Home
Δημοσιεύσεις - Σχόλια


Το ποιοτικό παρακράτημα δεν ενίσχυσε την ποιότητα, από την ΑΥΓΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
Το θέμα των ποιοτικών παρακρατημάτων, τα οποία, όπως αποδείχθηκε, κατανεμήθηκαν με προβληματικά κριτήρια, έφερε στη Βουλή η Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη. Υπενθυμίζεται ότι και το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραδέχθηκε το πρόβλημα και προχώρησε σε συσκέψεις για τον επανακαθορισμό των κριτηρίων. Σε ερώτησή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής του Συνασπισμού τονίζει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να μη παρουσιάζονται καταστρατηγήσεις στη λειτουργία του συστήματος, ως προς τις ποσότητες που πραγματικά ανταποκρίνονται σε ποιοτικά κριτήρια και τις δειγματοληψίες. Ειδικά για το ποιοτικό παρακράτημα στο αιγοπρόβειο γάλα υπάρχει ανάγκη καθιέρωσης πραγματικών ποιοτικών κριτηρίων, ώστε να προσφέρεται στον κτηνοτρόφο ουσιαστικό κίνητρο βελτίωσης της ποιότητας στο προϊόν αυτό, που καταλαμβάνει στρατηγική θέση στην αγροτική οικονομία. Συγκεκριμένα, το όριο του μικροβιακού φορτίου ορίσθηκε σε ένα και μοναδικό επίπεδο, που θεωρείται όμως σχετικά υψηλό. Πρόκειται δηλαδή για μία ασήμαντη ενίσχυση για τους παραγωγούς, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειες και στις δαπάνες που κατέβαλαν για να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες. Ακόμη, με το ποιοτικό παρακράτημα στο βοδινό κρέας θα πρέπει να ενισχύονται και οι παραγωγοί που διακινούν αρσενικούς μόσχους με κατώτατο βάρος σφαγίου 200 κιλών, ώστε να καλύπτεται το σύστημα εκτροφής ελεύθερης βοσκής, που αποκλείεται σήμερα λόγω του οριζόμενου κατώτατου βάρους στο ύψος των 300 κιλών. Αναγκαίο λοιπόν το πριμ ποιότητας να καταβάλλεται στον παραγωγό που αγοράζει αρσενικούς μόσχους για πάχυνση από εκμετάλλευση στην Ελλάδα, διότι ο αποκλεισμός αυτών των παραγωγών από το ποιοτικό παρακράτημα οδηγεί σε καταφανή αδικία σε βάρος τους. Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Ευ. Μπασιάκος: -Ποια είναι τα συμπεράσματα από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, ποια είναι τα κενά και οι στρεβλώσεις που διαπιστώθηκαν; -Με ποια άμεσα μέτρα θα υλοποιηθεί το μέτρο προς το συμφέρον των αγροτών και κτηνοτρόφων και την παραγωγή βελτιωμένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως στο αιγοπρόβειο γάλα και το βοδινό κρέας;
 

"Ιερό" αλισβερίσι από την εφημερίδα, Μακεδονία

E-mail Εκτύπωση PDF
Την πρόταση τους το δημόσιο να προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να επιστραφούν τα οικόπεδα που έχουν περιέλθει στην κατοχή της Μονής Βατοπεδίου, έπειτα από ανταλλαγή με εκτάσεις στη λίμνη Βιστωνίδα, κατέθεσαν ο νομαρχιακός σύμβουλος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Στρατής Πλωμαρίτης, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπης Β΄Θεσσαλονίκης Αδάμ Δράγας και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνα Ξηροτύρη. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου άσκησαν δριμείο κριτική στην κυβέρνηση για την παραχώρηση στη Μονή Βατοπεδίου των εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα και την ανταλλαγή αυτών με οικόπεδα - φιλέτα στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και στη Χαλκιδική." 'Ολες οι διαδικασίες τόσο της παραχώρησης των εκτάσεων στη Βιστωνίδα όσο και της ανταλλαγής τους έγιναν εν κρυπτώ. Παραχωρήθηκε στη Μονή ένας από τους πιο σημαντικούς Βιότοπους της χώρας, ο οποίος προστατεύεται και θα έπρεπε να παραμείνει στο δημόσιο" ανέφερε η κ. Ξηροτύρη, η οποία συμπλήρωσε πως "εκτός από την παραχώρηση που έγινε με βάση αυτοκρατορικά έγγραφα 1.000 και πλέον ετών, οι εκτάσεις της λίμνης ανταλλάχτηκαν με οικόπεδα πολλαπλάσιας αξίας που στη συνέχεια η Μονή ξεκίνησε να πουλάει σε ιδιώτες. Την κυβέρνηση βαραίνουν σοβαρότατες ευθύνες και ειδικότερα κάποιους βουλευτές της, των οποίων τα ονόματα εμπλέκονται στη διαδικασία των ανταλλαγών, όπως της συζύγου του κ. Βουλγαράκη. Θα πρέπει να ελεγθεί το σώμα των ορκωτών λογιστών που ενέκρινε τις ανταλλαγές". Για σχέσεις της "Δεξιάς με τη δεξιά του Κυρίου" έκανε λόγο ο κ. Πλωμαρίτης, οποίος στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετοπίζουν οι θιγόμενοι Δήμοι από τις ανταλλαγές οικοπέδων της επικράτειας τους. "Οι συγκεκριμένες εκτάσεις πρέπει να επιστρέψουνε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και να εκχωρηθούν στου δήμους για την αξιοποίηση τους προς όφελος των πολιτών. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές και είμαστε όλοι μαζί αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα", τόνισε ο κ. Πλωμαρίτης. Για το ζήτημα της Μονής Βατοπεδίου κατέθεσε πριν από δύο ημέρες ερώτησηστη βουλή ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να δοθούν στη βουλή τα αποδεικτικά στοιχεία της παραχώρησης και των ανταλλαγών. Παράλληλα έγινε αναφορά στο σχεδιασμό και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, κάνοντας λόγο για λανθασμένες ενέργειες από μέρους της Νομαρχίας. " Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη δημιουργία δύο ΧΥΤΑ και καταλήξαμε να γίνει μόνο ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Δεν είναι δυνατή η σωστή επεξεργασία των λυμάτων μόνο από το συγκεκριμένο ΧΥΤΑ και είμαστε σίγουροι πως σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχει χρεοκοπήσει. Ό όγκος σκουπιδιών που θα δέχεται είναι ιδιαίτερα μεγάλος και δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του νομού" ανέφερε ο κ. Πλωμαρίτης.
 

"Αόριστα τα κριτήρια ποιότητας για γάλα και κρέας" από την Εφημερίδα των Πολιτών

E-mail Εκτύπωση PDF
Για αόριστα κριτήρια, ως προς την εφαρμογή του μέτρου του ποιοτικού παρακρατήματος σε γεωργία και κτηνοτροφία κάνει λόγο η βουλευτής Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη, που έφερε το θέμα στη βουλή με σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.Ειδικότερα όπως αναφέρει η κ. Ξηροτύρη, αντί η κυβέρνηση να υλοποιήσει το μέτρο αυτό με αξιόπιστο και αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό το άφησε στον αέρα. "Γι αυτό, υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να μη παρουσιάζονται καταστρατηγήσεις στη λειτουργία του συστήματος, ως προς τις ποσότητες που πραγματικά ανταποκρίνονται σε ποιοτικά κριτήρια και τις δειγματοληψίες", λέει η βουλευτής του Συνασπισμού. Ειδικά για το ποιοτικό παρακράτημα στο αιγοπρόβειο γάλα υπάρχει ανάγκη καθιέρωσης πραγματικών ποιοτικών κριτηρίων, ώστε να προσφέρεται στον κτηνοτρόφο ουσιαστικό κίνητρο βελτίωσης της ποιότητας στο προϊόν αυτό, που καταλαμβάνει στρατηγική θέση στην αγροτική οικονομία. Όπως αναφέρει η κ. Ξηροτύρη πρόκειται για μία ασήμαντη ενίσχυση για τους παραγωγούς, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειες και στις δαπάνες που κατέβαλαν για να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος. Επίσης αναφέρει ότι στο ποιοτικό παρακράτημα στο βοδινό κρέας θα πρέπει να ενισχύονται και οι παραγωγοί που διακινούν αρσενικούς μόσχους
 

Θερμές ευχές από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Λεωνίδα, από την ΑΥΓΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
Με θερμό τρόπο, η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Πρωτοβουλίας, εκφράζει στον Λεωνίδα Κύρκο την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα που δίνει για ταχεία αποκατάσταση της υγείας του για "να τον έχουμε και πάλι δίπλα μας, δραστήριο και ενεργό όπως πάντα". Η κατάσταση της υγείας του Λ. Κύρκου είναι πολύ καλή. Ωστόσο λόγω του βεβαρυμένου ιατρικού ιστορικού, αλλά και της ηλικίας του ασθενούς, οι θεράποντες ιατροί εκτιμούν ότι είναι καλύτερο να παραμένει στο "Αλεξάνδρα". Χθες στο νοσοκομείο τον επισκέφθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνα Ξηροτύρη.
 

Κίνδυνος πλημμυρών στη Σύρο, από την ΑΥΓΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
Τον κίνδυνο πλημμυρών από όμβρια ύδατα στην περιοχή Αζολίμνου Σύρου, λόγω μπαζώματος των ρεμάτων, επισημαίνει με ερώτησή της στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη. Όπως σημειώνει η Α. Ξηροτύρη, με οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται στην κοίτη ρέματος, το οποίο μπαζώθηκε με άδεια της πολεοδομίας, αποφράσσονται δύο από τις τρεις εισόδους απορροής ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα να μετατρέπουν σε ρέματα τους κάθετους δρόμους της περιοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, όπως σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΝ, δεν έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα όρια ασφαλείας από την πραγματική όχθη του ρέματος, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί τραγικό λάθος και να προκαλέσει πλημμύρες και δυστυχήματα. Θα προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ τις πιθανές συνέπειες; Θα κατασκευάσουν έργα απορροής ομβρίων υδάτων στην περιοχή, ώστε να διασφαλιστούν οι κάτοικοι από τον κίνδυνο πλημμυρών; ρωτάει η Α. Ξηροτύρη τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 1 από 27
facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo