Home Άρθρα - Συνεντεύξεις ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ, υπόψιν κ. ΝΟΥΛΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ, υπόψιν κ. ΝΟΥΛΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

E-mail

ΠΡΟΣ ΤΟΝ  ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ,  υπόψιν κ. ΝΟΥΛΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Από Α. ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ, πρ.Βουλευτή, υπεύθυνη του τμήματος Περιφ/κής Ανάπτυξης – Χωροταξίας και Δημ.Έργων του ΣΥΝ

Άρθρο με θέμα :
«Επικίνδυνη η σύγχυση, η αποσπασματικότητα  και ο λαϊκισμός των κυβερνητικών στελεχών στα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής»

Πρόσφατη είναι η απόφαση-καταδίκη του ΟΗΕ για την αποπομπή της χώρας από τους  μηχανισμούς του πρωτοκόλλου του Κιότο,  το σημαντικότερο όμως είναι ότι  η Ελλάδα    έχει ήδη  παραβιάσει  τις δεσμεύσεις της   για αύξηση των εκπομπών ρύπων   κατά    25%   μέχρι το 2012,  αφού    η αύξηση      ξεπερνά σήμερα  το  30%  και  γίνεται   πλέον  άπιαστο όνειρο  να επιτύχει τους στόχους που δεσμεύθηκε στην Ε.Ε.  για περαιτέρω μείωση των εκπομπών  κατά 20% έως το 2020, 20% εξοικονόμηση ενέργειας, 20% συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας.

Παρόλα αυτά αρκετά  ευχολόγια ακούσαμε   από τον Πρωθυπουργό στην προχθεσινή  εκδήλωση για «την κλιματική αλλαγή» και από τα αρμόδια  Κυβερνητικά στελέχη με  πλήρη σύγχυση και  ουδεμία   ανάληψη ευθυνών για  την κατάσταση,

Δυστυχώς   η Ελλάδα  δεν θα τηρήσει  τις δεσμεύσεις της, αφού εξακολουθεί να    παρουσιάζει  μεγάλη εξάρτηση από το πετρέλαιο  και τα ορυκτά καύσιμα. Απουσιάζει ένας κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός με ικανό χρονικό ορίζοντα και μία αποτελεσματική πολιτική και  εθνικό σχέδιο, εξειδικευμένο κατά τομέα   για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στα πολλαπλά αδιέξοδα της ενεργειακής της πολιτικής προβάλλει τις συμφωνίες των αγωγών, αβέβαιο πότε και πόσο θα ωφελήσουν ενεργειακά τη χώρα και προχθές άνοιξε τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια, χαρακτηρίζοντας  ως πράσινη ενέργεια !

Όμως η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ανανεώσιμη πηγή, παραμένει άλυτο και οδυνηρό για το περιβάλλον το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων, ενώ  το κόστος της  εγκατάστασης και κυρίως   της   ασφάλειας για τις ανθρώπινες ζωές,  την καθιστά     παντελώς απαγορευτική στις σεισμογενείς περιοχές, όπως η δική μας.

Όσον αφορά το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο,  που θα έπρεπε προ πολλού  να αποτελεί το βασικό εργαλείο  Ανάπτυξης της χώρας με κυρίαρχους τους όρους <προστασία του περιβάλλοντος>, <κοινωνική συνοχή>  και <ισόρροπη   κατανομή των ωφελειών>, στην ουσία το περιεχόμενό του κανένα  Υπουργό, πλην του αρμοδίου απασχολεί .

Το σχέδιο που κατατέθηκε δεν έχει   την πολιτική βούληση, δεν προωθεί  γενναίες  ρυθμίσεις, στερείται ουσιαστικών προτάσεων   για να αρθούν τα πολλαπλά προβλήματα   στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για  μία  κοινωνικά και περιφερειακά ισόρροπη κατανομή των ωφελειών.

Κύριος κορμός του  παραμένει το στρεβλό αναπτυξιακά και κοινωνικά αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα αναπτυξιακής διαδικασίας,   όσον αφορά τους  πόλους ανάπτυξης (Αθήνα- και ολίγον Θεσσαλονίκη), την περιβαλλοντική και οικιστική πολιτική,  την  περιφερειακή δομή με την  αναποτελεσματική  λειτουργία και διασύνδεση του Κράτους  με την Αυτοδιοίκηση.

Παραμένοντας δέσμιο των   νεοφιλελεύθερων πολικών, προτάσσει  τον  στόχο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας έναντι όλων των άλλων, όπως και   τους στόχους της εκμετάλλευσης των  φυσικών και πολιτιστικών πόρων, έναντι αυτού της διαφύλαξης και προστασίας τους.

Θεσσαλονίκη 07-05-2008

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω της κρισιμότητας του θέματος και των σοβαρών αντιδράσεων   της πλειοψηφίας των σχετικών με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο  φορέων  ο  ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και  ειδικότερα  των  Τμήμα  «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ» αυτού έχει προγραμματίσει για τις 12 Μαίου  το απόγευμα ώρα 17.30 , στην αίθουσα  του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς στην οδό  Σαρρή 24  :

Ανοιχτή συζήτηση για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο με ομιλητές μέλη των σχετικών  τμημάτων του ΣΥΝ,  εκπροσώπους φορέων  και ειδικούς με το θέμα.