Αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Δευτέρα, 08 Δεκέμβριος 2014 15:15 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Θέμα: Αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ACNielsen που πραγματοποιήθηκε σε 20 πόλεις της χώρας με τη μέθοδο της συλλογής των χρησιμοποιημένων πακέτων, το ποσοστό του λαθρεμπορίου τσιγάρων τον φετινό Νοέμβριο ανήλθε στο ποσοστό του 20,8% έναντι 19,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων εξακολουθεί να αυξάνεται στην Αθήνα, Περιστέρι, Λάρισα, Βόλο, Ηράκλειο, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Τα νέα στοιχεία της έρευνας για το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων που έχει φτάσει πλέον στο 21%, είναι ενδεικτικά του μεγάλου προβλήματος του λαθρεμπορίου στα καπνικά το οποίο εξακολουθεί να αυξάνεται επί 6 χρόνια, κυρίως λόγω των επτά συνεχών αυξήσεων της φορολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση SUN της KPMG (Ιούνιος 2013) αναφέρει ότι συνολικά 3,9 δις. Παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2013 στη χώρα μας (4 φορές περισσότερα από το 2009 που ήταν 1 δις. Παράνομα τσιγάρα) τα οποία υπολογίζεται ότι στέρησαν τα δημόσια ταμεία από έσοδα περίπου 565 εκατ. ευρώ αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον κλάδο.

Επειδή:

Ερωτάται ο Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των τσιγάρων; Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η αποτυχία προηγούμενων κρατικών ενεργειών, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος;  

Η βουλευτής που ερωτά

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη