Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του έργου των οικονομικών εισαγγελέων

Τρίτη, 26 Νοέμβριος 2013 14:38 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

Ερώτηση

προς τον κ. Υπουργό

Οικονομικών

Θέμα: Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του έργου των οικονομικών εισαγγελέων

Οι σημαντικές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό ελεγκτών αναδεικνύονται  σε τροχοπέδη για τα δημόσια έσοδα σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που απέστειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Παν. Αθανασίου και Γαλ. Μπρης, που εποπτεύουν τις έρευνες για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και καυσίμων, αλλά και εκατοντάδες δικογραφίες για φοροδιαφυγή, στον Υπουργό Οικονομικών.

Στο εισαγγελικόέγγραφο τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για παροχή εξειδικευμένου προσωπικού (συγκεκριμένα 260 επιστημόνων) που θα συμβάλει στη διενέργεια των ελέγχων σε κρίσιμους τομείς της οικονομικής εγκληματικότητας, προκειμένου να ερευνηθούν υποθέσεις για παραβάσεις δισεκατομμυρίων. Στις άμεσες προτεραιότητες των δύο οικονομικών εισαγγελέων, είναι η δίωξη της φοροδιαφυγής που προσλαμβάνει διαστάσεις εκτεταμένης και βαθιάς διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2013 είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός εντός του Υπουργείου Οικονομικών για την πλήρωση τεσσάρων χιλιάδων ενενήντα μίας (4.091) θέσεων Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους. Η ασάφεια όμως σχετικά με το καθεστώς στοχοθέτησης και το γεγονός ότι δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση του Υπουργείου οδήγησε σε περιορισμένη προσέλευση υποψηφίων.

Η σημασία για τη διενέργεια των ελέγχων, πέραν της επιβολής ποινικών κυρώσεων, είναι τεράστια για την είσπραξη εσόδων από το Δημόσιο καθώς για παράδειγμα στις έρευνες που γίνονται για εικονικά και πλαστά τιμολόγια, τα ποσά που έχουν εντοπιστεί είναι τεράστια.Μόνο στην τριετία 2009 - 2012 έχουν εκδοθεί πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους 5 δισ. Ευρώ.

Δεδομένων των ανωτέρω, καθώς και ότι έχει πλέον ολοκληρωθεί το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου καθώς και ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά τόσο των υπαλλήλων αλλά και των οικονομικών εισαγγελέων για ενίσχυση του κρίσιμου τομέα των εσόδων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα των εισαγγελέων; Αν ναι, θα προκηρυχθεί και πότε διαγωνισμός στο εσωτερικό του Υπουργείου Οικονομικών για την πλήρωση των θέσεων;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές


Νίκος Τσούκαλης

Δημήτρης Αναγνωστάκης

Ασημίνα Ξηροτύρη