Home Κοινοβουλευτικός Έλεγχος Επίκαιρες Ερωτήσεις Υλοποίηση του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Υλοποίηση του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

E-mail Εκτύπωση PDF

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργo Εργασiας, Κοινωνικhς Ασφaλειας & Πρoνοιας

Θέμα: Υλοποίηση του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Την εποχή που η χώρα πλήττεται από πολύ υψηλούς δείκτες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, που η ανεργία έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα και οι εισοδηματικές ανισότητες διευρύνονται, η παροχή της ελάχιστης κοινωνικής προστασίας φαίνεται ότι συχνά παραμένει σε επίπεδο εξαγγελιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεγάλη καθυστέρηση της καθιέρωσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που αποτελεί και βασική πρόταση της ΔΗΜΑΡ. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι από το Μάιο του 2013, καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας για μία ακόμη φορά τη σημασία του αλλά και την αναγκαιότητα εφαρμογής του. Από τότε είχε τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία η 1η Ιαν. του 2014 για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού, ενώ η ανά την επικράτεια  εφαρμογή του οριοθετείται εντός του 2015.

Μόλις πριν από λίγους μήνες μάλιστα (τον Οκτώβριο) στην κοινή συνεδρίαση των  Διαρκών Επιτροπών: Οικονομικών Υποθέσεων και  Κοινωνικών Υποθέσεων και της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν τοποθετήθηκαν επί της ουσίας για το θέμα και μετέθεταν την έναρξη εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με τον ισχνό προϋπολογισμό των 20 εκ. €,  μετά την έκδοση σχετικής ΚΥΑ, η οποία θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του μέτρου.

Για τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως και την προσέγγιση του ύψους του επιδόματος, είναι σημαντικό να τονισθεί ότι δεν πρέπει το κράτος να προχωρήσει σε ενοποίηση των εναπομεινάντων κοινωνικών επιδομάτων και αυτό να βαφτισθεί κατώτερο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος με αποτέλεσμα να μην  είναι ορατό ότι το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/1/2014, όπως ήταν προγραμματισμένο αφού αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση και έτσι να μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο τα κενά κοινωνικής προστασίας λόγω και της ιδιαίτερα βαθιάς κρίσης της χώρας.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα, το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος να αποτελεί μέρος μίας ισχυρής και σωστά σχεδιασμένης κοινωνικής πολιτικής που να παρέχει ουσιαστική μέριμνα στις ομάδες που το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν έχει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Για ποιο λόγο δεν υπάρχει καμία πρόοδος για να ξεκινήσει  από  τον Ιαν. του 2014 η εφαρμογή και η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με τη στοχευμένη και επιτυχή εφαρμογή του οποίου σε συνδυασμό με τη διεύρυνση και των υπόλοιπων κοινωνικών μέτρων, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες;

2.Έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της πιλοτικής έστω εφαρμογής του μέτρου; Εάν ναι, πώς θα διασφαλίσετε ότι όσοι θα επωφεληθούν του μέτρου θα είναι όλοι όσοι το έχουν πραγματική ανάγκη και ότι το ύψος του επιδόματος θα καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης;

Η βουλευτής που ερωτά

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη