Home Άρθρα - Συνεντεύξεις Η ΔΗΜ.ΑΡ.πρέπει να γίνει μία δύναμη κρίσιμη, μια αριστερά με θέσεις και προτάσεις σε ένα δημοκρατικό – προοδευτικό πρόγραμμα, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και στην εμπιστοσύνη που της δείχνουν.

Η ΔΗΜ.ΑΡ.πρέπει να γίνει μία δύναμη κρίσιμη, μια αριστερά με θέσεις και προτάσεις σε ένα δημοκρατικό – προοδευτικό πρόγραμμα, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και στην εμπιστοσύνη που της δείχνουν.

E-mail

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη στη Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Θεσ/νίκης, με την ομιλία της που έχει ως εξής:

Η Συνδιάσκεψη μας γίνεται στο κρισιμότερο κυριολεκτικά Σαββατοκύριακο για τη χώρα. Θα έλεγα χωρίς υπερβολή ότι ζούμε σήμερα το πλήρες – τραγικό αδιέξοδο στο οποίο μας οδήγησαν οι πολιτικές επιλογές «Κυβέρνησης και τρόικας» και οι ρυθμίσεις του μνημονίου, με όσα απορρέουν από αυτό, που βύθισαν την χώρα στο πουθενά, εξουθένωσαν την κοινωνία χωρίς να προωθήσουν στο ελάχιστο τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

Οι Έλληνες πολίτες είναι αγανακτισμένοι και οργισμένοι. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες, εμείς, το κόμμα μας η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είμαστε και σήμερα σε κινητοποίηση για να αποτρέψουμε τη συμφωνία κυβέρνησης – των τριών πολιτικών αρχηγών-τρόικα. Μίας συμφωνίας που αποτελεί μια χωρίς προηγούμενο βάναυση επίθεση στους μισθούς και τα επιδόματα ανεργίας, στις συντάξεις, στις εργασιακές σχέσεις, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο ίδιο το εργατικό δίκαιο της χώρας. Οι Έλληνες πολίτες είναι αγανακτισμένοι γιατί παρά τις πρωτοφανείς τους θυσίες κανένας από τους ονομαστικούς στόχους για το δημόσιο έλλειμμα και την ανάπτυξη και την ανάκαμψη δεν θα επιτευχθεί. Γιατί τα αποτελέσματα αυτής της αποτυχίας θα κληθούν να υποστούν και πάλι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι συνεχώς πολλαπλασιαζόμενοι άνεργοι Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Η ίδρυση της ΔΗΜΑΡ πριν ενάμιση χρόνο ήταν μια αναγκαία πολιτική πράξη για να υπάρξει άμεση απάντηση στο διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου της χώρας μας καθώς και για να διατυπωθεί μια ολοκληρωμένη εναλλακτική και αριστερή πολιτική πρόταση, μέσα σε πρωτόγνωρες, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής, οικολογικής, πολιτισμικής κρίσης. Η ίδρυσή της αποτέλεσε, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς με βάση τις αρχές της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της οικολογικής και δίκαιης ανάπτυξης, της υπεράσπισης της εργασίας. Γίναμε μέλη της ΔΗΜ.ΑΡ. οι περισσότεροι προερχόμενοι από την αριστερά, με κοινούς πολύχρονους αγώνες (πριν και κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης), για τη δημοκρατία, τον σοσιαλισμό, την πρόοδο του τόπου μας. Με αγωνία για το μέλλον και συναντίληψη για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής πρότασης ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να ξαναδώσει ελπίδα στην κοινωνία. Με εδραιωμένη την άποψη ότι για την χώρα και τους εργαζόμενους η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη είναι ζωτικής σημασίας. Και ως αριστεροί που έχουμε κάνει αυτήν την επιλογή σήμερα αγανακτούμε για την επιβολή των επιλογών του γαλλογερμανικού άξονα που διαρρηγνύουν την συνοχή και την αλληλεγγύη των λαών της και ταυτοχρόνως αρνούμαστε μια παθητική στάση αποδοχής της παρούσας κατάστασης και των εκβιασμών που οι κυρίαρχοι συντηρητικοί κύκλοι της ΕΕ θέλουν να επιβάλλουν στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις. Για αυτό και η σταθερή μας άρνηση να αποδεχθούμε τις ρυθμίσεις και του πρώτου και του παρόντος μνημονίου και όσα απορρέουν από αυτά.    

Θέλουμε  να είμαστε μία δύναμη κρίσιμη και χρήσιμη, μια αριστερά με θέσεις και προτάσεις σε ένα δημοκρατικό – προοδευτικό πρόγραμμα, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και των πολιτών και θα είναι σε αρμονία με τις βασικές αρχές και αξίες της Αριστεράς. Μια αριστερά που θα διαμορφώνει προτάσεις και θα διεκδικεί ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης από το σαθρό, άδικο, αναποτελεσματικό και με μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον που υιοθέτησαν οι δυνάμεις του δικομματισμού στη χώρα. Και πρώτιστα επιμένουμε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για μέτρα ανακούφισης του λαού και κοινωνικής προστασίας.

Ενάμιση λοιπόν χρόνο γόνιμης πολιτικής και οργανωτικής δουλειάς στο κέντρο και στην περιφέρεια, μετά το πρώτο συνέδριό μας καλούμαστε στην σημερινή μας Συνδιάσκεψη να οργανωθούμε καλύτερα, να ανανεώσουμε και εξειδικεύσουμε τις θέσεις μας για την περιοχή μας, την ευρύτερη- μητροπολιτική Θεσσαλονίκη για να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων της και να οικοδομήσουμε έτσι μία σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, με τους πολίτες της.

Με την ενδυνάμωση της οργάνωσής μας την, την παρέμβαση στους μαζικούς χώρους πρέπει να επικοινωνήσουμε με περισσότερους πολίτες και να αναδείξουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας για το ξεπέρασμα της κρίσης με την κοινωνία όρθια. Γιατί στις εκλογές που έρχονται η εξωστρέφεια και η επικοινωνία με τους πολίτες για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι η καλύτερη προετοιμασία γιαυτές.

Στην εισήγηση επισημαίνεται πολύ καλά αυτή η ανάγκη στο στόχο 1 «Μεγάλο πολιτικό άνοιγμα και επικοινωνία με τον κόσμο». Οι παρεμβάσεις μας στα τοπικά θέματα, η σύνδεσή μας με τους φορείς της πόλης, η ανάδειξη των πολύ καλών επεξεργασιών μας για το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, για τη διαχείριση των πόρων και ιδιαίτερα η αναδιοργάνωση της διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης , κυρίως της Περιφερειακής για την επίσπευση υλοποίησης του ΕΣΠΑ κ.λ.π., πρέπει να ενδυναμώσουν. Κύριος επίσης στόχος της συνδιάσκεψης είναι η οργανωτική μας ανάπτυξη, η βελτίωση της λειτουργίας των οργανώσεων αξιοποιώντας και το καταστατικό του κόμματος για τη λειτουργία των δικτύων, για τη δραστηριοποίηση των φίλων κ.λ.π.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Το κόμμα μας έχει αυξήσει σημαντικά την επιρροή του στην κοινωνία όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις . Άμεσο καθήκον μας είναι να μην τους απογοητεύσουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και γόνιμης πολιτικής επικοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και θέλουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και στην πρόσκληση που μας απευθύνουν οι πολίτες με την αυξανόμενη εμπιστοσύνη τους. Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλο και δύσκολο. Απαιτεί συστράτευση δυνάμεων ενός ευρύτατου φάσματος της Αριστεράς, όλων αυτών που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και επιδιώκουν την προώθηση προοδευτικών, αριστερών μεταρρυθμίσεων.

 

 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 Ένα χρόνο περίπου από την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ερχόμαστε να κρίνουμε ότι το όραμα μας, για αιρετή Περιφέρεια, για ισχυρούς δήμους και, κινδυνεύει να φθαρεί από δογματισμούς, προχειρότητες, γραφειοκρατικές και κρατικίστικες αγκυλώσεις. Τα όποια θετικά βήματα κινδυνεύουν να μείνουν μετέωρα.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επίκαιρο το αίτημα η Αυτοδιοίκηση να ασχοληθεί με ένταση με τα ειδικά κοινωνικά προβλήματα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Είναι αναγκαίο να προσανατολιστεί η Αυτοδιοίκηση στην ενίσχυση πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης και δικτύωσης, ανάπτυξης νέων μορφών οικονομικής δραστηριότητας μέσω της κοινωνικής οικονομίας. Σε αυτούς του δύσκολους καιρούς ας αναπτύξουμε πολιτικές για να παραμείνει η κοινωνία όρθια, για να δημιουργήσουμε ισοδύναμα μείωσης των βαρών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η Αυτοδιοίκηση καλείται περισσότερο από ποτέ να αναδείξει τον κοινωνικό της ρόλο, να γίνει μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος και έτσι πρέπει να πορευτεί. Να στηρίξει τους πολίτες που πλήττονται από την ανεργία, από την μείωση των εισοδημάτων τους, τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και σε βασικές βιοτικές ανάγκες

Καλείται ακόμη η τοπική και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να συμβάλει αποτελεσματικά και να διεκδικήσει την ορθή και δίκαιη διαχείριση των Δημόσιων και κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ) και την επίσπευση της διαδικασίας υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Ως περιφερειακή σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ», για την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας έχω να επισημάνω ότι πέρα από πολιτικό και θεσμικό πρόβλημα της περίπτωσης Ψωμιάδη, πρέπει να δούμε ότι η Περιφέρεια είναι ένας νέος θεσμός με σημαντικές αρμοδιότητες και ευθύνες Διοίκησης, αναπτυξιακού σχεδιασμού και παρεμβάσεων στις περιφερειακές της ενότητες (Νομοί). Με το σημαντικό φορτίο να αξιοποιήσει και να διαχειρισθεί ένα μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ, αλλά και του έστω μειωμένου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και με ακόμη σημαντικότερο για την περίοδο που ζούμε το φορτίο των κοινωνικών, υγείας και πρόνοιας υπηρεσιών.

Η παράταξή μας «ΔΗΜ.Ο.Σ.» για όλα τα παραπάνω θέματα παρεμβαίνει δυναμικά και ελέγχοντας αλλά και καταθέτοντας συγκροτημένες προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Περιφέρειας και την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που προκύπτουν.   

           

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ                                                         11 Φεβρουαρίου 2012