Home Κοινοβουλευτικός Έλεγχος Ανάγκη ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού

Ανάγκη ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού

E-mail Εκτύπωση PDF

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 

Προς τους κκ. ΥπουργοYς

  • ΠολιτισμοY & ΑθλητισμοY

  • ΤουρισμοY

 

Θέμα:  Ανάγκη ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού

Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια ολόπλευρη ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στη χώρα μας όπως και για την έρευνα που σχετίζεται με τα ζητήματα αυτά. Κατά το ΚΕΠΕ, «το δυναμικό όχι απλά υπάρχει αλλά και πλεονάζον είναι και, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, λανθάνον. Αυτό που απαιτείται είναι μια ολοκληρωμένη και συστηματική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα για την κατάλληλη προβολή του και τη περαιτέρω τουριστική αξιοποίησή του».

Όπως γίνεται προφανές από τη μελέτη, ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί μια τεράστια βιομηχανία στην οποία διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά. Μια ακόμη μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περισσότερο από 50% της τουριστικής δραστηριότητας στην Ευρώπη έχει ως κινητήριο δύναμη την πολιτιστική κληρονομιά και ότι ο πολιτιστικός τουρισμός αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Επιπλέον, όπως εκτιμούν φορείς τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ο ισχυρότερος τρόπος για να μαγνητίσεις τον τουρισμό υψηλού επιπέδου για τον οποίο όλοι, υποτίθεται, πασχίζουν τόσα χρόνια με όχι και τόσο ιδιαίτερες καμπάνιες, σύμφωνα δε με τη Χάρτα Πολιτιστικού Τουρισμού του ICOMOS η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνει τόσο το φυσικό τοπίο όσο και το πολιτιστικό περιβάλλον. Συμπεριλαμβάνονται ακόμη σε αυτήν τοπία, ιστορικοί χώροι, τοποθεσίες με δομημένο περιβάλλον, καθώς και η βιο-ποικιλότητα, οι συλλογές, οι παλιές και συνεχιζόμενες πολιτιστικές πρακτικές, η γνώση και οι ζωντανές εμπειρίες.

Η Ελλάδα, ενώ έχει μια από τις πλουσιότερες πολιτιστικές κληρονομιές σε ολόκληρο τον κόσμο και πολύ πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς, φαίνεται να υπολείπεται πολύ των άλλων χωρών. Ξεκινώντας από τα στοιχεία επισκεψιμότητας (αριθμοί εισιτηρίων) των μεγαλύτερων μουσείων της Ελλάδας και του εξωτερικού για το 2012, διαπιστώνεται ότι οι αριθμοί των ανθρώπων που επισκέπτονται τα ελληνικά μουσεία και τους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους υπολείπονται κατά πολύ αυτών που επισκέπτονται τους αντίστοιχους χώρους στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, το Κολοσσαίο και ο περιβάλλον χώρος στη Ρώμη έχουν σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό επισκεπτών σε σχέση με την Ακρόπολη. Η Έφεσος στα παράλια της Τουρκίας έχει υπερτριπλάσιο αριθμό επισκεπτών από ό,τι η Κνωσός και σχεδόν 14 φορές περισσότερους επισκέπτες από το ναό του Απόλλωνα στο Σούνιο. Μακριά από την προσοχή των τουριστών παραμένει και το Φεστιβάλ Αθηνών του οποίου οι εκδηλώσεις δεν ανακοινώνονται έγκαιρα ώστε να ενταχθούν στα τουριστικά πακέτα. Ακόμη, πολλοί τουρίστες ανακαλύπτουν το Ηρώδειο όταν επισκέπτονται την Ακρόπολη και εκπλήσσονται όταν διαπιστώνουν ότι σε αυτόν τον χώρο πραγματοποιούνται παραστάσεις.

Βέβαια, οι παράγοντες των διαφοροποιήσεων αυτών είναι πολλοί και διαφορετικοί και ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες, όμως, η κατηγορία εκείνων των  παραγόντων που επηρεάζουν τον πολιτιστικό τουρισμό καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους φορείς εκείνους που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αυτοί, από ό,τι φαίνεται δεν συντονίζονται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων, αντίθετα επικρατεί η αποποίηση ευθυνών λόγω (επικαλούμενης) αναρμοδιότητας και το τελικό αποτέλεσμα, όπως έχει διαπιστωθεί πολλές φορές, είναι η εγκατάλειψη και απαξίωση αρχαιολογικών τόπων και μουσείων, ιδίως στην περιφέρεια οπότε, προφανώς και δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός υπό αυτές τις συνθήκες.

Σε συνέχεια των παραπάνω,  

ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1) Ποιες μεθόδους και πρακτικές προτίθεσθε να υιοθετήσετε για την αποτελεσματική προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού; Οι νέες τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας που παρέχουν τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης, διαχείρισης και προβολής του πολιτιστικού αγαθού εντάσσονται μεταξύ αυτών;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική συνεργασία μεταξύ του πολιτιστικού και του τουριστικού τομέα, με δεδομένο ότι η σχέση πολιτισμού-τουρισμού είναι αμφίδρομη με τον πολιτισμό να αποτελεί προϋπόθεση ώστε να υπάρχει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αλλά και μέσω του τουρισμού να μπορεί να συλληφθεί η οικονομική διάσταση του πολιτισμού, ώστε αυτός να έχει την δυνατότητα αυτοσυντήρησής του;

 

Η βουλευτής που ερωτά

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη