Δωρεάν περίθαλψη σε οφειλέτες

Τετάρτη, 17 Σεπτέμβριος 2014 11:56 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Δωρεάν περίθαλψη σε οφειλέτες

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκαν και στον Τύπο, από το σύνολο των οφειλετών που φτάνουν τα 300.000 άτομα, η δυνατότητα της δωρεάν περίθαλψης παρέχεται μόνο σε 65.835 οφειλέτες, δηλαδή στο 20% περίπου των οφειλετών του ΟΑΕΕ.

Αναμφισβήτητα, ο ν. 4254/2014 (Α’ 85) «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις», ο οποίος προβλέπει δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε ενεργούς ασφαλισμένους με μέσο εισόδημα στην τριετία 2011-2014 μέχρι 12.000 ευρώ, αποτελεί θετική εξέλιξη και συμβάλλει στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πλέον αδύναμους κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα. Όμως, γεγονός παραμένει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλετών παραμένει ακάλυπτο και αυτό δεν επιτρέπει ιδιαίτερους πανηγυρισμούς.

Επειδή:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2) Εξετάζεται επέκταση των κριτηρίων ένταξης έτσι να παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, το οποίο αποτελεί και πρότασή μας γιατί είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας;

 

Οι βουλευτές που ερωτούν

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

 

Γιώργος Κυρίτσης