Home Άρθρα - Συνεντεύξεις Προέχουν οι διεκδικήσεις απαγκίστρωσης από βίαιη προσαρμογή, εξασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και επανεκκίνησης της ανάπτυξης

Προέχουν οι διεκδικήσεις απαγκίστρωσης από βίαιη προσαρμογή, εξασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και επανεκκίνησης της ανάπτυξης

E-mail

τονίζει η Ασημίνα Ξηροτύρη σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα 6 Μέρες. Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε περισσότερα:

Προέχουν οι διεκδικήσεις απαγκίστρωσης από βίαιη προσαρμογή, εξασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και επανεκκίνησης της ανάπτυξης

Είναι γεγονός ότι ένας πρώτος κύκλος για τη σταθεροποίηση της χώρας έχει κλείσει με την εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης, τη μείωση του χρέους και των επιβαρύνσεων και την πολιτική δέσμευση των εταίρων μας για τη στήριξη της παραμονής της χώρας στο Ευρώ.

Εκείνο όμως που γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν βίαιη, χρονικά και οικονομικά, όσο σε κανένα άλλο κράτος που είχε πρόγραμμα προσαρμογής, με τα πρωτοφανή εμπροσθοβαρή επώδυνα μέτρα που επέφερε στην ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα, η , που μας επεβλήθη με μοναδικό στόχο τη σταθεροποίηση, ενώ το κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη έμειναν στο περιθώριο, οδήγησε σε μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που μπορούσε να αντέξει η οικονομία και η κοινωνία.

Χθες οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν και πάλι για την άρση των συνεπειών αυτής της βίαιης προσαρμογής, διεκδικώντας την αντιμετώπιση της ανεργίας, την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των βασικών προβλημάτων διαβίωσης.  

Γιατί το καθοριστικό βήμα που απέτρεψε την χρεοκοπία μπορεί να έγινε, όπως και οι πρώτες βελτιώσεις στους όρους της συμφωνίας, για τις οποίες ως ΔΗΜΑΡ συμβάλαμε κατά πολύ, αλλά η κοινωνία δοκιμάζεται και η συνοχή της αργεί ακόμη να επανέλθει, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, σταθερότητα στόχων, ευρύτερη κινητοποίηση.

Επιπρόσθετα το γεγονός της αναγνώρισης του «λάθους» από το ΔΝΤ διευκολύνει τη χάραξη μιας πολιτικής που θα διεκδικεί μια αναθεώρηση των «λανθασμένων» επιλογών. Μία ρεαλιστική διεκδίκηση περισσότερων αναπτυξιακών πόρων, περαιτέρω διαγραφής μέρους χρεών, μείωσης των υφεσιακών μέτρων, δικαιότερη κατανομή βαρών, προγράμματα κοινωνικής στήριξης. Όλα αυτά αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και παράλληλα υπαγορεύουν τις άμεσες ενέργειες και το πλαίσιο ενός επίσης άμεσου συνεκτικού προγράμματος διεξόδου από την κρίση.

Ενέργειες για τροποποιήσεις σε μέτρα που έφεραν αντίθετα από τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογούμενων.

Συνεκτικό, άμεσο πρόγραμμα που να αφορά:

- Στη χρηματοδότηση της πραγματικής και κοινωνικής οικονομίας και την ενίσχυση της  μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, της συμβολής της ΕΤΕπ, της ενεργοποίησης (ακόμη και ακούσια) του τραπεζικού συστήματος .

- Στη σημαντική αύξηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων και διεκδίκηση πρόσθετων γιαυτό πόρων, σε στοχευμένα έργα που δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας, όπως και τον εξορθολογισμό και εξυγίανση του συστήματος υλοποίησής τους. Με πρωτοβουλίες για την προώθηση ενός νέου τύπου δίκαιης και αειφόρου ανάπτυξης, με καθοριστικό ρόλο της νεολαίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

- Στην υποστήριξη των ανέργων με άμεσες δράσεις και εκτεταμένα μέτρα, όπως επιδότηση ανεργίας, ένταξη σε θέσεις απασχόλησης, στοχευμένης κατάρτισης, ειδικά όσων ζουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν ενήλικα εργαζόμενο. Και όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Φ. Κουβέλης .

- Στη κοινωνική υποστήριξη και ελάφρυνση των βαρών των οικογενειών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως σε βασικά θέματα διαβίωσης, την εφαρμογή του ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τον διακανονισμό των φορολογικών υποχρεώσεων, την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στο σύστημα υγείας και των ανασφάλιστων, τις διευκολύνσεις στα δάνεια.

Οι διαπιστώσεις των προβλημάτων έχουν τη βαρύτητά τους, αλλά τώρα προέχουν οι διεκδικήσεις απαγκίστρωσης από βίαιη προσαρμογή, εξασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και η επανεκκίνηση της ανάπτυξης.