Home Άρθρα - Συνεντεύξεις ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

E-mail

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΑΣΗΜΙΝΑΣ  ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ ΣΤΟΝ  ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Σε τι κατά τη γνώμη σας  πρέπει  να επικεντρωθούν αυτές οι εκλογές; Ποιοι είναι οι στόχοι της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ;

Στο επίκεντρο αυτών των εκλογών πρέπει να είναι η οικονομική και κοινωνική κρίση και οι πολιτικές που τη δημιούργησαν.

Η κρίση, όπως τη ζουν οι εργαζόμενοι με την επισφαλή εργασία, οι άνεργοι και οι νέοι άνθρωποι που δεν βλέπουν διέξοδο, όπως τη βιώνει  η κοινωνία  με τις συνθήκες πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς, την εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους   και των δημόσιων παροχών στην υγεία,  στην παιδεία και την ραγδαία   περιβαλλοντική  υποβάθμιση .

Ο κορμός της  προγραμματική μας πρότασης είναι ότι  αυτή η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τις πολιτικές που τη δημιούργησαν χρειάζεται αλλαγή πορείας, αλλαγή πολιτικής.  Βασικοί μας αλληλένδετοι στόχοι :

Η δημιουργία μιας  ασπίδας κοινωνικής  προστασίας και αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση . Η  εφαρμογή ενός άμεσου προγράμματος για την αντιμετώπισή της και

Μία νέα στρατηγική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, που θα υπηρετεί την κοινωνική  συνοχή και την περιβαλλοντική προστασία, θα μειώνει τις ανισότητες και θα θεμελιώνει ισόρροπα την μακροχρόνια βάση της ανάπτυξης

 

Τα προβλήματα κι οι προστριβές στο ΣΥΡΙΖΑ λύθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν προς το παρόν λόγω της εκλογικής αναμέτρησης και  τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά για μετά ;

Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε  σήμερα  δέκα    μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση  είναι πως θέλουμε   να είμαστε  την επόμενη μέρα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας αλλά και τα δικά μας, που αναδείχθηκαν  αυτό τον καιρό.

Ένα είναι βέβαιο,  ότι ο τόπος δεν χρειάζεται μόνο κυβέρνηση, αλλά και μία ισχυρή  Αριστερή αντιπολίτευση,  για τον συστηματικό έλεγχο,  την  κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων και τη σταθερή διεκδίκηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων .

Για να δώσουμε στους πολίτες την ελπίδα ότι δεν είναι μονόδρομος η δικομματική αλλαγή, αλλά ότι μπορεί να ανατρέψει τις    πολιτικές που γέννησαν  την κρίση.

Με την ενίσχυση αυτή της πολιτικής επικοινωνίας και ανάκτησης της  εμπιστοσύνης από  τους πολίτες, για το πρόγραμμά μας και τους αγώνες μας, θα είναι πολύ καλύτερη και η επόμενη μέρα στο κόμμα μας.

Καλύτερη,  για να διαφυλάξουμε την ενότητα σε αυτό, τον   ανανεωτικό  και ριζοσπαστικό του  χαρακτήρα και να συγκροτήσουμε τη νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία στη βάση του οράματός μας για τον σοσιαλισμό .

 

Πως είδατε τα ντιμπέϊτ των αρχηγών ; Γενικά πως  αντιμετωπίζετε τις προγραμματικές θέσεις  που διατύπωσαν οι Καραμανλής και Παπανδρέου

Η γενική μου παρατήρηση είναι ότι τα κόμματα  της Αριστεράς, όπως  και της Οικολογίας έδωσαν στο ντιμπέϊτ το κυρίαρχο στίγμα, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, μιας  άλλης πολιτικής  για  την δοκιμαζόμενη κοινωνία και αναβάθμισαν το πλαίσιο της συζήτησης

Πρωταγωνιστής ο μικρότερος,  ο Αλέξης Τσίπρας!  Με καθαρές, εναλλακτικές   και προοδευτικές   προτάσεις, με απίστευτη συγκρότηση, γνώση και μαχητικότητα   υπερασπίσθηκε τους πολλούς, τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά, υπερασπίσθηκε το περιβάλλον, τα δημόσια αγαθά και έδωσε το μοντέλο μιας άλλης  ανάπτυξης, που μέσα από ένα ολοκληρωμένο  σχεδιασμό  θα δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης και μία ασπίδα προστασίας και αλληλεγγύης για την ξεχασμένη, όπως είπε χαρακτηριστικά, κοινωνία . Υπερασπίσθηκε τους αγώνες και ανέδειξε τον προγραμματικό λόγο και τις προτάσεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Οι δύο μεγάλοι και ιδιαίτερα ο κ. Καραμανλής, ήταν οι μικροί και οι θλιβερά επαναλαμβανόμενοι σε    αυτή την επικοινωνία με τους πολίτες.

Κι αυτό γιατί οι  θέσεις του κ. Παπανδρέου ακούγονται ως  θέσεις συμπληρωματικές και καθόλου ανταγωνιστικές προς τις φιλελεύθερες κατευθύνσεις που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πιο πριν.

Απέφυγαν και οι δύο  να δεσμευτούν  στα βασικά προβλήματα της οικονομίας  και του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, στο θλιβερό ρεκόρ των 2,2 εκατ. Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δεν δεσμεύτηκαν ότι  θα καταργήσουν  κάποιον από τους αντιεργατικούς νόμους, ούτε με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα αντιμετωπίσουν την καλπάζουσα ανεργία.

Ξέχασαν το ασφαλιστικό, αν θα ενισχύσουν  τη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία και αν θα συνεχίσουν την πολιτική  εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

 

Έχετε ασχοληθεί με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, ιδιαίτερα την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Ποια  είναι σήμερα τα καυτά προβλήματα στη χώρα και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα και ποιοί οι άμεσοι στόχοι για την επίλυσή τους;

 

Δυστυχώς η  Περιφερειακή Ανάπτυξη,  η Εδαφική και  Κοινωνική Συνοχή και η Προστασία του Περιβάλλοντος αντιμετωπίζονται  ως δευτερεύοντες τομείς πολιτικής, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, δημοκρατικό προγραμματισμό και μακροπρόθεσμους στόχους.

Η δική μας στρατηγική  κατεύθυνση είναι μία  Περιφερειακή πολιτική ως  ένα μέσο-εργαλείο  κοινωνικής συνοχής και οικονομικής αλληλεγγύης, με

  • Θεσμούς  και διαδικασίες  Δημοκρατικού Προγραμματισμού και Αποκέντρωση.
  • Προγραμματισμό και υλοποίηση των Δημοσίων επενδύσεων και έργων  με  ενίσχυση   του ΠΔΕ ως εργαλείο τόνωσης της απασχόλησης .
  • Χωροταξικό Σχεδιασμό – Προστασία της Δημόσιας περιουσίας  και του Περιβάλλοντος, με   ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό

 

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, την πόλη μου με τις προοπτικές και τα  όνειρα , σήμερα ξυπνά με τον εφιάλτη της καθημερινότητας, της ανεργίας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης .

Ο σχεδιασμός για την πόλη ήταν  ευκαιριακός και αποσπασματικός, ενώ  είναι  απαραίτητο  ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και αναβάθμισης της ποιότητας  ζωής στην περιοχή.