Home Δελτία Τύπου Ανοχύρωτη παραμένει η χώρα στον τομέα της ποιότητας της υγιεινής των τροφίμων

Ανοχύρωτη παραμένει η χώρα στον τομέα της ποιότητας της υγιεινής των τροφίμων

E-mail Εκτύπωση PDF
Ανοχύρωτη παραμένει η χώρα στον τομέα της ποιότητας της υγιεινής των τροφίμων. Τα διατροφικά σκάνδαλα είτε είναι εισαγόμενα είτε ελληνικής πατέντας τροφοδοτούν την ανασφάλεια και αποδεικνύουν ότι ούτε οι θεσμοί ούτε οι μηχανισμοί και υπηρεσίες είναι έτοιμες και ικανές να διασφαλίσουν την υγεία μας από την προσθήκη συντηρητικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών από αλλοιώσεις κατά τη φύλαξη και μεταφορά από πλημμελείς έλεγχους κλπ. Αυτά τα κρίσιμα ζητήματα επισημαίνει η βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής: Για τους κ.κ. Υπουργούς: Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΘΕΜΑ: Μετά το γιαούρτι … το μέλι επιβεβαιώνουν το διαρκές έλλειμμα ελέγχου στα τρόφιμα Σε πείσμα των καθησυχαστικών κατά καιρούς δηλώσεων, αλλά και των απαντήσεων σε ερωτήματά μας ως προς το σύστημα ασφάλειας των τροφίμων και τη λειτουργία του ΕΦΕΤ ήλθε το σκάνδαλο με τα μουχλιασμένα γιαούρτια και στη συνέχεια η αντιπαράθεση Υπουργείου και ΕΦΕΤ, που κορυφώνεται με το νέο κρούσμα της κηροσκωρίνης σε μέλι της ελληνικής παραγωγής. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Δημόκριτου ως προς την περιεκτικότητα του ελληνικού μελιού σε παραδιχλωροβενζόλιο (κηροσκωρίνη) που χρησιμοποιείται επί πολλά χρόνια για την απεντόμωση των κυψελών. Συγκεκριμένα, περισσότερα από τα μισά δείγματα μελιού βρέθηκε ότι περιέχουν κηροσκωρίνη πάνω από το επιτρεπτό όριο. Από το 1992 ήδη η Γερμανία έχει αποσύρει το φάρμακο αυτό από την αγορά και από το 1995 στην Ελλάδα με επιστημονικά δεδομένα έχουν επισημανθεί οι κίνδυνοι από τη χρήση του. Μέχρι σήμερα δεν πάρθηκαν μέτρα για να σταματήσει η χρήση της κηροσκωρίνης στη χώρα μας και αυτό επαφίεται στην ατομική ευθύνη των παραγωγών μελιού αν και εκτός των παραπάνω υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Και βέβαια ο ΕΦΕΤ μολονότι γνώριζε το πρόβλημα προ ετών δεν δραστηριοποιήθηκε άμεσα και αποτελεσματικά. Ανέμενε το πόρισμα γνωμοδοτικής επιτροπής επί πολύ, ανακοίνωνε σχετικούς ελέγχους, για να λάβει μέτρα μετά την ανακοίνωση των υγειονομικών υπηρεσιών Κύπρου και στην ουσία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, - Υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και ΕΦΕΤ και που οφείλεται; - Πέρα από τη θεαματική απόσυρση ποσοτήτων μελιού, ποια οριστική λύση θα προωθηθεί, ποιο είναι το κόστος της και πως θα καλυφθεί; - Θα προχωρήσει ο ΕΦΕΤ άμεσα στον πλήρη και εκτεταμένο έλεγχο και στην ανάλογη σήμανση του προϊόντος;