Home Άρθρα - Συνεντεύξεις «Η απάντηση στην κρίση πρέπει και μπορεί να είναι Δημοκρατική – Αριστερή, μέσα σε μία πιο αλληλέγγυα - προοδευτική Ευρώπη. Αυτός είναι ο στόχος των προτάσεων και των αγώνων της ΔΗΜΑΡ»

«Η απάντηση στην κρίση πρέπει και μπορεί να είναι Δημοκρατική – Αριστερή, μέσα σε μία πιο αλληλέγγυα - προοδευτική Ευρώπη. Αυτός είναι ο στόχος των προτάσεων και των αγώνων της ΔΗΜΑΡ»

E-mail

Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει ως πολύ σημαντικές τις   εκλογές της 6ης Μαίου. Σαν μια ευκαιρία για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να υπάρξει αισιοδοξία για έξοδο από την κρίση. Και ας κινδυνολογούν τα τρομοκρατημένα από τα χαμηλά ποσοστά δύο κόμματα της συγκυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ, ΝΔ.

Η 6η Μαίου μπορεί γίνει η αφετηρία για θετικές εξελίξεις στο πολιτικό μας σύστημα. Η απάντηση στην κρίση πρέπει και μπορεί να είναι δημοκρατική – αριστερή. Και ακριβώς στην επίτευξη αυτού του στόχου θα θέσει όλες της τις δυνάμεις η «Δημοκρατική Αριστερά»

Στο ερώτημα για την επόμενη μέρα : ποια κυβέρνηση, με ποιους και κυρίως με τι πρόγραμμα μπορεί να σχηματιστεί στη ΔΗΜ.ΑΡ. απαντάμε ότι θέλουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση και να μην μπεί ο τόπος σε περιπέτειες με αλλεπάλληλες εκλογές. Θέλουμε όμως μια κυβέρνηση που θα αλλάξει τις ασκούμενες πολιτικές, θα προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη με την κοινωνία όρθια και για αυτό από την πρώτη μέρα θα ξεκινήσει την προσπάθεια για την απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Δεν θέλουμε μια κυβέρνηση, όπως αυτή που επωάζεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ -   που θα αφήσει άθικτο τον πυρήνα των ασκουμένων πολιτικών, θα είναι μια Βαβέλ στο εσωτερικό της, για να καταρρεύσει πολύ γρήγορα.

Η σωτηρία της Ελλάδας δεν μπορεί να επαφίεται στα κόμματα που οδήγησαν στην κρίση χρέους και με τις μνημονιακές τους επιλογές και πρακτικές προκάλεσαν το χάος.

Και επειδή σίγουρα η σωτηρία της χώρας δεν επιτυγχάνεται χωρίς τη συναίνεση του ελληνικού λαού η πρόταση που διαμορφώσαμε βρίσκεται ήδη στην κρίση του και είμαστε βέβαιοι ότι η ετυμηγορία του θα της δώσει ισχυρή ώθηση.

Η πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ προϋποθέτει σοβαρές μετατοπίσεις προγραμματικού χαρακτήρα από τις δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται. Πρόκειται για μία συμφωνία σε προοδευτικό πρόγραμμα με φερέγγυες πολιτικές και φερέγγυα πρόσωπα.

Ανοίγει τον δρόμο για στέρεες και βιώσιμες μελλοντικές συνεργασίες σε προοδευτική κατεύθυνση και με την προϋπόθεση ότι θα υπηρετούν την αλλαγή των πολιτικών και όχι ευκαιριακές συμπράξεις  για τη νομή της εξουσίας ή τη συνέχιση με άλλο τρόπο των ίδιων πολιτικών. Απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και στηρίζεται σε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική και προγραμματική βάση : 

 Συμμετοχή στην Ευρωζώνη και το ευρώ

Παράλληλη δέσμευση για σταδιακή απαγκίστρωση από τις επαχθείς για τους εργαζόμενους και τους πολίτες διατάξεις του μνημονίου.

Με προτεραιότητα: να προχωρήσουμε στην κατάργηση της Πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη μείωση των κατώτατων μισθών που συμπαρέσυρε όλες τις αμοιβές και τις συντάξεις προς τα κάτω και τους έκανε μισθούς ντροπής και φτώχειας και

Οι δεσμεύσεις για νέα μέτρα τον Ιούνιο του 2012 με στόχευση τις συντάξεις, τις κοινωνικές μεταβιβάσεις να αντιρροπηθούν από : τις περικοπές των δημοσίων δαπανών με στόχο μείωση 4 δις, από την καταπολέμηση της διαφθοράς με στόχο μείωση κατά 2 δις του ποσού των δημόσιων προμηθειών. Και από την καταπολέμηση της παραοικονομίας που υπολογίζεται στο 30% του Α.Ε.Π., με στόχο να συλληφθεί το 1/3 και να προστεθούν στα έσοδα 6 δις.