Άμεση ανάγκη στελέχωσης των αγροτικών ιατρείων στον Έβρο

Δευτέρα, 25 Αύγουστος 2014 10:13 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας 

Θέμα: Άμεση ανάγκη στελέχωσης των αγροτικών ιατρείων στον Έβρο 

Τα αγροτικά ιατρεία του Βορείου Έβρου έχουν μείνει εδώ και πολύ καιρό χωρίς γιατρούς με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι ακριτικών κοινοτήτων να στερούνται πρόσβασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπολειτουργούν τα αγροτικά ιατρεία Καστανέων, Βάλτου, Θουρίου, Ζώνης, Μάνης, Μικρού Δερείου, Αμπελακίων, Μεταξάδων και Δόξης.

Η έλλειψη προσωπικού και η αδυναμία ιατρικής στελέχωσης οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον σε προκηρύξεις θέσεων και στο γεγονός ότι αρκετοί αγροτικοί και γενικοί γιατροί έχουν αποσπαστεί για να καλύψουν θέσεις σε νοσοκομεία και άλλα κέντρα υγείας. Η δε έλλειψη ενδιαφέροντος για τις προκηρύξεις οφείλεται στη χαμηλή αμοιβή των ιατρών, συγκριτικά με το έργο που προσφέρουν, στις μεγάλες αποστάσεις που οφείλουν να καλύπτουν με δικά τους έξοδα  και, κυρίως στο ότι καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα στέγασης και σίτισης που αυξάνοντα δυσανάλογα, ιδιαίτερα όταν παρίσταται ανάγκη εξυπηρέτησης όμορου ιατρείου ειδικά στον Έβρο που είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος νομός και αρκετά αραιοκατοικημένος.

Παράπλευρη απώλεια της όλης κατάστασης είναι ότι οι φαρμακοποιοί καλούνται να επωμιστούν εξολοκλήρου την φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων για ολόκληρες εβδομάδες.

 Επειδή:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής κατάστασης και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2) Εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων για τη μεγαλύτερη ανταπόκριση των ιατρών στις προκηρύξεις θέσεων ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας πολιτών που διαβιούν σε ένα νομό με ιδιαίτερα δύσκολα  γεωγραφικά χαρακτηριστικά;

 

Η βουλευτής που ερωτά

 

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη