Συνέντευξη Α. Ξηροτύρη στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής: Χρειαζόμαστε μία προοδευτική πρόταση εξουσίας

Τρίτη, 05 Αύγουστος 2014 12:01
E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ασημίνα Ξηροτύρη τονίζει, μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της, την ανάγκη να διαμορφωθεί και να διατυπωθεί μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον εγκλωβισμό στην υπάρχουσα κατάσταση και τις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς, ούτε βέβαια και με τα ευχολόγια περί αλλαγών στις ασκούμενες πολιτικές από τη σημερινή κεντροδεξιά διακυβέρνηση, αλλά με προοδευτικές και αριστερές συμμαχίες για μία άλλη διακυβέρνηση. 

Πρέπει να επαναφέρουμε την επαφή μας με την κοινωνία και να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες το στίγμα μας, τους στόχους και την πολιτική μας για την ανάκαμψη και την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς και την πολιτική των συνεργασιών μας για να τα επιτύχουμε όλα αυτά. Πρέπει να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση του διάλογου για τις προτάσεις διεξόδου από την κρίση και την προοδευτική, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προκειμένου να επιτευχθούν οι ανάλογες συγκλίσεις και συναινέσεις με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Η μεγάλη υποχώρηση της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές αποτέλεσε ένα οδυνηρό σοκ στα μέλη της αλλά και σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, και το πιστεύω  βαθιά αυτό, ως μία χαραμάδα ελπίδας για όλους. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν ακόμα τη ΔΗΜΑΡ πραγματική αριστερή, υπεύθυνη, μεταρρυθμιστική και σοσιαλιστική  δύναμη. Γι’ αυτό πρέπει με σαφήνεια να αποφασίσουμε πως θα συνεχίσει η ΔΗΜΑΡ την πορεία της στην πολιτική σκηνή. Πως θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του διάλογου για τις προτάσεις διεξόδου από την κρίση και την προοδευτική, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προκειμένου να επιτευχθούν συγκλίσεις  και συναινέσεις  με  τις  δυνάμεις  της  Αριστεράς, και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ,  της Οικολογίας και του προοδευτικού Σοσιαλισμού.   

Πρέπει να επαναφέρουμε την επαφή μας με την κοινωνία και να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες το στίγμα μας, τους στόχους και την πολιτική μας για την ανάκαμψη της χώρας και αυτή των συνεργασιών μας για να την επιτύχουμε.

 

Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην Κυβέρνηση δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε ανώδυνη επιλογή, αλλά μία επιλογή που στόχευε στην αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας.

Οι θυσίες όμως του ελληνικού λαού ήταν μεγάλες, χωρίς ορατή ακόμη διέξοδο και παρά την προσπάθειά μας να προωθήσουμε βαθειά κοινωνικές, και αναπτυξιακές επιλογές και λύσεις και να αποτρέψουμε συντηρητικές προτάσεις, όπως στα εργασιακά, δημόσιου συμφέροντος,  ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων θέματα, η ΔΗΜΑΡ είχε μία πρώτη σημαντική απώλεια δυνάμεων προς τα Αριστερά.

Στη συνέχεια η κρίσιμη, σε προοδευτική κατεύθυνση απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, δεν αναδείχθηκε συγκροτημένα και προγραμματικά στην κοινωνία. Δεν αναδείχθηκε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έτσι όπως επεβλήθη και όπως εφαρμόσθηκε  διόγκωνε τις κοινωνικές ανισότητες και ενίσχυε τη πολιτική των μεγάλων συμφερόντων,  έπνιγε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας και εξυγίανσης της πολιτικής και ότι εν τέλει  οι προσπάθειες της ΔΗΜΑΡ δεν μπορούσαν να αναστρέψουν την κατάσταση. 

 

Φαίνεται να συμφωνούμε οι περισσότεροι για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση της ΔΗΜΑΡ, για την διατήρηση της αυτονομίας της και των ιδρυτικών της αρχών, ώστε να αποτελέσει και πάλι ένα σημαντικό πολιτικό μέγεθος. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να διαμορφωθεί και να διατυπωθεί μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον εγκλωβισμό στην υπάρχουσα κατάσταση και τις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς (ο όρος Κεντροαριστερά δεν βοηθάει, παραπέμπει σε καταστάσεις και επιλογές αρνητικά μέχρι σήμερα φορτισμένες), ούτε βέβαια και με τα ευχολόγια περί αλλαγών στις ασκούμενες πολιτικές από τη σημερινή κεντροδεξιά διακυβέρνηση, αλλά με προοδευτικές και αριστερές συμμαχίες για μία άλλη διακυβέρνηση.

 

Δυστυχώς η παρατεταμένη αντιπαράθεση που ακολούθησε στο κόμμα μετά την έξοδο από την Κυβέρνηση ήταν μονομερής, υποχώρησε ο διάλογος για την διέξοδο από την κρίση, την  παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ δεν άνοιξε ένας ουσιαστικός διάλογος προγραμματικών θέσεων για όλα τα παραπάνω κρίσιμα προβλήματα προς την άλλη πλευρά, για την διερεύνηση δηλαδή συγκλίσεων και προοπτικών συνεργασίας προς τις Αριστερές δυνάμεις και πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών τον επιλέγει αλλά για να τον εμπιστευτεί επιζητά από αυτόν πιο στέρεες και βιώσιμες προτάσεις Διακυβέρνησης. Προτάσεις που έχει επεξεργασθεί συστηματικά η ΔΗΜΑΡ, που με προγραμματικό λόγο τις αντιπαραθέτουμε στη Βουλή και μπορούν να εμπλουτίσουν τον διάλογο για την επίτευξη του στόχου της αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής και  την ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς μία άλλη κατεύθυνση.

Και για να είμαστε ειλικρινείς αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται πατώντας σε δύο βάρκες.   

 

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία και η κοινωνία με την τεράστια ανεργία που τροφοδοτεί τις διάχυτες αμφιβολίες κυρίως των νέων, με μεγάλες περικοπές των εισοδημάτων, με τον αφανισμό των ΜμΕπιχειρήσεων, με παγωμένη την αναπτυξιακή διαδικασία, έχει φθάσει  σε συνθήκες, οιονεί πολεμικής καταστροφής και  οι αντοχές τους  είναι αδύνατο να ξεπεράσουν κάποιο όριο.

Οι θυσίες  είναι  κατά πολύ μεγαλύτερες από τα αποτελέσματα.

Και δυστυχώς η Κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης και χωρίς διεκδικήσεις για τη  λύση του προβλήματος του δημόσιου  χρέους, το οποίο παραμένει στα δυσθεώρητα ύψη λειτουργώντας αποτρεπτικά για την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και κυρίως τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Η χώρα χρειάζεται μια συνολική λύση του προβλήματος του χρέους με γενναία αναδιάρθρωση: μετακύλιση ομολόγων, δραστική μείωση επιτοκίων και κυρίως μείωση μέρους του χρέους.  

Αντί αυτών τελευταία, η Κυβέρνηση έχει εγκλωβισθεί στην παρελκυστική τακτική της Τρόικας, με αποτέλεσμα να αποδέχεται νέες δεσμεύσεις και νέα προαπαιτούμενα  (αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων) σε ένα χωρίς τέλος και «έλεος» για τη χώρα φαύλο κύκλο απαιτήσεων των δανειστών.

 

Δεκαετίες τώρα η Θεσσαλονίκη αποτελεί το πεδίο για κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς να ανακοινώσουν τη λύση των προβλημάτων της, που ποτέ όμως δεν υλοποιούν. Έχει ανακηρυχθεί σε συμπρωτεύουσα, μητρόπολη των Βαλκανίων, πύλη της ΝΑ Ευρώπης, πάντα έχοντας μεγάλη απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων. Δεν ισχυρίζομαι ότι φταίνε μόνο οι κυβερνήσεις, φταίμε και εμείς  οι ίδιοι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Μακεδονίας είναι η έλλειψη ευκρινούς οράματος, ενός ρεαλιστικού στρατηγικού σχεδίου που θα το υπηρετεί, αλλά και ισχυρής πολιτικής βούλησης - κεντρικής και τοπικής - που θα το υλοποιήσει. Πρέπει επιτέλους να έχουμε στόχους και να είμαστε αποτελεσματικοί.

Οι ημιτελείς και αδύναμες  προσπάθειες, σαν αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα (Μετρό, Ζώνη καινοτομίας, διαχείριση σκουπιδιών, Ρυθμιστικό) πρέπει να ολοκληρωθούν  και η μίζερη τακτική να αποτελέσει παρελθόν.

Η περιοχή μας έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ορθολογικά, να αξιοποιήσει το ταλέντο της και να αποκτήσει εν τέλει τη δυναμική που της αξίζει.