Home Δελτία Τύπου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ στις πυρόπληκτες περιοχές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ στις πυρόπληκτες περιοχές

E-mail Εκτύπωση PDF

Κλιμάκιο μελών της επιτροπής του  Παρατηρητηρίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, του Διεπιστημονικού Συμβουλίου ΤΕΕ, Ολ Δικ. Συλλόγων, ΓΕΩΩΤΕ, Οικον. Επιμελ., ΕΜΠ κ.ά , αποτελούμενο από τους:

Ασημίνα Ξηροτύρη, Χριστίνα Θεοχάρη και Ηλία Αποστολίδη επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού περιοχές του Ν. Αρκαδίας και συνομίλησε  με τους Δημάρχους των περιοχών αυτών. Την περιοδεία  οργάνωσε η Πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Πελοποννήσου του  ΤΕΕ και μέλος της επιτροπής του Παρατηρητηρίου Χαρ. Τζιώλη.

Το τέλος της περιοδείας ακολούθησε σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών φορέων, όπως : Περιφέρεια, Νομαρχία, Δ/νσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Δασών, Οικονομικό Επιμελητήριο, Οικολογικές Οργανώσεις κ.λ.π..

Από την περιοδεία, τις επαφές με τους Δημάρχους και με τους φορείς στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

 

1. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστροφών έχει σημαντικά κενά και παραλείψεις, όπως και η οργανωτική δομή και η διασύνδεση της  Κεντρικής και Περιφερειακής Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης για να είναι σε θέσει να εφαρμόσουν αποτελεσματικά το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Οι τοπικοί φορείς τόνισαν τις μεγάλες αδυναμίες  του συστήματος πρόληψης και δασοπυρόσβεσης και επικαλέσθηκαν το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής ως ένα βιώσιμο μοντέλο που πρέπει, μετά από την επικαιροποίησή του,  να αξιοποιηθεί από την πολιτεία προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

 

2. Όσον αφορά το πρώτο στάδιο της κάλυψης των άμεσων αναγκών, μετά τα μέτρα των πρώτων ημερών, υπάρχει κατά γενική ομολογία  στασιμότητα.

Έτσι διαπιστώνονται προβλήματα  :

α) Στην αποκατάσταση των οικισμών (έλεγχοι, άδειες, τίτλοι ιδιοκτησίας κ.ά. για εγκυρότητα της χρηματοδότησης και την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης ).

β) Στην αντιδιαβρωτική προστασία , επιτυχή ίσως τα έργα  των πρώτων ημερών αλλά στοιχειώδη και ανεπαρκή ακόμη και για το άμεσο μέλλον, σε σχέση και με την ελλειπέστατη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών.

γ) Στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών (έλλειψη προγραμματισμού, μελετών και κυρίως χρηματοδότησης).

δ) Στην τεχνική αναδάσωση, που απαιτείται σε σημαντικές δασικές εκτάσεις, και στην αναγκαία προετοιμασία γιαυτό (φυτευτικό υλικό , ειδικοί επιστήμονες κ.ά).

ε) Στην αποκατάσταση των δικτύων και λοιπών  υποδομών , χαρακτηριστική ήταν η διαπίστωση των Δημάρχων ότι <παρατηρείται στασιμότητα σε όλα τα επίπεδα – προγραμματισμός , μελέτες, χρηματοδότηση – που αφορούν τις υποδομές >.

στ) Στον σχεδιασμό προστασίας των περιοχών που δεν έχουν καεί  και στην ένταξη των πολιτών στο σχεδιασμό και την επιχείρηση πυροπροστασίας αυτών των περιοχών.

ζ) Στην αποκατάσταση των καλλιεργειών και στην έγκαιρη εισαγωγή καινοτόμων αγροτικών δραστηριοτήτων, όπως και την παράταση των αναπτυξιακών κινήτρων   με απώτερο σκοπό την συγκράτηση του πληθυσμού.

η) Πολύ θετικό κρίνεται το  ότι, όπως δήλωσε ο περιφερειακός διοικητής Δασών, ολοκληρώθηκε η κήρυξη των αναδασωτέων εκτάσεων.  Πρέπει τώρα άμεσα να αρχίσει η ορθή διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών !

 

3. Έντονος ήταν ο προβληματισμός σε όλους  για την ανυπαρξία ενός συνεκτικού σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, που θα δώσει  έμφαση στην αποκατάσταση των περιοχών, την παραπέρα ανάπτυξή τους  και στην δημιουργία προϋποθέσεων για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον,  όπως και ενός δημόσιου φορέα σχεδιασμού και παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων και δράσεων  από τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

Ενός φορέα με αποκεντρωμένη δομή και  λειτουργία στις Περιφέρειες, οι οποίες  έχουν το πρόβλημα. Χαρακτηριστική είναι η γενική τους πρόταση (παρόμοια με αυτή του Παρατηρητηρίου) ότι < δεν είναι δυνατόν να καλείται η τοπική κοινωνία μόνη της  να διαχειρισθεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά επιβάλλεται  συντεταγμένα η πολιτεία με τους φορείς της   και την τοπική κοινωνία  να σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης > .

4. Τέλος ερωτηματικά και αγωνία διατυπώνονται από όλους τους φορεί για το μείζον θέμα της χρηματοδότησης , όπως :

α) Για το πώς   λειτουργεί το <Ταμείο  Εθνικού Φορέα εκτάκτων αναγκών >  και με ποια κριτήρια και πότε θα διατεθούν χρήματα  για την αποκατάσταση (ελάχιστα χρήματα έχουν δοθεί μέχρι σήμερα και μόνο για την αποκατάσταση οικισμών)

β) Για  την έγκριση της παράτασης  προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ,  που συνδέονται με  τις πυρόπληκτες περιοχές.  Θέμα, που μεταξύ των άλλων αποτέλεσε αντικείμενο  της προχθεσινής  σύσκεψης με την αρμόδια επίτροπο Ντ. Χούμπνερ στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια η κύρια αγωνία όλων μας είναι ότι επί της ουσίας δεν  έχουν συνταχθεί ακόμη έγκριτα και βιώσιμα προγράμματα από τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές Περιφερειών και Υπουργείων, για τις πυρόπληκτες περιοχές.

γ) Γιατί  καρκινοβατεί η έγκριση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε  των κονδυλίων που αναλογούν για τέτοιας  έκτασης καταστροφές.

Οι απαντήσεις γιαυτό τόσο του  κ. Δήμα, όσο και τις κ. Χούμπνερ εξακολουθούν να είναι πολύ αόριστες. Γιατί δεν πιέζει η ελληνική Κυβέρνηση?

 

Τρίπολη 22-02-2008

 

Ασημίνα Ξηροτύρη, μέλος και  συντονιστής της επιτροπής Παρατηρητηρίου

Χριστίνα Θεοχάρη  και   Ηλίας Αποστολίδης, μέλη της Επιτροπής