Home Άρθρα - Συνεντεύξεις ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΑΠΟ Α.ΞΗΡΟΤΥΡΗ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΑΠΟ Α.ΞΗΡΟΤΥΡΗ

E-mail

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πολύ έγκαιρα έθεσε και στη Βουλή, με επερώτησή του και στην κοινωνία με τις δέκα προτάσεις του, το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί, αυτές τις μέρες, με κεντρικό θέμα μία νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, πριν λήξει το πρωτόκολλο του   Κιότο, αποτελεί ιστορική πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα στη μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή.  Γιαυτό και στις 8 Δεκεμβρίου διαδηλώσαμε μαζί με τις περιβαλλοντικές κινήσεις, τους φορείς και τις ενώσεις των πολιτών, ότι «πρέπει να αλλάξουμε και να δράσουμε τώρα! πριν η κλιματική αλλαγή τεθεί εκτός ελέγχου».

Φαίνεται να συμφωνούμε όλο και περισσότεροι  ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος δεν αποτελεί το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της τεχνολογίας και του πολιτισμού, αλλά της θεοποίησης της αγοράς. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης και πολιτικής για την ανάπτυξη. Πολιτικής που υπηρετεί μόνο τους οικονομικούς δείκτες και αφήνει εκτός τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς και που κατεξοχήν εφαρμόζεται στην Ελλάδα με σοβαρότατες επιπτώσεις στο κοινωνικό κράτος και στο περιβάλλον.  Η χώρα μας  βρίσκεται δραματικά πίσω από την εκπλήρωση των δεσμεύσεων  ή και πολλές φορές κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τους στόχους της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο οι εκπομπές ρύπων αυξάνονται αντί να μειωθούν, όπως και η εξάρτηση της από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, ενώ απουσιάζει ένας κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός για την εξοικονόμηση ενέργειας. Απουσιάζει η πολιτική ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και του σιδηροδρόμου, όπως και τα μέτρα προστασίας των δασικών και λοιπών οικοσυστημάτων, που αποτελούν κύριους παράγοντες αναστροφής του φαινομένου του Θερμοκηπίου. Γιαυτό και  βιώνει σήμερα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στους δασικούς της πνεύμονες, μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που εντείνουν τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

 

Σε αυτή την περίοδο που η παγκόσμια κοινότητα συζητά για τη μάχη της ενάντια στην κλιματική αλλαγή και έχοντας υπόψιν την ζοφερή κατάσταση στην Ελλάδα, το τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ  διοργανώνει την Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου Ημερίδα με θέμα :

«Πολιτικές και δράσεις ενάντια στην  κλιματική αλλαγή»
Αναλυτικότερα το Πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:


«Πολιτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή»
την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 18.00 στο ξενοδοχείο
ATHENS IMPERIAL (πλατεία Καραϊσκάκη-στάση ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείου)

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

18.00 Έναρξη. Προβολή ταινίας
18.10-18.30 'Aνοιγμα εργασιών από τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο

 

1η ΕΝΟΤΗΤΑ: (18.30-19.30)
«Μετά τις ομόφωνες διαπιστώσεις, πως διαμορφώνεται η πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής; Η κατάσταση στην Ελλάδα»
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Παπαγιαννάκης Μιχάλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Ξηροτύρη Ασημίνα, πρ.Βουλευτής, Υπεύθυνη του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ
Παπαδημούλης Δημήτρης, Ευρωβουλευτής ΣΥΝ
Χαραλαμπίδης Νίκος, Διευθυντής Greenpeace
Κουρουζίδης Σάκης, Διευθυντής Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλ/κής και του περιοδικού «Δαίμων της Οικολογίας».

 

2η ΕΝΟΤΗΤΑ: (19.30-20.30)
«Χωροταξικός σχεδιασμός - Ενεργειακή πολιτική - Προστασία των δασικών και λοιπών οικοσυστημάτων, παράγοντες αντιμετώπισης του φαινομένου»
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Γιάννης Παλαιοκρασσάς, Αντιπρόεδρος της Ε. Ε. Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Γιάννης Τσιπουρίδης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΕΤΑΕΝ
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής της WWF Ελλάς
Βαγγέλης Αποστόλου, Υπεύθυνος τμ. Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ και μέλος της Π.Γ.

20.30 Προβολή της ταινίας του Νίκου Θεοδοσίου «Δεν θα λυγίσουμε», διάρκειας 5΄

3η ΕΝΟΤΗΤΑ: (20.40-21.40)
«Αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη μεταβολή του κλίματος στα αστικά κέντρα, κτίρια, μεταφορές, πνεύμονες πρασίνου»
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Γιάννης Πολύζος, καθηγητής Πολεοδομίας ΕΜΠ: Πνεύμονες Πρασίνου
Χριστίνα Θεοχάρη, Επιμελήτρια Μ.Ε. Περιβάλλοντος Τεχνικού Επιμελητηρίου: Κτίρια
Μιχάλης Αναστασάκης, Συγκοινωνιολόγος, Εκπρόσωπος Δικτύου ΕΠΙΒΑΤΗΣ: Μεταφορές
Χάρης Κωνσταντάτος, Μέλος Συντ. Γραμ. «Ανοικτής Πόλης»: Οι δράσεις των Κινημάτων