Home Άρθρα - Συνεντεύξεις Άρθρο της Ασημίνας Ξηροτύρη για τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής (29/04)

Άρθρο της Ασημίνας Ξηροτύρη για τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής (29/04)

E-mail

Η κοινωνία απελευθερώνεται και θα επιβάλλει πολιτικές ανακατατάξεις που θα έχουν προοδευτικό πρόσημο για να πάει η χώρα μπροστά με την κοινωνία όρθια. Οι εκλογές γίνονται στην κρισιμότερη περίοδο για τη χώρα. Στον πυρήνα της ελληνικής κρίσης, που αγγίζει όλες τις πλευρές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, βρίσκεται το πολιτικό σύστημα με κύρια ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το μοντέλο ανάπτυξης - υποβάθμισης της παραγωγής, έλλειμμα δημοκρατικού σχεδιασμού, σπάταλο πελατειακό κράτος - οδήγησε στην κρίση χρέους. Οι πολιτικές των   μνημονίων με την ακραία λιτότητα και την περιστολή των κοινωνικών δαπανών αποδείχθηκαν λάθος, οδήγησαν στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, στην κορύφωση της ανεργίας, ενώ αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Παρά ταύτα οι διαχειριστές του μνημονίου – ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ - προτείνουν και πάλι τις ίδιες λύσεις κυβερνητικής πολιτικής και διαχείρισης με απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου ως αναγκαίο κακό, ενώ δηλώνουν «αναγκασμένοι» να προσυπογράψουν και να εφαρμόσουν εξουθενωτικές για τους εργαζόμενους πολιτικές εκτελώντας «εθνική αποστολή».

Στη «Δημοκρατική Αριστερά» πιστεύουμε ότι υπάρχει τρίτος δρόμος ανάμεσα στην παθητική – μέχρι τελικής πτώσεως των εργαζομένων – εφαρμογή του μνημονίου και στην άμεση καταγγελία του που συνεπάγεται χρεοκοπία και επιστροφή στην δραχμή. Το δικό μας όχι στο μνημόνιο είναι ένα ευρωπαϊκό όχι . Αθροίζεται με τα όχι ενός ευρύτατου φάσματος δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που αντιτίθενται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Γιατί δεν υπάρχει πιο αντιευρωπαϊκή πολιτική από αυτήν που ταυτίζει, στην συνείδηση των πολιτών, την Ευρώπη με την πολιτική της τρόικας.

Διαμορφώσαμε μία προοδευτική εναλλακτική πρόταση, η οποία δομείται στην δημοσιονομική εξυγίανση και τον αγώνα εντός της ευρωζώνης για ανάπτυξη ενός σχεδίου άμεσων αλλαγών με διαφορετικό προοδευτικό και πολιτικό περιεχόμενο και τροποποιήσεις του συμφωνημένου πλαισίου.

Σε πρώτη φάση θα επιδιώξουμε την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από τις δεσμεύσεις των συμφωνιών, τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας, την αντικατάσταση των μέτρων με άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος και με δίκαιη κατανομή μεταξύ των κοινωνικών ομάδων.

Η πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ προϋποθέτει σοβαρές μετατοπίσεις προγραμματικού χαρακτήρα από τις δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται. Ανοίγει τον δρόμο για στέρεες και βιώσιμες μελλοντικές συνεργασίες σε προοδευτική κατεύθυνση και με την προϋπόθεση ότι θα υπηρετούν την αλλαγή των πολιτικών και όχι ευκαιριακές συμπράξεις  για τη νομή της εξουσίας ή τη συνέχιση με άλλο τρόπο των ίδιων πολιτικών. Απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και στηρίζεται σε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική και προγραμματική βάση : 

Συμμετοχή στην Ευρωζώνη και το ευρώ

Παράλληλη δέσμευση για σταδιακή απαγκίστρωση από τις επαχθείς για τους εργαζόμενους και τους πολίτες διατάξεις του μνημονίου.

Θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας

- στην άρση της μείωσης της αμοιβής της μισθωτής εργασίας και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

- στη δυνατότητα επιπλέον έσοδα, που θα προκύπτουν, να μπορούν να διατίθενται για τη χρηματοδότηση μέτρων ανακούφισης των χειμαζόμενων πολιτών.

- στην αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον στους στρατηγικούς τομείς.

- στη διαμόρφωση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της ύφεσης.

Η  6η Μαΐου, δεν θα είναι η συντέλεια της Ελλάδας,  όπως προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό τα δυο συγκυβερνώντα «τρομοκρατημένα» κόμματα. Μπορεί να γίνει η αφετηρία για θετικές εξελίξεις στο πολιτικό μας σύστημα.

Οι εκλογές είναι η αρχή των ανακατατάξεων.

Ας προσπαθήσουμε μαζί ώστε οι ανακατατάξεις αυτές να έχουν προοδευτικό πρόσημο και η χώρα να πάει μπροστά με την κοινωνία όρθια.