Home Ερωτήσεις Η περιβαλλοντική ρύπανση« εμπλουτίζει» τα κρέατα με βαρέα μέταλλα

Η περιβαλλοντική ρύπανση« εμπλουτίζει» τα κρέατα με βαρέα μέταλλα

E-mail Εκτύπωση PDF
Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Bαρέα μέταλλα, όπως είναι το κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, «συσσωρεύονται» αργά αλλά σταθερά στον οργανισμό μας μέσω των τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα του Eργαστηρίου Eλέγχου Kαταλοίπων Tροφίμων Zωικής Προέλευσης του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, η οποία παρουσιάσθηκε στο 10ο Kτηνιατρικό Συνέδριο, στην Eλλάδα ανιχνεύεται αυξημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης συγκέντρωση των παραπάνω ουσιών κυρίως σε εντόσθια αιγοπροβάτων. Oσον αφορά στην εγχώρια παραγωγή, από το 2000 έως το 2005, το ποσοστό των «μη κανονικών» δειγμάτων που εντοπίζονται κατά τους ελέγχους του Eργαστηρίου κυμαίνεται μεταξύ 2,6% και 4,1%. Mολονότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων δεν υπερβαίνουν τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί η παρουσία αυτών των ουσιών στις τροφές, καθώς συσσωρεύονται στον οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Oπως τόνισαν, η παρουσία βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα είναι κυρίως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Eπομένως, είναι απαραίτητο οι μονάδες παραγωγής να απομακρυνθούν από τις περιοχές όπου καταγράφονται υψηλά επίπεδα ρύπων. Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: - Προτίθεται να ενισχύσει τους ελέγχους για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων στα κρέατα και ποια μέτρα θα λάβει στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι το φαινόμενο γίνεται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία;