Home
Δημοσιεύσεις - Σχόλια


Πωλούν ενέργεια 70 ευρώ στη ΔΕΗ, την αγοράζουν 47!, από την ΑΥΓΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας χωρίς ανταγωνισμό, προωθεί η κυβέρνηση εγκλωβίζοντας την ΔΕΗ και δημιουργώντας όλες τις αιτίες που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμολογίων της. Όπως τόνισε χθες η Ασημίνα Ξηροτύρη στη Βουλή, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας "γίνεται άρον άρον" και δεν τηρούνται ούτε καν οι βασικοί κανόνες του ανταγωνισμού, όπως είναι το δικαίωμα επιλογής του προμηθευτή και ο ανταγωνισμός των παραγωγών. "Οι παραγωγοί δεν βγαίνουν στην αγορά, δεν προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές. Πηγαίνουν στη ΔΕΗ και προσφέρουν ακριβό το ρεύμα και τη διαφορά την καρπούνται για την τσέπη τους", τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώντας ότι "θα εκτιναχθεί η οριακή τιμή στα 100 ευρώ". Σήμερα οι παραγωγοί ή οι εισαγωγείς ενέργειας πωλούν στη ΔΕΗ με 70 ευρώ ανά MW και η ΔΕΗ πουλά στους καταναλωτές είτε 47 ευρώ είτε 60. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις μεθοδεύσεις εις βάρος της ΔΕΗ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Τάσος Νεράντζης, είπε ότι το τιμολόγιο το καθόρισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και απέδωσε το πρόβλημα στο ότι η ΔΕΗ είναι και παραγωγός (με 95% της αγοράς) και προμηθευτής ενέργειας (κατά 99%). "Αυτό", ισχυρίσθηκε, "καθιστά αδύνατο, πρακτικά εξ ορισμού, τα οποιοδήποτε κερδοσκοπικά παιχνίδια από την πλευρά των τρίτων παραγωγών και των εισαγωγέων". Η Ασ. Ξηροτύρη επεσήμανε το αντιφατικό γεγονός ότι ο όμιλος Μυτιληναίος, που έχει το Αλουμίνιο της Ελλάδος, θα παίρνει το ρεύμα για την Αλουμίνιο με 47 ευρώ και θα το πουλά με την καινούργια του μονάδα 70 ευρώ. Καταγγέλλοντας την άναρχη απελευθέρωση ενέργειας η Ασ. Ξυροτύρη υπογράμμισε ότι "δεν λειτουργεί ούτε ο ανταγωνισμός ούτε η μείωση των τιμών", ενώ δεν δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέγει. Με τον τρόπο που λειτουργεί η ΔΕΗ, απάντησε ο υφυπουργός, αν παρήγαγε μόνη της την παραπάνω ενέργεια, "θα δαπανούσε πολύ μεγαλύτερα ποσά λόγω της αγοράς καυσίμων και παλαιότητας των μονάδων της σε σχέση με αυτά που δαπάνησε για την αγορά ενέργειας προς τρίτους".
 

Να κατατεθούν στη Βουλή οι 13 μελέτες ζητά η Ασ. Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, από την ΑΥΓΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
Την κατάθεση στη Βουλή των περίφημων 13 μελέτων αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, καθώς και τις αποφάσεις που αφορούν την ανάθεσή τους, ζητά με αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή η Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη. Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Φεβρουαρίου 2005 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος είχε ανακοινώσει την κατάρτιση 13 μελετών, μία για κάθε περιφέρεια της χώρας, οι οποίες υποτίθεται ότι θα πρότειναν εναλλακτικές καλλιέργειες ως αντίδοτο στις συνέπειες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Ωστόσο, μέχρι στιγμής το περιεχόμενο αυτών των μελετών παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό. Επιπλέον, από διάφορες πλευρές διατυπώνονται κατηγορίες για τις εταιρείες στις οποίες ανατέθηκαν οι μελέτες και για το κατά πόσο ακολουθήθηκαν διαφανείς διαδικασίες. "Η αγροτική ανάπτυξη και η μέριμνα για τον αγροτικό πληθυσμό πρέπει να αποτελούν βασικούς άξονες μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής. Οι όροι και οι δεσμεύσεις που τίθενται για την καλύτερη εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ αποτελούν μεν υποχρέωση για τη χώρα μας, αποτελούν όμως ταυτόχρονα και πεδίο κριτικής από τη σκοπιά του πόσο εξυπηρετεί την ελληνική γεωργία, με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και αν διασφαλίζει την προοπτική επιβίωσής της", τονίζει η βουλευτής του Συνασπισμού στην αίτησή της.
 

"Ερώτηση για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Θεσσαλονόκης - Ν. Πέλλας" από την εφημερίδα, Αγγελιοφόρος

E-mail Εκτύπωση PDF
Με ερώτησή της προς τους υπουργούς Μεταφορών, Οικονομίας και Εσωτερικών, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνα Ξηροτύρη αναφέρεται στο ζήτημα του προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Επισημαίνει την ανάγκη για σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Νομό Πέλλας μέσω Γιαννιτσών, αλλά και της Αριδαίας με τη Σκύδρα, που θα εξυπηρετήσει εκτός των νομών Θεσσαλονίκης και Πέλλας και αυ τούς της Φλώρινας και Κοζάνης. Έτσι ρωτά τους υπουργούς εάν εξετάζουν σοβαρά τη δυνατότητα κατασκεύης και λειτουργίας προαστιακού και πως θα μετρηθεί η συνολική ωφελιμότητα του έργου για την ανάπτυξη της περιοχής.
 

"Στον αέρα το νέο σχέδιο έργων για σχολική στέγη" από την εφημερίδα, Μακεδονία

E-mail Εκτύπωση PDF
Στο νέο "πακέτο" 398 έργων σχολικής στέγης για τη Θεσσαλονίκη αναφέρεται ερώτηση της βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνας Ξηροτύρη. όπως τονίζει προς τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Παιδείας, πρόκειται για σχέδιο θετικό μεν στη σύλληψή και στο σχεδιασμό του, που όμως είναι καταδικασμένο να παραμείνει κενό γράμμα, αν δεν εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση ενώ στη Θεσσαλονίκη 70 οικόπεδα χαρακτηρισμένα για την κατασκευή σχολικών κτιρίων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο άμεσου αποχαρακτηρισμού. Καλεί την κυβέρνηση να μεριμνήσει, ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
 

"Οι καταναλωτές και η ΔΕΗ θα πληρώσουν αδρά τα προνόμια των ιδιωτικών ομίλων στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας" από την εφημερίδα, Αγγελιοφόρος

E-mail Εκτύπωση PDF
Δημιουργία ολογοπωλίων, μετά τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις μεταξύ των μεγάλων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, καταγγέλει με ερώτησή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ασημίνα Ξηροτύρη. Κάνει λόγο για μεθοδεύσεις, τις οποίες συνδέει με την κυβερνητική διάθεση να υπάρξουν παροχές προς τους ιδιώτες παραγωγούς, προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Έτσι, ρωτά τον υπουργό γιατί η κυβέρνηση επιμένει στις διευκολύνσεις των υποψηφίων ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και γιατί δεν προωθεί τις επενδύσεις της ΔΕΗ.
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 2 από 27
facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo