Αύξηση του αριθμού των πτήσεων στη σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κων/πολης

Δευτέρα, 04 Νοέμβριος 2013 18:08 Επίκαιρες Ερωτήσεις
Εκτύπωση

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα:  Αύξηση του αριθμού των πτήσεων στη σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κων/πολης

Η απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να απορρίψει το αίτημα της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας TurkishAirlines για δεύτερη ημερήσια πτήση στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, εκπορεύεται μεν από το σοβαρό θέμα της εφαρμογής των διμερών συμβάσεων Ελλάδας - Τουρκίας  σε ένα πλαίσιο αμοιβαιότητας και καλής συνεργασίας, στερεί όμως τη Θεσσαλονίκη από μία σημαντική δεξαμενή επισκεπτών και εσόδων σε περίοδο κρίσης. 

Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (12/06/2009) για τις μεταξύ τους αεροπορικές συνδέσεις και προβλέπει την πραγματοποίηση 31 πτήσεων εκατέρωθεν την εβδομάδα, με δυνατότητα ωστόσο αύξησής τους εάν υπάρχει ανάλογη ζήτηση. Ήδη η ελληνικά πλευρά έχει αυξήσει τον αριθμό των πτήσεων των τουρκικών αερογραμμών σε 41, αντίθετα με την τουρκική πλευρά  που είτε ολιγωρεί, 22 πτήσεις σήμερα,  είτε προσφέρει  χρονοθυρίδες (slots) σε αντιεμπορικές ώρες, στις  3 ή 4 τα ξημερώματα!! 

Παρόλα ταύτα, η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό και με τη διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, ενισχύει την  απομόνωση της πόλης και αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στις προσπάθειες για την τουριστική της ανάδειξη. Ειδικότερα, ανακόπτει τη δυναμική περαιτέρω αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς την πόλη (τα τελευταία δύο χρόνια η πόλη έγινε σημαντικός προορισμός για τους Τούρκους) και στερεί τη δυνατότητα αξιοποίησης των ιστορικών δεσμών και της νοοτροπικής εγγύτητας των δύο πόλεων. 

Με δεδομένο ότι κρίνεται αναγκαίο η αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Τουρκία αφενός να συνάδει με τις προσπάθειες εξωστρέφειας της πόλης αφετέρου να εναρμονίζεται με τις υποχρεώσεις της χώρας ως προς το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και της Τουρκικής πλευράς   ως προς το Μνημόνιο κατανόησης, αλλά και αμοιβαιότητας, ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Ποιες ενέργειες προγραμματίζονται ώστε να εξασφαλιστεί η αύξηση των πτήσεων από και προς τη Θεσ/νίκη; Σκοπεύετε να αναθεωρήσετε το υπάρχον μνημόνιο με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση;
  2. Με δεδομένο ότι το μνημόνιο προβλέπει ισότητα και αμοιβαιότητα μεταξύ των δύο πλευρών και ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη εγκρίνει περισσότερες από τις προβλεπόμενες πτήσεις πως θα παρέμβετε  ώστε από την μία να υπάρξει ισορροπία στις εγκεκριμένες πτήσεις και από την άλλη να λύσετε το πρόβλημα της διαθεσιμότητας των χρονοθυρίδων σε λειτουργικά για τους επιβάτες δρομολόγια, δηλαδή επιχειρηματικά και τουριστικά επικερδή και από την ελληνική πλευρά;

Η βουλευτής που ερωτά

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη