Το πρόγραμμα και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και τα σημεία σύγκλισης με τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ

Πέμπτη, 18 Σεπτέμβριος 2014 13:53
E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ασημίνα Ξηροτύρη σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τέσσερις κύριους πυλώνες ενός προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας και τις κατά προτεραιότητα δράσεις για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε συνδυασμό με τον τρόπο  φορολόγησης, την ανάσχεση της ανεργίας και την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης και αμοιβής, όπως και τη θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους. Ένα μεγάλο μέρος των εν λόγω προγραμματικών αξόνων και δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ έγκαιρα μέσα από συνεχείς επεξεργασίες της τις έχει αναδείξει και επέμεινε για την υλοποίησή τους και κατά την συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση. Ο τρόπος διεκδίκησης και η εξειδίκευση αυτών έχουν διαφορές. Χρειάζεται γι’ αυτό δουλειά από όλους ώστε όλα να γίνουν πιο στέρεα και βιώσιμα αν θέλουμε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την εξυγίανση της πολιτικής, των δημοσίων θεσμών και της οργάνωσης του κράτουςΤο πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

Για το πρόγραμμα και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και τα σημεία σύγκλισης με τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τέσσερις κύριους πυλώνες ενός προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας και τις κατά προτεραιότητα δράσεις για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε συνδυασμό με τον τρόπο φορολόγησης, την ανάσχεση της ανεργίας και την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης και αμοιβής, όπως  και τη θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους.

Είχε οραματικό, αλλά κυρίως προγραμματικό χαρακτήρα, έστω και αν αρκετές δεσμεύσεις φαίνεται δύσκολο να πραγματοποιηθούν στη παρούσα συγκυρία ή από πολλούς έχουν έντονο το στοιχείο της παροχολογίας.

Σε αντίθεση όμως, ο κ. Σαμαράς στην αντίστοιχη  ομιλία του δεν δεσμεύτηκε ούτε καν για τα άμεσα μέτρα που χρειάζεται η κοινωνία για να μην εκραγεί και βέβαια δεν έκανε καμία αναφορά, ενώ όφειλε όσο ποτέ, σ' ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης, με σαφείς στόχους και πρόγραμμα υλοποίησης, συνδεδεμένο με τις διεκδικήσεις της χώρας για την αναθεώρηση του χρέους και την στήριξη της αναπτυξιακής της προσπάθειας με πρόταγμα την ανάσχεση της ανεργίας.

Ένα μεγάλο μέρος των εν λόγω προγραμματικών αξόνων και δεσμεύσεων  του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ έγκαιρα μέσα από συνεχείς επεξεργασίες της τις έχει αναδείξει και επέμεινε για την υλοποίησή τους και κατά την συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση, όπως:

Η επείγουσα ανάγκη ενός ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας - καλό θα ήταν να είναι προϊόν συναίνεσης – που να αξιοποιεί τις παραγωγικές της δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό και επιμένουμε ότι αυτό πρέπει να είναι συνδεδεμένο με τις διεκδικήσεις της χώρας για την αναθεώρηση του χρέους (τη μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση και κυρίως απομείωση αυτού) με στήριξη γι’ αυτό των ευρωπαϊκών μηχανισμών και κυρίως της διαδικασίας αμοιβαιοποίησης των χρεών, των ευρωομολόγων κ.λπ.  

Γιατί όταν δεν έχεις εθνικό πρόγραμμα, θα είσαι χαμένος στην διαπραγμάτευση.

Παράλληλα με αυτό είχαμε τονίσει στην Κυβέρνηση μετά την αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, που παραδέχονται σχεδόν όλοι, η χώρα εκτός από το ΕΣΠΑ μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει ένα πρόσθετο αναπτυξιακό πρόγραμμα, με στόχευση και δέσμευση την ανάσχεση της ανεργίας, την τόνωση της ρευστότητας και την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων. Ενός προγράμματος που μπορεί να κατευθυνθεί στο μεγαλύτερο μέρος του στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας επιπλέον εισόδημα και εν τέλει θα δημιουργήσουν ένα ελκυστικό περιβάλλον και για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Μετά από αυτά θεωρώ ότι οι προγραμματικές προσεγγίσεις, οι άξονες και οι προτεραιότητες της ΔΗΜΑΡ με τους κύριους πυλώνες και άξονες  του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν απέχουν πολύ,  αλλά συγκλίνουν.

Ο τρόπος διεκδίκησης και η εξειδίκευση αυτών  έχουν διαφορές. Χρειάζεται γι’ αυτό δουλειά από όλους ώστε όλα να γίνουν  πιο στέρεα και βιώσιμα αν θέλουμε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την εξυγίανση της πολιτικής, των δημοσίων θεσμών και της οργάνωσης του κράτους.

Πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε.

Ακολουθούμε το συντηρητικό κυβερνητικό σύστημα που υπόσχεται σταθερότητα αλλά σε τί, στη λιτότητα, στην ύφεση, στις κοινωνικές ανισότητες, στην ανεργία και στην στασιμότητα της ανάπτυξης και μάλιστα με βάση τα αποτυχημένα προγράμματα που συνεχίζουν να μας επιβάλλουν οι δανειστές;  Ή

Σε ένα άμεσο πρόγραμμα ανακούφισης των πολιτών και σ’ ένα ολοκληρώμενο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, με ένα πλαίσιο διεκδικήσεων μέσα στην Ευρώπη για την αναθεώρηση του χρέους και την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και της ανάπτυξης του τόπου;

Γιατί όταν πραγματικά διεκδικείς και δεσμεύεσαι για τον τόπο σου με όραμα και πρόγραμμα οι πολίτες μπορούν να στρατευθούν και να συμβάλλουν αυτοί –κατά κύριο λόγο αυτοί χρειάζονται – στη διέξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της χώρας.

Όταν όλα είναι στάσιμα και συντηριτικά βυθίζουν ακόμη περισσότερο τον πολίτη είτε στην απόγνωση είτε στην αδιαφορία είτε το χειρότερο και σε επικίνδυνες για την Δημοκρατία μας ατραπούς.

Θα συμβούλευα τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όταν τοποθετούνται στις σχετικές συζητήσεις, να αναδεικνύουν τους άξονες των προγραμματικών της θέσεων και να μη φοβούνται μέσα από την ορθή ανάλυση και προσέγγιση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ να δουν και τις σημαντικές συγκλίσεις.

Η ΔΗΜΑΡ ξεκίνησε με ένα σημαντικό οπλοστάσιο  θέσεων και προτάσεων για την προοδευτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας, θέσεις που με πολλή προσπάθεια τα στελέχη και μέλη της στην πορεία έχουν επιτυχώς  εξειδικεύσει, όπως και η κοινοβουλευτική της ομάδα.  Ας μην μας αδικούν!!