Home Ομιλίες Ομιλία κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον τομέα της κτηνοτροφίας.

Ομιλία κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον τομέα της κτηνοτροφίας.

E-mail Εκτύπωση PDF
Πολύ πριν βέβαια και με επανειλημμένες ερωτήσεις, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο του χρηματισμού, που απέδειξε τελικά ότι υπάρχει καρτέλ, υπάρχει συνεννόηση στις γαλακτοβιομηχανίες για τη διαμόρφωση της υψηλής τιμής του νωπού γάλακτος και για τη συνεχώς μειούμενη τιμή στον παραγωγό, στις ερωτήσεις μας εκείνες το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, μας απαντούσε με τη γνωστή επωδό ότι ζούμε σε μία ελεύθερη οικονομία και οι τιμές του γάλακτος διαμορφώνονται ελεύθερα, επομένως το σκέλος της ερώτησής μου όσον αφορά στην προστασία και του καταναλωτή αλλά και των παραγωγών δεν ήταν όπως επακριβώς έγραφε, εντός της φιλοσοφίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευτυχώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν πιο σεμνό και προσπαθούσε να διαβλέψει τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν οι κτηνοτρόφοι, διότι το Υπουργείο Ανάπτυξης κάθε φορά διατυπώνει τη μεγάλη ευχέρεια που έχουν οι γαλακτοπαραγωγοί να μπορούν να συζητούν και να διαπραγματεύονται τις τιμές με τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Τελικά νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε μία διαφορετική χώρα από τη χώρα των μεγάλων προβλημάτων και αυτό φάνηκε βέβαια και στις μεγάλες ενδοκυβερνητικές κόντρες που υπήρξαν στη συνέχεια για τα θέματα της διάρκειας του γάλακτος. Σωστή η θέση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Και βέβαια η θέση του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι με τη μεγαλύτερη διάρκεια θα έχουμε καλύτερες τιμές, δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση. Θα έχουμε τελικά καλύτερη απόδοση για τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες για ένα προϊόν κατώτερης ποιότητας και θα έχουμε πολύ χαμηλότερες τιμές και τον κίνδυνο να υπάρχει μεγάλη εισαγωγή γάλακτος και έτσι θα έχουμε περαιτέρω επιδείνωση του κλάδου των γαλακτοπαραγωγών. Να δούμε, όμως, τα στοιχεία της επερώτησης σε αυτήν την εποχή. Είναι πράγματι μειωμένες οι τιμές που εισπράττουν φέτος για το αιγοπρόβειο γάλα σε σχέση με πέρσι οι παραγωγοί. Την ίδια περίοδο οι τιμές των τυριών και των λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνονται. Οι γαλακτοπαραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται πράγματι σε διαρκή ετοιμότητα, έχουν ανακοινώσει κινητοποιήσεις και αφορούν αυτές οι κινητοποιήσεις τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην αιγοπροβατοτροφία εξαιτίας της μείωσης των τιμών που επιχειρούν να επιβάλουν οι τυροκομικές μονάδες, που πληρώνουν 0,8 ευρώ το κιλό έναντι 0,92 ευρώ που ήταν κατά μέσο όρο η περσινή τιμή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη των παραγωγών η πρόφαση των υψηλών αποθεμάτων που επικαλούνται τα τυροκομεία δεν ευσταθεί. Αυτός εκτιμάται ότι είναι ο λόγος που οι τυροκομικές επιχειρήσεις είκοσι μέρες μετά τη σχετική παραγγελία του ΕΛ.Ο.Γ. δεν έχουν ακόμη απαντήσει για τα αποθέματά τους. Αντίθετα, τα συνεταιριστικά τυροκομεία βεβαιώνουν ότι δεν έχουν αποθέματα. Σύμφωνα με τα στελέχη των κτηνοτροφικών οργανώσεων, η μείωση της τιμής δεν δικαιολογείται, καθώς δεν έχει μειωθεί η τιμή των τυριών στην κατανάλωση, αλλά αντίθετα έχει αυξηθεί. Επιπλέον, φέτος το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο, λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών, των αυξήσεων στο πετρέλαιο κ.λπ.. Είναι γνωστά -αλλά θα τα επαναλάβω εδώ στην Αίθουσα- τα βασικά αιτήματα των κτηνοτρόφων που διαμορφώνονται ως εξής: Αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 5 τουλάχιστον λεπτά. Αυστηρός έλεγχος της ποσότητας και της ποιότητας του γάλακτος που εισάγεται στη χώρα. ʼμεση, υποχρεωτική τήρηση του ισοζυγίου γάλακτος-τυριών απ’ όλα τα τυροκομεία σε μηνιαία βάση. Αυστηρός έλεγχος της αγοράς, για να εντοπιστούν τα τυριά -και ειδικά η φέτα- που δεν τηρούν τις σχετικές προδιαγραφές. Παύση κάθε συζήτησης για επέκταση της ημερομηνίας γάλακτος σε δέκα ημέρες. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σειρά πολύ σημαντικών αιτημάτων και πολύ σεμνών και περιορισμένων, θα έλεγα, μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Με την επερώτηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας δίνεται μια ευκαιρία να μιλήσουμε για το μεγάλο θέμα της φέτας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η χώρα μας είναι σε θέση να στηρίξει αυτό το προϊόν, ένα προϊόν για το οποίο έδωσε μάχες, προκειμένου να κατοχυρωθεί ως αποκλειστικά ελληνικό προϊόν. Παρατηρείται, όμως, το παράδοξο φαινόμενο ότι ενώ κατοχυρώθηκε ως προϊόν ονομασίας προέλευσης και η τιμή της φέτας είναι υψηλότερη, το γάλα –πρόβειο και κατσικίσιο- από το οποίο αυτή παράγεται αγοράζεται σε χαμηλότερες τιμές. Τότε τι θέλουμε τα πιστοποιημένα προϊόντα; Να κερδίζει μόνο η βιομηχανία, ενώ ο παραγωγός να βλέπει να μειώνονται οι τιμές γάλακτος που παραδίδει; Οι έλεγχοι που γίνονται για το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται για τη φέτα είναι ελλιπείς. Μέχρι τώρα τους ελέγχους του ισοζυγίου γάλακτος-τυριού τους έκανε η Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με πολύ λίγο προσωπικό: Ένας ή δυο γεωπόνοι, χωρίς κανένα εξοπλισμό, οι οποίοι αδυνατούσαν να κάνουν σε βάθος ένα τόσο πολύπλοκο έλεγχο. Θα μου πείτε για την παλιά εποχή της αποδυνάμωσης των υπηρεσιών κ.λπ.. Όμως, και εσείς δεν έχετε κάνει αυτά τα γρήγορα βήματα που έπρεπε να κάνετε. Εδώ σας μιλώ γι’ αυτό ακριβώς το προϊόν. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά το σκάνδαλο με τη ΜΕΒΓΑΛ, ανέθεσε αυτόν τον έλεγχο στον ΕΛ.Ο.Γ. Όμως, και ο ΕΛ.Ο.Γ., που πράγματι είναι ο αρμόδιος Οργανισμός Γάλακτος, δεν έχει προσωπικό. Και αυτός έχει μερικές μονάδες μόνο στις πρωτεύουσες των περιφερειών. Επίσης, σημαντικό είναι το πρόβλημα με το γάλα που προέρχεται από πρόβατα κοινοτικής προέλευσης, τα οποία αυτή τη στιγμή κατακλύζουν τη χώρα μας. Ξέρετε πάρα πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό για τη φέτα, το γάλα πρέπει να προέρχεται από αιγοπρόβατα που ζουν στη χώρα. ʼρα, το γάλα των εισαγόμενων προβάτων δεν μπορεί να γίνει φέτα, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια. Ποιος, όμως, το ελέγχει αυτό; Υπάρχουν παραστατικά σε τυροκομεία ότι δεν χρησιμοποιούν τέτοιο γάλα; Υπ’ όψιν ότι τα πρόβατα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κυρίως της φυλής Λακόν, που είναι γαλλική. Υπάρχει, επίσης, πρόβλημα με τις εξετάσεις για τη διαστολή του είδους γάλακτος που χρησιμοποιείται για ονομασίες προέλευσης σε τυριά. Το Γενικό Χημείο του Κράτους, με την αιτιολογία ότι οι εξετάσεις αυτές είναι ακριβείς, κάνει πολύ λίγες εξετάσεις. Έτσι, παίρνονται λίγα δείγματα από πολύ μεγάλες ποσότητες γάλακτος και τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή, για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Είναι γνωστό ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους και ο Δημόκριτος διαθέτει μηχανήματα τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν αν η φέτα προέρχεται από ελληνικό ή από εισαγόμενο γάλα. Υπάρχει πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν ξέρω αν τελικά έχει σταλεί στον Εισαγγελέα. Το πόρισμα αυτό διατυπώνει ότι μετά από επώνυμες καταγγελίες τρεις γαλακτοβιομηχανίες παράγουν ελληνική φέτα από εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα. Οι συγκεκριμένες αυτές επιχειρήσεις, όπως και πολλές άλλες, είχαν επιδοτηθεί με αρκετά εκατομμύρια ευρώ από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής, παρασκευής τυροκομικών προϊόντων. Βέβαια, το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν προβλέπει ποινές ούτε επιστροφή των επιδοτήσεων, κάτι που ισχύει για το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά οι τρεις γαλακτοβιομηχανίες έκαναν παρανομία και συνεχίζουν να την κάνουν με τη φέτα σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Κύριε Υπουργέ, αν θέλουμε πραγματικά να προστατέψουμε τους κτηνοτρόφους, το εγχώριο γάλα, τα παραγόμενα ελληνικά και μάλιστα πιστοποιημένα προϊόντα, τα τυριά, και κυρίως τη φέτα, να προστατέψουμε, δηλαδή, σε αυτή τη μεγάλη ανταγωνιστική αγορά το εισόδημα του γαλακτοπαραγωγού, θα πρέπει να πάρετε πάρα πολύ δραστικά μέτρα.