Διαθεσιμότητα και κινητικότητα στο χώρο της υγείας

Δευτέρα, 14 Απρίλιος 2014 11:53 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Διαθεσιμότητα και κινητικότητα στο χώρο της υγείας

Παρά την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας, ιδίως στις παρούσες συνθήκες κρίσης και μείωσης των εισοδημάτων, ο χώρος της υγείας αντιμετωπίζεται περίπου ως «απόθεμα» διαθεσίμων για να καλυφθούν αυθαίρετοι αριθμητικοί στόχοι, υπό την πίεση των δανειστών. Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά που σκιαγραφούν την τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία που υφίστανται όχι μόνο το προσωπικό των δομών του ΕΣΥ αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς από τη συγκεκριμένη πρακτική του Υπουργείου Υγείας.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

- Το νέο κύμα διαθεσιμότητας του ν. 4254/2014 έχει αφήσει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ χωρίς οδηγούς και χωρίς φύλακες και νυκτοφύλακες. Σημειώνεται ότι οι οδηγοί των νοσοκομείων δεν απασχολούνται μόνο στις μεταφορές ασθενών αλλά και στη λειτουργία των κινητών μονάδων, την αιμοδοσία και τη μεταφορά προσωπικού και υλικών. Πρέπει ακόμα να υπολογιστεί το κόστος των δευτερογενών διακομιδών, από το νοσοκομείο προς το σπίτι του ασθενούς, που θα το επιβαρυνθούν εξ ολοκλήρου οι ασθενείς. Εξίσου σημαντική είναι και η φύλαξη των χώρων του νοσοκομείου, η οποία πλέον θα ανατίθεται εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες [βλ. και το επικαιροποιημένο παρατηρητήριο τιμών υπηρεσιών της ΕΠΥ που ορίζει ανώτατο αριθμό υπαλλήλων φύλαξης από τον οποίο όμως αφαιρείται ο αριθμός υπαλλήλων του Κλάδου Φυλάκων].

- Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας όπου υπηρετούσαν οι γιατροί των πρώην μονάδων υγείας του ΙΚΑ, κάποιο εκ των οποίων τίθενται για δεύτερη φορά σε διαθεσιμότητα μέσα σε έξι μήνες. Ήδη αρκετά νοσοκομεία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη έχουν αναγκαστεί να κλείσουν κλινικές και να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες μονάδες, λόγω διαθεσιμότητας των θεραπόντων γιατρών. Συγκεκριμένα, προβλήματα αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία της Αττικής «Άγιοι Ανάργυροι» και «Άγιος Σάββας», το Σισμανόγλειο, ο Ευαγγελισμός, η Αγία Όλγα, το «Έλενα Βενιζέλου» κ.α..

- Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δύο γιατροί που υπηρετούσαν στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του νοσοκομείου. Στη συγκεκριμένη Μονάδα παρακολουθούνται περίπου 300 θαλασσαιμικοί και κάθε μέρα υποβάλλονται σε μετάγγιση κάθε μέρα 25 θαλασσαιμικοί. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Δήμος, είναι οι μεταγγίσεις αίματος να γίνονται χωρίς την παρουσία γιατρού, πράγμα όχι μόνο επικίνδυνο ως ιατρική πράξη, αλλά βασική αιτία για τη δημιουργία ανασφάλειας στους ασθενείς.

- Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο νεοσύστατο ΠΕΔΥ όπου οι αποχωρήσεις γιατρών έχουν δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά κενά. Στο Νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΙΣΘ της 21/3/2014, από τους 390 γιατρούς κρίσιμων  ειδικοτήτων που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ουρολόγοι κ.α., έχουν αποχωρήσει 266, με αποτέλεσμα ο νομός Θεσσαλονίκης να εξυπηρετείται από 124 γιατρούς του ΠΕΔΥ.

- Παράλληλα, πληθαίνει η ταλαιπωρία των ασθενών: αναγκαστικές μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία, αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων, ακύρωση ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί μήνες πριν, αύξηση του χρόνου αναμονής είναι κάποια μόνο από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα αλλεπάλληλα κύματα διαθεσιμότητας.

- Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το Υπουργείο δεν έχει λάβει σχεδόν κανένα μεταβατικό μέτρο ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια των διαθεσιμοτήτων, με μοναδικό επιχείρημα τη μικρή διάρκεια του μέτρου.

Από τα παραπάνω, είναι πλέον προφανές ότι μία διαδικασία που ξεκίνησε με στόχο την ορθολογική κατανομή του προσωπικού του συστήματος υγείας ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η πλήρης κάλυψη του πληθυσμού έχει πλέον εξελιχθεί σε μέθοδο διευκόλυνσης του Υπουργείου, ώστε να προβαίνει σε μαζικές αλλαγές εργασιακών σχέσεων και αυθαίρετες καταργήσεις ολόκληρων κλάδων εργαζομένων, καταστρατηγώντας πλήρως τη μεταρρυθμιστική φιλοσοφία της διαδικασίας. Απόδειξη το γεγονός ότι, από τις ταχείες διαθεσιμότητες των τελευταίων μηνών, δεν εξαιρούνται πλέον οι εργαζόμενοι βάσει κοινωνικών κριτηρίων αλλά ούτε και οι διαθέσιμοι που είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα, επομένως, θεωρητικά, τοποθετήθηκαν σε θέσεις όπου υπήρχαν διαπιστωμένες ανάγκες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1)Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για να διασφαλίσετε την αδιάλειπτη και συνεχή λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας κατά τη διάρκεια των διαθεσιμοτήτων του προσωπικού;

2)Ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβετε για να διασφαλίσετε την άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών που έχουν δημιουργηθεί και θα δημιουργηθούν από τις αποχωρήσεις του ιατρικού προσωπικού στο ΠΕΔΥ και στα νοσοκομεία;

3)Με ποιόν τρόπο θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς το διάστημα που δεν λειτουργούν οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ λόγω διαθεσιμότητας του προσωπικού; Σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τυχόν έξοδα στα οποία θα υποβληθούν λόγω της διαθεσιμότητας;

4)Για ποιο λόγο επιμένετε στη διαδικασία της οριζόντιας διαθεσιμότητας ολόκληρων κατηγοριών ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, επιφέροντας αναστάτωση και ταλαιπωρία στο προσωπικό και τους ασθενείς;

 

Οι βουλευτές που ερωτούν  

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης 

Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη – Α’ Θεσσαλονίκης