Home
Δημοσιεύσεις - Σχόλια


"Πρωινό στο βουνό" από την εφημερίδα, Μακεδονία

E-mail Εκτύπωση PDF
Τα βουνά πήραν χθες το πρωί οι συριζικοί της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα θλιβερά δεκάχρονα της φωτιάς του Σέιχ Σου. Κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη, τον Τάσο Κουράκη της δημοτικής κίνησης "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" και τη Μαριάννα Μπρεκάση της νομαρχιακής κίνησης "Αριστερά" ανέβηκαν στο Σέιχ Σου και επισκέφθηκαν τα φυλάκια πυρόσβεσης, όπου συνάντησαν τους εποχικούς δασοπυροσβέστες, που ακόμη θρηνούν τον άδικο χαμό των συναδέλφων τους στο Ρέθυμνο. Οι συριζικοί είδαν ότι το δάσος είναι γεμάτο σκουπίδια και ότι αν και βρισκόμαστε μέσα στο κατακαλόκαιρο, τώρα γίνονται τα αναγκαία έργα μέσα στις αντιπυρικές ζώνες.
 

Σε ιδιώτη και ο οδικός άξονας της Κεντρικής Ελλάδας, από την ΑΥΓΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
Εντονες επιφυλάξεις διατύπωσαν όλα τα κόμματα για τη σύμβαση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου της Κεντρικής Ελλάδος, που συζητήθηκε χθες στην επιτροπή της Βουλής. Η μέθοδος των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα "στρεβλώνεται", "έχει φθάσει στα όριά της", επεσήμανε η Ασημίνα Ξηροτύρη ζητώντας εξηγήσεις σε μία σειρά από ζητήματα και δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει το έργο. Επισημαίνοντας ότι πλέον "το δημόσιο γίνεται παρατηρητής από μακριά στα έργα" η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "δύο ανταγωνιστές είναι λίγοι" και αναρωτήθηκε αν είναι τυχαίο ή υπήρξε συνεννόηση που ο ένας ανταγωνιστής καθυστέρησε να υποβάλει την πρότασή του. "Το δημόσιο θα μπορούσε να κάνει τον δρόμο μόνο του. Ο ιδιώτης δανείζεται με τις πλάτες του δημοσίου και την προεργασία των δημόσιων υπηρεσιών" υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το δημόσιο χάνει τα διόδια από τον μισό ΠΑΘΕ, ενώ πληρώνει μεγαλύτερα ποσά για επιδότηση σε σχέση με προηγούμενες ανάλογες συμβάσεις. Το ΠΑΣΟΚ, αν και ψηφίζει επί της αρχής τη σύμβαση, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί και ζήτησε ορισμένες διευκρινίσεις. Ο εισηγητής του Απόστολος Φωτιάδης έκανε λόγο για "λεόντειο σύμβαση" και ζήτησε "το έργο να γίνεται με όρους που να συμφέρουν το δημόσιο". Το ΚΚΕ δήλωσε "από θέση αρχής αντίθετο με τον τρόπο που γίνονται τα έργα" και ο εισηγητής του Νίκος Γκατζής επεσήμανε ότι το έργο ανήκει στα ενδοευρωπαϊκά δίκτυα και αναρωτήθηκε "γιατί δεν γίνεται και σιδηροδρομική σύνδεση".
 

