Ανεξέλεγκτη η ρύπανση του ποταμού Σπερχειού

Πέμπτη, 21 Αύγουστος 2014 13:28 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:   

1.    Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

2.    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

3.    Εσωτερικών

 

Θέμα: Ανεξέλεγκτη η ρύπανση του ποταμού Σπερχειού 

Λίγο μετά από την οικολογική καταστροφή στη λίμνη Βιστωνίδα, που αποτέλεσε θέμα πρόσφατης ερώτησής μου, μία ακόμα οικολογική καταστροφή είδε το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, αυτή τη φορά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των περιοχών γύρω από τον ποταμό Σπερχειό ήρθαν αντιμέτωποι με τη θλιβερή εικόνα μεγάλου αριθμού νεκρών ψαριών στα νερά του ποταμού, γεγονός που αποτελεί ένδειξη έντονης ρύπανσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες μελών οικολογικών οργανώσεων τα νερά του Σπερχειού δέχονται μεγάλο ρυπαντικό φορτίο σε όλο το μήκος τους, κυρίως από τον παραπόταμο Ασωπό (φθιωτικός), ενώ ακόμη μεγαλύτερη ρύπανση παρατηρείται μετά τη γέφυρα της Αλαμάνας, όπου υπάρχουν αρκετές παράνομες χωματερές με υγρά και στερεά απόβλητα. Επιπλέον, πέραν από τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, εκφράζονται έντονες ανησυχίες και από τους αγρότες της περιοχής, καθώς από τα νερά του Σπερχειού ποτίζονται καλλιέργειες της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τις έρευνες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, το φαινόμενο οφείλεται στη μείωση της στάθμης του νερού, λόγω άντλησης υδάτων για άρδευση που οδηγεί στην ανεπάρκεια οξυγόνου για την ιχθυοπανίδα αλλά και την αύξηση της ρύπανσης στα σημεία με χαμηλή στάθμη. Από την άλλη όμως οι αρμόδιοι φορείς, επισημαίνουν ότι οι ποσότητες του νερού που αντλούνται δεν έχουν αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν, καλώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες να καθαρίσουν σωστά την κοίτη του ποταμού για να διευκολύνεται η ροή των νερών.

Θα πρέπει να επισημανθεί, όμως, ότι το φαινόμενο της ρύπανσης του ποταμού Σπερχειού δεν είναι καινούριο, καθώς ανάλογα προβλήματα έχουν εμφανιστεί και στο παρελθόν στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ η ρύπανση της κοίτης του ποταμού έχει επηρεάσει στο παρελθόν και το Μαλιακό Κόλπο – μία ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή - όπου εκβάλλει ο ποταμός, περιορίζοντας τόσο τα αλιεύματα όσο και τους παραθεριστές στις παραλίες της περιοχής.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλές συνέπειες στο περιβάλλον, στους κατοίκους, στους αλιείς και στους αγρότες της περιοχής, το γεγονός ότι το φαινόμενο έχει διάρκεια και μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις, ενώ η ρύπανση λειτουργεί σωρευτικά για το οικοσύστημα της περιοχής, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για τις αιτίες του φαινομένου της ρύπανσης του ποταμού Σπερχειού, και ποια είναι τα αποτελέσματά τους;

2.Πραγματοποιούνται έλεγχοι στις παρακείμενες βιομηχανικές και αγροτικές εγκαταστάσεις για την ενδεχόμενη ρίψη ρυπαντικών φορτίων;

3.Ποια μέτρα πρόκειται να λάβετε για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και την αποφυγή της επανάληψης φαινομένων σαν και αυτό;

  

Η βουλευτής που ερωτά

 

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη