνότητα και έκταση οι πυρκαγιές στα δάση της Αττικής, στον μοναδικό πνεύμονα της πνιγμένης στους ρύπους  Πρωτεύουσα, όπου αυτές τις μέρες  μετρούμε   με οδύνη τα ελάχιστα απομεινάριά τους .

Η κατάρρευση  του συστήματος αντιπυρικής και περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας και  οι  πρωτοφανείς    περιβαλλοντικές  κρίσεις  που λαμβάνουν  διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, υπογραμμίζουν κατά τον πλέον οδυνηρό τρόπο τις «εγκληματικές» παραλείψεις των Κυβερνήσεων, τα μεγάλα κενά   του θεσμικού πλαισίου και τις χρόνιες αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού  να διαχειριστεί  τις  κρίσεις.

Καθιστούν παράλληλα αναγκαία την συσπείρωση και τον αγώνα όλων μας για   να εφαρμοσθεί το Σύνταγμα και προωθηθούν εδώ και τώρα σημαντικές μεταρρυθμίσεις και  αποτελεσματικότερες μέθοδοι και τρόποι παρέμβασης, ώστε να σωθεί ότι πολυτιμότερο έχουμε για τις επόμενες γενιές, το φυσικό περιβάλλον.

Για αυτό και ως επιτροπή του  <Παρατηρητήριου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών>, που συστήθηκε  αμέσως μετά την  περιβαλλοντική κρίση  του 2007 από τους επιστημονικούς φορείς: ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Ολομ. Δικηγορικών Συλλόγων κ.ά., δουλέψαμε εντατικά και συστηματικά, λαμβάνοντας  υπόψιν και ότι τα μηνύματα από την Κλιματική αλλαγή-κρίση είναι εξαιρετικά δυσοίωνα για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, άρα και για την Ελλάδα, η θωράκιση της οποίας  έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτεία για την διατήρηση του οικολογικού αποθέματος της χώρας.

Τις  διαπιστώσεις και προτάσεις της επιτροπής του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ  παρουσιάσαμε  αναλυτικά με ημερίδες, συνεντεύξεις τύπου  και κυρίως με επανειλημμένες συναντήσεις  με τοπικούς φορείς, αρμόδιους της κεντρικής διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης , αλλά και με την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα από τα οποία και ζητήθηκε να τις προωθήσουν με αντίστοιχες θεσμικές - νομοθετικές ρυθμίσεις. Δυστυχώς παρά την γενική αποδοχή των προτάσεων αυτών τίποτα δεν προωθήθηκε από την Κυβέρνηση για θεσμοθέτηση ή για υλοποίηση.

Καμία αλλαγή πολιτικής, κανένα θεσμικό ή διοικητικό, όπως και  τεχνικό μέσο δεν λήφθηκε για να καλυφθούν οι ελλείψεις και ανεπάρκειες στην αντιπυρική θωράκιση της χώρας.

Σημαντική ήταν η συνάντηση μας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος και εξέφρασε την στήριξή του στις προτάσεις που του υποβάλαμε, επαναλαμβάνοντας ότι η ποιότητα της δημοκρατίας βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με  το περιβάλλον και εν γένει με την ποιότητα ζωής.

 

Πολύ συνοπτικά με τις προτάσεις μας επιμένουμε :

Στην Εφαρμογή των άρθρων 24 και  117, παρ. 3 του Συντάγματος της χώρας

Στη δημιουργία του Συντονιστικού  Φορέα Δασοπροστασίας

Υπενθυμίζοντας  γι’ αυτό και  το ομόφωνο Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

Στη Δημιουργία ενός Εθνικού – ενιαίου - Φορέα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης από φυσικές καταστροφές

Που θα τεθεί επί κεφαλής και θα κινητοποιήσει τους επί μέρους φορείς και υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης, της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση ολοκληρωμένων κατά περίπτωση προγραμμάτων Πρόληψης – Αποκατάστασης  και Ανασυγκρότησης.

 

Άμεσες ρυθμίσεις και μέτρα , όπως:

- Κήρυξη  των  καμένων δασών αμέσως αναδασωτέων, χωρίς παρεκκλίσεις ή εξαιρέσεις  και κύρωση των  δασικών  χαρτών.

- Ανατροπή των διατάξεων και πρακτικών (εκτός σχεδίου δόμηση, ασάφεια ως προς τις δασικές εκτάσεις και τις χρήσεις γης), που επιβραβεύουν ή ενθαρρύνουν καταπατητές.

- Να προχωρήσουν  οι  Αναδασώσεις και να γίνει  Εθνικό σχέδιο Αναδάσωσης.

- Εκπόνηση σχεδίων διακινδύνευσης και ειδικότερα σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

- Ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους πρόληψης, οργάνωσης της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης των ζημιών.

- Ανάπτυξη και εγκατάσταση  ηλεκτρονικών  συστημάτων  άμεσου
εντοπισμού δασικών πυρκαγιών κ.ά

Στον επίλογο του κειμένου των προτάσεών μας αναφέρουμε ως επιτροπή χαρακτηριστικά :

<Θεωρούμε ότι  με  τις ενέργειες που προαναφέρθηκαν ολοκληρώσαμε   την πρώτη φάση ενός έργου  που έγινε γνωστό και  αποδεκτό,  και διατηρούμε την  ελπίδα  ότι  οι προτάσεις μας θα  «πιάσουν τόπο »  και  θα  υλοποιηθούν  από την  Εκτελεστική εξουσία>.

Δυστυχώς!  η εκτελεστική εξουσία αργεί συστηματικά , ενώ οι φυσικές καταστροφές και ιδιαίτερα οι πυρκαγιές έρχονται κάθε χρόνο συστηματικά και καταστροφικά από  τις ίδιες αιτίες , ανεπάρκειες , λάθη και παραλείψεις.

Δεν πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά!

Έχουμε  υποχρέωση,   το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και οι άλλοι επιστημονικοί φορείς  σε πρώτη φάση να κάνουν πράξη τις παραπάνω προτάσεις  με τη σύσταση και λειτουργία σε μόνιμη βάση   «Παρατηρητηρίου  Πρόληψης, Αποκατάστασης και Ανασυγκρότησης από φυσικές καταστροφές»,  για να είναι έτσι   συνεχής και αποτελεσματική η πίεση στην Εκτελεστική εξουσία για τις  αντίστοιχες θεσμικές και διοικητικές ρυθμίσεις, τα άμεσα μέτρα και τις υποδομές .