Η κυβέρνηση μεθοδεύει την περιβαλλοντική ανομία, από την ΑΥΓΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
ʼρθρο 24 του Συντάγματος, δασοκτόνος νόμος του 2003, μεταφορά του έργου της δασοπροστασίας από τους δασάρχες αποκλειστικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων στο κτηματολόγιο αντί για τους αναγκαίους δασικούς χάρτες. Πρόκειται για τις πράξεις της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων που οδηγούν σε μεθοδευμένη περιβαλλοντική ανομία, αποδοχή τετελεσμένων, εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Επιπλέον, οι δασικές υπηρεσίες, ο κύριος δηλαδή μηχανισμός που αντιτίθεται στα σχέδια αποχαρακτηρισμού των δασών, υποβαθμίζονται. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός αναδάσωσης έχει μειωθεί στο ελάχιστο, τα κρατικά φυτώρια υπολειτουργούν ή κλείνουν, πολλά δασαρχεία λειτουργούν με ένα άτομο, οι πιστώσεις που δίδονται είναι αμελητέες και το υφιστάμενο ταμείο δασών δεν έχει ενεργοποιηθεί. Η επόμενη μέρα πρέπει να σημαίνει για όλους μηδενική ανοχή στην αυθαιρεσία και την οικολογική καταστροφή και να καταδειχθούν οι υπαίτιοι. Τα παραπάνω επισημαίνει και καταγγέλλει η βουλευτής του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη σε επίκαιρη ερώτησή της προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ. Με βάση αυτά ερωτώνται οι κ.κ. Μπασιάκος και Σουφλιάς: - Γιατί μέχρι σήμερα ο ρυθμός αναδάσωσης έχει μειωθεί στο ελάχιστο; Ποιο συνολικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αύριο το πρωί, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση του δασικού πλούτου της χώρας; - Με ποια άμεσα μέτρα θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των δασαρχείων και των δασικών υπηρεσιών, ώστε να συνεισφέρουν από καλύτερες θέσεις στο έργο της διάσωσης των δασών και του περιβάλλοντος;
 

"Απούλητα καπνά στις αποθήκες" από την εφημερίδα, Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση PDF
"Στις Σέρρες, την Κατερίνη, την Κοζάνη και την Καβάλα περισσότεροι από 2.500 παραγωγοί που καλλιέργησαν το 2006 τις καπνικές ποικιλίες «μπασμά» και «Κατερίνη» έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού στις αποθήκες τους παραμένουν απούλητοι εκατοντάδες τόνοι καπνών. Για άλλη μία χρονιά είναι «όμηροι» των μεταποιητών, αφού οι καπνέμποροι καταστρατηγούν τα συμβόλαια που συνυπέγραψαν με τους αγρότες και αρνούνται να παραλάβουν το προϊόν. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητάς του, αλλά και τη δραματική μείωση της εμπορικής τιμής των καπνών, η οποία κυμαίνεται από 20 έως 30 λεπτά το κιλό", αναφέρει ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη - Αικατερινάρη, βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ , προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. "Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί του νομού Σερρών, όπου τα απούλητα καπνά ξεπερνούν τους 600 τόνους, ενώ στην Πιερία, το Κιλκίς και την Καβάλα, οι αδιάθετες ποσότητες φθάνουν συνολικά τους 600 με 700 τόνους. Όπως προβλέπεται στην υπ’ αριθμ. 67002/16-11-2006 ΚΥΑ που τέθηκε σε ισχύ από πέρσι, αλλά και από τις συμβάσεις καλλιέργειας της εσοδείας 2006, οι παραλαβές των καπνών έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τις βιομηχανίες μέχρι τις 30 Μαρτίου. Το 2006 – πρώτη χρονιά εφαρμογής του καθεστώτος της νέας ΚΑΠ στην Ελλάδα – η καπνοκαλλιέργεια μειώθηκε σε όλη την επικράτεια, ανάλογα με την ποικιλία, σε ποσοστό 80% με 90%. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια από τις κοινοπραξίες και τις ομάδες καπνοπαραγωγών να διατηρηθούν στη χώρα μας οι καπνικές ποικιλίες «μπασμάς» και «Κατερίνη», οι οποίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν ζήτηση στην αγορά. Στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, όπου ο καπνός για χρόνια αποτελούσε μονοκαλλιέργεια, οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έσπειραν φέτος τα χωράφια τους, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στον κλάδο τους από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και των χαμηλών τιμών που τους προσφέρουν οι μεταποιητές", τονίζει η βουλευτής και ρωτά τον υπουργό: - Πώς διαγράφεται το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ποιοι οι στόχοι και ο προγραμματισμός του Υπουργείου; - Με ποια μέτρα και παρεμβάσεις θα διατεθούν οι ποσότητες καπνού που μένουν απούλητες στις αποθήκες και θα τηρηθούν οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί;
 

Χωρίς εφεδρείες και συντήρηση το ενεργειακό σύστημα, από την ΑΥΓΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
Με μηδενικές εφεδρείες λειτουργεί το ενεργειακό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν το βλέπει. "Με την έναρξη της απελευθέρωσης και τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της Ν.Δ. το μόνο που κατάφεραν είναι να οδηγήσουν το ενεργειακό σύστημα της χώρας σε μηδενική εφεδρεία!", υπογράμμισε η Ασημίνα Ξηροτύρη, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση αυξάνεται ετησίως κατά 400 MW και στο υπάρχον σύστημα δεν θα προστίθεται τίποτα! Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας απάντησε ότι οι δυνατότητες της ΔΕΗ είναι για 11.000 MW και επί Ν.Δ. εντάχθηκαν στο σύστημα 3 μονάδες, ενώ υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής ακόμη 1.500 MW. Πρόκειται για "παγκόσμια πρωτοτυπία", απάντησε η Ασ. Ξηροτύρη και πρόσθεσε: "το ίδιο έλεγε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Τι κάνατε και είμαστε σήμερα μόλις στα 11.000 MW, δηλαδή όσο είναι οι ανάγκες;". "Η εγκατάλειψη του μακροχρόνιου σχεδιασμού ηλεκτρενεργειακής παραγωγής στη ΔΕΗ και η εναπόθεση της κατασκευής των νέων μονάδων στη φιλοτιμία των υποψηφίων ιδιωτών παραγωγών έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του ελλείμματος της παραγωγικής εφεδρείας σε υψηλά επίπεδα, καθώς και τη δραστική μείωση της ασφάλειας του εφοδιασμού", τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας τον κίνδυνο μπλακάουτ. "Οι τάσεις του συστήματος ξεκινούσαν από 132 μέχρι 141 και μετά το 2004 είναι σταθερά από 154 μέχρι και 157" απάντησε ο Δ. Σιούφας. Όμως εντύπωση προκάλεσε ο ισχυρισμός του ότι "περικοπές δεν γίνονται" και μάλιστα η πρόσκλησή του στην Ασ. Ξηροτύρη "να είσαστε μαζί με τους πολίτες που θα ζητήσουν από τη ΔΕΗ αποζημίωση μάρτυρας για να αποδείξετε ότι κάνει περικοπές". Επετέθη σε όσους, όπως είπε, από δροσερά γραφεία ασκούν κριτική, λέγοντας ότι πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί αυτοί που επιχειρούν να επενδύσουν πολιτικά και αντιπολιτευτικά σε τέτοιες συνθήκες. Τουλάχιστον ο υπουργός παραδέχθηκε ότι "υπήρξαν βλάβες", αν και υποστήριξε ότι είναι κάτω του μέσου όρου και τις απέδωσε στην υπερθέρμανση καλωδίων και δικτύων... Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι επί δέκα ημέρες η χώρα δοκιμάζεται από πρωτοφανή και παρατεταμένο καύσωνα και ότι οι συνθήκες αυτές εκτίναξαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στην Αττική, όσο και στο σύνολο της χώρας. "Από τότε που η ΔΕΗ μετοχοποιήθηκε το μόνο που την ενδιαφέρει -αλλά ούτε και σ' αυτό το κατάφερε- είναι το Χρηματιστήριο", επεσήμανε η Ασ. Ξηροτύρη υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση "δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ούτε νέες μονάδες με φυσικό αέριο ούτε έστω αυτά τα λίγα 900 MW και τον εκσυγχρονισμό των 1.600MW", ενώ κατήγγειλε ότι "δεν έχουν διατεθεί χρήματα για τη συντήρηση του δικτύου".
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 1 από 27
facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo