Home
Δημοσιεύσεις - Σχόλια


Κίνδυνος πλημμυρών στη Σύρο, από την ΑΥΓΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
Τον κίνδυνο πλημμυρών από όμβρια ύδατα στην περιοχή Αζολίμνου Σύρου, λόγω μπαζώματος των ρεμάτων, επισημαίνει με ερώτησή της στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη. Όπως σημειώνει η Α. Ξηροτύρη, με οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται στην κοίτη ρέματος, το οποίο μπαζώθηκε με άδεια της πολεοδομίας, αποφράσσονται δύο από τις τρεις εισόδους απορροής ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα να μετατρέπουν σε ρέματα τους κάθετους δρόμους της περιοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, όπως σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΝ, δεν έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα όρια ασφαλείας από την πραγματική όχθη του ρέματος, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί τραγικό λάθος και να προκαλέσει πλημμύρες και δυστυχήματα. Θα προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ τις πιθανές συνέπειες; Θα κατασκευάσουν έργα απορροής ομβρίων υδάτων στην περιοχή, ώστε να διασφαλιστούν οι κάτοικοι από τον κίνδυνο πλημμυρών; ρωτάει η Α. Ξηροτύρη τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.
 

"Να μεταφερθεί το πεδίο βολής Λιτοχώρου" από την εφημερίδα, Εγνατία

E-mail Εκτύπωση PDF
Το θέμα της μεταφοράς του πεδίου βολής που υπάρχει στην περιοχή του Λιτοχώρου στην Πιερία έφερε με ερώτησή της στη βουλή η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη. Όπως ανέφερε η κ. Ξηροτύρη, " στις πλαγιές του μυθικού βουνού του Ολύμπου, του ανακηρυγμένου από την UNESCO, ως παγκόσμιο μνημείο φύσης, δυστυχώς λειτουργεί ακόμα και σήμερα πεδίο βολής, με σημαντικές συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής". 'Οπως είναι γνωστό έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς στο χώρο του πεδίου βολής και έξω από αυτό, πυρκαγιές, λανθασμένες βολές με βλήματα ακόμα και μέσα στον οικισμό, καθώς επίσης και πολλά ατυχήματα που αρκετά αποδείχθηκαν μοιραία. Επίσης,όπως ανέφερε η κ. Ξηροτύρη, υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι γίνεται χρήση στα βλήματα απεμπλουτιμένου ουρανίου (επικίνδυνου ραδιενεργού υλικού), πράγμα το οποίο αρνήθηκαν κατηγορηματικά οι στρατιωτικού υπεύθυνοι που ρωτήθηκαν. Για το λόγο αυτό, και επειδή αποτελεί σημαντικό παράγοντα τόσο η προστασία της υγείας και της ηρεμίας των κατοίκων (αλλά και των τουριστών) της περιοχής, όσο και η προστασία του βουνού που πλήττεται αλλά και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, ερωτώνται οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης: - Προτίθενται να αναθέσουν σε ανεξάρτητη αρχή (πανεπιστήμιο ή ινστιτούτο) την μελέτη ύπαρξης ή όχι απεμπλουτισμένου ουρανίου στον χώρο; - Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν έτσι ώστε να μεταφερθεί άμεσα και να σταματήσει η λειτουργία του πεδίου βολής στο Λιτοχώρου;
 

"Αντιπλημμυρικά ....υπομονής" από την εφημερίδα, σήμερα στη Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση PDF
Αν αληθεύει αυτό που μας καταγγέλλει η βουλευτής, η κ. Ξηροτύρη, ότι κινδυνεύουν να ακυρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στο Σειχ Σου και στην Περαία Θεσσαλονίκης, μας περιμένουν δύσκολοι χειμώνες. Ήμασταν ήσυχοι εμείς ότι έγιναν οι δημοπρασίες και προέκυψαν οι προσωρινοί ανάδοχοι. Τώρα, λέει, η επιτροπή του διαγωνισμού εισηγείται στο ΥΠΕΧΩΔΕ την ακύρωση της ανάδειξης προσωρινού αναδόχου με το αιτιολογικό ότι στη δημοπρασία έλαβε μέρος μικρός αριθμός εταιρειών . Οι κακές γλώσσες λένε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ χρειάζεται επειγόντως χρήματα για την Πάρνηθα που κάηκε και εδώ υπάρχουν "ζεστά" 3 εκατομμύρια ευρώ. Ότι κι αν συμβαίνει, αν χρειαστεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από την αρχή .... ζήσε Μάη μου ...θα έχουμε από του χρόνου, "πλούσιο" ρεπορτάζ πλημμύρων.
 

"Κλείνει η ΒΙΑΜΥΛ; " από την εφημερίδα, σήμερα στη Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση PDF
Απειλείται με κλείσιμο η πρώην ΒΙΑΜΥΛ, που, αν και κερδοφόρα, στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο το μάνατζμεντ της εταιρείας, προβλέπεται να ασεί ο ιδιώτης μέτοχος του 43% και όχι το Δημόσιο που ελέγχει το 51% των μετοχών, όπως καταγγέλει η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκόλυνε, ουσιαστικά την εταιρεία να κλείσει το εργοστάσιο στην Ελλάδα και να μεταφέρει τη δραστηριότητα της στη Βουλγαρία. Τώρα απειλούνται 85 μόνιμες θέσεις εργασίας και αυτό που προτείνεται είναι μια λύση τύπου ΒΦΛ.
 

Πικετοφορία σήμερα στη Θεσσαλονίκη για τα δάση, από την ΑΥΓΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
Πικετοφορία για την απουσία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας των δασών διοργανώνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο των δέκα ετών από την πυρκαγιά στο Σέιχ Σου. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα, από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, ενώ χθες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνα Ξηροτύρη τόνισε ότι "η καταστροφή των δασών δεν είναι θέμα ολιγωρίας, είναι αποτέλεσμα μίας μεθοδευμένης νομικής ολιγωρίας, που επιτρέπει τα αυθαίρετα, τις καταπατήσεις και την εξυπηρέτηση μεγάλων αλλά και μικρών συμφερόντων". Ειδικά για το Σέιχ Σου επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο –όπως είπε σχεδιάστηκε το 1990, όταν η ίδια ήταν νομάρχης Θεσσαλονίκης και διέταξε τον χαρακτηρισμό 30.000 στρεμμάτων ως αναδασωτέων. Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" Τάσος Κουράκης από την πλευρά του τόνισε ότι από καθαρή τύχη η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στα όρια του Σέιχ Σου και του Χορτιάτη κατέκαψε μόνο 30 στρέμματα. Κατήγγειλε ότι μετά την καταστροφική φωτιά του 1997 δεν έγινε τίποτε για την προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης και πως όλο το Σέιχ Σου είναι γεμάτο με ξερά κλαδιά και σκουπίδια, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν τα απαραίτητα έργα στις αντιπυρικές ζώνες. Από την πλευρά της η Μαριάννα Μπρεκάση (ΚΟΕ) χαρακτήρισε "ηθικό αυτουργό" των πυρκαγιών τον δικομματισμό, αφού -όπως εξήγησε- τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν δασοκτόνους νόμους, προσπαθούν να αναθεωρήσουν το άρθρο 24 και δεν καλύπτουν τις 4.000 κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη μη αναθεώρηση του άρθρου 24, την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων που υπάρχουν μέσα στα δάση και την μονιμοποίηση των εποχικών συμβασιούχων δασοπυροσβεστών.
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 1 από 27
facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo